Jump to content

Jesiotr pieczony z sosem pieczarkowym


Andyandy

Recommended Posts

tomaj77, siotr pieczony z sosem pieczarkowym

 

Jesiotr pieczony z sosem pieczarkowym

jeden jesiotr, ocet, sól, koper, masło, pieczarki, cytryna, mąka, kwaśna śmietana, kapary

 

Sparzyć jesiotra gorącą wodą z octem, żeby skóra odeszła, posolić i natrzeć zielonym koprem bardzo obficie. Niech poleży z godzinę, a potem upiec go pod blachą, polewając masłem.

Sos : obrać kilka drobnych pieczarek, ugotować w małej ilości wody z odrobiną cytryny, żeby się dobrze wydusiły pod pokrywką. Osobno rozbić na ogniu łyżkę masła z łyżką mąki, wlać dwie łyżki śmietany kwaśnej, wcisnąć pół cytryny, lub wrzucić łyżkę kaparów, wlać smak z pieczarek, zagotować wszystko i polać pokrojonego na półmisku jesiotra

 

Przed przyrządzeniem jesiotra należy sparzyć, zdjąć z niego twardą skórę i krótko zamarynować. Jesiotra można gotować, dusić, piec, wędzić i marynować. Podaje się go na gorąco i na zimno.

Materiał zaczerpnięty z gospodarstwa rybnego http://www.pstragpustelnia.pl/art10

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...