Jump to content

Jak solić ryby na sucho a więc z ręki ? Solenie ryb na sucho

świadziu

Recommended Posts

W bardzo wielu tematach dotyczących solenia ryb na sucho pojawiają się wypowiedzi że ktoś soli z ręki, na oko itp.

Proszę o podanie konkretów ile gramów soli mam użyć na 1 kg ryb, oraz jaki czas trzymać ryby w tej soli przy temperaturze 6 stopni ( w lodówce ) a ile czasu przy temperaturze 18 stopni ?

Przepisy na wędzonki są doprecyzowane ale co z rybami ?

Na ryby też jeśli solisz na mokro ;) z soleniem na sucho jest tak jak z suchym peklowaniem ... o ile z wędzonkami mniej więcej wiadomo jak wygląda karczek , polędwica czy boczek o tyle np filet łososia może różnić się diametralnie jeden od drugiego i nie tylko wagą ale i grubością - nie zasolisz równo takiego fileta tam gdzie grubiej trzeba "sypnąć grubiej" a bliżej ogona "cieniej" .... ;) tez solę z ręki i nigdy nie ważyłem tej soli ...

Andyandy wklejał kiedyś tabelę solenia ryb na mokro w funkcji temperatury poszukaj ...

PS

"Łatwiej kijek pocieniować niż go później pogrubasić .... "

Ja na święta soliłem na sucho ryby wg takiego przepisu: na kilogram ryb 1 łyżka soli, prawie pół łyżki cukru i pół łyżki świeżo zmielonego pieprzu. Zasoliłem tak karpia i pstrąga łososiowego. W lodówce było prawie dobę i następnego dnia wieczorem opłukałem ryby i osuszałem papierowymi ręcznikami. Rano wędzenie.

Jak chcesz zobaczyć jak wyszło to znajdź temat : wyroby jojo.

Na pierwszy raz też było mi ciężko ocenić ile to jest na oko. Spróbuj raz wg tego przepisu i będziesz wiedział czy dasz następnym razem tyle czy mniej lub więcej.

Pozdrawiam jojo

• 9 months later...
Jestem tu nowy ale dostalem kilka rad od mojego kuzyna z ktorym wedzilem pstragi "obserwator" zasypuje rybyy sucha sola cale na 4 godziny potem moczy w zimnej wodzie okolo 2 godzin zmieniajac wode po godzinie na nowa potem osuszanie i do wedzarni wychodza super

bosman26, Ryba lubi pływać w zimnej wodzie, więc jest wrażliwa na temperaturę. Skoro tak, to musi być wrażliwa na ilość soli. Można powiedzieć że, im więcej soli tym więcej zżuci tłuszczu, a to zdecydowanie wpływa na smak i jakość wędzonej ryby. Działa na nie korzyść. W soleniu z "garści" musi być właściwa proporcja soli do masy ryby z rozróżnieniem grubości płata. W soleniu mokrym dodatkowo uwzględniamy temperaturę solanki i jej ilość na masę ryby oraz stężenie solanki. Uzyskamy czas solenia i powtarzalność, optymalny smak. Solenie mokre stosuje się gównie przy wędzeniu ciepłym - gorącym. Wszystko wymaga wyczucia i praktyki, ponieważ ryba, rybie nie jest równa.

• 2 months later...
Moim zdaniem najważniejsze solić na sucho równo i dokładnie. Aby unikac miejsc niedosolonych. Ja zwykle rybki np pstrag miedzy dwa palce nabieram soli i wcieram plaska reka brzuch z dwoch stron. Male śledziki na palec sol i rozcieram wewnatrz. Filet z łososia taki 1,5kg dwie łyżeczki czubate soli zużywam. Wiadomo grubsze miejsca grubiej :P

• 1 month later...

Z rybami podobno jest tak, że nie da ich się przesolić, tylko czy to prawda ?

Prawda, pod warunkiem, że sól bedzie tylko wzdłuż kręgosłupa. Ja tak robię z całymi rybami, sypię sporo soli wzdłuz kręgosłupa, zamykam rybę, cienkie boki i tak przejdą solą. Do lodówki na 24h. Później dokładne płukanie i dobre wysuszenie ręcznikami papierowymi.

Aha, do środka ryby daję ziele angielskie, liście laurowe i czasami świeżą pokrzywę.