Jump to content

Jak solić ryby na sucho a więc z ręki ? Solenie ryb na sucho


świadziu

Recommended Posts

W bardzo wielu tematach dotyczących solenia ryb na sucho pojawiają się wypowiedzi że ktoś soli z ręki, na oko itp.

Proszę o podanie konkretów ile gramów soli mam użyć na 1 kg ryb, oraz jaki czas trzymać ryby w tej soli przy temperaturze 6 stopni ( w lodówce ) a ile czasu przy temperaturze 18 stopni ?

Link to comment
Share on other sites

Przepisy na wędzonki są doprecyzowane ale co z rybami ?

Na ryby też jeśli solisz na mokro ;) z soleniem na sucho jest tak jak z suchym peklowaniem ... o ile z wędzonkami mniej więcej wiadomo jak wygląda karczek , polędwica czy boczek o tyle np filet łososia może różnić się diametralnie jeden od drugiego i nie tylko wagą ale i grubością - nie zasolisz równo takiego fileta tam gdzie grubiej trzeba "sypnąć grubiej" a bliżej ogona "cieniej" .... ;) tez solę z ręki i nigdy nie ważyłem tej soli ...

 

Andyandy wklejał kiedyś tabelę solenia ryb na mokro w funkcji temperatury poszukaj ...

 

PS

"Łatwiej kijek pocieniować niż go później pogrubasić .... "

Link to comment
Share on other sites

Ja na święta soliłem na sucho ryby wg takiego przepisu: na kilogram ryb 1 łyżka soli, prawie pół łyżki cukru i pół łyżki świeżo zmielonego pieprzu. Zasoliłem tak karpia i pstrąga łososiowego. W lodówce było prawie dobę i następnego dnia wieczorem opłukałem ryby i osuszałem papierowymi ręcznikami. Rano wędzenie.

 

Jak chcesz zobaczyć jak wyszło to znajdź temat : wyroby jojo.

 

Na pierwszy raz też było mi ciężko ocenić ile to jest na oko. Spróbuj raz wg tego przepisu i będziesz wiedział czy dasz następnym razem tyle czy mniej lub więcej.

 

Pozdrawiam jojo

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
Jestem tu nowy ale dostalem kilka rad od mojego kuzyna z ktorym wedzilem pstragi "obserwator" zasypuje rybyy sucha sola cale na 4 godziny potem moczy w zimnej wodzie okolo 2 godzin zmieniajac wode po godzinie na nowa potem osuszanie i do wedzarni wychodza super
Link to comment
Share on other sites

bosman26, Ryba lubi pływać w zimnej wodzie, więc jest wrażliwa na temperaturę. Skoro tak, to musi być wrażliwa na ilość soli. Można powiedzieć że, im więcej soli tym więcej zżuci tłuszczu, a to zdecydowanie wpływa na smak i jakość wędzonej ryby. Działa na nie korzyść. W soleniu z "garści" musi być właściwa proporcja soli do masy ryby z rozróżnieniem grubości płata. W soleniu mokrym dodatkowo uwzględniamy temperaturę solanki i jej ilość na masę ryby oraz stężenie solanki. Uzyskamy czas solenia i powtarzalność, optymalny smak. Solenie mokre stosuje się gównie przy wędzeniu ciepłym - gorącym. Wszystko wymaga wyczucia i praktyki, ponieważ ryba, rybie nie jest równa.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Moim zdaniem najważniejsze solić na sucho równo i dokładnie. Aby unikac miejsc niedosolonych. Ja zwykle rybki np pstrag miedzy dwa palce nabieram soli i wcieram plaska reka brzuch z dwoch stron. Male śledziki na palec sol i rozcieram wewnatrz. Filet z łososia taki 1,5kg dwie łyżeczki czubate soli zużywam. Wiadomo grubsze miejsca grubiej :P
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Z rybami podobno jest tak, że nie da ich się przesolić, tylko czy to prawda ?

Prawda, pod warunkiem, że sól bedzie tylko wzdłuż kręgosłupa. Ja tak robię z całymi rybami, sypię sporo soli wzdłuz kręgosłupa, zamykam rybę, cienkie boki i tak przejdą solą. Do lodówki na 24h. Później dokładne płukanie i dobre wysuszenie ręcznikami papierowymi.

Aha, do środka ryby daję ziele angielskie, liście laurowe i czasami świeżą pokrzywę.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...