Jump to content

Haggis

hudzina

Recommended Posts

Czy ktoś próbował robić Haggis? Na Forum nie znalazłem żadnych informacji. Może ktoś jadł i podzieli się swoimi ważeniami smakowymi. Czytałem że Haggis robi się z podrobów owczych, czy można zastosować wieprzowe? Czym zastąpić mąkę owsianą - płatkami? Na Wikipedii znalazłem informację że spożywa się go tradycyjnie 25 stycznia - było wczoraj ale może do przyszłego roku uda mi się dopracować odpowiedni przepis?

• 3 weeks later...
No pocieszę Cię kilka lat temu zawitałem z żoną do Szkocji turystycznie i w Edynburgu miałem okazję spróbować tego specjału.Smak dość ciekawy,podane to było bodajrze z gotowaną rzepą i chyba z purre ziemniaczanym ale głowy za to nie dam.Generalnie to podobne do kaszanki było.Jak dla mnie super,ale niestety podobno restauracje wygładzają smak pod turystów -ten co jadłem był super ale jak by smakował taki ze wsi to niestety nie wiem.Może do Szkocji zawitaj to się przekonasz :grin:

No pocieszę Cię kilka lat temu zawitałem z żoną do Szkocji turystycznie i w Edynburgu miałem okazję spróbować tego specjału.Smak dość ciekawy,podane to było bodajrze z gotowaną rzepą i chyba z purre ziemniaczanym ale głowy za to nie dam.Generalnie to podobne do kaszanki było.Jak dla mnie super,ale niestety podobno restauracje wygładzają smak pod turystów -ten co jadłem był super ale jak by smakował taki ze wsi to niestety nie wiem.Może do Szkocji zawitaj to się przekonasz :grin:

Dzięki za opis tego co jadłeś. Niestety na razie do Szkocji nie zawitam. Ale jestem na tropie baranów w okolicy Mikołowa, może uda mi się kupić produkty na Haggis i wtedy wykonam to cudo.

Dzwoniłem do "weteryniorza" po konkretne namiary teleadresowe. Wiem już że muszę pojechać do niego osobiście i dostanę adresy i telefony. Chwilowo w tak zwanych godzinach pracy nie jestem w stanie dotrzeć do weterynarza więc sprawa trochę się odwleka.