Jump to content

Wędliny parzone bez wędzenia? pycha!!!

janoity

Recommended Posts

Jestem nowicjuszem w dziedzinie domowego wędzenia. Wędziłem już kilka razy ( na wariata), ale musiałem się wziąć się w garść i zburzyć beczkę stojącą w ziemi i postawić coś stabilnego, stacjonarnego , w końcu murowanego. W trakcie projektowania i murowania nowej grillo-wędzarni naszła mnie ochota na szynkę swojskiej roboty,no ale jak tak bez wędzenia ?. W markecie Kupiłem 1.3kg szynki,zrobiłem solankę z peklosoli w/g tabeli peklowania mokrego,przyprawy i nastrzyk jak z tabeli i opinii. Szyneczkę trzymałem w lodówce 5 dni , codziennie obracając ,żeby odleżyn nie dostała:). 6-tego dnia z rana szynusia wyszła z basenu i poszła na dwie godziny leżakować,w temperaturze pokojowej na durszlaku ,aż obciekła sobie z morskiej wody:). Po leżakowaniu przeszła przez rurę fi 110 wpadając prosto do siatki i leżała jeszcze 1godz. Po godzinie leżenia stwierdziła że jej zimno i zrobiłem jej kąpiel 10-cio minutową w 95 stopniach ażeby się szybko rozgrzała. Po tym czasie zaczęła narzekać, więc jej zmniejszyłem do 80-tki i tak trzymałem temperaturę do osiągnięcia 75 stopni wewnątrz jej ciała :). Jak już doszła ,wyjąłem ją delikatnie i przełożyłem do garnuszka z bardzo zimną wodą w której się rozkoszowała chłodząc. Po wystygnięciu poszła jeszcze do lodówki na noc i na śniadanie była jak znalazł :)

Ps. Jeszcze cztery dni coś mruczała pod nosem, ale ją zjedliśmy :)

Smacznego.

Witam :)

Jak na nowicjusza przystało czas na głupiutkie pytania:)

Mam nadzieję, że mnie nie zjecie.

...zrobiłem solankę z peklosoli ....

Czy można wykorzystać wodę po obgotowaniu szynki(szynka bez wędzenia, jak w przykładzie), która poleżała w takiej solance, np. do ...barszczu?

... Po leżakowaniu przeszła przez rurę fi 110 wpadając prosto do siatki ...

wiem, że było napisane z poczuciem humoru :), ale nie wiem o jaką rurę chodzi?

Fi 110, wiem :), ale po co? "Do siateczki" to już rozumiem.

Czy można wykorzystać wodę po obgotowaniu szynki(szynka bez wędzenia, jak w przykładzie),

Wodę po wędzonych - parzonych szynkach wykorzystywałem do robienia barszczu . Spróbuj po nie wędzonych , najlepiej z małej ilości np. na szklankę . Sam ocenisz .

Pozdrawiam

dobrze doprawię, tylko czy zdrowo?

Jeżeli wodę po parzeniu szynki wędzonej wykorzystujesz , to myślę że można wykorzystać również wodę po parzeniu szynki nie wędzonej . Solanka po peklowaniu nie wchodzi w rachubę .

Pozdrawiam gorąco

Temat był już kilka razy przerabiany. Dziwię się dlaczego to pragnienie by to wykorzystywać do zupek jeszcze może dla dzieci . A może naprawdę to woda po parzeniu wędzonek -,,to samo zdrowie'' szczególnie tych peklowanych mieszankami z dodatkiem azotynów- fe. Życzę smacznego.

to woda po parzeniu wędzonek -,,to samo zdrowie'' szczególnie tych peklowanych mieszankami z dodatkiem azotynów- fe.

Jakie fe.Niektórzy na tym grochówkę gotują.A spróbuj zwrócić uwagę.

[ Dodano: Pią 30 Mar, 2012 16:53 ]

osiągnięcia 75 stopni wewnątrz jej ciała

Proponuję temperaturę 68C w środku.

Jeszcze cztery dni coś mruczała pod nosem, ale ją zjedliśmy

Smacznego :grin:

[ Dodano: Pią 30 Mar, 2012 16:56 ]

A taka zaraz po peklowaniu, to trochę się obawiam, że za dużo tej peklosoli w wodzie zostanie.

A wędzenie to peksól z szynki wypłukuje,że zapytam .?