Maad Posted January 7, 2012 Report Share Posted January 7, 2012 ---- Mam nadzieję, że dyskusja w klubie będzie kwitła Prawdopodobnie w trakcie rozmów pojawią się różne określenia i skróty, używane na co dzień w światku osób zajmujących się problematyką diet. Poniżej przedstawiam kilka najczęściej spotykanych. ---- BTW - skrót od Białko Tłuszcze Węglowodany, sposób określania proporcji podstawowych składników pokarmowych, często zapisywane w postaci trzech liczb oddzielonych dwukropkami, np. 150:70:70 dieta niskowęglowodanowa - dieta, w której głównym źródłem energii dla organizmu są tłuszcze, a ilość zjadanych węglowodanów jest ograniczona do poziomu rzędu 50-100g na dobę DO, Dieta Optymalna, Żywienie Optymalne - kontrowersyjna, wysokotłuszczowa i niskobiałkowa dieta stworzona przez dr Jana Kwaśniewskiego fat - pokarmy o dużej zawartości tłuszczu (szczególnie zwierzęcego). Harper, Biochemia Harpera - żelazna pozycja w bibliotece każdego pasjonata, dogłębnie wyjaśnia absolutnie wszystkie procesy biochemicznie zachodzące w organizmie .... Ma tylko jedną wadę ... do pełnego zrozumienia zawartych w niej treści wymaga ukończenia studiów medycznych. I to raczej z ponadprzeciętnym wynikiem. Doktorat i profesura też się przydadzą Mimo to jest często cytowana na forach. Każdy cytat z Harpera daje +10 do autorytetu osoby cytującej i -30 do pewności siebie osoby próbującej cytat zrozumieć. HC - skrót od High Carb, dieta wysokowęglowodanowa IG, Indeks Glikemiczny - wartość liczbowa charakteryzująca wpływ danego pokarmu na poziom glukozy we krwi. Podstawa diety Montignaca. kal, - nieformalna jednostka ilości energi zawartej w pokarmie, 1 kal = 1 kcal = 1000 cal koryto - Nieco pejoratywne określenie typowej współczesnej diety. Sposób odżywiania polegający na zaspokajaniu potrzeb energetycznych organizmu za pomocą węgli i fatu, przy czym ilość energii pozyskiwana z obu źródeł jest zbliżona, lub przewagę mają węgle. Nazwa pochodzi od koryta służącego do karmienia świń. LC - skrót od Low Carb, dieta niskowęglowodanowa Lutz, Wolfgang - autor książki "Życie bez pieczywa", sztandarowej lektury w dziedzinie diet niskowęglowodanowych obcięcie węgli - Zmniejszanie ilości zjadanych węgli (weglowodanów). Z reguły przeprowadzane stopniowo, żeby dać organizmowi czas na przestawienie się na fat (tłuszcz) jako główne paliwo. Zbytnie obcięcie węgli czasami objawia w postaci porannych skurczów łydek. optymalni - osoby będące na Diecie Optymalnej lub Żywieniu Optymalnym organy - inaczej podroby, bogate w witaminy i mikroelementy organy wewnętrzne zwierząt rzeźnych, najważniejsze z nich to wątroba, nerki, serce, śledziona. Do organów zalicza się też mózg, gałki oczne i jądra. Często spożywane na dietach niskowęglowodanowych i surowych. suple - suplementy, sztuczne dodatki uzupełniające braki niektórych składników, pojawiające się w wyniku stosowania niektórych typów diet surawka - dieta niskowęglowodanowa lub wegetariańska, oparta na surowych, nieprzetworzonych termicznie produktach węgle - pokarmy o dużej zawartości węglowodanów, np. chleb, makaron, ziemniaki, ryż, kasze, słodycze, owoce i niektóre warzywa. WHR (skrót od angielskiego Waist to Hip Ratio) - oznacza stosunek obwodu talii do obwodu bioder. Wskaźnik ten jest wyznacznikiem określającym rodzaj sylwetki ciała (sylwetka w kształcie gruszki bądź jabłka) oraz typ otyłości (otyłość brzuszna bądź pośladkowo-udowa) - (Malinowy Bzyk) C.D.N. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted March 27, 2016 Report Share Posted March 27, 2016 Kurcze, ale wykop!!! Skąd to się dzisiaj wzięło tak po prostu gdzieś na głównej stronie? Temat z 2012, a jakoś dzisiaj tak do mnie trafia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.