Guest ChefPaul Posted May 14, 2005 Report Share Posted May 14, 2005 Słonina paprykowana - ze starych zeszytów babuni Wązki, długi pasek słoniny świeżej, mniej więcej na 3 lub cztery palce szeroki, zanurzyć we wrzącej wodzie i trzymać na ogniu póki nie zakipi, poczem wyjąć na serwetkę, osuszyć, natrzeć solą ze wszystkich stron, po wierzchu obsypać tartą papryką lub kminkiem utłuczonym w moździerzu, owinąć papierem, osznurować szpagatem i powiesić w dymie na parę dni. Po uwędzeniu trzymać w miejscu chłodnem. Podaje się krajaną w cieniutkie plasterki do chleba. Smacznego Chef Paul Osobiście używam zwykłego szarego papieru do pakowania (chociaż coraz trudniej go dostać). Wędzenie na zimno 3 razy dziennie przez 2 godz., przez trzy dni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.