JoShiMa Posted March 13, 2007 Report Share Posted March 13, 2007 Święta Wielkiej Nocy zbliżają sie wielkimi krokami, próbna partia mięsa się pekluje, a widoków na zbudowanie porządnej i ładnej wędzarni nie ma. Szybciutko więc skleciliśmy z meżem wędzarnie z blaszanej beczki i blaszanego korytka. Korytko osadzone na połówkach cegieł. Na początku pod korytkiem dołek na palenisko na końcu kopczyk przygotowany do obsadzenia beczki: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1180_wedzarnia.jpg Po obsadzeniu i obsypaniu ziemia tam gdzie trzeba w beczce nastał wielki ogień celem wypalenia wszystkiego co mogłoby wędzeniu zaszkodzić. Na zdjęciu widac juz tylko dymek po wielkim ogniu. Mam jeszcze trochę badyli na ogrodzie to jeszcze powypalam beczke zanim mięso będzie gotowe do wędzenia. http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1181_wedzarnia.jpg Tymczasem żeby już się cieszyć smakiem domowego mięsa i nie kupować mięsopodobnych wyrobów naszprycowanych chemią naryhtowałam kilka słoików kiełbasy (bez peklowania według jednego z tutejszych przepisów) i taką oto roladę z boczki z nadzieniem z rodzynków i suszonych śliwek: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1188_pieczen.jpg Dziś zaś po dwudniowym moczeniu w bejcy z czerwonego wina i cebuli w piekarniku wylądowała szyneczka naszpikowana cynamonem i goździkami... Mniamniuśne... No to z dymem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted March 13, 2007 Report Share Posted March 13, 2007 Pięknie..pięknie..JoShiMa! Może byś podała przepisik na oba mięska?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoShiMa Posted March 13, 2007 Author Report Share Posted March 13, 2007 Pięknie..pięknie..JoShiMa! Może byś podała przepisik na oba mięska??Wszystkie przepisy z tego serwisu. Oto linki: Kiełbasa w słoju Proste, szybkie i smaczne. Pieczona szynka po staropolsku Właśnie się piecze, więc jeszcze nie wiem jaki wynik Rulon staromiejski Wprawdzie przepis tego nie przewiduje, ale na kanapki znakomity. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted March 13, 2007 Report Share Posted March 13, 2007 :grin: Już wszystko wiem! :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoShiMa Posted March 14, 2007 Author Report Share Posted March 14, 2007 No i nie mogło obejść się bez ofiar. Dziś przywieźliśmy mięso na całoroczną kiełbasę Andrzeja. Mąż mi pomógł naostrzyć nóż i zabrałam się do cięcia mięsa na kawałki. No żeby ten nóż to mięso chciał tak dobrze kroić jak dobrze ukroił mi kciuka... Robotę musiałam skończyć z zaplastrowanym kciukiem, a krew się lała jak z prosiaka. W życiu się tak przy mięsie nie zadziabałam jak dziś... Mam nadzieję, że uwędzona za dwa dni kiełbaska wszystko mi wynagrodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 14, 2007 Report Share Posted March 14, 2007 WitamJoShiMa . Nigdy ze zrobieniem tej kiełbaski nie miałem problemu . Rozcięty paluszek to nie jest wielki problem każdemu to się może zdarzyć . Życzę powodzenia przy produkcji . A może krojenie mięska to była męska praca ? Serdecznie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoShiMa Posted March 14, 2007 Author Report Share Posted March 14, 2007 A może krojenie mięska to była męska praca ?Hmmm. Mąż akurat gotował obiad... :lol: Na pewno zatrudnię go do mielenia i masowania, ale palenia w wędzarni to go będę musiała nauczyć... To mieszczuch jest, a właściwie był, bo robi postępy. Przeprowadził się na wieś, brał udział w kilku świniobiciach... Wdraża się chłopak A ponieważ własne wyroby smakują mu bardziej niż sklepowe, to myślę, ze będą z niego ludzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 14, 2007 Report Share Posted March 14, 2007 Witam Ja zawsze mówię dla chcącego nic trudnego , a po drugie jednością siła . Serdecznie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurek52 Posted March 14, 2007 Report Share Posted March 14, 2007 ...trza było robić kaszaneczkę :grin: :grin: :grin: pozdrawiamjurek52 :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoShiMa Posted March 14, 2007 Author Report Share Posted March 14, 2007 trza było robić kaszaneczkęHa ha ha.. Kasza nieprzygotowana... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 14, 2007 Report Share Posted March 14, 2007 JoShiMa,to na zdjeciu to rulon staropolski?Wyglada smakowicie. Gratuluję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted March 14, 2007 Report Share Posted March 14, 2007 Zdobycz wymaga ofiar...szkoda ,że z kciuka... :grin: ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoShiMa Posted March 14, 2007 Author Report Share Posted March 14, 2007 to na zdjeciu to rulon staropolski?Raczej staromiejski. boczuś trochę za krótki był, więc się nie zrulonił ładnie, ale i tak jest super. Zdobycz wymaga ofiar...szkoda ,że z kciuka...Ale sie mogłam przynajmniej wymigać od mycia garów pod pretekstem rozmoczenia świeżej rany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 14, 2007 Report Share Posted March 14, 2007 Przepraszam JoShiMa za pomyłke w nazwie. Jestem własnie po kursie szybkiego czytania i widac, jakie to daje efekty. Niektórych tresci sie po prostu domyslam. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoShiMa Posted March 16, 2007 Author Report Share Posted March 16, 2007 Pierwszy wkład do wędzarni, kiełbasa całoroczna Andrzeja K: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1213_kielbasa.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted March 16, 2007 Report Share Posted March 16, 2007 JoShiMa..piękne kiełbaski...może powiesz ile kilo jest na kijku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted March 16, 2007 Report Share Posted March 16, 2007 Na moje oko 4-5kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rzerzol Posted March 16, 2007 Report Share Posted March 16, 2007 Polecam rękawicę od Miro. Pozdrawiam - Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoShiMa Posted March 16, 2007 Author Report Share Posted March 16, 2007 Na moje oko 4-5kg.Nie ważyłam dokładnie. Wszystkiego było trochę ponad 5 kg.Pętko zjedliśmy kilka poszło do zamrażarki, więc raczej 4 kg zostały. Polecam rękawicę od MiroTeż o tym pomyślałam, jak już było za późno :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoShiMa Posted March 16, 2007 Author Report Share Posted March 16, 2007 Kilka fotek z wędzenia. Rozgrzewanie wędzarni: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1219_kielbasa.jpg Obszuszanie: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1222_kielbasa.jpg Wędzenie: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1225_kielbasa.jpg Uwędzone kiełbaski: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1234_kielbasa.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 16, 2007 Report Share Posted March 16, 2007 Gratulacje naprawdę pięknie uwędzona kiełbasa nie widać nigdzie okopcenia ani przypieczenia .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wdw Posted March 16, 2007 Report Share Posted March 16, 2007 Super świąteczna kiełbaska. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoShiMa Posted March 16, 2007 Author Report Share Posted March 16, 2007 A co widać jak widać przypieczenie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoShiMa Posted March 16, 2007 Author Report Share Posted March 16, 2007 Super świąteczna kiełbaska.Myślisz, że przeżyje do świat ? :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 16, 2007 Report Share Posted March 16, 2007 WitamJoShiMa . Serdeczne gratulacje .Piękna kiełbaska ,myślę że w smaku też bardzo dobra .Do świąt zdążysz zrobić jeszcze parę razy . Serdecznie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts