Jump to content

Pizza.


marcus

Recommended Posts

Jeden z moich najprostrzych przepisow na pizze.

Ciasto na dwie okrogle pizze 26cm.Tunczyk lub pieczarki.

250 g maki

160 ml cieplej wody 35 st.c

1/4 kostki drozdzy (10g)

łyżeczka cukru

szczypta soli

olej z oliwek jedna łyzeczka.

Jako dodatek wystarczy.

Przecier pomidorowy

czosnek,przyprawy prowansalskie

puszka tunczyka(na pizze z tunczykiem)

dwie czerwone cebule,125g startego i pare plasterkow sera mozarelli.

papryka czerwona.

Jesli robimy z pieczarkami wystarczy 250 g pieczarek reszta tak jak wyzej.

Do wody dodajemy cukier i drozdze dokladnie mieszamy.

Make przesiewamy przez sito i dodajemy sol.

Wszystko razem dokladnie wyrabiamy na koniec dodajemy oliwe i wyrabiamy az ciasto bedzie wiadomo jakie. :wink:

Ciasto nakrywamy wilgotnym recznikiem i do piekarnika 40 st.c na 0,5 h.

Ciasto po wyrosnieciu krótko wyrabiamy dzielimy na dwie czesci i wykladamy na wysmarowane olejem blaszki.

Smarujemy przecierem pomidorowy z dodatkiem czosnku i przypraw,posypujemy startym serem mozarella nastepnie ukladamy tunczyka ,cebulke,papryke pokrojona w kostke a na gore plastry sera mozzarella

To samo robimy na pizze z pieczarkami tylko przed nalozeniem pieczarki krociutko dusimy na maselku niedopuszczajac do wycieku.

Pizze pieczemy 10 min w 220 st.c

To tyle zycze smacznego.

Na dole pod fotkami jeszcze jeden tip :wink:

 

 

Tip 1 -po rozlozeniu na blaszkach pozostawiamy do ponownego wyrosniecia uklepujemy i dopiero smarujemy sosem itd.

Tip 2 -po rozlozeniu na blaszkach pozostawiamy do ponownego wyrosniecia i wkladamy do nagrzanego piekarnika 220 st.c na 3-4 min nastepnie wyjmujemy i smarujemy sosem itd.taka pizza bedzie wysoka i delikatna.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Wszystko piknie panoczku tylko moglbys sprecyzowac te drozdze bo 1/4 kostki to u mnie jest 25g a w nawiasie podajesz 10g??

Umnie kostka to 42 g dlatego podalem w nawiasie 10 g bo kostki sa rozne.

I chyba jest jasne ze 10 g to 10 g niezaleznie od kostki.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Szczególnie lubię opcje z pieczarkami ale wtedy bez przecieru.

No i przecier do pizzy robię ze swojego przecieru pomidorowego w opcji wytwarzanej na "przeciskarce" wtedy jest bez pestek. Taki przecier zagęszczam odrobiną mąki i przyprawiam majerankiem, oregano, suszoną bazylią, majerankiem co tam uznam ze pasuje do reszty dodatków. Jak się do tego sosu przyłożyć to i zamiast ketchupu można użyć.

Inna opcja to zamiast przecieru/pieczarek sos paprykowy własnej pordukcji.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 4 weeks later...
  • 2 months later...

Piotr S napisał/a:

W tym przepisie jest podane za dużo wody .....

 

 

Myślę że nikt wody nie dodaje dokładnie jak w przepisie. Ja dodaję tyle wody aby gęstość była odpowiednia.

A ja dodaję ponieważ trzymam się przepisu. :wink:

W przypadku za dużej ilości wody jak podaje przepis to zawsze można dosypać troszkę mąki lub zmniejszyć ilość wody .

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ciasto na pizze:

40 dag mąki

40-50g drożdży

210 ml wody ( lekko ciepła )

łyżka oleju

pół łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

 

Do pojemniczka z wodą dodajemy cukier, drożdże i mieszamy. Wlewamy to wszystko do mąki, do której wcześniej dodaliśmy sól i olej. Wyrabiamy kilkanaście minut i odrazu możemy rozwałkowywać placki pod pizze.

 

P.S.

Tylko nie pisać, że ciasto nie wychodzi, że składniki coś nie tak. Od 6 lat robię według tego przepisu ciasto na pizzę i zawsze jest OK (testowałem na pełnokrwistych włochach i pełny zachwyt ha ha ha ) Ciasto jak ciasto, ale według mnie "ten" smaczek bierze się z rodzaju użytego sera i podkładu czyli sosu. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Coś nie tak z przepisem

Przepis jest ok - robię z bardzo podobnego i jak dla mnie to najlepsza pizza :cool:

 

30-40 dag mąki

4 dag drożdży

5 łyżek oleju

½ łyżeczki soli

¾ szkl mleka pomieszanego z wodą (1:1)

 

Do miski wlać mleko z wodą, pokruszyć drożdże, dodać sól i olej, wsypać część mąki, pomieszać, potem wyłożyć na stolnicę i zagnieść z resztą mąki (zwykle zużywa się ok. 30 dag mąki). Odłożyć do wyrośnięcia w misce postawionej na garnku z gorącą wodą. Jak wyrośnie zagnieść ponownie i rozwałkować na blachę. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia, posmarować sosem i położyć dodatki. Piec w 180 st ok 25-35 min (w zależności od piekarnika).

 

Sos i dodatki każdy daje jakie lubi :cool:

Link to comment
Share on other sites

Żeby pizza była ok to temperatura powinna być ponad 300C. Przy naszych piekarnikach nie bardzo się da, ale po włożeniu kamienia i rozgrzaniu do 280C (tyle się da :D) to będzie pizza i do tego super. Pieczenie waszego ciasta w temperaturze 180C to nie pizza tylko ciasto drożdżowe z dodatkami.
Link to comment
Share on other sites

Żeby pizza była ok to temperatura powinna być ponad 300C.

dokładnie tak !! jak robię pizzę to piekarnik ustawiam na max czyli jakieś 280* i pizzę piekę na specjalnej blaszce z dziurkami, na najniższym poziomie przez 8-12 minut, zależnie od tego co na niej leży, wczoraj jadłem taką zwykłą z dwoma serami i siedziała w piecu 8 minut, to wystarczyło żeby była chrupiąca od spodu i mięciutka od góry  a też mam fajny przepis na ciasto, którego składnikiem są ziemniaki !! moja LP twierdzi że wychodzi lepsze niż z niejednej pizzerii, i prosi mnie o pizzę w każdy piątek :grin: jak chcecie przepis to podam tylko muszę na spokojnie przeanalizować składniki, czego, ile bo zawsze robię na szklanki,łyżki czy oko.pizzę zawsze, wszędzie i bezwzględnie jem cienką !! nie uznaję zapychaczy z centymetrowej grubości spodem, wolę zrobić dwie cienkie niż jedną grubą jak robię dla większej ilości osób, a jak tylko ja i moja LP to taka cienka jest w sam raz i nic nie zostaje. 
Link to comment
Share on other sites

Nie mój przepis tylko z internetu, ale sprawdzony. Piekę w normalnym domowym piekarniku około 12 min w foremce i piecu chlebowym 3 min. Mogę spokojnie polecić.

Pizza na cienkim cieście

Składniki

( składniki na 2 pizze - średnicy 24 cm)

 

300 g mąki tortowej (może być pszenna)

20 g drożdży (w kostce)

2 łyżki oliwy (lub oleju)

1 jajko

pół szklanki ciepłej wody

płaska łyżeczka soli

odrobina cukru

 

 

Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą i 1 łyżeczką mąki,

całość razem wymieszać i przykryte  ścierką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(ok 10 min)

Mąkę przesiać, dodać sól, jajko + dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży,olej i całość wymieszać i zagniatać ok 5-7 min  (ciasto ma odchodzić od ręki - czasem można odrobinę podsypać sobie mąką) ciasto ma być miękkie

(Konsystencja ma przypominać- miękkie ciasto pierogowe)

-formujemy w  kulę 

 Wyrobione ciasto odstawiamy na ok 1 godzinę.

Link to comment
Share on other sites

apropo drożdży to nie pomyliłem proporcji...

 

piksiak ja nie pisałem w jakiej temperaturze piekę pizzę, ale nagrzewam piekarnik góra/dół na maksa 250 st c plus termoobieg, wkładam pizze i wylaczam termoobieg ( nierówno nagrzewa i pali z jednej strony ). Potem to już na oko widzę kiedy jest OK (Około 10 minut cos koło tego i wyciągam, ale najpierw sprawdzam też przy blasze czy ciasto sie zarumieniło. Każdy piekarnik inaczej piecze i inaczej rozkłada temperature)

piksiak jeżeli mamy sie bawić w temperaturę właściwą do pieczenie pizzy to odpuśćmy robienie pizzy w domu, bo nigdy odpowiedniej temp. w piekarniku takim normalnym nie uzyskamy (500-600st.C-temperatura pieca opalanego drewnem.) Z temeperaturą damy radę, ale jak pisałem wyżej podstawa to odpowiedni ser i podkład/sos bo dodatki to rzecz gustu. Smacznego i pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

apropo drożdży to nie pomyliłem proporcji...

 

piksiak ja nie pisałem w jakiej temperaturze piekę pizzę,

Dlatego napisałem, że przepis jest niepełny, bo temperatura jest najważniejsza przy robieniu pizzy a teraz jak dodałeś to jest ok, ale z tymi 500-600C to przesadziłeś :) no 400C to jeszcze jeszcze.

Link to comment
Share on other sites

piksiak nie będziemy sie przepychać o temperaturę, ale stałem przy piecu pizze robił neapolitańczyk i zapytałem dlaczego tak długo wypala ten piec i jaka docelowo bedzie temperatura...odpowiedz juz znasz. Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Też oglądałem ten program :D wypiek jak dobrze pamiętam 2-3 minuty i tylko dwa rodzaje pizzy lub coś podobnego i brak miejsc w restauracji ale jak przysłowie mówi jedna jaskółka wiosny nieczynni więc nie możemy pisać że wypiek pizzy to 600C.
Link to comment
Share on other sites

No, to poszło po bandzie, pizza taka zwykła włoska powstała po prostu z biedy. Jaja tam nie ma: najprostszy przepis na ciasto to:

1. mąka - najlepiej tzw. zerówka, to niby na pizze

2. woda

3. drożdże - piekarskie lub sypkie

4. sól

5. na koniec oliwa z oliwek

 

wyrabiamy ciasto i cudo - żadnych udziwnień, do tego nadzienie i jest pięknie

 

aaa i ta temperatura, w piekarniku ok. 220 w piecu do wystygnięcia ok. 250 - reszta sama to się zrobi sama

Link to comment
Share on other sites

No, to poszło po bandzie, pizza taka zwykła włoska powstała po prostu z biedy

"Pierwsza współczesna pizza miała powstać w 1889, kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Tamtejszy piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy."

wiki

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...