Andyandy Posted December 4, 2011 Report Share Posted December 4, 2011 tomaj77, siotr pieczony z sosem pieczarkowym Jesiotr pieczony z sosem pieczarkowym jeden jesiotr, ocet, sól, koper, masło, pieczarki, cytryna, mąka, kwaśna śmietana, kapary Sparzyć jesiotra gorącą wodą z octem, żeby skóra odeszła, posolić i natrzeć zielonym koprem bardzo obficie. Niech poleży z godzinę, a potem upiec go pod blachą, polewając masłem. Sos : obrać kilka drobnych pieczarek, ugotować w małej ilości wody z odrobiną cytryny, żeby się dobrze wydusiły pod pokrywką. Osobno rozbić na ogniu łyżkę masła z łyżką mąki, wlać dwie łyżki śmietany kwaśnej, wcisnąć pół cytryny, lub wrzucić łyżkę kaparów, wlać smak z pieczarek, zagotować wszystko i polać pokrojonego na półmisku jesiotra Przed przyrządzeniem jesiotra należy sparzyć, zdjąć z niego twardą skórę i krótko zamarynować. Jesiotra można gotować, dusić, piec, wędzić i marynować. Podaje się go na gorąco i na zimno. Materiał zaczerpnięty z gospodarstwa rybnego http://www.pstragpustelnia.pl/art10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.