Jump to content

Wędzonka z szynki "myszki" oraz polędwica

Yatzeque

Recommended Posts

Witam,

święta za pasem i najwyższy czas przygotować się z wędlinami.

Jeśli chodzi o kiełbasy to tutaj wszystko pod kontrolą, ale chciałbym wreszcie zrobić coś z szynek i polędwicę (od kilku lat wędzę tylko kiełby...)

przeglądam forum i nie znalazłem "zwyłego", jesli tak można to nazwać przepisu na szynkę myszkę o wielkości sztuki powiedzmy ok. 1000g oraz polędwicę, którą przez najbliższe 2 tygodnie można byłoby zapeklować (nie mam odpowiedniej strzykawy), no i przed świętami obsuszyć, "zadymić" i sparzyć.

Czy mógłby ktoś zaproponować jakiś sprawdzony przepis

Będę miał gości i nie chcę ryzykować, dlatego nie chciałbym eksperymentować.

• 7 months later...

Witam serdecznie jestem tutaj nowy i czytam wasze wypowiedzi ale i tak zawsze o czyms nie wiem moj problem jest nastepujacy:

Chce pierwszy raz uwedzic szyneczki mam 5 sztuk takie po 1,2 kg chcialbym je razem w jednym naczyniu zapeklowac i wlasnie sie zastanawiam, ze skoro wedlug tabeli dziadka na jedna szynke stosujemy 0,4 litra wody i soli peklowej dajmy na to 0,70 gram to na 5 szynek 2 l wody i okolo 350 gram soli?? czy jak sie wedlug was to przedstawia i druga sprawa kiedy robic nastrzyk gdyz chce przeprowadzic ten cykl 5 dniowy na poczxatku na koncu i czy w jedno miejsce wstrzykiwac czy w rozne po trochu?? odnosnie samego wedzenia nie mam pytan gdyz kazda wedzarnia ma swoja specyfikacje prosze o szybka odpowiedz

Przecież wszystko jest w tabeli nawet rozpisane na kg mięsa więc nic nie trzeba liczyć.

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm

Nastrzykujemy na starcie jak wkładamy do zalewy, zależy jaką masz igłe jak "profesjonalną" z otworkami po bokach to wystarczy raz w środek, jak zwykłą to w kilka miejsc, ale do takich małych szyneczek to nie ma to większego znaczenia.