sobol Posted March 22, 2007 Report Share Posted March 22, 2007 Witam, Chce sie pochwalić swoja szyneczka . Jest to szyneczka z łopatki w osłonce barierowej wg przepisu Mirka. Szyneczka bardzo wszystkim smakowała. poniżej zdjęcie Mam tez parę pytań: Szyneczka wyszła lekko twardawa, nie wciągnęła wody po parzeniu, czy dlatego jest twarda?? Czy czas chłodzenia w zimnej wodzie ma wpływ na "wciągnięcie" wody przez kiełbaskę (trzymałem tylko 40 minut w zimnej wodzie i potem kilkanaście godzin w lodówce)?? Podejrzewam też, że nie mam osłonek barierowych a poliamidowe. Nie ściskają się podczas parzenia, oraz nie rozmiękają w ciepłej wodzie. Poza tym ciężko się je nabija. Na zakończenie moja wariacja po "naczytaniu" się strony i forum Mielonka z ćwiartek kurczaka (wszystko łącznie ze skórą i ścięgnami) faszerowana pieczarkami marynowanymi. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 22, 2007 Report Share Posted March 22, 2007 Bardzo ładnie jak na początek. :wink: Łopatka jest twardawa równiez z tej przyczyny, że jak widac na zdjęciu, ścięgna i wiązadła nie zostały usuniete. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted May 14, 2007 Author Report Share Posted May 14, 2007 Szyneczka wyszła lekko twardawa, nie wciągnęła wody po parzeniu, czy dlatego jest twarda??I znów nie wchłonęła wody. Robiona wg przepisu Mirka http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=829 Czemu zostaje mi dużo wody?? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted May 14, 2007 Report Share Posted May 14, 2007 Przyczyn może być tak dużo, że napisz przy jakich parametrach robiłeś swój wyrób.Przy produkcji domowych wyrobów wiele zależy od jakości mięsa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted May 14, 2007 Report Share Posted May 14, 2007 Sobol - przyznam się, ze poza pierwszym razem (Zasada Pierwszego Razu ? ;-) ), kiedy to robiłem "Szyneczkę wieprzowo-drobiową", to od tamtej pory nie udało mi się ani razu zrobić wyrobu z mięsa wieprzowego, który satysfakcjonowałby moją rodzinę... I to pomimo jakiegoś tam doświadczenia w produkcji wsadu szynkowarowego z piersi kurczaka (robię je od lutego tego roku, dwa razy w tygodniu i ZAWSZE wychodzi pyszne) Co jakiś czas po sukcesasch drobiowych próbuję zrobić w szynkowarze coś z wieprzowiny i zawsze wychodzi wodniste i twarde... Dochodzę powoli do wniosku, że w moim przypadku przyczyną jest kiepska jakość mięsa (nastrzyk?), które NIESTETY kupuję w sklepie firmowym dużej masarni. BonAir. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted May 14, 2007 Author Report Share Posted May 14, 2007 Parametry według przepisu, 10% dodatku wody, masowanie 1h robotem kuchennym, temperatura parzenia 72-76^C, studzenie 3h w zimnej wodzie, nawet osłonki kupiłem barierowe u Mira. Faktycznie może być mięso, teraz było z Makro i ostatnio prawdopodobnie też.I tak wszystkim smakuje pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted May 14, 2007 Report Share Posted May 14, 2007 Mięso masuje się zaraz po wsypaniu mieszanki peklującej z dodatkiem solanki lub wody. moim zdaniem masowanie po peklowaniu mięsa na sucho to raczej mieszanie i dlatego jest problem z wchłonięciem tej wody.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zemat Posted May 15, 2007 Report Share Posted May 15, 2007 Dziadek jak wg ciebie wygląda masowanie w warunkach domowych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted May 15, 2007 Report Share Posted May 15, 2007 Mięso masuje się zaraz po wsypaniu mieszanki peklującej z dodatkiem solanki lub wody. I znowu coś tam w mojej ubogiej świadomości masarskiej legło w gruzach... eeech żyzń... Czyli mam rozumieć, że peklowanie na sucho powinno polegać na natarciu mięsa czynnikiem peklującym i od razu wmasowaniem odpowiedniej ilości wody :question: Pozdrawiam BonAir Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted May 15, 2007 Report Share Posted May 15, 2007 Zemat -tak jak jest to tutaj opisane http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1030Jesteś specjalistą wytłumacz jak masujemy mięso i kiedy .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts