świadziu Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 W bardzo wielu tematach dotyczących solenia ryb na sucho pojawiają się wypowiedzi że ktoś soli z ręki, na oko itp.Proszę o podanie konkretów ile gramów soli mam użyć na 1 kg ryb, oraz jaki czas trzymać ryby w tej soli przy temperaturze 6 stopni ( w lodówce ) a ile czasu przy temperaturze 18 stopni ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 Przepisy na wędzonki są doprecyzowane ale co z rybami ?Na ryby też jeśli solisz na mokro z soleniem na sucho jest tak jak z suchym peklowaniem ... o ile z wędzonkami mniej więcej wiadomo jak wygląda karczek , polędwica czy boczek o tyle np filet łososia może różnić się diametralnie jeden od drugiego i nie tylko wagą ale i grubością - nie zasolisz równo takiego fileta tam gdzie grubiej trzeba "sypnąć grubiej" a bliżej ogona "cieniej" .... tez solę z ręki i nigdy nie ważyłem tej soli ... Andyandy wklejał kiedyś tabelę solenia ryb na mokro w funkcji temperatury poszukaj ... PS "Łatwiej kijek pocieniować niż go później pogrubasić .... " Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 Czy to ta tabela??https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=226750&highlight=#226750albo ta https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=194281#194281 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 Ja na święta soliłem na sucho ryby wg takiego przepisu: na kilogram ryb 1 łyżka soli, prawie pół łyżki cukru i pół łyżki świeżo zmielonego pieprzu. Zasoliłem tak karpia i pstrąga łososiowego. W lodówce było prawie dobę i następnego dnia wieczorem opłukałem ryby i osuszałem papierowymi ręcznikami. Rano wędzenie. Jak chcesz zobaczyć jak wyszło to znajdź temat : wyroby jojo. Na pierwszy raz też było mi ciężko ocenić ile to jest na oko. Spróbuj raz wg tego przepisu i będziesz wiedział czy dasz następnym razem tyle czy mniej lub więcej. Pozdrawiam jojo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 Z rybami podobno jest tak, że nie da ich się przesolić, tylko czy to prawda ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sokoz Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 Link nie działa!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 22, 2012 Report Share Posted January 22, 2012 Nie wiem Andrzejku czy to Twoja tabelka ale ta jest chyba taka sama ... wygrzebana z archiwum Zawartość % solanki - 1l na 1kg ryby bo to nieczytelne jest http://img6.imageshack.us/img6/6772/tabelasoleniaryb.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted January 23, 2012 Author Report Share Posted January 23, 2012 To jak z tym soleniem na sucho ( z ręki ) ?Naprawdę każdy soli z ręki na oko ?Ile gramów soli mam użyć na 1 kg ryby i jak długo w niej trzymać taką rybę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted January 23, 2012 Author Report Share Posted January 23, 2012 Robercik, teraz wiem jak solić :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Z ręki to solę tylko śledzia w beczce no i po jego uwędzeniu puki jeszcze ciepły, bo przed nigdy tego nie robię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 24, 2012 Report Share Posted January 24, 2012 Z ręki to solę tylko śledzia w beczce to Wy na SARACH beczki macie :rolleyes: świadziu, jak widać trudno w tym temacie dostać precyzyjną odpowiedź,solenie z ręki to w sumie solenie do własnego smaku.Podziwiam Twój upór w dociekaniu prawdy. :clap: :clap: i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosman26 Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 Jestem tu nowy ale dostalem kilka rad od mojego kuzyna z ktorym wedzilem pstragi "obserwator" zasypuje rybyy sucha sola cale na 4 godziny potem moczy w zimnej wodzie okolo 2 godzin zmieniajac wode po godzinie na nowa potem osuszanie i do wedzarni wychodza super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted November 14, 2012 Report Share Posted November 14, 2012 bosman26, Ryba lubi pływać w zimnej wodzie, więc jest wrażliwa na temperaturę. Skoro tak, to musi być wrażliwa na ilość soli. Można powiedzieć że, im więcej soli tym więcej zżuci tłuszczu, a to zdecydowanie wpływa na smak i jakość wędzonej ryby. Działa na nie korzyść. W soleniu z "garści" musi być właściwa proporcja soli do masy ryby z rozróżnieniem grubości płata. W soleniu mokrym dodatkowo uwzględniamy temperaturę solanki i jej ilość na masę ryby oraz stężenie solanki. Uzyskamy czas solenia i powtarzalność, optymalny smak. Solenie mokre stosuje się gównie przy wędzeniu ciepłym - gorącym. Wszystko wymaga wyczucia i praktyki, ponieważ ryba, rybie nie jest równa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert2012 Posted February 5, 2013 Report Share Posted February 5, 2013 Moim zdaniem najważniejsze solić na sucho równo i dokładnie. Aby unikac miejsc niedosolonych. Ja zwykle rybki np pstrag miedzy dwa palce nabieram soli i wcieram plaska reka brzuch z dwoch stron. Male śledziki na palec sol i rozcieram wewnatrz. Filet z łososia taki 1,5kg dwie łyżeczki czubate soli zużywam. Wiadomo grubsze miejsca grubiej :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dymny Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Z rybami podobno jest tak, że nie da ich się przesolić, tylko czy to prawda ? Prawda, pod warunkiem, że sól bedzie tylko wzdłuż kręgosłupa. Ja tak robię z całymi rybami, sypię sporo soli wzdłuz kręgosłupa, zamykam rybę, cienkie boki i tak przejdą solą. Do lodówki na 24h. Później dokładne płukanie i dobre wysuszenie ręcznikami papierowymi. Aha, do środka ryby daję ziele angielskie, liście laurowe i czasami świeżą pokrzywę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts