Jump to content

Sushi


Recommended Posts

I w końcu, po chyba pół roku, w końcu znalazłem czas na przygotowanie Sushi. Kto zna ten japoński cud to pewnie już wbija w google maps Radzionków i powoli szykuje się do drogi :) (oczywiście zapraszam). Kto natomiast jeszcze tego nie próbował to powiem Wam, że czas najwyższy !!!!!

 

Przygotuję tylko kuchnię do tej ceremonii i pozwolę sobię zrobić małą fotorelację z tego obrzędu :)

 

Ludzi, którym sushi kojarzy się jednoznacznie z surową rybą co o mdłości ich przyprawia uspokajam. Niestety decyzje o dzisiejszej zabawie podjąłem zbyt późno i nie udalo mi sie kupić żadnej dobrej, surowej ryby. Mam za to: avokado, ogórki, grzyby mun, surimi, ogórki, papryki i takie tam inne rzeczy :)

 

To tymczasem :)

Link to comment
Share on other sites

nad "frutti di mare" przedkładam "frutti di obora"

u mnie raczej będzię "frutti di warzywniak za rogiem" :):)

 

[ Dodano: Wto 17 Sty, 2012 20:11 ]

Zawsze możesz do maków dodać szprotki z puszki

i paprykarza szczecińskiego :)
Link to comment
Share on other sites

Do sushi możemy dodać również krewetki, odwłoki langust, homara... wiadomo,że dobry łosoś nie jest zły, ale cóż ... ja bym z miłą chęcią zjadł sushi, ale zadowolę się suszoną rybką z ..... masełkiem ... bo margaryna surowo wzbroniona ... hehe ... żarcik... po prostu je się ją z masełkiem i basa!!! Koszu powodzenia :)
Link to comment
Share on other sites

No to zaczynamy :) Najsampierw podstawa wszelkich podstaw - ryż a dokładnie jego japońska, krótkoziarnista odmiana charakteryzująca się przede wszystkim niesamowitą lepkością.

 

Do przygotowania ryżu oprócz samego ryżu (długo, długo moczonego) potrzebuję sos sojowy, ocet ryżowy oraz cukier i bez wątpienia składnik najważniejszy - margaryna ;) - żart

 

 

 

Myth - daleko nie masz. Gwarantuję nienajgorsze sushi i milion litrów sake :)

Link to comment
Share on other sites

Ryż na gazie, grzyby mun na gazie i na gaz postawiłem jeszcze coś takiego:

Sięgając do szafki po sezam zauważyłem, że mamy tez i migdały. Nastąpił tak zwany szybki kaszel, migdały oparzone, obrane, wrzucone do soli i pieczone w tej soli z ... ileś tam czasu :)

Przegryzka do tyskiego sake - idealna :)

Link to comment
Share on other sites

I w końcu, po chyba pół roku, w końcu znalazłem czas na przygotowanie Sushi. Kto zna ten japoński cud to pewnie już wbija w google maps Radzionków i powoli szykuje się do drogi :) (oczywiście zapraszam). Kto natomiast jeszcze tego nie próbował to powiem Wam, że czas najwyższy !!!!!

Koszu ...nie koniecznie trzeba wbijać w google , na jednym ze zlotów w Napoleonowie mieliśmy okazję posmakować tego rarytasu. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Voilà - Koszykowe w soli pieczone migdały :)

 

 

 

 

 

A wracając do Sushi to ryż sobie właśnie dochodzi opatulony ciepłym kocykiem. Czas na przygotowanie dodatków oraz na drugie pssssyt tego wieczoru :)

 

[ Dodano: Wto 17 Sty, 2012 22:14 ]

Za chwilę zaczynam zawijać maki bo ryż już prawie wystygł i w sumie jest gotowy. W tzw międzyczasie przygotowałem kilka dodatków, które do tych maków będę wkładał

 

 

Nawet troszeczkę łososia się znalazło co prawda jest to egzemplarz wędzony ale co tam. Na bezrybiu ....

Link to comment
Share on other sites

Ja kiedyś też zrobiłem coś co miało przypominać sushi. Było krzywe jak diabli ale w sumie dobre. Też użyłem wędzonego łososia i węgorza. W Polsce to bym się nie odważył z kupionej ryby robi sushi - aż tak nie ufam naszym sklepom. Więc jak sam nie złowisz to rób na wędzonej i będziesz zadowolony.

 

Pozdrawiam jojo

Link to comment
Share on other sites

a czy wiesz ja się produkuje te biało-czerwone paluszki

zwane surami :question:

Nie :) Ale coś mi mówi, że się zaraz dowiem :)

 

[ Dodano: Wto 17 Sty, 2012 23:14 ]

Było krzywe jak diabli ale w sumie dobre.

Ja tam wyglądem się zbytnio nie przejmuję. Trzeba parę tych rulonów pozwijać, żeby wychodziły ładne i równe. Ważne, żeby smakowało :)

 

[ Dodano: Wto 17 Sty, 2012 23:15 ]

A tu po malutkiej porcyjce dla każdego :)

 

Link to comment
Share on other sites

Koszu, no i pewnie,że się dowiesz... Wiki... i o :

 

Surimi – produkt sporządzony na bazie zmielonego mięsa białych ryb, najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka. Popularny zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich. Może występować w różnych formach, najbardziej znane są tzw. paluszki krabowe (crab sticks). Nazwa pochodzi z języka japońskiego (dosłownie: "mielone mięso").

 

Szczerze mówiąc wiedziałem,że to z ryb, ale reszta do dzisiaj była tajemnicą :)

Link to comment
Share on other sites

Tzn ja wiedziałem, że to nie jest z mięsa z krabów. Te niby lepsze mają tam jakieś śladowe ilości krabów. Wiedziałem tez, że to z mięsa białych ryb ale podejrzewam, że nie o to chodziło Darino :)

Muszę szybko te z surimi zjeść bo potem, jak się już dowiem to kurcze nie będzie wypadało :)

 

Dariono opowiadaj o tej produkcji :) Ale tak za 3 minuty dopiero :)

 

 

[ Dodano: Wto 17 Sty, 2012 23:34 ]

Koszu, a Uramaki umiesz ? :tongue: :cool:

raz próbowałem ale jakoś się zniechęciłem :) Oprócz ciekawego wygladu smakują tak samo więc postanowiłem, że się męczyć nie będę. A Tobie wychodzą?
Link to comment
Share on other sites

Oprócz ciekawego wygladu smakują tak samo więc postanowiłem, że się męczyć nie będę. A Tobie wychodzą?

jakoś tam wychodzą :cool:

wiesz niby to jest to samo ale mój młodszy lubi właśnie te "odwrotne".... jest chyba w tym coś.. wprawdzie dla niego mniej smaruję wasabi ale wydaje mi się że nori są jakby mniej wyczuwalne i może dlatego

Link to comment
Share on other sites

Sushsi bardzo ładnie się prezentuje :clap:

Wiedziałem tez, że to z mięsa białych ryb ale podejrzewam, że nie o to chodziło Darino

Na początek taki filmik

:cool:

Powiem na serio, lepiej tego padziewa nie kupować.

Szoda zdrowia i pieniędzy.

:grin:

PS

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...