chłop z warmii Posted March 17, 2007 Report Share Posted March 17, 2007 Mam pytanie,czy ktoś z was zna przepis na metkę cebulową? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedż. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 17, 2007 Report Share Posted March 17, 2007 Przepis jest bardzo prosty, gdyż bierzesz mieso wieprzowe takie jak na kotlety, mielesz na najdrobniejszych oczkach po czym dodajesz sól, pieprz, odrobine cukru, cebulę należy zemleć na maszyce nastepnie wszystko wymieszać i pałaszować z świeżym chlebkiem.Produkt nietrwały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 17, 2007 Report Share Posted March 17, 2007 Popatrz http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=919http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=920Jak potrzeba to mam recepturę zakładową.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted March 18, 2007 Author Report Share Posted March 18, 2007 Dzięki Bagno.Rano zrobiłem z ok.0,5 kg szynki.Wszystkie przyprawy dodawałem na swój smak,synowie orzekli,że to metka pieprzowa bo faktycznie dałem prawie dwie łyżeczki pieprzu czarnego.Damy domowe oczywiście nie kosztowały.Zastanawiam się,czy reszta która pozostała nie zostanie zmieniona w metkę a la tatar.Taki eksperyment chcą zrobić synkowie.Dzaiadku,dziękuję za zajęcie się tym problemem ale receptura zakładowa dla takich ilości które ja robię mija się z celem.Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 18, 2007 Report Share Posted March 18, 2007 Zbiór wszystkich receptur na tym forum to receptury branżowe, zakładowe i autorskie odpowiednio przerobione do warunków domowych a ilości sprowadzone do 10 kg by łatwo można było wyliczyć potrzebne ilości do naszej produkcji .Metki znajdziesz w http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?page=1&topic=31 Nie ma tam cebulowej ale to nie problem dodatek cebuli uczyni jedną z nich metka cebulową Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 18, 2007 Report Share Posted March 18, 2007 Dziadek chce Ci podać przepis w oparciu o recepture zakładową (BN). Chodzi o przyprawy i rodzaje mięsa. Bardzo łatwo taką recepturę dostosować do swoich potrzeb, nawet tych najmniejszych. Troszke matematyki. Prosiłeś o metkę cebulowa i wg receptur Dziadka, taką będziesz miał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted March 18, 2007 Author Report Share Posted March 18, 2007 I wszystko jasne.Dziękuje i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 5, 2007 Report Share Posted June 5, 2007 Przeczytałem wskazane receptury na metkę i widzę coś takiego: Metka Brunszwicka: II. Materiały pomocnicze: 1. Jelita o średnicy 40 mm (najlepiej sztuczne) a następnie czytam: 6. Wędzenie: Zimnym dymem, przy słabym ruchu powietrza, przez 1-2 dni, do barwy brązowej z odcieniem ciemnoróżowym. W czasie wędzenia należy przekładać kije w wędzarni. Jeśli osłonka ma być sztuczna czyli jak dla mnie poliamidowa to nie może być wędzona. :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted June 5, 2007 Report Share Posted June 5, 2007 Jeśli osłonka ma być sztuczna czyli jak dla mnie poliamidowa to nie może być wędzona.a co powiesz na oslonki celulozowe albo fibrusowe? osobiscie uzywam do wyrobu metki oslonek celulozowych Nalo Kranz firmy Kalle pozdrawiam yogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted June 5, 2007 Author Report Share Posted June 5, 2007 Cóż Wy kombinujecie z metką cebulową :question: :question: :question: Bagno i Dziadek wszystko napisali,metkę cebulową najlepiej zrobić w małej miseczce i zaraz zjeść. to wędlina wyjątkowo nietrwała ale i wyjątkowo bardzo smaczna,szczególne pod piwo. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 5, 2007 Report Share Posted June 5, 2007 Bardziej chodziło mi o zwrócenie uwagi na drobne niedociągnnięcie w recepturze.Jeśli ktoś niedoświadczony w osłonkach zastosuje poliamid to zamiast metki wyjdzie mu niezły pasztet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted June 5, 2007 Report Share Posted June 5, 2007 Jeśli osłonka ma być sztuczna czyli jak dla mnie poliamidowa to nie może być wędzonaOstatnio dwukrotnie przeczytałem tekst reklamowy jednej z firm produkujących osłonki sztuczne o nowym ich produkcie, a mianowicie polecają osłonke poliamidową do wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted June 5, 2007 Report Share Posted June 5, 2007 W tych recepturach metek chodzi o osłonki celofanowe. o osłonkach czytaj http://www.carlestam.com.pl/faq.html http://66.102.9.104/search?q=cache:1P74cAHOsVIJ:www.gasior.com.pl/component/option,com_docman/task,doc_download/gid,8/Itemid,66/+os%C5%82onki+do+wedzenia&hl=pl&ct=clnk&cd=4&gl=pl&client=firefox-a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 6, 2007 Report Share Posted June 6, 2007 Jeśli osłonka ma być sztuczna czyli jak dla mnie poliamidowa to nie może być wędzonaOstatnio dwukrotnie przeczytałem tekst reklamowy jednej z firm produkujących osłonki sztuczne o nowym ich produkcie, a mianowicie polecają osłonke poliamidową do wędzenia. To dopiero pasztet :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smoczny Smok Posted June 12, 2007 Report Share Posted June 12, 2007 "Czy istnieją osłonki poliamidowe przepuszczalne dla dymu ? Tak, np. VISMOKE, termokurczliwa osłonka poliamidowa, która dzięki innowacyjnemu procesowi ko-ekstruzji daje możliwość wędzenia przy zachowaniu korzyści wynikających z zastosowania poliamidu." http://www.carlestam.com.pl/faq.html#oslonki -- Smoczny Smok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 12, 2007 Report Share Posted June 12, 2007 Tylko nie spodziewajcie się po tych osłonkach efektu wędzenia takiego jak przy osłonce białkowej czy celulozowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted June 12, 2007 Report Share Posted June 12, 2007 Dopowiadając -cytat,,osłonka posiada specjalne pory które w czasie wędzenia otwierają się przepuszczając do wewnątrz batonu dym''. Przypuszczam że w tym jest sedno sprawy i kto myśli że baton uwędzimy na kolor jaki chcemy ,jest w błędzie .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 12, 2007 Report Share Posted June 12, 2007 Tak Dziadku efektem "wędzenia" w tej osłonce jest tylko posmak dymu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted June 12, 2007 Report Share Posted June 12, 2007 Dziadku napisales sedno sprawy przy prod.metki o walorach nowych oslonek.ja w swoim zyciu spotkalem sie z fantastyczna metka berlinska w Rudzie sl.Wirek na targowisku,maja sklep miesny z wyrobami z Orzygowa. metka ta jest grubo mielona jak siekany w oslonce bardzo mocno wedzonejw smaku pycha,niestety w Bielsku jej nie maja a te od Dudy mi niesmakujanawet nie mam przepisu na nia:-( slonecznie pozdrawiamMarek ps.Domin12439 jezeli mieszkasz w Halembie na Wirek masz bliskona targu sprzedaje wyroby z Orzygowa taka ladna fest blondynametke berlinska i krupniok od niej rewelacja :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.