Jump to content

przygotowania do pierwszego wędzenia


Recommended Posts

Święta Wielkiej Nocy zbliżają sie wielkimi krokami, próbna partia mięsa się pekluje, a widoków na zbudowanie porządnej i ładnej wędzarni nie ma. Szybciutko więc skleciliśmy z meżem wędzarnie z blaszanej beczki i blaszanego korytka.

Korytko osadzone na połówkach cegieł. Na początku pod korytkiem dołek na palenisko na końcu kopczyk przygotowany do obsadzenia beczki:

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1180_wedzarnia.jpg

 

 

Po obsadzeniu i obsypaniu ziemia tam gdzie trzeba w beczce nastał wielki ogień celem wypalenia wszystkiego co mogłoby wędzeniu zaszkodzić. Na zdjęciu widac juz tylko dymek po wielkim ogniu. Mam jeszcze trochę badyli na ogrodzie to jeszcze powypalam beczke zanim mięso będzie gotowe do wędzenia.

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1181_wedzarnia.jpg

 

Tymczasem żeby już się cieszyć smakiem domowego mięsa i nie kupować mięsopodobnych wyrobów naszprycowanych chemią naryhtowałam kilka słoików kiełbasy (bez peklowania według jednego z tutejszych przepisów) i taką oto roladę z boczki z nadzieniem z rodzynków i suszonych śliwek:

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1188_pieczen.jpg

 

Dziś zaś po dwudniowym moczeniu w bejcy z czerwonego wina i cebuli w piekarniku wylądowała szyneczka naszpikowana cynamonem i goździkami... Mniamniuśne...

 

No to z dymem...

Link to comment
Share on other sites

Pięknie..pięknie..JoShiMa!

Może byś podała przepisik na oba mięska??

Wszystkie przepisy z tego serwisu. Oto linki:

 

Kiełbasa w słoju Proste, szybkie i smaczne.

Pieczona szynka po staropolsku Właśnie się piecze, więc jeszcze nie wiem jaki wynik

Rulon staromiejski Wprawdzie przepis tego nie przewiduje, ale na kanapki znakomity.

Link to comment
Share on other sites

No i nie mogło obejść się bez ofiar. Dziś przywieźliśmy mięso na całoroczną kiełbasę Andrzeja. Mąż mi pomógł naostrzyć nóż i zabrałam się do cięcia mięsa na kawałki. No żeby ten nóż to mięso chciał tak dobrze kroić jak dobrze ukroił mi kciuka... Robotę musiałam skończyć z zaplastrowanym kciukiem, a krew się lała jak z prosiaka. W życiu się tak przy mięsie nie zadziabałam jak dziś... Mam nadzieję, że uwędzona za dwa dni kiełbaska wszystko mi wynagrodzi.
Link to comment
Share on other sites

Witam

JoShiMa . Nigdy ze zrobieniem tej kiełbaski nie miałem problemu . Rozcięty paluszek to nie jest wielki problem każdemu to się może zdarzyć . Życzę powodzenia przy produkcji . A może krojenie mięska to była męska praca ?

 

Serdecznie pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

A może krojenie mięska to była męska praca ?

Hmmm. Mąż akurat gotował obiad... :lol: Na pewno zatrudnię go do mielenia i masowania, ale palenia w wędzarni to go będę musiała nauczyć... ;) To mieszczuch jest, a właściwie był, bo robi postępy. Przeprowadził się na wieś, brał udział w kilku świniobiciach... Wdraża się chłopak ;) A ponieważ własne wyroby smakują mu bardziej niż sklepowe, to myślę, ze będą z niego ludzie.
Link to comment
Share on other sites

to na zdjeciu to rulon staropolski?

Raczej staromiejski. boczuś trochę za krótki był, więc się nie zrulonił ładnie, ale i tak jest super.

 

Zdobycz wymaga ofiar...szkoda ,że z kciuka...

Ale sie mogłam przynajmniej wymigać od mycia garów pod pretekstem rozmoczenia świeżej rany ;)
Link to comment
Share on other sites

Kilka fotek z wędzenia.

 

Rozgrzewanie wędzarni:

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1219_kielbasa.jpg

 

Obszuszanie:

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1222_kielbasa.jpg

 

Wędzenie:

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1225_kielbasa.jpg

 

Uwędzone kiełbaski:

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1234_kielbasa.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...