Yatzeque Posted March 22, 2012 Report Share Posted March 22, 2012 Witam,święta za pasem i najwyższy czas przygotować się z wędlinami.Jeśli chodzi o kiełbasy to tutaj wszystko pod kontrolą, ale chciałbym wreszcie zrobić coś z szynek i polędwicę (od kilku lat wędzę tylko kiełby...) przeglądam forum i nie znalazłem "zwyłego", jesli tak można to nazwać przepisu na szynkę myszkę o wielkości sztuki powiedzmy ok. 1000g oraz polędwicę, którą przez najbliższe 2 tygodnie można byłoby zapeklować (nie mam odpowiedniej strzykawy), no i przed świętami obsuszyć, "zadymić" i sparzyć. Czy mógłby ktoś zaproponować jakiś sprawdzony przepisBędę miał gości i nie chcę ryzykować, dlatego nie chciałbym eksperymentować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 22, 2012 Report Share Posted March 22, 2012 Czy mógłby ktoś zaproponować jakiś sprawdzony przepis Czy już czytałeś :arrow: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2740 :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yatzeque Posted March 23, 2012 Author Report Share Posted March 23, 2012 No spodziewałem się...Może zapytam inaczej http://www.zdrowodomowo.pl/Przepis/Szynka%C2%A0w%C4%99dzona%C2%A0parzona%C2%A0/557/ Jak oceniacie ten przepis? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yatzeque Posted March 23, 2012 Author Report Share Posted March 23, 2012 No ze dwie szynki + polędwicę (najlepiej w stylu sopockiej...).Gdybyś miał opis w stylu, jaki był podany w linku to z góry dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkimancio Posted October 24, 2012 Report Share Posted October 24, 2012 Witam serdecznie jestem tutaj nowy i czytam wasze wypowiedzi ale i tak zawsze o czyms nie wiem moj problem jest nastepujacy: Chce pierwszy raz uwedzic szyneczki mam 5 sztuk takie po 1,2 kg chcialbym je razem w jednym naczyniu zapeklowac i wlasnie sie zastanawiam, ze skoro wedlug tabeli dziadka na jedna szynke stosujemy 0,4 litra wody i soli peklowej dajmy na to 0,70 gram to na 5 szynek 2 l wody i okolo 350 gram soli?? czy jak sie wedlug was to przedstawia i druga sprawa kiedy robic nastrzyk gdyz chce przeprowadzic ten cykl 5 dniowy na poczxatku na koncu i czy w jedno miejsce wstrzykiwac czy w rozne po trochu?? odnosnie samego wedzenia nie mam pytan gdyz kazda wedzarnia ma swoja specyfikacje prosze o szybka odpowiedz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paprykarz Posted October 24, 2012 Report Share Posted October 24, 2012 Przecież wszystko jest w tabeli nawet rozpisane na kg mięsa więc nic nie trzeba liczyć. http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Nastrzykujemy na starcie jak wkładamy do zalewy, zależy jaką masz igłe jak "profesjonalną" z otworkami po bokach to wystarczy raz w środek, jak zwykłą to w kilka miejsc, ale do takich małych szyneczek to nie ma to większego znaczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 24, 2012 Report Share Posted October 24, 2012 wedlug tabeli dziadka na jedna szynke stosujemy 0,4 litra wody To nie jest na jedną szynkę , tylko na kilogram mięsa przeznaczonego do peklowania . :smile: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkimancio Posted October 25, 2012 Report Share Posted October 25, 2012 Dzieki za szybka odpowiedz ale jestem ze tak powiem tepy hehe nie doczytalem do konca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts