marcus Posted February 25, 2012 Report Share Posted February 25, 2012 Jeden z moich najprostrzych przepisow na pizze. Ciasto na dwie okrogle pizze 26cm.Tunczyk lub pieczarki. 250 g maki 160 ml cieplej wody 35 st.c 1/4 kostki drozdzy (10g) łyżeczka cukru szczypta soli olej z oliwek jedna łyzeczka. Jako dodatek wystarczy. Przecier pomidorowy czosnek,przyprawy prowansalskie puszka tunczyka(na pizze z tunczykiem) dwie czerwone cebule,125g startego i pare plasterkow sera mozarelli. papryka czerwona. Jesli robimy z pieczarkami wystarczy 250 g pieczarek reszta tak jak wyzej. Do wody dodajemy cukier i drozdze dokladnie mieszamy. Make przesiewamy przez sito i dodajemy sol. Wszystko razem dokladnie wyrabiamy na koniec dodajemy oliwe i wyrabiamy az ciasto bedzie wiadomo jakie. :wink: Ciasto nakrywamy wilgotnym recznikiem i do piekarnika 40 st.c na 0,5 h. Ciasto po wyrosnieciu krótko wyrabiamy dzielimy na dwie czesci i wykladamy na wysmarowane olejem blaszki. Smarujemy przecierem pomidorowy z dodatkiem czosnku i przypraw,posypujemy startym serem mozarella nastepnie ukladamy tunczyka ,cebulke,papryke pokrojona w kostke a na gore plastry sera mozzarella To samo robimy na pizze z pieczarkami tylko przed nalozeniem pieczarki krociutko dusimy na maselku niedopuszczajac do wycieku. Pizze pieczemy 10 min w 220 st.c To tyle zycze smacznego. Na dole pod fotkami jeszcze jeden tip :wink: Tip 1 -po rozlozeniu na blaszkach pozostawiamy do ponownego wyrosniecia uklepujemy i dopiero smarujemy sosem itd. Tip 2 -po rozlozeniu na blaszkach pozostawiamy do ponownego wyrosniecia i wkladamy do nagrzanego piekarnika 220 st.c na 3-4 min nastepnie wyjmujemy i smarujemy sosem itd.taka pizza bedzie wysoka i delikatna. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczeciniasty Posted February 25, 2012 Report Share Posted February 25, 2012 Wszystko piknie panoczku tylko moglbys sprecyzowac te drozdze bo 1/4 kostki to u mnie jest 25g a w nawiasie podajesz 10g?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted February 25, 2012 Author Report Share Posted February 25, 2012 Wszystko piknie panoczku tylko moglbys sprecyzowac te drozdze bo 1/4 kostki to u mnie jest 25g a w nawiasie podajesz 10g?? Umnie kostka to 42 g dlatego podalem w nawiasie 10 g bo kostki sa rozne. I chyba jest jasne ze 10 g to 10 g niezaleznie od kostki. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczeciniasty Posted February 25, 2012 Report Share Posted February 25, 2012 Dziekuje za odpowiedz poprostu kostka kostce nie rowna ale gramy beda gramami.Poprostu nie przepadam za przepisami na sztuki,szklanki tip.Gramy to gramy. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mark Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 Szczególnie lubię opcje z pieczarkami ale wtedy bez przecieru. No i przecier do pizzy robię ze swojego przecieru pomidorowego w opcji wytwarzanej na "przeciskarce" wtedy jest bez pestek. Taki przecier zagęszczam odrobiną mąki i przyprawiam majerankiem, oregano, suszoną bazylią, majerankiem co tam uznam ze pasuje do reszty dodatków. Jak się do tego sosu przyłożyć to i zamiast ketchupu można użyć.Inna opcja to zamiast przecieru/pieczarek sos paprykowy własnej pordukcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 ale gramy beda gramamitak, tylko zależy od "mocy" drożdży, jeżeli kostka 40g i kostka 100g jest na tą samą ilość maki to 10g nie jest równe 10 gramom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
denia Posted July 20, 2012 Report Share Posted July 20, 2012 Bardzo interesujący przepis na sos do pizzy, ja zawsze używam ketchupu ale pora to zmienić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woldemord Posted August 17, 2012 Report Share Posted August 17, 2012 ketchup też jest jakimś rozwiązaniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr S Posted November 2, 2012 Report Share Posted November 2, 2012 W tym przepisie jest podane za dużo wody ..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted November 2, 2012 Report Share Posted November 2, 2012 W tym przepisie jest podane za dużo wody ..... Myślę że nikt wody nie dodaje dokładnie jak w przepisie. Ja dodaję tyle wody aby gęstość była odpowiednia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 2, 2012 Report Share Posted November 2, 2012 Piotr S napisał/a: W tym przepisie jest podane za dużo wody ..... Myślę że nikt wody nie dodaje dokładnie jak w przepisie. Ja dodaję tyle wody aby gęstość była odpowiednia.A ja dodaję ponieważ trzymam się przepisu. :wink: W przypadku za dużej ilości wody jak podaje przepis to zawsze można dosypać troszkę mąki lub zmniejszyć ilość wody . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokos Posted June 30, 2013 Report Share Posted June 30, 2013 Ciasto na pizze: 40 dag mąki 40-50g drożdży 210 ml wody ( lekko ciepła ) łyżka oleju pół łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Do pojemniczka z wodą dodajemy cukier, drożdże i mieszamy. Wlewamy to wszystko do mąki, do której wcześniej dodaliśmy sól i olej. Wyrabiamy kilkanaście minut i odrazu możemy rozwałkowywać placki pod pizze. P.S. Tylko nie pisać, że ciasto nie wychodzi, że składniki coś nie tak. Od 6 lat robię według tego przepisu ciasto na pizzę i zawsze jest OK (testowałem na pełnokrwistych włochach i pełny zachwyt ha ha ha ) Ciasto jak ciasto, ale według mnie "ten" smaczek bierze się z rodzaju użytego sera i podkładu czyli sosu. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 kokos i potem na surowo tą pizzę? I Włosi byli zadowoleni z surowego ciasta? Coś nie tak z przepisem, dobrze by było jakbyś dokończył go to i P.S. się może zgodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Coś nie tak z przepisem Przepis jest ok - robię z bardzo podobnego i jak dla mnie to najlepsza pizza 30-40 dag mąki 4 dag drożdży 5 łyżek oleju ½ łyżeczki soli ¾ szkl mleka pomieszanego z wodą (1:1) Do miski wlać mleko z wodą, pokruszyć drożdże, dodać sól i olej, wsypać część mąki, pomieszać, potem wyłożyć na stolnicę i zagnieść z resztą mąki (zwykle zużywa się ok. 30 dag mąki). Odłożyć do wyrośnięcia w misce postawionej na garnku z gorącą wodą. Jak wyrośnie zagnieść ponownie i rozwałkować na blachę. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia, posmarować sosem i położyć dodatki. Piec w 180 st ok 25-35 min (w zależności od piekarnika). Sos i dodatki każdy daje jakie lubi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Żeby pizza była ok to temperatura powinna być ponad 300C. Przy naszych piekarnikach nie bardzo się da, ale po włożeniu kamienia i rozgrzaniu do 280C (tyle się da ) to będzie pizza i do tego super. Pieczenie waszego ciasta w temperaturze 180C to nie pizza tylko ciasto drożdżowe z dodatkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Żeby pizza była ok to temperatura powinna być ponad 300C300°C można łatwo osiągnąć na grillu. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Żeby pizza była ok to temperatura powinna być ponad 300C.dokładnie tak !! jak robię pizzę to piekarnik ustawiam na max czyli jakieś 280* i pizzę piekę na specjalnej blaszce z dziurkami, na najniższym poziomie przez 8-12 minut, zależnie od tego co na niej leży, wczoraj jadłem taką zwykłą z dwoma serami i siedziała w piecu 8 minut, to wystarczyło żeby była chrupiąca od spodu i mięciutka od góry a też mam fajny przepis na ciasto, którego składnikiem są ziemniaki !! moja LP twierdzi że wychodzi lepsze niż z niejednej pizzerii, i prosi mnie o pizzę w każdy piątek :grin: jak chcecie przepis to podam tylko muszę na spokojnie przeanalizować składniki, czego, ile bo zawsze robię na szklanki,łyżki czy oko.pizzę zawsze, wszędzie i bezwzględnie jem cienką !! nie uznaję zapychaczy z centymetrowej grubości spodem, wolę zrobić dwie cienkie niż jedną grubą jak robię dla większej ilości osób, a jak tylko ja i moja LP to taka cienka jest w sam raz i nic nie zostaje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marko30 Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Nie mój przepis tylko z internetu, ale sprawdzony. Piekę w normalnym domowym piekarniku około 12 min w foremce i piecu chlebowym 3 min. Mogę spokojnie polecić.Pizza na cienkim cieścieSkładniki( składniki na 2 pizze - średnicy 24 cm) 300 g mąki tortowej (może być pszenna)20 g drożdży (w kostce)2 łyżki oliwy (lub oleju)1 jajkopół szklanki ciepłej wodypłaska łyżeczka soliodrobina cukru Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą i 1 łyżeczką mąki,całość razem wymieszać i przykryte ścierką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(ok 10 min)Mąkę przesiać, dodać sól, jajko + dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży,olej i całość wymieszać i zagniatać ok 5-7 min (ciasto ma odchodzić od ręki - czasem można odrobinę podsypać sobie mąką) ciasto ma być miękkie(Konsystencja ma przypominać- miękkie ciasto pierogowe)-formujemy w kulę Wyrobione ciasto odstawiamy na ok 1 godzinę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokos Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 apropo drożdży to nie pomyliłem proporcji... piksiak ja nie pisałem w jakiej temperaturze piekę pizzę, ale nagrzewam piekarnik góra/dół na maksa 250 st c plus termoobieg, wkładam pizze i wylaczam termoobieg ( nierówno nagrzewa i pali z jednej strony ). Potem to już na oko widzę kiedy jest OK (Około 10 minut cos koło tego i wyciągam, ale najpierw sprawdzam też przy blasze czy ciasto sie zarumieniło. Każdy piekarnik inaczej piecze i inaczej rozkłada temperature) piksiak jeżeli mamy sie bawić w temperaturę właściwą do pieczenie pizzy to odpuśćmy robienie pizzy w domu, bo nigdy odpowiedniej temp. w piekarniku takim normalnym nie uzyskamy (500-600st.C-temperatura pieca opalanego drewnem.) Z temeperaturą damy radę, ale jak pisałem wyżej podstawa to odpowiedni ser i podkład/sos bo dodatki to rzecz gustu. Smacznego i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 apropo drożdży to nie pomyliłem proporcji... piksiak ja nie pisałem w jakiej temperaturze piekę pizzę, Dlatego napisałem, że przepis jest niepełny, bo temperatura jest najważniejsza przy robieniu pizzy a teraz jak dodałeś to jest ok, ale z tymi 500-600C to przesadziłeś no 400C to jeszcze jeszcze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokos Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 piksiak nie będziemy sie przepychać o temperaturę, ale stałem przy piecu pizze robił neapolitańczyk i zapytałem dlaczego tak długo wypala ten piec i jaka docelowo bedzie temperatura...odpowiedz juz znasz. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Też oglądałem ten program wypiek jak dobrze pamiętam 2-3 minuty i tylko dwa rodzaje pizzy lub coś podobnego i brak miejsc w restauracji ale jak przysłowie mówi jedna jaskółka wiosny nieczynni więc nie możemy pisać że wypiek pizzy to 600C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Wypiek pizzy to ok 400 ... . [ Dodano: Pon 01 Lip, 2013 18:43 ]Poza tym z tego co pamiętam, to "oryginalne włoskie", nie zawieraja w składzie ciasta oliwy.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorau Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 No, to poszło po bandzie, pizza taka zwykła włoska powstała po prostu z biedy. Jaja tam nie ma: najprostszy przepis na ciasto to:1. mąka - najlepiej tzw. zerówka, to niby na pizze2. woda3. drożdże - piekarskie lub sypkie4. sól5. na koniec oliwa z oliwek wyrabiamy ciasto i cudo - żadnych udziwnień, do tego nadzienie i jest pięknie aaa i ta temperatura, w piekarniku ok. 220 w piecu do wystygnięcia ok. 250 - reszta sama to się zrobi sama Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 No, to poszło po bandzie, pizza taka zwykła włoska powstała po prostu z biedy"Pierwsza współczesna pizza miała powstać w 1889, kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Tamtejszy piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy." wiki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts