Jump to content

Wędzarnia Wieśkam


Recommended Posts

Witam,

Wszystko zaczęło się od przypadkowego wejścia na stronę WB, szukając przepisu na jakąś potrawę (już nie pamiętam jaką) dzięki Google znalazłem się w zaczarowanym świecie pozytywnie zakręconych ludzi ...... w temacie zadymiania oraz innych niezmiernie ciekawych czynności kulinarnych. Nie tylko, że skorzystałem z przepisu ale sam zostałem zarażony bakcylem zadymiania i wyrobu zdrowej żywności, bo przygotowanej przez samego siebie. Właściwie odkąd pamiętam to lubiłem gotować ... także możliwość skorzystania z takiej skarbnicy wiedzy wędzarniczo-kulinarnej była dla mnie nie lada gratką. Zarejestrowałem się i hulaj dusza po forum .... a było i jest po czym.

 

Przed przystąpieniem do działania zawsze staram się jak najbardziej poznać zagadnienie od strony teoretycznej, a wiedzy i doświadczeń forumowiczów na stronce WB jest co niemiara. Chociaż na forum jestem nowicjuszem - mam na koncie tylko kilkanaście postów to spędziłem wiele, wiele godzin dogłębnie wgryzając się w forum, poznając technologiczne procesy wytwarzania wędzonek, zasady zdrowego zadymiania oraz jak powinna wyglądać prawidłowo zrobiona wędzarnia (chociaż są różne co do tego opinie).

Ja skoncentrowałem się na tym aby zbudować coś prostego i w budowie i w późniejszym użytkowaniu. Przede wszystkim chciałem aby wyroby wędzone w tej wędzarni były zdrowe a zarazem smaczne i ładnie wyglądające (wiadomo odruch Pawłowa).

Dobra wędzarnia powinna być zatem łatwa w utrzymaniu czystości, ekonomiczna, zapewniająca dobrą wymianę i cyrkulację powietrza oraz co jest bardzo ważne panowanie nad temperaturą i dymem. Po przeanalizowaniu dziesiątków postów i relacji z budowy różnego typu wędzarń doszedłem do wniosku, że najbardziej skorzystam z wiedzy i doświadczenia Dziadka i Andyandy’ego. Ich wizja jak ma wyglądać wędzarnia spełniająca większość z wyżej wymienionych warunków była najbardziej mnie przekonywująca.

Przechodzę więc do sedna: wędzarnia będzie z dużym, bezpośrednim, murowanym z cegły paleniskiem, drewnianą komora wędzarniczą, podnoszonym dachem.

 

Tutaj są przykłady sprawdzonych wiejskich wędzarń, na którym między innymi się wzorowałem.

Dzisiaj najnowsza wędzarnia drewniana przenośna z paleniskiem bezpośrednio pod produktami . Zalety - to że samo w niej się wędzi

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1793&postdays=0&postorder=asc&highlight=wiejskie+w%EAdzarnie&start=330

 

Jednak zadymianie zacząłem od wędzenia w przerobionym grillu, u dołu postawiłem blaszany piekarnik z rurą doprowadzającą dym do komory grilla. Źródłem ciepła był węgiel drzewny w durszlaku a dymu pojemnik z trocinami.

 

 

 

 

Jednakże to nie było to, dlatego też wspólnie z kolegą, który dysponował domkiem na ogródkach działkowych postanowiliśmy zbudować u niego wędzarnię z „prawdziwego zdarzenia”. Mój projekt i wiedza techniczna zdobyta na forum, jego miejsce i materiały oraz wspólna realizacja.

 

Fundament wylany z betonu o grubości 30 cm, jednak najpierw został zrobiony 90 cm wykop, następnie warstwa piasku 20 cm, kruszywa grubego 15 cm a reszta to gruz zalany betonem.

 

 

Wymiary:

Palenisko: dł. x szer. x wys. 67 cm x 55 cm x 50 cm

 

 

 

[ Dodano: Wto 07 Lut, 2012 01:38 ]

C.d.

 

Komora: wys. x dł. x szer. 160 cm x 92 cm x 80 cm http://images45.fotosik.pl/1354/62b8dfd63cba68aemed.jpg http://images37.fotosik.pl/1315/979fd7d984865f06med.jpg http://images35.fotosik.pl/1165/c24a22b008d643fcmed.jpg http://images39.fotosik.pl/1299/1b9d1f929d39fd4emed.jpg http://images37.fotosik.pl/1315/35f6f5f60c32e70emed.jpg

 

Podnoszony dach, który jest dosyć masywny dlatego też wysokość podnoszenia regulowana jest podpórką.

http://images40.fotosik.pl/1344/249baef5f3424ab1med.jpg http://images50.fotosik.pl/1362/9e5ab9d8acd6f240med.jpg http://images43.fotosik.pl/1353/dd263d888aad4342med.jpg

 

[ Dodano: Wto 07 Lut, 2012 01:53 ]

Palenisko zostało wyłożone blachą o grubości 5 cm, przystosowane do wędzenia na dwa sposoby, jako źródło ciepła palnik gazowy oraz tradycyjnie spalaniem drewna.

Dym wytwarzany spalaniem trocin olchowych. Aby utrudnić zapalanie się trocin, pojemnik jest przykrywany blachą z nawierconymi otworami.

 

 

http://images35.fotosik.pl/1165/ae8fd151733e5918med.jpg http://images46.fotosik.pl/1310/dbe094c3f759cc1dmed.jpg http://images41.fotosik.pl/1299/b3a88f576cbe4243med.jpg http://images50.fotosik.pl/1362/098e9b05e0bd0811med.jpg http://images45.fotosik.pl/1354/e3d75f29d7e8f42emed.jpg http://images35.fotosik.pl/1165/ae3270ee09a7234bmed.jpg http://images38.fotosik.pl/1342/78bd5655512eca90med.jpg

 

[ Dodano: Wto 07 Lut, 2012 02:16 ]

Palenisko od góry przykrywa blacha o grubości 5 cm z wyciętym otworem. Blacha jest wyjmowana, także można będzie wstawiać kociołek a nawet robić grilla. Nad otworem umieszczony jest deflektor, który umożliwia rozproszenie dymu w komorze. W planach mieliśmy zastosowanie drugiego deflektora od dołu, od strony paleniska jak to jest w zaprojektowanej wędzarni przez Andyandy’ego, jednakże wędząc nawet w bardzo ciepłe dni temperatury nie przekraczały pożądanych w danym procesie (oczywiście trzeba było tego pilnować). Dlatego stosujemy tylko jeden deflektor i to jak na razie jest wystarczające.

 

http://images49.fotosik.pl/1306/103fc1a1683f18d1med.jpg http://images46.fotosik.pl/1310/b63ff77c66c88d9bmed.jpg http://images43.fotosik.pl/1353/0bd4919f67e79b15med.jpg http://images40.fotosik.pl/1344/7b2f429fdc21e257med.jpg

 

 

Wędzenie metodą „gazową” jest mniej absorbujące, bez problemu można ustawić temperaturę zaworem oraz unoszeniem dachu. Wadą jednakże są długie okresy bezdymne kiedy wypali się jeden zasyp a drugi potrzebuje czasu aby zacząć dymić (ustawienie zbyt dużej temperatury spalana powoduje zapalenie się trocin a to nie jest pożądane).

Wędzenie metodą tradycyjną z zastosowaniem drewna jako źródła ciepła i dymu na początku wydawało mi się o wiele trudniejsze od gazowego, o wiele więcej zabiegów aby proces wędzenia przebiegał w pożądanej temperaturze. Właściwie to oprócz teorii to nie miałem doświadczenia z wędzeniem tradycyjnym, dlatego też trochę się tego obawiałem. Jednak pomimo moich obaw przekonałem się, że wędzenie tradycyjne może być nie tylko nie trudniejsze ale o też wiele przyjemniejsze, to fakt, że bardziej absorbujące ale dające dużo więcej możliwości poznania jak to wędzenie wygląda od środka, od strony praktycznej.

 

Palenisko przykryte jest blachą z otworem u dołu. Kontrola temperatury następuje poprzez dozowanie dopływu powietrza do paleniska zasłanianiem i odsłanianiem otworu w blasze jak też i odsuwanie dołu blachy od otworu paleniska oraz unoszeniem dachu. Nie zastosowaliśmy żadnego szybra.

 

 

http://images35.fotosik.pl/1165/03720f1fa177bdf2med.jpg http://images46.fotosik.pl/1310/25899afd7d5cd0ffmed.jpg

 

Dzięki dużej powierzchni i wysokości paleniska bez problemu można regulować temperaturę spalania drewna a tym samych zachować prawidłowy proces wędzenia produkując zdrowe wędzonki.

 

http://images49.fotosik.pl/1306/f87ecb32637b1e66med.jpg http://images43.fotosik.pl/1353/4007d0aee2594c86med.jpg http://images35.fotosik.pl/1165/bd7009038e30a214med.jpg http://images45.fotosik.pl/1354/0e5d6b0c093e2a47med.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

A oto efekty naszego wędzenia. Wędziliśmy już kilka razy i za każdym razem wędzonki wychodzą coraz lepsze i smaczniejsze. Znajomi, którzy próbowali naszych wyrobów nie mogli uwierzyć, że samemu można zrobić nie tylko smaczne ale też nieokopcone, ładnie wyglądające wędzonki. Właściwie to cały czas wędzimy ciepłym dymem, większa część wyrobów jest parzona a niektóre kiełbasy i polędwice przeznaczone do dojrzewania.

 

 

 

 

http://images47.fotosik.pl/1352/fcc850aeb7c3adecmed.jpg http://images50.fotosik.pl/1362/9f4c23427f4f3f36med.jpg http://images45.fotosik.pl/1354/0bdb42360fd1082dmed.jpg http://images38.fotosik.pl/1342/a7022ab59f0ccdb2med.jpg http://images50.fotosik.pl/1362/1981d67a41dc612bmed.jpg

 

Chciałbym podziękować wszystkim forumowiczom dzięki, którym mogłem zapoznać się z tajnikami zadymiania oraz skorzystać z ich głębokiej wiedzy i doświadczenia.

 

Gorąco pozdrawiam,

Wiesiekm

 

PS. Wszystkie uwagi są mile widziane.

Link to comment
Share on other sites

Bardzo fajna i funkcjonalna wędzarnia do tego wcale nie droga, dobre szerokie palenisko , uchylny dach czyli możliwość pełnej regulacji i temperatury i gęstości dymu, drewniana komora z dużymi wygodnymi drzwiami .... i efekt czyli ładne wyroby :clap: :clap: :clap: :clap:

 

 

 

 

 

 

PS

Nie podoba mi się tylko taboret gazowy w zamkniętej przestrzeni z tym garem :(:cry: nie rób tak ... ;)

Link to comment
Share on other sites

Jest to wędzarnia, którą mim zdaniem, powinniśmy lansować jako standard. Oczywiście palenisko naturalne czyli bez gazu (gaz ma nawaniacze , które niekorzystnie mogą wpłynąć na zapach wędzonki). Jedna uwaga szerokość robocza wędzarni musi być równa szerokości drzwi. To zapewnia łatwość wkładania i wykładania wędzonek z kijami.

Jeszcze jedna zaleta takiej wędzarni , to krótki czas osuszania i wygrzewania samej wędzarni i dotyczy to tylko paleniska.

Link to comment
Share on other sites

Witam,

 

Dziękuję bardzo za dobre słowa o mojej wędzarni :rolleyes: :grin:,

po prostu uważnie czytałem forum :rolleyes: i zastosowałem Waszą wiedzę i doświadczenie zdobywane latami.

 

 

Gratuluję. Takie wędzarnie powinny być promowane na naszym forum. Pozdrawiam

Opinia Dziadka jest tym bardziej dla mnie nagrodą, gdyż jak już pisałem starałem się wzorować na podanych przez Niego na forum wędzarniach wiejskich.

 

PS

Nie podoba mi się tylko taboret gazowy w zamkniętej przestrzeni z tym garem :(:cry: nie rób tak ... ;)

 

Teraz po małych doświadczeniach w zupełności z Tobą się zgadzam, wędziliśmy metodą gazową tylko dwa razy. Po zastosowaniu tradycyjnej metody zaniechaliśmy używania gazu, jak już pisałem tradycyjna metoda bardzo nam się spodobała.

 

Jedna uwaga szerokość robocza wędzarni musi być równa szerokości drzwi. To zapewnia łatwość wkładania i wykładania wędzonek z kijami.

Zgadzam się z Tobą, jednakże po obu stronach komory wędzarniczej musieliśmy przybić listwy do zamontowania drzwi.

 

 

 

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

 

Wiesiekm.

Link to comment
Share on other sites

Wieśkam super patent :clap: Oprócz dołu podobny do mojego.

Też się czasem zastanawiałem, czy mojej wędzarni nie przerobić na palenisko bezpośrednie.Wystarczy tylko deski od dołu odbić.Nogi mogą nawet zostać - zawsze podmurówkę można dostosować.Jednak na razie przerobię ją na elektryczną (np: http://allegro.pl/nagrzewnica-elektryczna-dmuchawa-piec-farelka-2kw-i2097707438.html) + dymogenerator Borniaka+ jakieś sterowniki.Jak dla siebie lepszej opcji na razie nie widzę.

Odbijamy"podłogę"

Konstrukcja paleniska między nogi.

 

Ale gdy brak czasu to elektryka+Borniak i na osiem godzin wędzarkę można spokojnie zostawić :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Link to comment
Share on other sites

Konstrukcja tej wędzarni, aż się prosi o docieplenie ( od środka wełna do izolacji kominków, folią alu do środka i na to deski)

I wtedy to pełnia szczęścia. :grin:

Dzięki za sugestię, ocieplając komorę wędzarniczą sprawimy, że będzie lepiej spełniała swoje zadania w różnych warunkach pogodowych, ale to już w przyszłym sezonie.

 

 

Wieśkam super patent :clap: Oprócz dołu podobny do mojego.

Też się czasem zastanawiałem, czy mojej wędzarni nie przerobić na palenisko bezpośrednie.Wystarczy tylko deski od dołu odbić.Nogi mogą nawet zostać - zawsze podmurówkę można dostosować.Jednak na razie przerobię ją na elektryczną (np: http://allegro.pl/nagrzew...097707438.html) + dymogenerator Borniaka+ jakieś sterowniki.Jak dla siebie lepszej opcji na razie nie widzę.

Odbijamy"podłogę"

Dzięki Gonzo, to prawda, że nasze wędzarnie są podobne. Ja poszedłem w kierunku paleniska bezpośredniego dlatego między innymi, że nie mając za bardzo doświadczenia w wędzeniu tradycyjnym chciałem jak najbardziej zniwelować niektóre negatywne aspekty kanału dymnego, szczególnie zimą.

A w Twoim wypadku palenisko bezpośrednie zawsze możesz dorobić.

 

 

Pozdrawiam,

 

Wiesiekm

Link to comment
Share on other sites

ocieplając komorę wędzarniczą sprawimy, że będzie lepiej spełniała swoje zadania

Hmmmm a ja zamiast to "docieplać" obiłbym ją blachą od środka dorabiając przy okazji jeszcze jeden poziom na kijki .... ;)

Blacha uszczelni komorę poprawi utrzymanie czystosci i stabilizację cieplną ;)

Link to comment
Share on other sites

Blacha uszczelni komorę poprawi utrzymanie czystosci i stabilizację cieplną

Stabilizacji cieplnej to na pewno nie poprawi,to właśnie izolacja z wełny poprawi stabilizację cieplną.

Utrzymanie czystości :question: :question: :question: :wink: załóżmy że tak

 

Ocieplać ?.A po co?

A właśnie po to :!:

Link to comment
Share on other sites

Stabilizacji cieplnej to na pewno nie poprawi,to właśnie izolacja z wełny poprawi stabilizację cieplną

Tylko po co. :question: Drewniana komora już wystarczy :!: .Moim zdaniem przerost formy nad treścią ,a i koszty wyższe.Blacha też tylko po to ,żeby łatwo czyścić.

Link to comment
Share on other sites

Stabilizacji cieplnej to na pewno nie poprawi,to właśnie izolacja z wełny poprawi stabilizację cieplną.

Utrzymanie czystości :question: :?: :question: :wink: załóżmy że tak

Hmmm stabilizacja cieplna to nie tylko łatwość uzyskania temperatury w warunkach np niskotemperaturowych bo to załatwiłaby izolacją węłną, styropianem czy styrodurem .... ale tutaj już samo drewno ma porządne parametry prznikalności cieplnej i takiej potrzeby nie widzę. Blacha uszczelni przestrzeń komory i zniweluje między innymi mostki połęczeń desek i nieszczelności "wywiewające" z komory dym i ciepło ... o łatwości czyszczenia wspomniałem wczesniej.

Link to comment
Share on other sites

tutaj już samo drewno ma porządne parametry prznikalności cieplnej

No nie wiem czy deska ma aż takie parametry izolacyjne bo nie znam grubości. Widzę tylko,że deski są składane na felc i nie ma tam specjalnie dużych mostków cieplnych.

Ale każdy niech robi jak uważa.Ja uważam,że zastosowanie blachy w tym przypadku to strata pieniędzy.Zero izolacji cieplnej,a jeżeli chodzi o czystość to jeszcze nie widziałem takiej osoby coby czyściła ściany wędzarni.Chyba że jakiś wyjątkowy esteta na emeryturze. :grin:

Link to comment
Share on other sites

Witam,

 

Bardzo się cieszę, że wywiązała się dyskusja bo to na pewno pomoże przyszłym budowniczym wędzarni o podobnej konstrukcji.

 

No nie wiem czy deska ma aż takie parametry izolacyjne bo nie znam grubości. Widzę tylko,że deski są składane na felc i nie ma tam specjalnie dużych mostków cieplnych.

Co do grubości desek to teraz dokładnie nie pamiętam ale nie powinno być mniej jak 2 cm, tak deski były składane na wpust w miarę szczelnie. Przy uchylonym dachu, podczas wędzenia nie zauważyłem aby dym wydobywał się przez szczeliny. Nie wędziłem jeszcze w warunkach ekstremalnych, także trudno mi powiedzieć jak byłoby z osiągnięciem temperatury wędzenia podczas dużych mrozów. Wędziłem w warunkach pogodowych lekko poniżej zera ale było wietrznie i z osiągnięciem temperatury wędzenia nie było problemu.

 

Pozdrawiam,

 

Wiesiekm

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...