Jump to content

Jak przechować surowy schab


szmulik

Recommended Posts

Czy taki mrożony schab będzie dobry na pieczeń?

Będzie :D

Jak go potem rozmrozić żeby cały sok z niego nie wyciekł?

W najzimniejszej części lodówki, przy zamrażalniku, tak ze dwa dni, może 1.5 dnia, wtedy w przyprawy i na drugi dzień do piekarnika :D Wody z mięsa zawsze odchodzą przy rozmrażaniu.
Link to comment
Share on other sites

Czy trzeba mrozić? a może posolić i do lodówki wystarczy?

Nie trzeba mrozić. :!:

Ja obsypuję, smaruję przyprawami z solą lub z dodatkiem peklosoli i zawijam szczelnie w folię aluminiową i do lodówki. Przewracam co 2 dni na inny "boczek".I w razie wycieku podkładam papierowe ręczniki i wymieniam. Tak nawet przetrzymuję do 2 tyg.

Nigdy nie zawiodły mnie mięsa. :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Pozwolę sobie odświeżyć temat aby nie zakładać nowego.

Dziś wziąłem schab z hurtowni, schab jest ogólnie przeznaczony do robienia steak loins(UK) , czyli do pokrojenia na schabowe. Zazwyczaj biorę schab lokalny bo jest świeży ale dziś coś poszło nie tak i dostałem schab z Francji.

Na pudełku mam napisane

Data uboju 30.11.2012

Data pakowania 03.12.2012

Należy pokroić przed 18.12.2012.

Czyli rozumiem że przed tą datą schab należy pokroić i wystawić do sklepów. A w sklepie taki pokrojony schab będzie jeszcze leżał x dni.

 

Teraz ponowie pytanie ile może leżeć schab w lodówce?

Załóżmy że kupiłem półtusze z datą uboju 05.12.2012 i schab z tej półtuszy zapakuje próżniowo i włożę do lodówki. Czy wytrzyma on tak długo jak ten francuski który kupiłem dziś ?

Link to comment
Share on other sites

szmulik, zaskoczyłes mnie tym opisem oraz stwierdzeniem , jak długo operuja miesem sklepy .Ze zamrazaja to wiem i rozumiem , w wakuum do 7 dni tez bo kupuje, ale to co opisales w datach to wyglada ze trwa to prawie 3 - 4 tygodnie .BArdzo jestem Ciekaw , kto z naszych forumowiczów zna techonologie i sposob przetrzymywania miesa w tak dlugim okresie .Pozdrawiam Wojtek
Link to comment
Share on other sites

Szmulik tam pisze pokroic czy oby napewno

Będąc w sklepie to popatrz jaki długi okres przydatności do spożycia mają te ładnie zapakowane mięska mielone piękne steki itp.Nie wiem co jest w tych paczkach że mięsko bez zamrażania może długo poleżeć w lodówce Dlatego ja staram się kupowac mięso nie paczkowane na stoiskach gdzie widzę ze wiszą całe póltusze

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem co jest w tych paczkach że mięsko bez zamrażania może długo poleżeć w lodówce

No jak co :rolleyes: renesi, tablica Mendelejewa w tym mięsie :lol: :lol: w tym mięsie pierwiastki ważą więcej niż samo mięso :devil: :devil:
Rzucasz mieso na potelnie i po 15min zastanawiasz się co się stało ze go tak mało
Link to comment
Share on other sites

Data przydatności do spożycia to jest okres czasu w którym ten schab nadaje się do spożycia bez konsekwencji dla zdrowia . W Twoim przypadku ten schab ma taki okres przydatności do spożycia, gdy leży zamknięty w tym opakowaniu, które jest nie uszkodzone.Po otwarciu należy od razu użyć do przeznaczonego celu poddając obróbce termicznej. a termin do przydatności rzeczywiście jest długi za moich czynnych lat zawodowych to dawało się 7 dni dla zamkniętych w opakowaniach bez powietrza .
Link to comment
Share on other sites

Z "malizna" wyrobów miesnych kupowanych w Zachodniej Europie to spotkala mnie taka niespodzianka w Danii - kupilem w markecie biała kielbase z mysla by ja udusic , po obrobce w rondlu zostało z niej jakies 30 % w bialym falu ,teraz gdy jade w odwiedziny w tamte rejony biała kielbaske biore ze soba , lepiej im smakuje , mnie nie robi niespodzianki i jest jej tyle ile potrzeba.Pozdrawiam :lol:
Link to comment
Share on other sites

Nie chodzi tu o cięcie tylko o spożycie do 18 grudnia

date utilisation cut by date

 

[ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 10:26 ]

Dokładnie tak jak napisał Dziadek pod warunkiem ze nie otworzysz tego wcześniej

Zapakowane może leżeć do daty podanej czyli 18 grudnia

 

[ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 11:09 ]

a termin do przydatności rzeczywiście jest długi za moich czynnych lat zawodowych to dawało się 7 dni dla zamkniętych w opakowaniach bez powietrza .

Oj drogi Dziadku nie chciałbyś jeść tego mięsa które tu sprzedają w marketach Kiedyś chciałam zrobić dla mojego brata świerzynkę taką jak moja mama robiła. Zapach roznosił się po całej klatce w bloku jakie to było pyszne a jak pachniało Wiec kupiłam półtuszę i zrobiłam zadowolona ze brat sie bedzie cieszył a on wchodząc do domu zapytał mnie Renik co tak śmierdzi Ach i ręce mi opadły bo tak sie starałam

Dlatego zawsze powtarzam że Polska powinna bronić się od zachodnich technologi

Dlatego uważam za słuszne wspieranie tej strony , pomoc w jej utrzymaniu By móc uczyć sie i dzielić się z innymi swoim doświadczeniem , by to co dobre przetrwał jak najdłużej

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem po angielsku jest Cut by date. Schaby w tych opakowaniach nie sa sprzedawane w sklepach tylko wyjmowane I ciete a potem jeszcze raz pakowane z inna datą. Wiec tak naprawde trudno okreslic ile te mieso leży i co sie do niego dodaje zanim trafi na półki.

Ja z doświadczenia wiem ze schab kupiony sklepie w uk smierdzi juz 2 dni przed datą przydatności.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...