Jump to content

Suszenie kiełbasy - krakowskiej, żywieckiej itd.

świadziu

Recommended Posts

Właśnie zrobiłem i uwędziłem kiełbasy krakowskie według przepisu Dziadka oraz Halusi i mam pytanie odnośnie ich osuszania.

Mam do dyspozycji mały pokój ( 3 x 3 metry ) gdzie mogę te kiełbasy powiesić i nie wiem jakie warunki zastosować. Na dzień dzisiejszy grzejnik w pokoju jest wyłączony więc temperatura jest na poziomie około 18 stopni - czy w takiej temperaturze trzymać przez dwa tygodnie powyższe kiełbasy ?

Może uchylić okno aby temperatura w pokoju była na poziomie około 10 stopni ?

Czy odkręcić grzejnik aby grzał i uchylić okno - lepsza cyrkulacja powietrza ( grzejnik centralnego ogrzewania jest pod oknem ) ?

Z góry dzięki za każdą wskazówkę jakie utrzymać warunki w pokoju oraz gdzie powiesić krakowską !!

Arku,

dzięki za linki !!

Widziałem już te przepisy oraz opisy jak podsuszać, mam tylko pytanie jak najlepiej zrobic to w moich warunkach.

Wiem że powinien być ruch powietrza i nie wiem czy wystarczy otworzyć okno czy może jeszcze odkręcić koloryfer.

Gdzie powiesić krakowką - pod sufitem czy może obok kaloryfera ?

świadziu,

nie susz kiełbas za szybko, bo zrobią się na zewnątrz ciemne, twarde obwódki.

Jest to istotne szczególnie przy kiełbasach o dużym przekroju.

Dobrze byłoby zachować temperatury i wilgotność takie, jak podają w recepturach.

Moim zdaniem kaloryfer powinien być zakręcony a pokój wietrzony - niekoniecznie cały czas i bez przeciągów. Świeże powietrze po ogrzaniu do tem. kilkunastu st. C. gwałtownie traci na wilgotności względnej.

• 2 weeks later...
  • 2 years later...
  • 9 months later...

Witam.

Wykonałem kiełbasę krakowską i mam pytanie. Chcę ją podsuszyć ale w kiełbasie została mała dziurka po sondzie termometra, proszę o podpowiedż czy powinienem tą dziurkę czymś  zabezpieczyć czy może sobie tak wisieć?

Witam,

Popełniłem ten sam błąd i niestety wszędobylskie muchy zdążyły tam (w otworze) złożyć jaja. Na szczęście w porę je odgoniłem a "zainfekowany" kawałek żywieckiej odciąłem z naddatkiem i wyrzuciłem.

Zamówiłem też ultradźwiękowy odstraszacz owadów - mam nadzieję że się sprawdzi w swojej roli.

Pozdrawiam ;P