tusiaczek Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Ostatnio piłem u kolegi rzeczoną porterówkę i jako ze bardzo mi smakowała chciałbym popełnić coś w tym guście. Kolega robi to z litra spirytusu, 8 porterów 0,33, pół kg cukru i dwóch dużych cukrów waniliowych po 32 gr. Czytałem że podobno porterówka Wosia bije wszelkie rekordy ale za diabła nie mogę znaleźć przepisu. Mógłby ktoś zapodać proszę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 A nie prościej napisać do Wosia :> Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIRKON Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 miałem zaszczyt testować ten szlachetny płyn w wydaniu Wosia i uważam, że jest to ideał. Mirek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted January 4, 2012 Author Report Share Posted January 4, 2012 A nie prościej napisać do Wosia :> Oj Roberto, ty to musisz mnie wszędzie wypunktować :grin: Napisałem, oczywiście że napisałem ale liczę też że jakieś inne sprawdzone się znajdą bo spirt czeka i moce przerobowe są i chęci :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 tusiaczek, Wanilia tylko z lasek wanilii prawdziwej. Sztuczna produkowana z ropy naftowej jest bardzo rakotwórcza. Koszt jest nie wielki bo około 7 zł i zrobić wyciąg na alkoholu odfiltrować sproszkowane lub okruchy laski waniliowej. Smak dużo lepszy i zdrowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Nie wiem jak robi Wosiu bo nie dane mi było kosztowac Ja robię tak :- spirytus 1l- piwa porter 4x0,5 l- cukier wanilinowy dwie torebki - pół szklanki cukru zwyczajnego (lepszy trzcinowy brązowy) Piwo gotujesz z cukrem odstawiasz aż ostygnie do ciepłego (NIE DO GORĄCEGO) wlewasz spiryt mieszasz i do butelek ... Im dłużej stoi tym lepszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Cześć. Ja swoją robię podobnie: 1 litr spirytusu, 4 piwa 0,5 litra, 4 normalne paczki cukru wanilinowego i cukier 6-8 łyżek zależy jakie słodkie kto lubi. Piwa lekko podgrzewam aby rozpuścił się cukier, ale nie gotuje - szkoda %. Na koniec dolewam spirytus. Nalewkę taką robię od ok 7 lat i trochę jej już wypiłem. Moim zdaniem najważniejsze to znaleźć dobre piwo porter które nam smakuje. Kiedyś robiłem na Okocim Palone ale ostatnio go nie mogę kupić. Teraz nalewkę robię na piwie o nazwie po prostu PORTER niestety nie pamiętam browaru, który go produkuje. Można je kupić w marketach Piotr i Paweł. Kosztuje prawie 5 zł ale warto - Przynajmniej mi bardzo odpowiada. Najważniejszy w tej nalewce tak jak przy większości jest czas leżakowania. Im dłużej, tym lepiej. Przed świętami piłem porterówkę, która była zrobiona na wiosnę albo ostatniej zimy czyli miała dobrze ponad pół roku. Normalnie porterówka jest dobra, nawet bardzo dobra ale to co otrzymujecie po pół roku to po prostu poezja smaku. Obecnie mam zrobione kolejne 3 litry i mam zamiar cześć z tego dotrzymać do lata na nockę na rybach. Dobry Porter + czas = rewelacyjna Porterówka Pozdrawiam jojo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 A może by tak poprosić Wosia o wstawienie przepisu na forum :lol: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Fakt :wink: Wosiu Porterówkę robi genialną :grin: pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harnaś Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 No to nadal czekamy na odzew wosia :wink: Litr stoi pod ścianą i już nie mogę patrzeć jak czysty spiryt wciąż sobie czeka :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Harnaś, napisz do Wosia na PW :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Nie jestem zaawansowany w nalewkach, ale pytanie mi się nasuwa takie - czy zamiast cukru może być miód pszczeli, a zamiast portera użyć domowego Koźlaka czy Stout Milka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Do tego alkoholu stosuje się ciężkie ciemne piwo słodowe gorzkie i takie domowe też będzie OK ... robiłem na różnych piwach i generalna zasada jest taka że jak nam podchodzi i smakuje samo piwo to zasmakuje i Porterówka. Co do miodu to myślę iz znacznie wpłynie na posmak gotowego wyrobu (tu też ważne jaki miód) czy pozytywnie czy negatywnie pojęcia nie mam bo nigdy nie próbowałem tego robić na miodzie więc rób doświadczenie i napisz - tylko to już chyba nie będzie Porterówka Wracając do piw Koźlak jest z nich najmocniejszym to min. 16% ekstraktu oraz min. 6% a Porter i Stout Milka to praktycznie to samo dzisiejsze Portery zawierają mniej ekstraktu i są słabsze (10-11% i 5V .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted January 5, 2012 Author Report Share Posted January 5, 2012 ....... dzisiejsze Portery zawierają mniej ekstraktu i są słabsze (10-11% i 5V .... Porter z Żywca ma 22% ekstraktu i 9,5% voltażu a Porter Okocim też 22% ekstraktu i 8,3% voltażu. Własnie jestem na etapie próbowania organoleptycznie który się bardziej nada :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Słąweczku ja piszę o oryginalnym angielskim Porterze ... Te nasze Polskie należą do grupy Porterów Bałtyckich i są mocniejsze od angoli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryzzli1 Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 Ja znalazłem taki przepis:1 szklankaporteru1 szklanka spirytusu70 dag cukru1 laska waniliiPorter zagotować z cukrem i przekrojoną wzdłuż laską wanilii, zdjąć z ognia,przykryć i wystudzić.do ostudzonego porteru powoli wlać spirytus, wymieszać i przefiltrować, a następnie nalać do butelek.nadaje się do picia już po tygodniu,choć szlachetności nabiera z czasem.naleweczka bardzo słodka, łagodna-,,cihociemna". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 gryzzli1, Jakiej mocy ten spirytus ? "Bo mi się wydajeeee" jezeli( 96%) że mocna bedzie , gangrena. Misie wydawałoby się wolą i lubią miód !!!! :tongue: :thumbsup: :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 To wyjdzie zdecydowanie za słodkie i za mocne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryzzli1 Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 Misie lubią miodek dlatego takie słodkie. Co do mocy to spirt ok 90%. Cytat z przepisu ,,nidajcie się jednak nabbrać,ta słodka wódeczka zbija z nóg skuteczniej niż czyst wyborowa, należy ją podawać w malu,skich kieliszkach."(dobra na wędkowanie podlodowe, tak na rozgrzewkę). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted January 7, 2012 Report Share Posted January 7, 2012 To mój przepis na porterówkę , dostałam od znajomego jak dla mnie bardzo dobra i mocna .0,5 litra spirytususzklanka piwa porterszklanka piwa karmelowegocukier waniliowy Piwo podgrzać i rozpuścić w nim cukier waniliowy , wystudzić i dodać spirytus . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted March 10, 2012 Report Share Posted March 10, 2012 Porterówka to nie nalewka, ale jest łatwa do zrobienia i fajna w degustacji.Przetestowałem kilka receptur z netu i po wielu próbach mój przepis to: ,,6 but. 0,5l Portera Łódzkiego 3 szklanki cukru 1 laska wanilii, 1 l spirytusu. Piwo zagrzać do 60-70 stopni C, dodać 2 szkalnki cukru, pokrojoną w drobne kawałeczki laskę wanilii. Z 1 szklanki cukru zrobć karmel i rozpuścić w porterze, dodać do piwa.po lekkim przestudzeniu dodać spirytus.Do spożycia gotowa, ale czym dłużej tym lepsza." Jest to przepis Piotra z ŁKW.Piłem wczoraj tę porterówkę.Jest b. dobra.Zmniejszyłbym tylko ilość dodanego cukru.W tym wydaniu, nawet jak dla mnie ,,słodkolubnego" :wink: mogłaby być trochę mniej słodka.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misza2 Posted March 14, 2012 Report Share Posted March 14, 2012 ja osobiście robię z przepisu jak Kolega Jojo i wychodzi pychotka :clap: . Po małym leżakowaniu do Coca coli jest idealna. Gorzej następnego dnia :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: Ale tylko Porter Żywca. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Violka Posted March 14, 2012 Report Share Posted March 14, 2012 . Po małym leżakowaniu do Coca coli jest idealna.coca coli? przecież to trucizna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 14, 2012 Report Share Posted March 14, 2012 Ja ostatnio piłem porterówkę naszego Kolegi z forum. Mogę tylko dodać, że takiej dobrej jeszcze nie piłem. Jedna butelka (ostatnia) została porwana do Gdańska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted March 14, 2012 Report Share Posted March 14, 2012 Maxell to podaj wg jakiego przepisu była ta porterówka. Przyda się do tego tematu. Albo podaj kto był autorem tego wyśmienitego trunku to będziemy Go ścigać o przepis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.