tim Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 Chleb z ziarnami (przepis z programu "Smaki Czasu")z własnymi poprawkami Składniki: 100 g kostka drożdży ½ szklanki tłustego mleka 1 łyżka cukru (20g) 1kg mąki pszennej 3 szklanki pszennych otrąb (20dkg) 20 dkg ziaren słonecznika 20 dkg pestek dyni 20 dkg ziaren siemienia lnianego 3 łyżki płatków owsianych (30g) 3 łyżki suszonego majeranku (15g) 1 łyżka pieprzu ziołowego (10g) 2 łyżki masła 1 łyżka soli (20g) Sposób przygotowania: 1.Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy do temperatury ok. 36ºC; dokładamy pokruszone drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia. 2.Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy otręby, ziarna słonecznika, pestki dyni, ziarna siemienia lnianego, płatki owsiane, suszony majeranek, pieprz ziołowy i 1 łyżkę soli; całość dokładnie mieszamy. 3.Teraz wlewamy ciepłą wodę - około 4,5 szklanki, mieszamy, po czym dodajemy mleko z drożdżami; dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę (konsystencja powinna być dość gęsta); tak wyrobioną masę odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. 4.Formę do pieczenia smarujemy masłem, wypełniamy formę masą na chleb do 2/3 wysokości, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 1,5 godziny. 5.Kiedy upieczony chleb lekko wystygnie, wyjmujemy z formy. Wykonanie własne; http://images45.fotosik.pl/1304/4c81fa4bfca2b545m.jpg http://images39.fotosik.pl/1249/02caf147cba83cabm.jpg 1. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dolewamy 3,5 szklanki wody o temp ok. 36* (razem 4 szklanki) dosypujemy ok. 8 łyżek mąki(odebranej z całości)i dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do miski wsypujemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy. 3. Teraz do miski wlewamy nasze wyrośnięte drożdże i wszystko dokładnie wyrabiamy (ciasto jest dość gęste), wyrobioną masę odkładamy w ciepłe miejsce do wrośnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką foremki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia(u mnie trwało to ok. 45 min) 5. Po ponownym wyrośnięciu włożyłem do piekarnika pieca węglowego i piekłem 1 godzinę, następnie wyjąłem chleb z foremki i dopiekałem jeszcze 15 min. Temperatura jaka była w piekarniku określam na ok 180-200*C Ps W nawiasach dodałem wagi jakie uzyskałem po przeważeniu łyżek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kipi Posted January 10, 2012 Report Share Posted January 10, 2012 Jutro próbuje zrobić go moja żoncia. Dam znać jak wyszedł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 10, 2012 Report Share Posted January 10, 2012 Tutaj jest podobny przepis,który znajduje się na naszej starej stroncehttp://wedlinydomowe.pl/old/articles.php?id=1662 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted January 10, 2012 Author Report Share Posted January 10, 2012 kipi, Z podanych składników wychodzą 2 bochenki pieczone w "keksówkach", ten na fotce jest z połowy porcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kipi Posted January 11, 2012 Report Share Posted January 11, 2012 Tak wiem. Po proporcjach które przeczytaliśmy też tak pomyśleliśmy choć niektóre zdjęcia sugerowały iż blacha jest szersza niż keksówka.Dzisiaj wieczorkiem powinienem już go mieć w ustach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted January 11, 2012 Author Report Share Posted January 11, 2012 Moja "keksówka" ma wymiary mierząc górę 14cm x 32cm x 7cm(wysokość) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kipi Posted January 11, 2012 Report Share Posted January 11, 2012 Zajadam się właśnie. Wyszedł DOKŁADNIE taki jak na fotkach. Chleb rewelacyjny. Już podczas wyrabiania ciasta żona powiedziała iż proporcje są właściwe i już wtedy mówiła że na pewno wyjdzie. Polecam każdemu spróbować. Dzięki tim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
regina1 Posted January 11, 2012 Report Share Posted January 11, 2012 Piekłam wg tego przepisu dwa razy i faktycznie wychodzi pyszny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kipi Posted January 12, 2012 Report Share Posted January 12, 2012 Po połowicznie nie przespanej nocy widzę 1 wadę tego chleba: obżarstwo. Wczoraj zjedliśmy połowę. W nocy wydawało mi się że biorę udział w pościgu, uciekam przed policją i jeszcze nie wiadomo co. Chleb jest bardzo syty (ziarna) i łatwo przedawkować go przed snem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted January 14, 2012 Report Share Posted January 14, 2012 Ciekawy dodatek - ocet - jako imitacja zakwasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymon70 Posted January 29, 2012 Report Share Posted January 29, 2012 już drugi raz robiliśmy ten chleb który znalazł Henio godny polecenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted January 29, 2012 Report Share Posted January 29, 2012 I ja w końcu skusiłem sie na chlebek z ziarnami w/g tim'a. Przed chwilą właśnie wyjąłem z piekarnika. Trochę jednak zmodyfikowałem przepis. Daję tylko połowę ziarna , a oprócz tego każdy ma inne dodatki smakowe. Jeden jest z suszonymi płatkami czosnku, drugi z kminkiem (uwielbiam ), a trzeci z prażoną cebulką. Na razie są jeszcze gorące,ale jak wystygną to zapodam foto. Aha i jeszcze jedno skróciłem czas pieczenia do 1 godz a temp. pieczenia najpierw na 250 potem na 230 :thumbsup: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted January 30, 2012 Report Share Posted January 30, 2012 Tak jak obiecałem wstawiam zdjęcia chlebków w przekroju Chlebek wyszedł przepyszny Przepis uważam za bardzo udany.Chlebek robi się szybko i bez kłopotów przynajmniej dla mnie jako nowicjusza w dziedzinie kucharzenia. Skórka chrupiąca,a smak wyborny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted January 31, 2012 Report Share Posted January 31, 2012 już kilka razy piekłem ten chleb i było wszystko ok , natomiast wczoraj zdarzyło się tak ze po upieczeniu skórka odeszła od chleba i zrobiła się po prostu dziura w środku na całej długości .. myślałem już co nie tak zrobiłem ale nic mi do głowy nie przychodzi . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted January 31, 2012 Report Share Posted January 31, 2012 myślałem już co nie tak zrobiłem ale nic mi do głowy nie przychodzi . Ja nie fachman w tej materii , jednak raz też udało mnie się coś takiego zrobić :blush: Doszedłem do wniosku że ciasto mogło być za mało wyrośnięte . Mogę się jednak mylić . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted January 31, 2012 Report Share Posted January 31, 2012 Możecie spróbowac naszego przepisu zamieszczonego w tym wątku: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7920&postdays=0&postorder=asc&start=240Ziaren można sobie dosypać ile kto chce :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kipi Posted January 31, 2012 Report Share Posted January 31, 2012 Panowie mąka mogła być do kitu. Mojej żonie co prawda nie chleb ale ciasto się sknociło. Dokupiła tylko mąkę jakąś tania byle jaką. Teściowa miała to samo. Ostatnio do masy kupiła masło, żaden mix lecz masło i po roztopieniu z masła oddzieliła się jakaś woda i nie szło masy wyrobić.Czasem się zdarza iż zawiódł jakiś składnik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted January 31, 2012 Report Share Posted January 31, 2012 ciasto wyrosło ok , ale ta maka mnie zastanawia i jeszcze smarowanie skórki zaraz po upieczeniu ciepła wodą , no ale zawsze tak robiłem i było dobrze . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted February 1, 2012 Author Report Share Posted February 1, 2012 A może ciasto za długo wyrastało tzn przerosło i jak skórka się zapiekla to wnętrze opadło i dlatego powstała ta dziura Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tradycja Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 Witam chlebek tak piękny, że aż mi ślinka cieknie. Niestety nie posiadam wypiekacza do chleba, a piekarnik whirlpool . Czy jest szansa, aby w czymś takim dało się upiec chleb? Obawiam się czy nie wyjdzie on suchy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 Niestety nie posiadam wypiekacza do chleba Ja też nie :grin: Piekłem w piekarniku i nie jest suchy. :thumbsup: Jest mniam :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kipi Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 Warto dodać do każdego chleba czernuszki. Daje fajny ciekawy smak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted February 4, 2012 Author Report Share Posted February 4, 2012 Tradycja, Spokojnie możesz piec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kipi Posted February 4, 2012 Report Share Posted February 4, 2012 Tradycja z piekarnika lepsze jest pieczenie. Maszyna nie zapiecze ci chleba bo nie ma grzałki górnej. Piekarnik ją ma i jest super wypieczony. Niektórzy nawet wlewają wodę na spód foremki aby nie było tak sucho w piekarniku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bena Posted February 4, 2012 Report Share Posted February 4, 2012 jeśli lubicie chleb z ziarnami to proponuję spróbować : http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5083 bardzo podobny, tyle że na zakwasie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.