dietykon Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 To pytanie jest dla was!Odmroziłem 1,8 kg szynki wieprzowej i zamierzam na jutrzejszy obiad zrobić szynkę pieczoną. Niestety na zapeklowanie nie ma czasu więc proszę o poradę jaką marynatę zrobić do tej szynki by ją jutro w piekarniku upiec i w jaki sposób, ale wypróbowany!Z życzeniami wielkanocnymi, pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 Sól, majeranek ,czosnek, ew plasterki cebuli..Na noc do lodówki a jutro do folii do pieczenia i do piekarnika.20 min w 200C potem 130-150C do osiągnięcia w środku 60C i nastepnie 200C do 74C w środku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 Ja do marynaty dodał bym trochę octu winnego/balsamicznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted April 7, 2012 Author Report Share Posted April 7, 2012 A jakiś "spajacz", " pośrednik" w postaci oleju bierzecie pod uwagę do marynaty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 pośrednik" w postaci olejuU mnie to podstawa wszystkich marynat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 W trzech łyżkach oliwy mieszam ulubione przyprawy, nacieram i do lodówki. Rano owijam w słoninę i piekę podlewając bulionem ok godz w 200 *C, potem na 140 - 150 i jeszcze 2, do trzech godzin. Ale to nie na szybko. :mellow: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted April 7, 2012 Author Report Share Posted April 7, 2012 Ale to nie na szybko.No właśnie słoniny u mnie brak [ Dodano: Sob 07 Kwi, 2012 21:12 ] Według porad olej, majeranek, czosnek no i sól oczywiście stoi w zimnym miejscu do jutra! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 Można zrobić nastrzyk z wody i soli , oraz na wierzch przyprawy wszelkie , np czosnek i rozmaryn :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted April 7, 2012 Author Report Share Posted April 7, 2012 A proporcje wody i soli? Jeszcze bym strzyknął :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 Wzoruję nie na przepisie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1618&highlight=korona tu masz orginalny przepis https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1381&highlight=schab Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 dietykon jak nie masz słoniny to na pierwszą część pieczenia przykryj mięso folią aluminiową to nie straci soczystości a później zdejmiesz folię i szynka się przypiecze. Widać na zdjęciu że trochę tłuszczyku jest wiec nie powinna się zbyt wysuszyć. Jak już zdejmiesz folie to możesz co jakiś czas podlać całość tym sosem co się będzie zbierać w brytfannie. Co do przypraw to ja ostatnio preferuję czubryce, majeranek i dużo czosnku i cebuli. Rozmaryn też by pasował. A jak lubisz słodko ostre smaki to zrób glazurę miód i woda (pół na pół) i dodaj chilli. Jak 10-15 min przed końcem posmarujesz tym mięso to się zkarmelizuje i na powierzchni powstanie ciekawa skórka i nada pięknego koloru twojej pieczeni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mark Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 Ja w marynatach stosuje ocet i olej wychodzę z założenia ze jedne smaki przechodzą z olejem a inne z octem czy alkoholem. To taka moja teoria ale opieram ją o przykład z kapsaicyną z papryki która rozpuszcza się w tłuszczu i nawet pomidorowa ma inny smak jak zaczniemy od przesmażenia papryki na tłuszczu niż jak dodamy ją "na wodę".Co do alkoholi t ostatnio jestem fanem śliwowicy, aromat śliwki w potrawach jest genialny. Ostatnio zrobiłem zainspirowany tematem co na obiad zrobiłem wątróbkę duszoną ze śliwowicą i był szał. W ogóle ta duszona wątróbka jest genialna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 Ja w marynatach stosuje ocet ocet to syf, a jeśli już to winny, a jeszcze lepiej balsamiczny, a najlepiej ... sok z cytryny :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mark Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 Tak ocet to tu skrót myślowy ja stosuje najczęściej jabłkowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts