Jojo Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Witam. Każdy chyba uwielbia jajka na boczku. Po kilku wędzeniach, które udało mi się wykonać mogę stwierdzić , że nie ma nic lepszego niż boczek wykonany własnoręcznie a nie kupiony w sklepie. W wielu wątkach na forum pojawia się kwestia szkodliwości mięs peklowanych, które później się smaży lub poddaje obróbce w wysokich temperaturach. Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na boczek i inne wędzonki specjalnie przeznaczone do dalszej obróbki w wysokich temp? Czy wystarczy zamienić peklosól na zwykłą sól w przepisie? A może najlepiej takie wędzonki robić na samej soli by nie zmieniać ich naturalnego smaku przyprawami? Podzielcie się przepisami jak solicie takie mięsa na mokro czy tylko zasypujecie jak słoninę. Jeżeli ktoś dobrze orientuje się w temacie to niech napisze co nam grozi jedząc wędzonki standardowo peklowane i później smażone. Ja osobiście dodawałem swoje wyroby do jajek, kaszy i pizzy. Przy kolejnym wędzeniu chciał bym wykonać kilka mięs specjalnie przeznaczonych do tego celu by się nie potrzebnie nie truć. Pozdrawiam jojo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Przy kolejnym wędzeniu chciał bym wykonać kilka mięs specjalnie przeznaczonych do tego celu by się nie potrzebnie nie truć. Kilkaset metrów napisane w temacie o który pytasz, ale jak kilka plasterków własnego peklowanego boczku dodasz do jajecznicy czy pizzy, to takie trucie jest dozwolone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Czy wystarczy zamienić peklosól na zwykłą sól w przepisie Tak takie mięsa robi się na samej soli .... bez peklosoli czy saletry .... co nam grozi jedząc wędzonki standardowo peklowane i później smażone To takiej obróbki termicznej jak pieczenie czy grillowanie nie nadaje się mięso peklowane i konserwowane saletrą. Pod wpływem wysokiej temperatury rozkłada się ona do toksycznych związków nitrozoamin. Tu sobie poczytaj : http://pl.wikipedia.org/wiki/Nitrozoaminy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiekk85 Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Nie jestem pewnym ale chyba poniekąd ktoś na forum zalecał do obróbki termicznej peklowanie solą morską. Sam tego nie robiłem nigdy więc nawet nie wiem jaki efekt z tego będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 pragnę przypomnieć (lub uświadomić) że sol morska też zawiera azotyny..... ot taka specyfika tego produktu nie rozumiem w czym jest problem zrobić tylko na soli jeśli mamy w planie tylko takie przeznaczenie? :rolleyes: smażenie czy to na patelni czy na ruszcie i tak w zasadzie zabija wszelkie "smaki peklownicze"uwydatniając tylko Wedzony aromat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts