bena Posted January 2, 2012 Report Share Posted January 2, 2012 Ciasto czekoladowe Przepis dostałam od mojej koleżanki Danusi. Mało pracochłonny a smak po prostu rewelacyjny :thumbsup: Danusiu dzięki wielkie!!! Składniki: Ciasto: • 1 szk. mąki, • ¾ szk. czekolady w proszku (najlepiej sprawdza się LaFesta), • ¾ szk. cukru, • 5 dużych jaj, • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, • ¾ szk. oleju Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę z białek; 2. Do białek dodawać stopniowo cukier i pojedynczo żółtka; 3. W oddzielnym naczyniu wymieszać suche składniki i stopniowo dodawać do masy jajecznej; 4. Na koniec dodać olej i wszystko dokładnie wymieszać. 5. Masę wlać do formy (mała tortownica o średnicy ok. 24 cm lub prostokątna o wymiarach ok. 24x27 cm) 6. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i piec ok. 40-50 min ( w zależności od piekarnika) Chwile przed zakończeniem pieczenia zaparzamy kawę. Do nasączenia: 1 szk. gorącej kawy zaparzona z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (ja nie stosuję rozpuszczalnej, więc robię kawę z ekspresu). Wyjmujemy gorące ciasto i nakłuwamy je dość gęsto np. widelcem. Gorącą kawę wylewamy na gorące ciasto. Istotne, aby i kawa i ciasto były gorące! Przygotowujemy polewę czekoladową: Polewa czekoladowa: Składniki: • 250 ml śmietany 30% do deserów (sprawdza się „Łaciata”), • 2 tabliczki czekolady mlecznej z kawałkami orzechów (dobrze spisuje się „Wedel” lub „AlpenGold”) Sposób przygotowania polewy: Do garnka wlewamy śmietankę i wkładamy połamaną czekoladę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż lekko zacznie gęstnieć. Mieszamy, aby nie przypalić. Gorącą polewę wylewamy na ciasto i odstawiamy wszystko w chłodne miejsce. Smacznego! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.