świadziu Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 Mam zamiar zrobić w najbliższą sobotę partię wędlin które będę trzymał w soli kamiennej zamiast w peklosoli z przenaczeniem na pieczenie lub smażenie na patelni.Czy jak zastąpię peklosól czystą solą to wędzonki oprócz tego że będą bardziej "szare" będą w jakiś sposób odbiegały od trzymanych w peklosoli ?Chcę zrobić szyneczkę którą będę mógł sobie dokładać do jajecznicy lub samą smażyć na masełku i spożywać ze świeżym chlebkiem.Jaki jest termin przydatności tak przyrządzonej i zamrożonej szynki czy boczku ?Z góry dzięki za każdą wskazówkę jak zrobić wędzonki z przeznaczeniem na smażenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 Piszesz o wędzonkach oraz wędlinach..To są dwie kategorie wyrobów. Ale masz zamiar te wyroby też wędzić czy tylko zasolić i piec/smażyć ? Bo wtedy bedzie to raczej pieczeń ? pzdr :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted December 13, 2011 Author Report Share Posted December 13, 2011 Mój błąd w opisie,chcę zrobić wędzonki które będą się nadawały do smażenia na patelni tylko nie wiem jak to zrobić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 Z tego co ja wyczytałem to bez "peklo" czyli sama sól -szarość-trwałość-smak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted December 13, 2011 Author Report Share Posted December 13, 2011 Z tego co ja wyczytałem to bez "peklo" czyli sama sól -szarość -trwałość -smakTomaj77, o szarości to wiem - piszesz o trwałości - jakieś konkrety ? - smak - doprawię przyprawami na patelni Reasumując czy mogę zrobić solankę na soli kamiennej i przez jaki czas mogę taką szynkę przetrzymywać zamrożoną ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 Trwałość na moje. To ile będziesz to trzymał w zamrażalniku :question: Po wędzeniu 6miesięcy spokojnie a tyle na pewno nie będzie do twojego następnego dymu :lol: Bo już Ciebie znam i podziwiam :grin: :clap: [ Dodano: Wto 13 Gru, 2011 20:30 ]A i zapomniałem Jeszcze próżniowo pakujesz co widziałem tak że spoko wodza Tak myślę No ale niech bardziej obeznani się wypowiedzą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 Moim zdaniem, po kilku miesięcznym przechowywaniu w zamrażarce, zawsze nasze mieska utracą na wartściach smakowych. Tak na siweżych jak i na wędzonych, smażonych, pieczonych czy też gotowanych... Ale do bigosu, fasolki po bretońsku, zupek oraz jajeczniczek to jak najbardziej :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts