Jump to content

Łopatka w osłonce

sobol

Recommended Posts

Witam,

Chce sie pochwalić swoja szyneczka ;). Jest to szyneczka z łopatki w osłonce barierowej wg przepisu Mirka. Szyneczka bardzo wszystkim smakowała. poniżej zdjęcie

Mam tez parę pytań:

Szyneczka wyszła lekko twardawa, nie wciągnęła wody po parzeniu, czy dlatego jest twarda??

Czy czas chłodzenia w zimnej wodzie ma wpływ na "wciągnięcie" wody przez kiełbaskę (trzymałem tylko 40 minut w zimnej wodzie i potem kilkanaście godzin w lodówce)??

Podejrzewam też, że nie mam osłonek barierowych a poliamidowe. Nie ściskają się podczas parzenia, oraz nie rozmiękają w ciepłej wodzie. Poza tym ciężko się je nabija.

Na zakończenie moja wariacja po "naczytaniu" się strony i forum :)

Mielonka z ćwiartek kurczaka (wszystko łącznie ze skórą i ścięgnami) faszerowana pieczarkami marynowanymi.

Pozdrawiam

• 1 month later...

Sobol - przyznam się, ze poza pierwszym razem (Zasada Pierwszego Razu ? ;-) ), kiedy to robiłem "Szyneczkę wieprzowo-drobiową", to od tamtej pory nie udało mi się ani razu zrobić wyrobu z mięsa wieprzowego, który satysfakcjonowałby moją rodzinę...

I to pomimo jakiegoś tam doświadczenia w produkcji wsadu szynkowarowego z piersi kurczaka (robię je od lutego tego roku, dwa razy w tygodniu i ZAWSZE wychodzi pyszne)

Co jakiś czas po sukcesasch drobiowych próbuję zrobić w szynkowarze coś z wieprzowiny i zawsze wychodzi wodniste i twarde...

Dochodzę powoli do wniosku, że w moim przypadku przyczyną jest kiepska jakość mięsa (nastrzyk?), które NIESTETY kupuję w sklepie firmowym dużej masarni.

BonAir.

Parametry według przepisu, 10% dodatku wody, masowanie 1h robotem kuchennym, temperatura parzenia 72-76^C, studzenie 3h w zimnej wodzie, nawet osłonki kupiłem barierowe u Mira. Faktycznie może być mięso, teraz było z Makro i ostatnio prawdopodobnie też.

I tak wszystkim smakuje ;)

pozdrawiam

Mięso masuje się zaraz po wsypaniu mieszanki peklującej z dodatkiem solanki lub wody.

I znowu coś tam w mojej ubogiej świadomości masarskiej legło w gruzach... eeech żyzń...

Czyli mam rozumieć, że peklowanie na sucho powinno polegać na natarciu mięsa czynnikiem peklującym i od razu wmasowaniem odpowiedniej ilości wody :question:

Pozdrawiam

BonAir