Jump to content

Jak przechować surowy schab

szmulik

Recommended Posts

Czy taki mrożony schab będzie dobry na pieczeń?

Będzie :D

Jak go potem rozmrozić żeby cały sok z niego nie wyciekł?

W najzimniejszej części lodówki, przy zamrażalniku, tak ze dwa dni, może 1.5 dnia, wtedy w przyprawy i na drugi dzień do piekarnika :D Wody z mięsa zawsze odchodzą przy rozmrażaniu.

Czy trzeba mrozić? a może posolić i do lodówki wystarczy?

Nie trzeba mrozić. :!:

Ja obsypuję, smaruję przyprawami z solą lub z dodatkiem peklosoli i zawijam szczelnie w folię aluminiową i do lodówki. Przewracam co 2 dni na inny "boczek".I w razie wycieku podkładam papierowe ręczniki i wymieniam. Tak nawet przetrzymuję do 2 tyg.

Nigdy nie zawiodły mnie mięsa. :grin:

• 11 months later...

Pozwolę sobie odświeżyć temat aby nie zakładać nowego.

Dziś wziąłem schab z hurtowni, schab jest ogólnie przeznaczony do robienia steak loins(UK) , czyli do pokrojenia na schabowe. Zazwyczaj biorę schab lokalny bo jest świeży ale dziś coś poszło nie tak i dostałem schab z Francji.

Na pudełku mam napisane

Data uboju 30.11.2012

Data pakowania 03.12.2012

Należy pokroić przed 18.12.2012.

Czyli rozumiem że przed tą datą schab należy pokroić i wystawić do sklepów. A w sklepie taki pokrojony schab będzie jeszcze leżał x dni.

Teraz ponowie pytanie ile może leżeć schab w lodówce?

Załóżmy że kupiłem półtusze z datą uboju 05.12.2012 i schab z tej półtuszy zapakuje próżniowo i włożę do lodówki. Czy wytrzyma on tak długo jak ten francuski który kupiłem dziś ?

szmulik, zaskoczyłes mnie tym opisem oraz stwierdzeniem , jak długo operuja miesem sklepy .Ze zamrazaja to wiem i rozumiem , w wakuum do 7 dni tez bo kupuje, ale to co opisales w datach to wyglada ze trwa to prawie 3 - 4 tygodnie .BArdzo jestem Ciekaw , kto z naszych forumowiczów zna techonologie i sposob przetrzymywania miesa w tak dlugim okresie .Pozdrawiam Wojtek

Szmulik tam pisze pokroic czy oby napewno

Będąc w sklepie to popatrz jaki długi okres przydatności do spożycia mają te ładnie zapakowane mięska mielone piękne steki itp.Nie wiem co jest w tych paczkach że mięsko bez zamrażania może długo poleżeć w lodówce Dlatego ja staram się kupowac mięso nie paczkowane na stoiskach gdzie widzę ze wiszą całe póltusze

Nie wiem co jest w tych paczkach że mięsko bez zamrażania może długo poleżeć w lodówce

No jak co :rolleyes: renesi, tablica Mendelejewa w tym mięsie :lol: :lol: w tym mięsie pierwiastki ważą więcej niż samo mięso :devil: :devil:
Rzucasz mieso na potelnie i po 15min zastanawiasz się co się stało ze go tak mało

Data przydatności do spożycia to jest okres czasu w którym ten schab nadaje się do spożycia bez konsekwencji dla zdrowia . W Twoim przypadku ten schab ma taki okres przydatności do spożycia, gdy leży zamknięty w tym opakowaniu, które jest nie uszkodzone.Po otwarciu należy od razu użyć do przeznaczonego celu poddając obróbce termicznej. a termin do przydatności rzeczywiście jest długi za moich czynnych lat zawodowych to dawało się 7 dni dla zamkniętych w opakowaniach bez powietrza .

Z "malizna" wyrobów miesnych kupowanych w Zachodniej Europie to spotkala mnie taka niespodzianka w Danii - kupilem w markecie biała kielbase z mysla by ja udusic , po obrobce w rondlu zostało z niej jakies 30 % w bialym falu ,teraz gdy jade w odwiedziny w tamte rejony biała kielbaske biore ze soba , lepiej im smakuje , mnie nie robi niespodzianki i jest jej tyle ile potrzeba.Pozdrawiam :lol:

Nie chodzi tu o cięcie tylko o spożycie do 18 grudnia

date utilisation cut by date

[ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 10:26 ]

Dokładnie tak jak napisał Dziadek pod warunkiem ze nie otworzysz tego wcześniej

Zapakowane może leżeć do daty podanej czyli 18 grudnia

[ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 11:09 ]

a termin do przydatności rzeczywiście jest długi za moich czynnych lat zawodowych to dawało się 7 dni dla zamkniętych w opakowaniach bez powietrza .

Oj drogi Dziadku nie chciałbyś jeść tego mięsa które tu sprzedają w marketach Kiedyś chciałam zrobić dla mojego brata świerzynkę taką jak moja mama robiła. Zapach roznosił się po całej klatce w bloku jakie to było pyszne a jak pachniało Wiec kupiłam półtuszę i zrobiłam zadowolona ze brat sie bedzie cieszył a on wchodząc do domu zapytał mnie Renik co tak śmierdzi Ach i ręce mi opadły bo tak sie starałam

Dlatego zawsze powtarzam że Polska powinna bronić się od zachodnich technologi

Dlatego uważam za słuszne wspieranie tej strony , pomoc w jej utrzymaniu By móc uczyć sie i dzielić się z innymi swoim doświadczeniem , by to co dobre przetrwał jak najdłużej

Nie wiem po angielsku jest Cut by date. Schaby w tych opakowaniach nie sa sprzedawane w sklepach tylko wyjmowane I ciete a potem jeszcze raz pakowane z inna datą. Wiec tak naprawde trudno okreslic ile te mieso leży i co sie do niego dodaje zanim trafi na półki.

Ja z doświadczenia wiem ze schab kupiony sklepie w uk smierdzi juz 2 dni przed datą przydatności.