Jump to content

[Przepis] Chleb z ziarnami

tim

Recommended Posts

Chleb z ziarnami (przepis z programu "Smaki Czasu")z własnymi poprawkami

Składniki:

100 g kostka drożdży

½ szklanki tłustego mleka

1 łyżka cukru (20g)

1kg mąki pszennej

3 szklanki pszennych otrąb (20dkg)

20 dkg ziaren słonecznika

20 dkg pestek dyni

20 dkg ziaren siemienia lnianego

3 łyżki płatków owsianych (30g)

3 łyżki suszonego majeranku (15g)

1 łyżka pieprzu ziołowego (10g)

2 łyżki masła

1 łyżka soli (20g)

Sposób przygotowania:

1.Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy do temperatury ok. 36ºC; dokładamy pokruszone drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia.

2.Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy otręby, ziarna słonecznika, pestki dyni, ziarna siemienia lnianego, płatki owsiane, suszony majeranek, pieprz ziołowy i 1 łyżkę soli; całość dokładnie mieszamy.

3.Teraz wlewamy ciepłą wodę - około 4,5 szklanki, mieszamy, po czym dodajemy mleko z drożdżami; dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę (konsystencja powinna być dość gęsta); tak wyrobioną masę odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

4.Formę do pieczenia smarujemy masłem, wypełniamy formę masą na chleb do 2/3 wysokości, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 1,5 godziny.

5.Kiedy upieczony chleb lekko wystygnie, wyjmujemy z formy.

Wykonanie własne;

http://images45.fotosik.pl/1304/4c81fa4bfca2b545m.jpg http://images39.fotosik.pl/1249/02caf147cba83cabm.jpg

1. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dolewamy 3,5 szklanki wody o temp ok. 36* (razem 4 szklanki) dosypujemy ok. 8 łyżek mąki(odebranej z całości)i dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Do miski wsypujemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.

3. Teraz do miski wlewamy nasze wyrośnięte drożdże i wszystko dokładnie wyrabiamy (ciasto jest dość gęste), wyrobioną masę odkładamy w ciepłe miejsce do wrośnięcia.

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką foremki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia(u mnie trwało to ok. 45 min)

5. Po ponownym wyrośnięciu włożyłem do piekarnika pieca węglowego i piekłem 1 godzinę, następnie wyjąłem chleb z foremki i dopiekałem jeszcze 15 min. Temperatura jaka była w piekarniku określam na ok 180-200*C

Ps

W nawiasach dodałem wagi jakie uzyskałem po przeważeniu łyżek.

Zajadam się właśnie. Wyszedł DOKŁADNIE taki jak na fotkach. Chleb rewelacyjny. Już podczas wyrabiania ciasta żona powiedziała iż proporcje są właściwe i już wtedy mówiła że na pewno wyjdzie. Polecam każdemu spróbować.

Dzięki tim.

Po połowicznie nie przespanej nocy widzę 1 wadę tego chleba: obżarstwo. Wczoraj zjedliśmy połowę. W nocy wydawało mi się że biorę udział w pościgu, uciekam przed policją i jeszcze nie wiadomo co. Chleb jest bardzo syty (ziarna) i łatwo przedawkować go przed snem :)

• 2 weeks later...

I ja w końcu skusiłem sie na chlebek z ziarnami w/g tim'a. Przed chwilą właśnie wyjąłem z piekarnika. Trochę jednak zmodyfikowałem przepis. Daję tylko połowę ziarna , a oprócz tego każdy ma inne dodatki smakowe. Jeden jest z suszonymi płatkami czosnku, drugi z kminkiem (uwielbiam ), a trzeci z prażoną cebulką.

Na razie są jeszcze gorące,ale jak wystygną to zapodam foto. Aha i jeszcze jedno skróciłem czas pieczenia do 1 godz a temp. pieczenia najpierw na 250 potem na 230 :thumbsup: :lol:

Tak jak obiecałem wstawiam zdjęcia chlebków w przekroju

Chlebek wyszedł przepyszny

Przepis uważam za bardzo udany.Chlebek robi się szybko i bez kłopotów przynajmniej dla mnie jako nowicjusza w dziedzinie kucharzenia. Skórka chrupiąca,a smak wyborny

już kilka razy piekłem ten chleb i było wszystko ok , natomiast wczoraj zdarzyło się tak ze po upieczeniu skórka odeszła od chleba i zrobiła się po prostu dziura w środku na całej długości .. myślałem już co nie tak zrobiłem ale nic mi do głowy nie przychodzi .

myślałem już co nie tak zrobiłem ale nic mi do głowy nie przychodzi .

Ja nie fachman w tej materii , jednak raz też udało mnie się coś takiego zrobić :blush:

Doszedłem do wniosku że ciasto mogło być za mało wyrośnięte . Mogę się jednak mylić .

Pozdrawiam

Panowie mąka mogła być do kitu. Mojej żonie co prawda nie chleb ale ciasto się sknociło. Dokupiła tylko mąkę jakąś tania byle jaką. Teściowa miała to samo. Ostatnio do masy kupiła masło, żaden mix lecz masło i po roztopieniu z masła oddzieliła się jakaś woda i nie szło masy wyrobić.

Czasem się zdarza iż zawiódł jakiś składnik.

Tradycja z piekarnika lepsze jest pieczenie. Maszyna nie zapiecze ci chleba bo nie ma grzałki górnej. Piekarnik ją ma i jest super wypieczony. Niektórzy nawet wlewają wodę na spód foremki aby nie było tak sucho w piekarniku.