Koszu Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 I w końcu, po chyba pół roku, w końcu znalazłem czas na przygotowanie Sushi. Kto zna ten japoński cud to pewnie już wbija w google maps Radzionków i powoli szykuje się do drogi (oczywiście zapraszam). Kto natomiast jeszcze tego nie próbował to powiem Wam, że czas najwyższy !!!!! Przygotuję tylko kuchnię do tej ceremonii i pozwolę sobię zrobić małą fotorelację z tego obrzędu Ludzi, którym sushi kojarzy się jednoznacznie z surową rybą co o mdłości ich przyprawia uspokajam. Niestety decyzje o dzisiejszej zabawie podjąłem zbyt późno i nie udalo mi sie kupić żadnej dobrej, surowej ryby. Mam za to: avokado, ogórki, grzyby mun, surimi, ogórki, papryki i takie tam inne rzeczy To tymczasem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 To jak ty chcesz sushi zrobic bez ryby? No chyba, ze to będzie śląskie sushi :-)Jeśli tak, to popieram, bo ja tez nad "frutti di mare" przedkładam "frutti di obora" :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koszu Posted January 17, 2012 Author Report Share Posted January 17, 2012 To jak ty chcesz sushi zrobic bez ryby? Plonowałem zrobić je z ...... margaryną ale nie wiem jeszcze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Zawsze możesz do maków dodać szprotki z puszki ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koszu Posted January 17, 2012 Author Report Share Posted January 17, 2012 nad "frutti di mare" przedkładam "frutti di obora" u mnie raczej będzię "frutti di warzywniak za rogiem" :) [ Dodano: Wto 17 Sty, 2012 20:11 ]Zawsze możesz do maków dodać szprotki z puszki i paprykarza szczecińskiego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Do sushi możemy dodać również krewetki, odwłoki langust, homara... wiadomo,że dobry łosoś nie jest zły, ale cóż ... ja bym z miłą chęcią zjadł sushi, ale zadowolę się suszoną rybką z ..... masełkiem ... bo margaryna surowo wzbroniona ... hehe ... żarcik... po prostu je się ją z masełkiem i basa!!! Koszu powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Myth, gdzie on w Radzionkowie homara kupi :-) Zastanów się co mu doradzasz :-)))) Ja też chyba homara bym dziś nie kupił, choc mieszkam bliżej Sejmu niż Koszu :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 A ja owszem.... w sklepie na mrożonkach :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Chyba w Reykjaviku :-) W Supersamie przy Puławskiej homara nie stwierdzono :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koszu Posted January 17, 2012 Author Report Share Posted January 17, 2012 No to zaczynamy Najsampierw podstawa wszelkich podstaw - ryż a dokładnie jego japońska, krótkoziarnista odmiana charakteryzująca się przede wszystkim niesamowitą lepkością. Do przygotowania ryżu oprócz samego ryżu (długo, długo moczonego) potrzebuję sos sojowy, ocet ryżowy oraz cukier i bez wątpienia składnik najważniejszy - margaryna - żart Myth - daleko nie masz. Gwarantuję nienajgorsze sushi i milion litrów sake Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Dobrze się zaczyna. Koszu... dajesz... :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 TeBe, W noatun, netto, 1011, 1111, Hagkaup, zamknięty już Bonus - tam stwierdzono Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koszu Posted January 17, 2012 Author Report Share Posted January 17, 2012 Ryż na gazie, grzyby mun na gazie i na gaz postawiłem jeszcze coś takiego: Sięgając do szafki po sezam zauważyłem, że mamy tez i migdały. Nastąpił tak zwany szybki kaszel, migdały oparzone, obrane, wrzucone do soli i pieczone w tej soli z ... ileś tam czasu Przegryzka do tyskiego sake - idealna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 I w końcu, po chyba pół roku, w końcu znalazłem czas na przygotowanie Sushi. Kto zna ten japoński cud to pewnie już wbija w google maps Radzionków i powoli szykuje się do drogi (oczywiście zapraszam). Kto natomiast jeszcze tego nie próbował to powiem Wam, że czas najwyższy !!!!! Koszu ...nie koniecznie trzeba wbijać w google , na jednym ze zlotów w Napoleonowie mieliśmy okazję posmakować tego rarytasu. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koszu Posted January 17, 2012 Author Report Share Posted January 17, 2012 Voilà - Koszykowe w soli pieczone migdały A wracając do Sushi to ryż sobie właśnie dochodzi opatulony ciepłym kocykiem. Czas na przygotowanie dodatków oraz na drugie pssssyt tego wieczoru [ Dodano: Wto 17 Sty, 2012 22:14 ]Za chwilę zaczynam zawijać maki bo ryż już prawie wystygł i w sumie jest gotowy. W tzw międzyczasie przygotowałem kilka dodatków, które do tych maków będę wkładał Nawet troszeczkę łososia się znalazło co prawda jest to egzemplarz wędzony ale co tam. Na bezrybiu .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 W tzw międzyczasie przygotowałem kilka dodatkówNo wszystko ładnie wygląda, a czy wiesz ja się produkuje te biało-czerwone paluszki zwane surami :question: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Ja kiedyś też zrobiłem coś co miało przypominać sushi. Było krzywe jak diabli ale w sumie dobre. Też użyłem wędzonego łososia i węgorza. W Polsce to bym się nie odważył z kupionej ryby robi sushi - aż tak nie ufam naszym sklepom. Więc jak sam nie złowisz to rób na wędzonej i będziesz zadowolony. Pozdrawiam jojo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Darku, nie czepiamy sie, nie czepiamy :tongue: - u japończyka pewnie inaczej smakują ... szczególnie jak się zabuli ze 40 złociszy za małą porcyjkę :tongue: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koszu Posted January 17, 2012 Author Report Share Posted January 17, 2012 a czy wiesz ja się produkuje te biało-czerwone paluszkizwane surami :question: Nie Ale coś mi mówi, że się zaraz dowiem [ Dodano: Wto 17 Sty, 2012 23:14 ]Było krzywe jak diabli ale w sumie dobre. Ja tam wyglądem się zbytnio nie przejmuję. Trzeba parę tych rulonów pozwijać, żeby wychodziły ładne i równe. Ważne, żeby smakowało [ Dodano: Wto 17 Sty, 2012 23:15 ]A tu po malutkiej porcyjce dla każdego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Koszu, no i pewnie,że się dowiesz... Wiki... i o : Surimi – produkt sporządzony na bazie zmielonego mięsa białych ryb, najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka. Popularny zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich. Może występować w różnych formach, najbardziej znane są tzw. paluszki krabowe (crab sticks). Nazwa pochodzi z języka japońskiego (dosłownie: "mielone mięso"). Szczerze mówiąc wiedziałem,że to z ryb, ale reszta do dzisiaj była tajemnicą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Koszu, a Uramaki umiesz ? :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koszu Posted January 17, 2012 Author Report Share Posted January 17, 2012 Tzn ja wiedziałem, że to nie jest z mięsa z krabów. Te niby lepsze mają tam jakieś śladowe ilości krabów. Wiedziałem tez, że to z mięsa białych ryb ale podejrzewam, że nie o to chodziło Darino Muszę szybko te z surimi zjeść bo potem, jak się już dowiem to kurcze nie będzie wypadało Dariono opowiadaj o tej produkcji Ale tak za 3 minuty dopiero [ Dodano: Wto 17 Sty, 2012 23:34 ]Koszu, a Uramaki umiesz ? :tongue: raz próbowałem ale jakoś się zniechęciłem Oprócz ciekawego wygladu smakują tak samo więc postanowiłem, że się męczyć nie będę. A Tobie wychodzą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Oprócz ciekawego wygladu smakują tak samo więc postanowiłem, że się męczyć nie będę. A Tobie wychodzą?jakoś tam wychodzą wiesz niby to jest to samo ale mój młodszy lubi właśnie te "odwrotne".... jest chyba w tym coś.. wprawdzie dla niego mniej smaruję wasabi ale wydaje mi się że nori są jakby mniej wyczuwalne i może dlatego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 A tu po malutkiej porcyjce dla każdegoWyglada smakowicie a fotorelacja z zawijania tego "czegoś" ? :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted January 18, 2012 Report Share Posted January 18, 2012 Sushsi bardzo ładnie się prezentuje :clap: Wiedziałem tez, że to z mięsa białych ryb ale podejrzewam, że nie o to chodziło DarinoNa początek taki filmik Powiem na serio, lepiej tego padziewa nie kupować. Szoda zdrowia i pieniędzy. :grin: PS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.