świadziu Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 Właśnie zrobiłem i uwędziłem kiełbasy krakowskie według przepisu Dziadka oraz Halusi i mam pytanie odnośnie ich osuszania.Mam do dyspozycji mały pokój ( 3 x 3 metry ) gdzie mogę te kiełbasy powiesić i nie wiem jakie warunki zastosować. Na dzień dzisiejszy grzejnik w pokoju jest wyłączony więc temperatura jest na poziomie około 18 stopni - czy w takiej temperaturze trzymać przez dwa tygodnie powyższe kiełbasy ?Może uchylić okno aby temperatura w pokoju była na poziomie około 10 stopni ?Czy odkręcić grzejnik aby grzał i uchylić okno - lepsza cyrkulacja powietrza ( grzejnik centralnego ogrzewania jest pod oknem ) ? Z góry dzięki za każdą wskazówkę jakie utrzymać warunki w pokoju oraz gdzie powiesić krakowską !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=288&Itemid=4 http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1379-kielbasa-krakowska-sucha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted December 3, 2011 Author Report Share Posted December 3, 2011 Arku, dzięki za linki !!Widziałem już te przepisy oraz opisy jak podsuszać, mam tylko pytanie jak najlepiej zrobic to w moich warunkach.Wiem że powinien być ruch powietrza i nie wiem czy wystarczy otworzyć okno czy może jeszcze odkręcić koloryfer.Gdzie powiesić krakowką - pod sufitem czy może obok kaloryfera ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 świadziu, nie susz kiełbas za szybko, bo zrobią się na zewnątrz ciemne, twarde obwódki. Jest to istotne szczególnie przy kiełbasach o dużym przekroju. Dobrze byłoby zachować temperatury i wilgotność takie, jak podają w recepturach. Moim zdaniem kaloryfer powinien być zakręcony a pokój wietrzony - niekoniecznie cały czas i bez przeciągów. Świeże powietrze po ogrzaniu do tem. kilkunastu st. C. gwałtownie traci na wilgotności względnej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 Suszenie kiełbasy - krakowskiej, żwyeickiej itd.Z 16-ki Krakowska-ramka po lewej. Żywiecka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasmil Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 12-18 st. przez 10-16 dni jak to się dzieje, że się nie psują? Te ze sklepu po kilku dniach z chłodziarki wypływają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczeciniasty Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 Nie wiem czemu jest tak duza roznica miedzy podsuszaniem zywieckiej a krakowskiej??16 dni krakowska i tylko 3 dni zywiecka?Przeciaz az tak duzej roznicy w wielkosci batonow nie ma ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 Nie wiem czemu jest tak duza roznica miedzy podsuszaniem zywieckiej a krakowskiej??bo masz różnice w średnicy, w planowanej wydajności oraz różnice w składzie... a to też ma znaczenie dla "tempa" podsuszania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mari50 Posted December 23, 2013 Report Share Posted December 23, 2013 Witam.Wykonałem kiełbasę krakowską i mam pytanie. Chcę ją podsuszyć ale w kiełbasie została mała dziurka po sondzie termometra, proszę o podpowiedż czy powinienem tą dziurkę czymś zabezpieczyć czy może sobie tak wisieć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 23, 2013 Report Share Posted December 23, 2013 proszę o podpowiedż czy powinienem tą dziurkę czymś zabezpieczyć czy może sobie tak wisieć? W zasadzie nic nie powinno się wydarzyć . Możesz jednak ten otwór zabezpieczyć kawałkiem słoniny lum smalcem . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mari50 Posted December 23, 2013 Report Share Posted December 23, 2013 Dzięki wielkie ze świątecznym pozdrowieniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
clipol Posted September 29, 2014 Report Share Posted September 29, 2014 Witam.Wykonałem kiełbasę krakowską i mam pytanie. Chcę ją podsuszyć ale w kiełbasie została mała dziurka po sondzie termometra, proszę o podpowiedż czy powinienem tą dziurkę czymś zabezpieczyć czy może sobie tak wisieć?Witam,Popełniłem ten sam błąd i niestety wszędobylskie muchy zdążyły tam (w otworze) złożyć jaja. Na szczęście w porę je odgoniłem a "zainfekowany" kawałek żywieckiej odciąłem z naddatkiem i wyrzuciłem.Zamówiłem też ultradźwiękowy odstraszacz owadów - mam nadzieję że się sprawdzi w swojej roli.Pozdrawiam ;P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.