Kiełbasa Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Od ośmiu dni pekluję szynkę z nogą (z szynki kość wytrybowana). Takiej szynki jeszcze nie wędziłem wczesniej. Zawsze był czas aby poczytać na forum i czegoś się dowiedzieć. Tym razem zabrakło czasu - więc z marszu zrobiłem nastrzyk i do peklosoli. Dzisiaj (rychło wczas) usiadłem do czytania i co widzę - z szynek zdejmuje się skórę :blush: - dosyć logiczne ale nie pomyślałem. Pytanie co teraz - zdjąć skórę i przetrzymać jeszce chwilę w solance czy niekoniecznie. Co radzicie? :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Masz w solance całą szynkę ....czy jej elementy ze skórą??Ja pekluję szynkę z kością -ze skórą...więc nie powinieneś się martwić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Witaj Kiełbasa, ,nigdy takiej szynki nie robiłem ale widziałem takie ze skórą . Może ktoś bardziej kumaty się wypowie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiełbasa Posted December 19, 2011 Author Report Share Posted December 19, 2011 Cała szynka z kopytkiem w solance... [ Dodano: Pon 19 Gru, 2011 23:51 ]Ok peklowanie w skórze - ale czy przed wędzeniem ją zdjąć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Cała szynka z kopytkiem w solance.. Małgoś, już Ci napisała - będzie OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Nic nie zdejmuj!!!Ja robię już kilka lat taką szynkę na każde święta...wychodzi rewelacyjna! :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koszu Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Na szkoleniu SDM zrobiliśmy coś takiego: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/90dea5874b2ce4da.html Peklowana, wędzona i parzona była ze skóra a smakowała jak milion dolarów Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Od ośmiu dni pekluję szynkę z nogą (z szynki kość wytrybowana) ale ..ale..co to ma znaczyć?? :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gasmil Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Dwa razy taką robiłem i zawsze była ok. Na kursie w SDM tez taką robiliśmy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiełbasa Posted December 19, 2011 Author Report Share Posted December 19, 2011 A skóra po wędzeniu i parzeniu - zjadliwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 A po jakiego ..chcesz skórę jeść?? :rolleyes: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Koszu, witam , wyciąga się chyba tylko kość udową ,ale to przed peklowaniem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiełbasa Posted December 19, 2011 Author Report Share Posted December 19, 2011 OK - skóry nie będę jadł :lol: Małgoś bardzo dziękuję za radę - będę spał spokojnie :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Małgoś bardzo dziękuję za radę - będę spał spokojnie :grin: Do usług Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 a coś się tak tej skóry uczepił :grin: - nie zdejmuj... jeść jej raczej nie będziesz ale ona doskonale zabezpiecza szyneczkę przed wysuszeniem no i napisz coś Ty tam z niej powyciągał :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzak Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 OK - skóry nie będę jadł nie wyrzucaj do grochówki jest super :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 Ja odcinam tylko pasek skóry, niestety moje szynki z nogą są bez kopytka:( ale tylko takie udało mi się kupić. Wędzę 5-6h ciepłym dymem i następnie parzę do osiagniecia temp wewnatrz szyneczki 70stopni co trwa kilka godzin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiełbasa Posted December 20, 2011 Author Report Share Posted December 20, 2011 Ja odcinam tylko pasek skóry Witam, no własnie to mnie interesuje - niektórzy częściowo ściągają skórę inni nie - jaka jest różnica? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 jaka jest różnica?dla mnie taka że gorzej wygląda.... uwędzić i tak się mięsko uwędzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiełbasa Posted December 20, 2011 Author Report Share Posted December 20, 2011 dla mnie taka że gorzej wygląda.... Gorzej ze skórą czy bez... :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 taka obrzezana do połowy... :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.