Jump to content

Szynka pieczona

dietykon

Recommended Posts

To pytanie jest dla was!

Odmroziłem 1,8 kg szynki wieprzowej i zamierzam na jutrzejszy obiad zrobić szynkę pieczoną. Niestety na zapeklowanie nie ma czasu więc proszę o poradę jaką marynatę zrobić do tej szynki by ją jutro w piekarniku upiec i w jaki sposób, ale wypróbowany!

Z życzeniami wielkanocnymi, pozdrawiam!

dietykon jak nie masz słoniny to na pierwszą część pieczenia przykryj mięso folią aluminiową to nie straci soczystości a później zdejmiesz folię i szynka się przypiecze. Widać na zdjęciu że trochę tłuszczyku jest wiec nie powinna się zbyt wysuszyć.

Jak już zdejmiesz folie to możesz co jakiś czas podlać całość tym sosem co się będzie zbierać w brytfannie.

Co do przypraw to ja ostatnio preferuję czubryce, majeranek i dużo czosnku i cebuli. Rozmaryn też by pasował. A jak lubisz słodko ostre smaki to zrób glazurę miód i woda (pół na pół) i dodaj chilli. Jak 10-15 min przed końcem posmarujesz tym mięso to się zkarmelizuje i na powierzchni powstanie ciekawa skórka i nada pięknego koloru twojej pieczeni.

Ja w marynatach stosuje ocet i olej wychodzę z założenia ze jedne smaki przechodzą z olejem a inne z octem czy alkoholem. To taka moja teoria ale opieram ją o przykład z kapsaicyną z papryki która rozpuszcza się w tłuszczu i nawet pomidorowa ma inny smak jak zaczniemy od przesmażenia papryki na tłuszczu niż jak dodamy ją "na wodę".

Co do alkoholi t ostatnio jestem fanem śliwowicy, aromat śliwki w potrawach jest genialny. Ostatnio zrobiłem zainspirowany tematem co na obiad zrobiłem wątróbkę duszoną ze śliwowicą i był szał. W ogóle ta duszona wątróbka jest genialna.