Jump to content

Wędliny parzone bez wędzenia? pycha!!!


janoity

Recommended Posts

Jestem nowicjuszem w dziedzinie domowego wędzenia. Wędziłem już kilka razy ( na wariata), ale musiałem się wziąć się w garść i zburzyć beczkę stojącą w ziemi i postawić coś stabilnego, stacjonarnego , w końcu murowanego. W trakcie projektowania i murowania nowej grillo-wędzarni naszła mnie ochota na szynkę swojskiej roboty,no ale jak tak bez wędzenia ?. W markecie Kupiłem 1.3kg szynki,zrobiłem solankę z peklosoli w/g tabeli peklowania mokrego,przyprawy i nastrzyk jak z tabeli i opinii. Szyneczkę trzymałem w lodówce 5 dni , codziennie obracając ,żeby odleżyn nie dostała:). 6-tego dnia z rana szynusia wyszła z basenu i poszła na dwie godziny leżakować,w temperaturze pokojowej na durszlaku ,aż obciekła sobie z morskiej wody:). Po leżakowaniu przeszła przez rurę fi 110 wpadając prosto do siatki i leżała jeszcze 1godz. Po godzinie leżenia stwierdziła że jej zimno i zrobiłem jej kąpiel 10-cio minutową w 95 stopniach ażeby się szybko rozgrzała. Po tym czasie zaczęła narzekać, więc jej zmniejszyłem do 80-tki i tak trzymałem temperaturę do osiągnięcia 75 stopni wewnątrz jej ciała :). Jak już doszła ,wyjąłem ją delikatnie i przełożyłem do garnuszka z bardzo zimną wodą w której się rozkoszowała chłodząc. Po wystygnięciu poszła jeszcze do lodówki na noc i na śniadanie była jak znalazł :)

Ps. Jeszcze cztery dni coś mruczała pod nosem, ale ją zjedliśmy :)

Smacznego.

Link to comment
Share on other sites

Witam :)

Jak na nowicjusza przystało czas na głupiutkie pytania:)

Mam nadzieję, że mnie nie zjecie.

...zrobiłem solankę z peklosoli ....

Czy można wykorzystać wodę po obgotowaniu szynki(szynka bez wędzenia, jak w przykładzie), która poleżała w takiej solance, np. do ...barszczu?

 

... Po leżakowaniu przeszła przez rurę fi 110 wpadając prosto do siatki ...

wiem, że było napisane z poczuciem humoru :), ale nie wiem o jaką rurę chodzi?

Fi 110, wiem :), ale po co? "Do siateczki" to już rozumiem.

Link to comment
Share on other sites

Czy można wykorzystać wodę po obgotowaniu szynki(szynka bez wędzenia, jak w przykładzie),

 

Wodę po wędzonych - parzonych szynkach wykorzystywałem do robienia barszczu . Spróbuj po nie wędzonych , najlepiej z małej ilości np. na szklankę . Sam ocenisz .

 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

dobrze doprawię, tylko czy zdrowo?

 

Jeżeli wodę po parzeniu szynki wędzonej wykorzystujesz , to myślę że można wykorzystać również wodę po parzeniu szynki nie wędzonej . Solanka po peklowaniu nie wchodzi w rachubę .

 

Pozdrawiam gorąco

Link to comment
Share on other sites

Temat był już kilka razy przerabiany. Dziwię się dlaczego to pragnienie by to wykorzystywać do zupek jeszcze może dla dzieci . A może naprawdę to woda po parzeniu wędzonek -,,to samo zdrowie'' szczególnie tych peklowanych mieszankami z dodatkiem azotynów- fe. Życzę smacznego.
Link to comment
Share on other sites

to woda po parzeniu wędzonek -,,to samo zdrowie'' szczególnie tych peklowanych mieszankami z dodatkiem azotynów- fe.

Jakie fe.Niektórzy na tym grochówkę gotują.A spróbuj zwrócić uwagę.

 

[ Dodano: Pią 30 Mar, 2012 16:53 ]

osiągnięcia 75 stopni wewnątrz jej ciała

Proponuję temperaturę 68C w środku.

 

Jeszcze cztery dni coś mruczała pod nosem, ale ją zjedliśmy

Smacznego :grin:

 

[ Dodano: Pią 30 Mar, 2012 16:56 ]

A taka zaraz po peklowaniu, to trochę się obawiam, że za dużo tej peklosoli w wodzie zostanie.

A wędzenie to peksól z szynki wypłukuje,że zapytam .?
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...