Jump to content

Wyroby i niewypaly Misiekk85

Misiekk85

Recommended Posts

No to zaczynam moje wyroby na tak wielka skale... dzisiaj peklowanie oraz krojenie na kielbase miesa, jutro kiszka i salceson (tylko zoladkow nie mam bo w ubojni porozcinali wszystkie:( )

A oto moje wedzonki przewd zapeklowaniem:

http://img856.imageshack.us/img856/9998/dsc02307o.jpg

• Replies 131
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

A dalej: smak, zachwyt Rodzinki???

Wiesz ogólnie to tak: można było zrobić bardziej zbitą, ale to po prostu troszkę brak jeszcze doświadczenia w nabijaniu nadziewarką.

W smaku wyszła na słoność w sam raz :) i rodzina zadowolona.

Najbardziej jednak obawiam się tych wędzonych które dzisiaj będę robił i jutro wędził....

jedyna zmiana polegala na ilosci soli - zastosowalem 14g/kg

Tak niskiej ilości soli jeszcze nie stosowałem do zrobienia kiełbaski . Jestem ciekaw jak smakuje . Moja ilość ( peklo- soli ) to 18g/kg mięsa Właściwie nic nie pozostaje jak na małej ilości zrobić próbę . :smile:

Pozdrawiam

karolszymczak, andrzej k, ja z reguły stosuję do kiełbas zasolenie(peklosól+sól 20/80 ) w ilości 1,5 dkg / kg i robię tak od zawsze.... Misiekk85,

Nabijanie musisz wyćwiczyć, i jest to również zależne od tego, jak traktujesz jelita(czy mrozisz, czy zasalasz i w lodówce 3masz, jakie jest ich źródło itd. itp.) jeśli wszystko jest świeże, dobrze przygotowane, to można tak porządnie nabić, że nawet jak nie odkręcisz, to kiełba jest super nabita, a jak byś odkręcił, to już poezja, poezji... :)

Misiekk85,

Nabijanie musisz wyćwiczyć, i jest to również zależne od tego, jak traktujesz jelita(czy mrozisz, czy zasalasz i w lodówce 3masz, jakie jest ich źródło itd. itp.) jeśli wszystko jest świeże, dobrze przygotowane, to można tak porządnie nabić, że nawet jak nie odkręcisz, to kiełba jest super nabita, a jak byś odkręcił, to już poezja, poezji... :)

Jak dla mnie to kiełbaski są odkręcane, i nie widzę na fotce braków w napełnieniu jelit, te jasne odbarwienia na laskach kiełbas to styki powstałe podczas wędzenia , ale późno już i może nie dobrze widzę :rolleyes:

Z tym soleniem mięsa to coraz to dziwniej wygląda , jak zaczynałem z 10 lat temu to minimum 18 do 21 gr /kg , a teraz to maź 16-17 gr. (świnki teraz chyba jedzą dobrze słone żarełko, a może to "zastrzyki" robione w mięso przed trafieniem do handlu?) :rolleyes:

W dniu dzisiejszym przyszedl czas na wykonanie ponownie kielbasy chlopskiej szczepana...

jedyna zmiana polegala na ilosci soli - zastosowalem 14g/kg

Kiełbasy bardzo fajnie ci wyszły, to, że niedobarwione, to efekt zadymiania, pewnie nie przekładałeś kijów, i troszkę widać pustych miejsc z powietrzem, ale nie przejmuj się, nawet mistrzom zdarzają się i takie "rzeczy", a co dopiero nam... i przecież duzo zależy od sprzętu i doswiadczenia.

a co do ilosci soli, to jak dla mnie troche mało... ja do kiełbas daje 18, jak wcześniej koledzy pisali... to minimum... i wychodzi taka akurat... No ale ilu smakoszy, tyle smaków... :) Pozdrawiam

spec202, nie wiem, czy jesteś nie doinformowany, czy jak, ale nie każda kiełbasa jest odkręcana,jedba co pętko, jedna tylko na górze , a inna w ogóle.... a odkręcanie powoduje m.in. jeszcze to większe stężenie farszu w kiełbaśnicy....

I nie chodzi o braki w napełnieniu, tylko o nabicie kiełbaśnicy...

A co do solenia... pierwsza sprawą jest solenie, a drugą, dodatkową, peklowanie, a dokładniej dodawanie peklosoli....

Tak niskiej ilości soli jeszcze nie stosowałem do zrobienia kiełbaski

I bardzo dobrze, gdyż nie chodzi tu tylko o właściwości smakowe, ale przedewszystkim o zabespieczenie produktu przed patogenami i innymi niepożądanymi właściwościami.

:grin:

Tak niskiej ilości soli jeszcze nie stosowałem do zrobienia kiełbaski . Jestem ciekaw jak smakuje

Andrzej musialem bo jak ostatnio zrobilem 16 g/kg to dsostalo mi sie ze zrobilem mocno za slona... takze czasami nie mozna nic zrobic tylko podkulic ogoni zrobic tak jak chce ogol :)

A co do nabijania... ja dopiero ucze sie nabijac nadziewarka... kielbaski okrecalem aczkolwiek do perfekcji tego mi wiele brakuje (kilka sie odkrecilo)

W tym samym wedzeniu robilem jeszcze kielbase szynkowo-krakowska w oslonkach bialkowych fi 85. Jak tylko jescze z 3 dni sie podsusza to pokaze co mi wyszlo...

A tutaj dzisiejsza praca :

http://img706.imageshack.us/img706/512/dsc02319cj.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img528.imageshack.us/img528/3513/dsc02318oy.th.jpg

Takie troszke niewypaly... zbyt wysoka temperatura wedzenia to wina mojego niedopilnowania i efekt taki jakki widac.,.. trzeba sie ciagle uczyc i podczas wedzenia nie zajmowac sie niczym innym

Ale smak pierwsza klasa :)

http://img23.imageshack.us/img23/4172/dsc02324cc.th.jpg

Tutaj surowa poledwica... wedzilem ja 2 dni... w miedzy czasie stosowalem godzinne moczenie w zimnej wodzie celem zmniejszenia slonosci

http://img641.imageshack.us/img641/9310/dsc02322st.th.jpg

Dzien wczesniej zrobiona zostala kielbasa szynkowa robiona z lopatki :) - jak na 1 raz to jestem zadowolony...

http://img534.imageshack.us/img534/886/dsc02320s.th.jpg

• 1 month later...

Nie. Nad tym miesem pastwilem sie okolo 20 min wyrabiajac i przeciskajac przez palce.

Peklowalem na sucho wczoraj ok 19, 15g peklosoli na kg miesa i wyrobilem.

dzisiaj tak samo tylko ze dodalem juz mase ze skorek i reste przypraw i znowu powyrabialem.

takze nie do konca jest tak jak piszesz pis.