Jump to content

KOSIARKA LISTWOWA dane regulacyjne

Guest Anonymous

Recommended Posts

Guest Anonymous

Witam; przeglądam Internet, fora, lecz nie mogę nic znaleźć, dane regulacyjne, opis. :sad:

Więc tak, mam łąkę (fragment) położoną w dole (stare koryto rzeki). Kupiłem sobie na allegro używaną kosę listwową BUCHER T55, z silnikiem kawasaki FA210D-FS61. (w cenie przystępnej, te maszynki za tanie nie są).

Stan do remontu (na nowe mnie nie stać :cry: ), więc trzeba przy niej po-robić. Na dziś jest po-spawana wszystkie pęknięcia blach, pomalowana podkładem i farbą olejną (ze tydzień będzie schnąć). Z boku brakuje dużej osłony na przeniesienie napędu, (zrobię nową, w przyszłym miesiącu kupie arkusz blachy).

Mam do Was kilka pytań, (lecz nie odsyłajcie mnie do serwisu, gdyż ja jestem w pewnym sensie serwisem, co prawda wiele nie praktykującym).

Silnik 4sówowy około 5KM (pisze 5.0PS) jakie ma mieć obroty biegu jałowego :question: I jakie ma mieć obroty max :question: (obroty potrafię zmierzyć, poprzez samo złożony obrotomierz elektroniczny). Ja uważam że za duże obroty taka kosa nie maże mieć, bo się cała „rozklamorzy” popęka znów :cry:

Czy ktoś z Was wie na jakiej zasadzie działa gaźnik w raz z odśrodkowym regulatorem obrotów :question: W jaki sposób przeprowadza się regulację składu mieszanki :question: (w okolicy cięgna przepustnicy są 2 śrubki: od strony cylindra mała mosiężna co się chowa – wkręt, druga od strony filtra powietrza z wystającym łbem, +2 śrubki przy mocowaniu linki gazu = wiadomo obroty min i max).

zdjęcie gaźnika (u góry z prawej strony cięgno przepustnicy - chyba, nieco niżej 2 śrubki regulacyjne. z lewej strony cięgno ssania).

Teraz ostrzenie zębów kosy tnącej: pod jakim kątem należy wykonać / poprawić ostrze :question:

(zębów jest szt. 19, na długości roboczej listwy cięcia 1m)

Czy ktoś z Was posiada coś podobnego i może w tej sprawie doradzić :question:

A całkowitym szczęściem by było „serwisówkę” znaleźć, czy ktoś z Was ma coś takiego :question:

(wiem wiele pytań, lecz do pierwszej trawy musi być zrobiona)

(ja mam Dzik-2, Simson S51, po moim remoncie kapitalnym, gdyby ktoś potrzebował rady-służę)

Guest Anonymous
Jest to co widać, jest dół -listwa (trójkąty) krawędź pod kontem prostym z rowkami pionowymi z boku. z góry kosa co się porusza prawo-lewo, (akurat tak ułożona na zdjęciu) ale jest, tu chodzi o kąt ostrza górnego noża co jest ruchomy. Myślę sobie jak będzie potrzeba to kupię przecinarkę do płytek ceramicznych, co ma stół uchylny (z dołu jest regulacja stołu i podziałka kątowa). Myślę o takiej co ma silnik elektryczny, a tarczę zmienię na inną do ostrzenia, (oczywiście za miesiąc).

Guest Anonymous

Trtro-traktor; co znalazłem to podział na modele, szerokość roboczą i historię.

I tak np. URSUS 308 (nie mylić z Dzik-2) z kosą szerokość robocza 1,2m, wydajność 0,3ha/1h, zużycie paliwa (Benz) 4L/1Mh.

zaś już gdzieś wcześniej wyczytałem, że standardowa prędkość pracy kosiarki listwowej (podobna jak ja mam) to 2500m/1h. x szerokość robocza (moja 1m), daje to wydajność 0,25ha/1h, (więc w godzinę jak dobrze pójdzie mam skoszone „morgę” = 1/4ha). Silnik jest dużo nowocześniejszy i 4 sówowy, więc zużycie paliwa będzie niższe.

Guest Anonymous
Ja mam wszystko używane, każdego roku koszone i wy-jedzone przez krowę, cielę (takie małe gospodarstwo na własne potrzeby), lecz ręcznie kosić trudna sprawa, na robisz się (nie takie małe ilości na koszyk czy wózek). Ja koszę na paszę, na siano gdy duża trawa jest. bijakowa to wcale, a rotacyjna w podmokły teren nie wjedzie (stare koryto rzeki). Chcę już na dniach „króliczok” budować z drzewa, a króliki swoje zjedzą i zniszczą. Gdyby ktoś z swojej kosy podobna, poczytał instrukcję. wiem że kosiarki spalinowe z nożem wirującym w koło mają max 3000 obr/min. Silniki napędowe jedno-cylindrowe pracują na obrotach 3000 do 3600 na min.

Guest Anonymous

Miro; dziękuję dobry namiar.

Henio; trzeba w miarę ilości środków mechanizować gospodarstwo-mało-rolne. Kiedyś tylko mieli kosy listwowe i jakoś dało radę. Widzisz ja kupiłem sobie Dzik-2 do ogrodu, a robię nim w polu (uprawa ziemniaka 10ar, od orania, sadzenie, radlenie, wałowanie, pazurkowanie, kopanie, brona, kultywator) i siewnik jest i kos015 i 3skibowy szelok.

Pisząc o tym miałem na myśli kosę listwową , nie napęd do niej .

Jak Ci radzili Maksell i Chudziak , wszystko tej kosie przeszkadza , a i ja tam nie widzę bagnetów , o których Maksell wspomniał . Może inny patent , niż kosiarki Mesko listwowe - Jednak Powodzenia Ci życzę .

Ps.

Te dociski na listwie to pewnie mają za zadanie ustawienie kosy do bagnetu , za duży odstęp _ trawa wchodzi pomiędzy i się zapycha , odwrotnie - duży opór i szybkie zużycie kosy .

Podobnie jak z nożyczkami - i regulacja śrubką .

Guest Anonymous

Tutaj 2 zdjęcia kosy tnącej, wyciągnięta górna listwa – po ostrzona (mniej/więcej taki kąt jaki był) na wolnych obrotach papierem ściernym (tarcza z paskami płótna ściernego zakładającymi się jedna na drugą). Złożona, nasmarowana starym olejem z silnika.

Luzy skasowane, lecz tak aby lekko chodziła prawo – lewo.

bartnik, Tutaj sprzedaje podobną do twojej http://tablica.pl/oferta/kosiarka-listwowa-kawasaki-100-cm-szerokosc-IDzJDN.html Może sprzedający coś podpowie o ile to nie handlarz

Ps

Ten olej na listwie tnącej to raczej dobry do konserwacji ale podczas koszenia gdy dostanie się na niego piasku to będzie działał jak papier ścierny i dodatkowo zanieczyścisz nim trawę.

Dobrze by było zamontować do kosy ślizgi regulujące wysokość koszenia, oraz na końcach noża zgarniacze wewnętrzne aby podczas kolejnego przejazdu nie ciąć już skoszonej trawy.

Guest Anonymous

Silnik jest ten sam, tyle że pisze 4,8 PS, a reszta tylko podobne (inne jest) albo że to jest model t57, a mój t55.

Widzisz tę przednią osłonę całą popękaną ? u mnie to samo i jeszcze niżej gdzie koła pasowe, ale bardziej z przodu też było i to blacha grubsza ze 5mm.

Ja mierzyłem obroty silnika, było na max które wynosiły prawie 5tys z obciążeniem kosy. Zaś silniki napędowe 1 garowe, obroty pracy mają 3tys do 3,6tys na min. (podobne oferty na allegro – sam silnik).

Wysokość cięcia regulacja mi nie jest potrzebna, bo kosi się jak najniżej - łąkę na paszę.

Z tym olejem masz rącie – to tylko do testów i na zimę, przed koszeniem zmyję go ON i wodą z węża.

Proponuję, abyś porównał żyletki (są wymienne po roznitowaniu) z czeskimi a właściwie czechosłowackimi od MF 70. Jeśli znajdziesz całą listwę tnącą to zobaczysz na jej końcach w jaki sposób reguluje się wysokość cięcia. Być może uda Ci się nawet adoptować taką listwę do swoich potrzeb, tylko trzeba ją skrócić. Orginał ma 150 cm.

Guest Anonymous
Ciężar tej kosiarki się tak rozkłada że przód jest znacznie ciężki i ta listwa co tnie leży, dociska do trawy, do podłoża. Pod spodem jest grubsza belka ze 20mm - pełna, a dopiero na niej są dolne zęby co się nie poruszają, dopiero na nich są ruchome. W teorii pomimo położenia na podłożu, to wysokość cięcia już jest na wysokości 25mm (dokładnie suwmiarką teraz tego nie mierzyłem, jak przy tym robiłem, to coś koło tego było). Widzisz szybko kupiłem, a teraz myślę, patrzę naprawić. Przy koszeniu zobaczymy, jak będzie trzeba to się do-robi. Teraz robię co można zrobić, +info jak ma silnik pracować, na jakich obrotach. Z tego co już wiem to standardowo obroty wału silnika 3tys ustawię, dalej jest przełożenie 2stopniowe na paskach.

Guest Anonymous

Tak to jest kosiarka z posuwem do przodu (1 bieg). Tu się bardziej mi się rozchodzi że przy wysokich obrotach (jak były blisko 5tys) to cała się ma rozlecieć, takie wibracje, i blachy pękają, a nawet sama zaczyna się w około obracać od drgań. To jest dużo za dużo.

Trochę przesunięte przy przyklejaniu (lepiej nie będzie), ale napis musi być. Teraz musi wszystko wyschnąć (malowane).

Do największych drgań może dochodzić w miejscu przenoszenia napędu na kosę.

Podczas koszenia zbóż jak poluźni Mi się łączenie targańca z kosą (chociaż jest kątrowane w kombajnie Claas) to drży cała maszyna lecz to tylko jedna śrubka przy chederze.

Stalki w kosie aby dobrze cięły powinny przechodzić poza środek przeciwkosy, czyli przesów noża powinien byś większy niż odległość między środkami zębów na przeciwkosie , w obie strony jednakowy.

Guest Anonymous

Tim; Ty to dobrze napisałeś.

Powoli gromadzę informacje, Miro znalazł mi schemat rozbity na poszczególne części. Ja zapisuje sobie na takich małych karteczkach, a one fruwają wokół mnie, (za dużo na raz się zajmuję). Karteczka zginęła, a było napisane coś tak: kosa listwowa powinna w ciągu 1 minuty wykonać ???? 600 ???? 800 ???? pełnych cykli. Jak to wygląda w kombajnie zbożowym ? to co Tim napisałeś sprawdzę przy składaniu (teraz jest rozebrana). Na luzy, wycieki oleju, pęknięcia zwracam uwagę i raczej w wszystkich pojazdach jest naprawiane od razu.

To jest kosa do trawy, ma chyba zęby do cięcia dużo węższe. Znając ilość cykli kosy, poprzez 2 przełożenia da radę wyliczyć ilość obrotów na silniku i ustawić na cięgnie linki gazu – tyle i nic więcej.

Jak to wygląda w kombajnie zbożowym ?

W kombajnie jest troszkę inny układ gdyż nóż pracuje wewnątrz bagnetu i dodatkowo krawędź stalki jest uzębiona(u mnie) aby podczas ścinania słoma się nie ślizgała. Najgorzej jest jak część bagnetu odpadnie to wówczas nóż nie docina słomy(najgorsza jest owsiana słoma)

Guest Anonymous

Czeska kosa MF 70, co pisze andrewkon, ma na długości 1,4m ilość zębów / stalek 18.

Tę co ja mam na długości 1m ma ilość stalek 19. Z tego co piszesz tim; że chodzi wewnątrz bagnetu – to dużo lepiej, u tej co ja mam nie ma bagnetów. Te bagnety z stalkami wcale tanie nie są (1 szt. bagnet 100zł) do kosiarek tych małych.

koszt jednej NOWEJ stalki,do tej co ja mam nr. ESM 344009/0091, z strony niemieckiej to 4,4 euro x 19szt. Do bizona BAGNET po 26zł. (stalki nie znalazłem może to się inaczej pisze).

Ja nie mam zamiaru kosy zmieniać, bo koszt samej nowej kosy przewyższy wartość całej kosiarki po remoncie. (naprawić, po ustawiać, po ostrzyć i w trawę).

Jak w tytule tematu jest „dane regulacyjne” nie kombinacje, zrób składaka, albo sam-a, (naprawić, oryginału się trzymać).

Ale, dziękuję za zainteresowanie tym tematem.

Guest Anonymous

Witam, naprawa, regulacja właśnie takich przydatnych narzędzi z tego co się dowiedziałem jest wiedzą tajemną, nic nikt nie powie, nie napisze (szukałem jeszcze na 2 forach) :devil:

Jedynie co kto doradzi to: oddaj do serwisu tam ci zrobią :devil: dodam od siebie: i skasują. Jest nowy rok, więc było to 2 lata temu, za naprawę kosiarki Viking (nie chciała zapalić) owy serwis mnie sklarował 250zł + 2 razy jechać: 1x zawieź, 2x odebrać (jeden taki kurs w moim przypadku to 82km), nic o częściach nie mówił że wymienił. Kosiarka tę co mam to Viking MB455M, po zmierzeniu obrotów jakie ona ma przywieziona z serwisu, którą kosze trawę (regulacja gaźnika też była robiona), jest następująca: wolne obroty 1900 do 2000 na min, max obroty pracy 2900 do 3000 na min.

Jutro będę składał kosiarkę listwową i też tak ustawię obroty silnika :sad: