Jump to content

Wędzarnia z Suporeksu/Ytong

Recommended Posts

Kolego, uwędzic możesz nawet w wędzarni z tkaniny, czy tektury. :wink: Kwestia tylko w tym, by materiał nie był nasączony farbami lub innymi chemikaliami, takimi, które podczas podniesienia temperatury nie wydzielaja sie z niego i nie zepsują nam smaku wędzonych potraw.

Takie wędzarnie opisuje Semionole na stronie www.wedlinydomowe.com. (w jęz. polskim.)

Kwestia w tm, czy jest to wędzarnia stała, czy prowizoryczna. :wink:

• 2 years later...

Witam, na forum jestem świeży, korzystałem z opcji szukaj ale nic nie znalazłem. Interesuje mnie budowa wędzarni. Mam pytanie czy nadają się do tego pustaki ytong np. takie jak do stawiania ścianek działowych? Czy ktoś budował z takiego materiału i jak znosi czynniki atmosferyczne. No i oczywiście temperaturę.

Z góry dziękuje za odpowiedź

Witaj i-tech!

Moja wędzarnia jest z beczki i z ytong-a :grin:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1223

Jest to jednakże model '"rozkładany".Nie zauważyłam ,żeby coś się z tymi pustakami działo.Jednakże może to inaczej wyglądać w przypadku "stałej" wędzarenki.

Myslę,że ktoś sie wypowie jeszcze na ten temat.

Pozdrawiam

• 1 year later...
Witam chce postawić wedzarnie razem z grilem taką prosta na działeczcce jako że nie dysponuje zbyt wysokimi funduszami na to myślałem żeby zrobić komorę wędzarni z suporexu a palenisko z cegły rozbiurkowej zaś przewód dymny z takich ceglanych rur o średnicy około 130mm i długości 35cm chciałbym sie dowiedzieć czy materiały podane przezemnie będą dobre do takiej budowy

Witam chce postawić wedzarnie razem z grilem taką prosta na działeczcce jako że nie dysponuje zbyt wysokimi funduszami na to myślałem żeby zrobić komorę wędzarni z suporexu a

Jeszcze taniej a na pewno zdrowiej będzie , jak zrobisz z drewna.

[ Dodano: Czw 09 Cze, 2011 15:31 ]

Henio ,to telepatia :lol:

Witaj. ja mam podstawę wędzarni wykonaną tak

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2af9d4af29bf8ccb.html

góra z drewna.

Palenisko i rura doprowadzająca dym jest wykonana z szamotu koszt szamotu to było w granicach 75zł + zaprawa no i wykonana glina do murowania oraz woda szklana.

Na pustakach w celu niedopuszczenia przenikania wody zrobiłem wylewkę cienką z dodatkiem szklanej wody i na to położyłem płytki.

Wędzarnia rewelacja !!

Jeżeli chcesz sobie zrobić grilla możesz zawsze go zrobić nad paleniskiem i pomiędzy grillem i komorą wędzarni będziesz miał trochę wolnego miejsca. Po za tym wykonanie komory z poroteksu to nie za dobry chyba pomysł musiał być tynkować lub coś wy myśleć na ściany ponieważ będzie problem z wygrzaniem komory i dużą wilgotnością, pyzatym pustaki będą pękać i utleniać się z uwagi na temperatury,