hudzina Posted January 26, 2012 Report Share Posted January 26, 2012 Czy ktoś próbował robić Haggis? Na Forum nie znalazłem żadnych informacji. Może ktoś jadł i podzieli się swoimi ważeniami smakowymi. Czytałem że Haggis robi się z podrobów owczych, czy można zastosować wieprzowe? Czym zastąpić mąkę owsianą - płatkami? Na Wikipedii znalazłem informację że spożywa się go tradycyjnie 25 stycznia - było wczoraj ale może do przyszłego roku uda mi się dopracować odpowiedni przepis? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tim Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 Czym zastąpić mąkę owsianą - płatkami?Można samemu zrobić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majsa Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 To może być nawet ciekawe w smaku :wink: http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-haggis-szkocki-przysmak,nId,408128 http://www.mojaszkocja.com/haggis/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikami Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 Mąkę owsianą kupiłem w sklepie PSS Społem, ale co z resztą, zwłaszcza ze szkocką wodą źródlaną :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hudzina Posted January 27, 2012 Author Report Share Posted January 27, 2012 Przepisów w sieci jest mnóstwo. Myślę że dla czystości formy nalezy to zrobić z baranich wnętrzności tylko gdzie je kupić? Nadal ponawiam pytanie czy ktoś jadł w oryginale lub sam eksperymentował? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harnaś Posted February 12, 2012 Report Share Posted February 12, 2012 No pocieszę Cię kilka lat temu zawitałem z żoną do Szkocji turystycznie i w Edynburgu miałem okazję spróbować tego specjału.Smak dość ciekawy,podane to było bodajrze z gotowaną rzepą i chyba z purre ziemniaczanym ale głowy za to nie dam.Generalnie to podobne do kaszanki było.Jak dla mnie super,ale niestety podobno restauracje wygładzają smak pod turystów -ten co jadłem był super ale jak by smakował taki ze wsi to niestety nie wiem.Może do Szkocji zawitaj to się przekonasz :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hudzina Posted February 13, 2012 Author Report Share Posted February 13, 2012 No pocieszę Cię kilka lat temu zawitałem z żoną do Szkocji turystycznie i w Edynburgu miałem okazję spróbować tego specjału.Smak dość ciekawy,podane to było bodajrze z gotowaną rzepą i chyba z purre ziemniaczanym ale głowy za to nie dam.Generalnie to podobne do kaszanki było.Jak dla mnie super,ale niestety podobno restauracje wygładzają smak pod turystów -ten co jadłem był super ale jak by smakował taki ze wsi to niestety nie wiem.Może do Szkocji zawitaj to się przekonasz :grin:Dzięki za opis tego co jadłeś. Niestety na razie do Szkocji nie zawitam. Ale jestem na tropie baranów w okolicy Mikołowa, może uda mi się kupić produkty na Haggis i wtedy wykonam to cudo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 13, 2012 Report Share Posted February 13, 2012 jestem na tropie baranów w okolicy MikołowaMożesz zdradzić? Mnie udało się namierzyć najbliższą hodowlę w Kyrach gmina Suszec, za Pszczyną. Jagnięta rzeźne sprzedawane są od czerwca do września. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hudzina Posted February 13, 2012 Author Report Share Posted February 13, 2012 Dzwoniłem do "weteryniorza" po konkretne namiary teleadresowe. Wiem już że muszę pojechać do niego osobiście i dostanę adresy i telefony. Chwilowo w tak zwanych godzinach pracy nie jestem w stanie dotrzeć do weterynarza więc sprawa trochę się odwleka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.