Jump to content

Słonina paprykowana - ze starych zeszytów babuni


Guest ChefPaul

Recommended Posts

Guest ChefPaul

Słonina paprykowana - ze starych zeszytów babuni

 

Wązki, długi pasek słoniny świeżej, mniej więcej na 3 lub cztery palce szeroki, zanurzyć we wrzącej wodzie i trzymać na ogniu póki nie zakipi, poczem wyjąć na serwetkę, osuszyć, natrzeć solą ze wszystkich stron, po wierzchu obsypać tartą papryką lub kminkiem utłuczonym w moździerzu, owinąć papierem, osznurować szpagatem i powiesić w dymie na parę dni.

Po uwędzeniu trzymać w miejscu chłodnem. Podaje się krajaną w cieniutkie plasterki do chleba.

Smacznego

Chef Paul

 

Osobiście używam zwykłego szarego papieru do pakowania (chociaż coraz trudniej go dostać). Wędzenie na zimno 3 razy dziennie przez 2 godz., przez trzy dni.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...