Jump to content

Dziwaczne "Wędzonki" ..

Gregtom

Recommended Posts

Czego to ludzie nie wymyślą..

Znalazłem kilka dziwacznych recept dla Wędzarniczej Braci..

1.- Wędzone jajka.

2.- Wędzone ziemniaki.

Znalazłem w niemieckich książkach..

1. Wędzone jajka: Ugotować na twardo, koniecznie w osolonej wodzie, po ugotowaniu włożyć jajka natychmiast do zimnej wody na kilka min. i zaraz obrać ze skorupki. Ułożyć w wędzarni mocno rozgrzanej na naoliwionym ruszcie o wedzic gęstym dymem ok. 10- 12 min. do ciemno złotego koloru. Jajka te smakują tak jak na cieplo i jakoż na zimno. Zaskoczenie gości gwarantowane..

2. Wędzone ziemniaki: Ziemniaczki dokladnie umyć, posolić i położyć na ruszcie w mocno rozgrzanej wędzarni. (Można nadziać na długie szabelki/szaszłykownice)

Wędzić ok. 50 minut.

Tip. : Zemniaczki podgotować w osolonej wodzie (ok. 10 min.) . Bedzie szybciej :wink:

pzdr. :wink:

Kilka Książek wsadziłem na Hub od kol. kowo.

Ostatnie pozycje to : " Kiełbasy z domowej kuchni " nie wędzone.

" Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb " stąd pochodzą te dwa przepisy na " Dziwaczne wedzonki " :wink:

ps. troche po niemiecku ale napewno duzo Braci pomoze w przelozeniu na PL :wink:

A czy wędził ktoś z was sól? Ostatnio widziałem taki produkt dość drogi, ale ciekawy mi się wydaje, ostatnio próbowałem, wsypałem sól do lnnianej torby zawiesiłem przy okazji wędzenia kiełbaski i wędlinek. Koloru jak w kupnej nie uzyskałem ale pachnie, nie wiem co bardziej, ta torba (ona załapała kolor) czy ta sól. Założenie jest takie, żeby przy pieczeniu natrzeć mięsko lub dodać do potraw by nadać wędzonego aromatu.

tutaj link: http://www.natura24.pl/go/_info/print.php?id=1101&sess_id=21789906236ae6db250373c543279b88

Guest Anonymous

A czy wędził ktoś z was sól? Ostatnio widziałem taki produkt dość drogi, ale ciekawy mi się wydaje, ostatnio próbowałem, wsypałem sól do lnnianej torby zawiesiłem przy okazji wędzenia kiełbaski i wędlinek. Koloru jak w kupnej nie uzyskałem ale pachnie, nie wiem co bardziej, ta torba (ona załapała kolor) czy ta sól. Założenie jest takie, żeby przy pieczeniu natrzeć mięsko lub dodać do potraw by nadać wędzonego aromatu.

Wędług mnie jest to normalna sól, która została "potraktowana" extraktem dymu wędzarniczego. Swego czasu sam takie próby robiłem i wyszedł produkt nie wiele odbiegający od "sklepowego".