Jump to content

Metka cebulowa


chłop z warmii

Recommended Posts

Przepis jest bardzo prosty, gdyż bierzesz mieso wieprzowe takie jak na kotlety, mielesz na najdrobniejszych oczkach po czym dodajesz sól, pieprz, odrobine cukru, cebulę należy zemleć na maszyce nastepnie wszystko wymieszać i pałaszować z świeżym chlebkiem.

Produkt nietrwały.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki Bagno.

Rano zrobiłem z ok.0,5 kg szynki.Wszystkie przyprawy dodawałem na swój smak,synowie orzekli,że to metka pieprzowa bo faktycznie dałem prawie dwie łyżeczki pieprzu czarnego.Damy domowe oczywiście nie kosztowały.

Zastanawiam się,czy reszta która pozostała nie zostanie zmieniona w metkę a la tatar.

Taki eksperyment chcą zrobić synkowie.

Dzaiadku,dziękuję za zajęcie się tym problemem ale receptura zakładowa dla takich ilości które ja robię mija się z celem.Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Zbiór wszystkich receptur na tym forum to receptury branżowe, zakładowe i autorskie odpowiednio przerobione do warunków domowych a ilości sprowadzone do 10 kg by łatwo można było wyliczyć potrzebne ilości do naszej produkcji .Metki znajdziesz w

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?page=1&topic=31 Nie ma tam cebulowej ale to nie problem dodatek cebuli uczyni jedną z nich metka cebulową Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Dziadek chce Ci podać przepis w oparciu o recepture zakładową (BN). Chodzi o przyprawy i rodzaje mięsa. Bardzo łatwo taką recepturę dostosować do swoich potrzeb, nawet tych najmniejszych. Troszke matematyki. Prosiłeś o metkę cebulowa i wg receptur Dziadka, taką będziesz miał.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Przeczytałem wskazane receptury na metkę i widzę coś takiego:

 

Metka Brunszwicka:

 

II. Materiały pomocnicze:

 

1. Jelita o średnicy 40 mm (najlepiej sztuczne)

a następnie czytam:

 

6. Wędzenie:

Zimnym dymem, przy słabym ruchu powietrza, przez 1-2 dni, do barwy brązowej z odcieniem ciemnoróżowym. W czasie wędzenia należy przekładać kije w wędzarni.

Jeśli osłonka ma być sztuczna czyli jak dla mnie poliamidowa to nie może być wędzona.

 

:question:

Link to comment
Share on other sites

Jeśli osłonka ma być sztuczna czyli jak dla mnie poliamidowa to nie może być wędzona.

a co powiesz na oslonki celulozowe albo fibrusowe?

osobiscie uzywam do wyrobu metki oslonek celulozowych Nalo Kranz firmy Kalle

pozdrawiam yogi

Link to comment
Share on other sites

Cóż Wy kombinujecie z metką cebulową :question: :question: :question:

 

Bagno i Dziadek wszystko napisali,metkę cebulową

 

najlepiej zrobić w małej miseczce i zaraz zjeść.

 

to wędlina wyjątkowo nietrwała ale i wyjątkowo

 

bardzo smaczna,szczególne pod piwo.

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Jeśli osłonka ma być sztuczna czyli jak dla mnie poliamidowa to nie może być wędzona

Ostatnio dwukrotnie przeczytałem tekst reklamowy jednej z firm produkujących osłonki sztuczne o nowym ich produkcie, a mianowicie polecają osłonke poliamidową do wędzenia.
Link to comment
Share on other sites

Jeśli osłonka ma być sztuczna czyli jak dla mnie poliamidowa to nie może być wędzona

Ostatnio dwukrotnie przeczytałem tekst reklamowy jednej z firm produkujących osłonki sztuczne o nowym ich produkcie, a mianowicie polecają osłonke poliamidową do wędzenia.

To dopiero pasztet :grin:

Link to comment
Share on other sites

"Czy istnieją osłonki poliamidowe przepuszczalne dla dymu ?

 

Tak, np. VISMOKE, termokurczliwa osłonka poliamidowa, która dzięki innowacyjnemu procesowi ko-ekstruzji daje możliwość wędzenia przy zachowaniu korzyści wynikających z zastosowania poliamidu."

 

http://www.carlestam.com.pl/faq.html#oslonki ;):D

 

--

Smoczny Smok :D

Link to comment
Share on other sites

Dopowiadając -cytat,,osłonka posiada specjalne pory które w czasie wędzenia otwierają się przepuszczając do wewnątrz batonu dym''. Przypuszczam że w tym jest sedno sprawy i kto myśli że baton uwędzimy na kolor jaki chcemy ,jest w błędzie .Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Dziadku napisales sedno sprawy przy prod.metki o walorach nowych oslonek.

ja w swoim zyciu spotkalem sie z fantastyczna metka berlinska w Rudzie sl.

Wirek na targowisku,maja sklep miesny z wyrobami z Orzygowa.

 

metka ta jest grubo mielona jak siekany w oslonce bardzo mocno wedzonej

w smaku pycha,niestety w Bielsku jej nie maja a te od Dudy mi niesmakuja

nawet nie mam przepisu na nia:-(

 

slonecznie pozdrawiam

Marek

 

ps.Domin12439 jezeli mieszkasz w Halembie na Wirek masz blisko

na targu sprzedaje wyroby z Orzygowa taka ladna fest blondyna

metke berlinska i krupniok od niej rewelacja :-)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...