Jump to content

Polska telewizja cyfrowa DVB-T

dietykon

Recommended Posts

Zakupiłem sobie tuner do mojego starego telewizora CRT i zacząłem odbierać cyfrowo z Katowic i Wisły oraz czeskie kanały, jakość odbioru oczywiście bez porównania z analogową. Ciekaw jestem jak to u was wygląda? Poza obecnymi z MUX(multiplex) 2: TVN, TV4, TV6, TV Puls, Polsat, Polsat Sport News, TVN7 oraz z MUX 3: TVP1, TVP2, TVP INFO, TVP Kultura, TVP Historia, TVP Polonia; według informacji oficjalnych od wczoraj (przynajmniej teoretycznie) rozpoczyna nadawanie MUX 1 z którego mają być nadawane: TVP1, TVP2, TVP Info,Eska TV, Polo TV, ATM Rozrywka, U-TV.

Czy oglądacie już nowe kanały? Nadawane w MUX 1 z Skrzycznego na razie są TVP a z dodatkowych kanałów tylko obraz kontrolny jest :rolleyes:

• Replies 130
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Tak się składa, że tym tematem zajmuje się zawodowo. Jeśli chcecie wiedzieć coś więcej, to piszcie na PW, albo zaglądnijcie na inne forum, w którym się równiez udzielam http://forum.emitel.pl/viewforum.php?f=1

Generalnie polecam przejście na cyfrową telewizję naziemną, lepsza jakośc, duży wybór programów. I oczywiście za darmo :-)

I mało kto wie, że telewizję naziemną analogową będziemy niebawem wyłączać. Zaczynamy w listopadzie 2012, kończymy w lipcu 2013.

Harmonogram wyłączeń tu:

http://cyfryzacja.gov.pl/

Jest mapka, można sprawdzić z dokładnością do gminy.

TeBe to może wiesz co się dzieje dość często ze zmianami częstotliwości nadawania poszczególnych programów bo ja u siebie min 2-3 razy w tygodniu muszę od początku ustawiać kolejnosć programów bo z uporem maniaka przestawia mi ją jak chce :(

A DVB-t ogladam już od dłuższego czasu zacząłem w kamperze i tu z pokryciem bywa różnie ale właśnie taki tuner na "gwizdku" dokupiłem do laptopa a od prawie roku w domu stacjonarnie i jakość odbioru w porównaniu z analogiem to bajka że o EPG i innych gadżetach nie wspomnę ;)

Aha i tak żeby rozwiać inny mit każda szerokopasmowa antena "analogowa" np popularne "siatki" nadają się do tego przekazu więc nie dajcie się zrobić na anteny DVB-t ;)

Roger, jedyne zmiany jakie robiliśmy, to zmiana LCN (kolejności ustawień kanałów) ale było to zrobione jednorazowo 2 tygodnie temu. Wynikało to z Ustawy Cyfryzacyjnej i musieliśmy wykonac taką jednorazową zmianę. Poza tym nic nie mieszamy, jesli przestawia Ci się lista kanałów, to jest to niestety problem Twojego odbiornika.

Hmmm no właśnie jakieś 2 tygodnie temu mi to zaczęło głupieć :( w tunerze powyłączałem wszelkie automatyczne segregowania czy to po LCN właśnie czy indeksie czy nazwie ... zostawiłem sam manual ... ak wierzę na słowo i poprzeglądam raz jeszcze ustawienia ...

Wiesz człowiek jak małpa ma zakodowane że pod 1 jest TVP1 pod 2 TVP2 itd ... zamiany są trudne do zaakceptowania ;)

Podobnie miałem z "TV na kartę" ale w końcu przestawiłem się na kolejność automatyczną i mam spokój ;) ale w DVB-t Polsat HD pod 1-ą mnie irytuje że o 1 i 2-e pod koniec listy (14-15) nie wspomnę :(

Hmmm czyli selekcja po LCN jest jednak w miarę sensowna i do przyjecie spróbuję ją włączyć w tunerze ;)

U mnie z uporem maniaka Polsat HD wskakuje na pierwsze miejsce a podstawowe kanały 1,2 i region lecą na koniec :(

Dzieki za tą tabelkę przynajmniej wiem jak powinno być sortowane po LCN

TeBe to może tak oficjalnie ....

Zapewne jest sporo osób które zaczęły myśleć o dokupieniu do "starocia" jakiś tunerek.... czy byłbyś w stanie polecić coś sensownego za rozsądne pieniążki? - testów i opinii niby wiele w sieci ale wiedzy nigdy za dużo :rolleyes:

myślę też o czymś do laptopa :rolleyes:

TeBe to może tak oficjalnie ....

Zapewne jest sporo osób które zaczęły myśleć o dokupieniu do "starocia" jakiś tunerek.... czy byłbyś w stanie polecić coś sensownego za rozsądne pieniążki? - testów i opinii niby wiele w sieci ale wiedzy nigdy za dużo :rolleyes:

myślę też o czymś do laptopa :rolleyes:

Abratek, ale do "starego" czyli do kineskopowego 4:3?

Jeśłi tak, to polecam http://www.ceneo.pl/13555444

Wpina się toto do gniazda SCART z tyłu telewizora, nie mamy dodatkowego pudełka na telewizorze. Do tego zwykła antena zewnętrzna i za 150PLN mamy kompletną instalację odbierającą DVB-T na starym telewizorze.

Witam , zamontowałem , znaczy podłączyłem kilka egzemplarzy z tej firmy w/g mnie bardzo proste i intuicyjne menu ,

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS2eGjvYwFitTtSD6_nIZisImBL5v3BdX6auAEgYWU64n6P3NRTxQ

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSCgB4W61znlGZIBkWhhYeS59LgVoH3HN8YX3f9lz0R4UmE3dsl

było też kilka innych firm , w/g mnie wszystkie są zbliżone do siebie parametrami i jak na razie wszystkie pracują poprawnie :grin:

roger, praktycznie każdy z tych tunerów ma możliwość obsługi dysku zewnętrznego i nagrywania , różnice mogąbyć jedynie w podłączeniach sprzętowych , tzn scart(euro) , chinch , hdmi itd ,jedno co zauważyłem ,to tylko to że każdy ma inną czułość głowicy

A-Lee, tak naprawdę to trudno jest zaproponować , która będzie lepsza , wszystko zależy od poziomu sygnału , w moich okolicach sygnały są nadawane z dwóch kierunków i jeden nadaje z mocą 100kW , a drugi 2kW i w wielu miejscach antena pokojowa się nie sprawdza

tutaj też jest na temat DVB-T

http://www.ntvc.pl/

Guest Anonymous
Witam, ja na dniach kupiłem też tuner cyfrowy. Pierw po opiniach po-czytałem, z tych najtańszych raczej nie są zadowoleni: zbyt wolno działa, i wielkość wyświetlania słaba jest – tak w skrócie. Ja kupiłem taki co raczej zadowoleni byli, jak wiadomo przy wszystkim można znaleźć +, -. Kolejność programów mam taką ze na samym początku mam 4 programy czeskie, później 12 po polsku i znów czeskie radio. Kolejność zmieniłem, lecz ja cały sprzęt na noc wyłączam zasilanie na listwie z zabezpieczeniami, i pamięć się skasowała – kolejność ustawioną przeze mnie. Jakość obrazu super jak Polsat HD.

Guest Anonymous
Witam ponownie, sprostuję: napisałem JAK w HD (widziałem odbiór taki na platformie polsat, „N” u kolegi) a na tym cyfrowym naziemnym i TV kineskopowym nie widzę różnicy – taki czysty gładki i żywy obraz. Zaś pomiędzy odbiorem dotychczasowym – analogowym to jest różnica że oczu oderwać nie można – tak krótko. Ten tuner ma full HD.

Bartnik.. Jest rużnica od "starych i nowych" czyli "analogów i digitalów".. Tylko zdziwiło mnie ze tutaj przez odbiorniki dvbt nie bedzie wysyłany sygnał w HD. (Przynajmniej nie tak szybko).

Teraz poczytałem, i w PL jest rzeczywiscie wysyłany sygnał HD przez dvbt, ale jak kol. TeBe napisał ze to jest mozliwy test.. Ale czy to sie utrzyma.. ??

Wszystko kierowane jest przez forse.. :???: