Jump to content

Podręczny Słownik Dietetyczny


Maad

Recommended Posts

----

Mam nadzieję, że dyskusja w klubie będzie kwitła :)

Prawdopodobnie w trakcie rozmów pojawią się różne określenia i skróty, używane na co dzień w światku osób zajmujących się problematyką diet. Poniżej przedstawiam kilka najczęściej spotykanych.

----

 

 

BTW - skrót od Białko Tłuszcze Węglowodany, sposób określania proporcji podstawowych składników pokarmowych, często zapisywane w postaci trzech liczb oddzielonych dwukropkami, np. 150:70:70

 

dieta niskowęglowodanowa - dieta, w której głównym źródłem energii dla organizmu są tłuszcze, a ilość zjadanych węglowodanów jest ograniczona do poziomu rzędu 50-100g na dobę

 

DO, Dieta Optymalna, Żywienie Optymalne - kontrowersyjna, wysokotłuszczowa i niskobiałkowa dieta stworzona przez dr Jana Kwaśniewskiego

 

fat - pokarmy o dużej zawartości tłuszczu (szczególnie zwierzęcego).

 

Harper, Biochemia Harpera - żelazna pozycja w bibliotece każdego pasjonata, dogłębnie wyjaśnia absolutnie wszystkie procesy biochemicznie zachodzące w organizmie .... Ma tylko jedną wadę ... do pełnego zrozumienia zawartych w niej treści wymaga ukończenia studiów medycznych. I to raczej z ponadprzeciętnym wynikiem. Doktorat i profesura też się przydadzą Mimo to jest często cytowana na forach. Każdy cytat z Harpera daje +10 do autorytetu osoby cytującej i -30 do pewności siebie osoby próbującej cytat zrozumieć.

 

HC - skrót od High Carb, dieta wysokowęglowodanowa

 

IG, Indeks Glikemiczny - wartość liczbowa charakteryzująca wpływ danego pokarmu na poziom glukozy we krwi. Podstawa diety Montignaca.

 

kal, - nieformalna jednostka ilości energi zawartej w pokarmie, 1 kal = 1 kcal = 1000 cal

 

koryto - Nieco pejoratywne określenie typowej współczesnej diety. Sposób odżywiania polegający na zaspokajaniu potrzeb energetycznych organizmu za pomocą węgli i fatu, przy czym ilość energii pozyskiwana z obu źródeł jest zbliżona, lub przewagę mają węgle. Nazwa pochodzi od koryta służącego do karmienia świń.

 

LC - skrót od Low Carb, dieta niskowęglowodanowa

 

Lutz, Wolfgang - autor książki "Życie bez pieczywa", sztandarowej lektury w dziedzinie diet niskowęglowodanowych

 

obcięcie węgli - Zmniejszanie ilości zjadanych węgli (weglowodanów). Z reguły przeprowadzane stopniowo, żeby dać organizmowi czas na przestawienie się na fat (tłuszcz) jako główne paliwo. Zbytnie obcięcie węgli czasami objawia w postaci porannych skurczów łydek.

 

optymalni - osoby będące na Diecie Optymalnej lub Żywieniu Optymalnym

 

organy - inaczej podroby, bogate w witaminy i mikroelementy organy wewnętrzne zwierząt rzeźnych, najważniejsze z nich to wątroba, nerki, serce, śledziona. Do organów zalicza się też mózg, gałki oczne i jądra. Często spożywane na dietach niskowęglowodanowych i surowych.

 

suple - suplementy, sztuczne dodatki uzupełniające braki niektórych składników, pojawiające się w wyniku stosowania niektórych typów diet

 

surawka - dieta niskowęglowodanowa lub wegetariańska, oparta na surowych, nieprzetworzonych termicznie produktach

 

węgle - pokarmy o dużej zawartości węglowodanów, np. chleb, makaron, ziemniaki, ryż, kasze, słodycze, owoce i niektóre warzywa.

 

WHR (skrót od angielskiego Waist to Hip Ratio) - oznacza stosunek obwodu talii do obwodu bioder. Wskaźnik ten jest wyznacznikiem określającym rodzaj sylwetki ciała (sylwetka w kształcie gruszki bądź jabłka) oraz typ otyłości (otyłość brzuszna bądź pośladkowo-udowa) - (Malinowy Bzyk)

 

 

C.D.N.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...