szmulik Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 Witam Chciałem zostawić kawałek schabu na pieczeń na święta. a że do świąt zostało jeszcze 2 tygodnie zastanawiam jak go przechować żeby był jak najpyszniejszy. Czy trzeba mrozić? a może posolić i do lodówki wystarczy? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 Chciałem zostawić kawałek schabu na pieczeń na świętaSchab oddziel od kości, do woreczka i do zamrażarki, kości ze schabu ugotuj i obgryzaj, ja bardzo lubię obgryzanie takich kosteczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 kości ze schabu ugotuj i obgryzaj, ja bardzo lubię obgryzanie takich kosteczek Można jeszcze wykorzystać do nagotowania treściwej zupy względnie jako dodatek do wyrobu wątrobianki . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szmulik Posted December 13, 2011 Author Report Share Posted December 13, 2011 Kości to nie problem Czy taki mrożony schab będzie dobry na pieczeń? Jak go potem rozmrozić żeby cały sok z niego nie wyciekł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 Czy taki mrożony schab będzie dobry na pieczeń?Będzie Jak go potem rozmrozić żeby cały sok z niego nie wyciekł?W najzimniejszej części lodówki, przy zamrażalniku, tak ze dwa dni, może 1.5 dnia, wtedy w przyprawy i na drugi dzień do piekarnika Wody z mięsa zawsze odchodzą przy rozmrażaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szmulik Posted December 13, 2011 Author Report Share Posted December 13, 2011 Dzięki Zbój Madej, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alltid Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Czy trzeba mrozić? a może posolić i do lodówki wystarczy? Nie trzeba mrozić. :!: Ja obsypuję, smaruję przyprawami z solą lub z dodatkiem peklosoli i zawijam szczelnie w folię aluminiową i do lodówki. Przewracam co 2 dni na inny "boczek".I w razie wycieku podkładam papierowe ręczniki i wymieniam. Tak nawet przetrzymuję do 2 tyg. Nigdy nie zawiodły mnie mięsa. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szmulik Posted December 8, 2012 Author Report Share Posted December 8, 2012 Pozwolę sobie odświeżyć temat aby nie zakładać nowego.Dziś wziąłem schab z hurtowni, schab jest ogólnie przeznaczony do robienia steak loins(UK) , czyli do pokrojenia na schabowe. Zazwyczaj biorę schab lokalny bo jest świeży ale dziś coś poszło nie tak i dostałem schab z Francji.Na pudełku mam napisane Data uboju 30.11.2012Data pakowania 03.12.2012Należy pokroić przed 18.12.2012.Czyli rozumiem że przed tą datą schab należy pokroić i wystawić do sklepów. A w sklepie taki pokrojony schab będzie jeszcze leżał x dni. Teraz ponowie pytanie ile może leżeć schab w lodówce?Załóżmy że kupiłem półtusze z datą uboju 05.12.2012 i schab z tej półtuszy zapakuje próżniowo i włożę do lodówki. Czy wytrzyma on tak długo jak ten francuski który kupiłem dziś ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 szmulik, zaskoczyłes mnie tym opisem oraz stwierdzeniem , jak długo operuja miesem sklepy .Ze zamrazaja to wiem i rozumiem , w wakuum do 7 dni tez bo kupuje, ale to co opisales w datach to wyglada ze trwa to prawie 3 - 4 tygodnie .BArdzo jestem Ciekaw , kto z naszych forumowiczów zna techonologie i sposob przetrzymywania miesa w tak dlugim okresie .Pozdrawiam Wojtek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
renesi Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Szmulik tam pisze pokroic czy oby napewno Będąc w sklepie to popatrz jaki długi okres przydatności do spożycia mają te ładnie zapakowane mięska mielone piękne steki itp.Nie wiem co jest w tych paczkach że mięsko bez zamrażania może długo poleżeć w lodówce Dlatego ja staram się kupowac mięso nie paczkowane na stoiskach gdzie widzę ze wiszą całe póltusze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Nie wiem co jest w tych paczkach że mięsko bez zamrażania może długo poleżeć w lodówceNo jak co :rolleyes: renesi, tablica Mendelejewa w tym mięsie :lol: :lol: w tym mięsie pierwiastki ważą więcej niż samo mięso :devil: :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
renesi Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Nie wiem co jest w tych paczkach że mięsko bez zamrażania może długo poleżeć w lodówceNo jak co :rolleyes: renesi, tablica Mendelejewa w tym mięsie :lol: :lol: w tym mięsie pierwiastki ważą więcej niż samo mięso :devil: :devil:Rzucasz mieso na potelnie i po 15min zastanawiasz się co się stało ze go tak mało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szmulik Posted December 8, 2012 Author Report Share Posted December 8, 2012 Szmulik tam pisze pokroic czy oby napewnoNo tak jest napisane Zrobiłem zdjęcie etykiety poniżej jest link http://imageshack.us/photo/my-images/685/20121207235424.jpg/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Data przydatności do spożycia to jest okres czasu w którym ten schab nadaje się do spożycia bez konsekwencji dla zdrowia . W Twoim przypadku ten schab ma taki okres przydatności do spożycia, gdy leży zamknięty w tym opakowaniu, które jest nie uszkodzone.Po otwarciu należy od razu użyć do przeznaczonego celu poddając obróbce termicznej. a termin do przydatności rzeczywiście jest długi za moich czynnych lat zawodowych to dawało się 7 dni dla zamkniętych w opakowaniach bez powietrza . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Z "malizna" wyrobów miesnych kupowanych w Zachodniej Europie to spotkala mnie taka niespodzianka w Danii - kupilem w markecie biała kielbase z mysla by ja udusic , po obrobce w rondlu zostało z niej jakies 30 % w bialym falu ,teraz gdy jade w odwiedziny w tamte rejony biała kielbaske biore ze soba , lepiej im smakuje , mnie nie robi niespodzianki i jest jej tyle ile potrzeba.Pozdrawiam :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
renesi Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Szmulik tam pisze pokroic czy oby napewnoNo tak jest napisane Zrobiłem zdjęcie etykiety poniżej jest link http://imageshack.us/photo/my-images/685/20121207235424.jpg/date utilisation recommandee -Używaj zalecanego czasu(francuski) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 date utilisation recommandee -Używaj zalecanego czasu(francuski) Nie wiem jak to tłumaczycie ja nie znam języków ale logicznie to by było- użyj ,spożyj przed zalecanym czasem- datą . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
renesi Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Nie chodzi tu o cięcie tylko o spożycie do 18 grudnia date utilisation cut by date [ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 10:26 ]Dokładnie tak jak napisał Dziadek pod warunkiem ze nie otworzysz tego wcześniej Zapakowane może leżeć do daty podanej czyli 18 grudnia [ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 11:09 ]a termin do przydatności rzeczywiście jest długi za moich czynnych lat zawodowych to dawało się 7 dni dla zamkniętych w opakowaniach bez powietrza .Oj drogi Dziadku nie chciałbyś jeść tego mięsa które tu sprzedają w marketach Kiedyś chciałam zrobić dla mojego brata świerzynkę taką jak moja mama robiła. Zapach roznosił się po całej klatce w bloku jakie to było pyszne a jak pachniało Wiec kupiłam półtuszę i zrobiłam zadowolona ze brat sie bedzie cieszył a on wchodząc do domu zapytał mnie Renik co tak śmierdzi Ach i ręce mi opadły bo tak sie starałam Dlatego zawsze powtarzam że Polska powinna bronić się od zachodnich technologi Dlatego uważam za słuszne wspieranie tej strony , pomoc w jej utrzymaniu By móc uczyć sie i dzielić się z innymi swoim doświadczeniem , by to co dobre przetrwał jak najdłużej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Zrobiłem zdjęcie etykiety poniżej jest link wychodzi na to, że jakość mięsa jest odwrotnie proporcjonalna do łącznej długości kodów kreskowych na opakowaniu :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szmulik Posted December 8, 2012 Author Report Share Posted December 8, 2012 Nie wiem po angielsku jest Cut by date. Schaby w tych opakowaniach nie sa sprzedawane w sklepach tylko wyjmowane I ciete a potem jeszcze raz pakowane z inna datą. Wiec tak naprawde trudno okreslic ile te mieso leży i co sie do niego dodaje zanim trafi na półki. Ja z doświadczenia wiem ze schab kupiony sklepie w uk smierdzi juz 2 dni przed datą przydatności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.