Jump to content

Rożen


zibi187

Recommended Posts

Właśnie skończyłem swój mini rożen i dzisiaj próba. Mięsko już przyprawione i się chłodzi. Cała konstrukcja opiera się na ramie po frezarce. Może i wygląda topornie i trochę waży ale ma koła i jest w miarę mobilna. Śruba jest z lewarka samochodowego :lol: koła zębate to środkowe koła od maszynki do mięsa Jaga. Uchwyty do wałka z łożyskami znalezione na złomie. Silnik od jakiejś maszynki do mięsa (typu nie znam) i koła - duże od pralki Frani - małe od automatycznej :lol: bagnet z pręta kwadratowego ze stali nierdzewnej 8x8mm, trzonki od pilników.

Tak wygląda :lol:

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Na prosiaka to nie wiem, ale po wyjściu ze szpitala po zabiegu oka mam nadzieję, że tafię

 

 

jeno trochę większego :lol:

Robiłem już kilka razy i cóż mogę powiedzieć :grin: ee napisać :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Fajny rożen tylko obawiam się ,że jak te koła zębate dostana temperatury to się stopią.Obym się mylił. :grin:

koła zębate do Jagi są z poliamidu P6 , który ma temperaturę topnienia ok 255*

a temperaturę pracy ciągłej od-30* do +100*

Obawiam się że metal przekaże zbyt dużą temperaturę

Dołożyłbym przed zębatką krążek z 1mm blachy o średnicy 100-150,

który pełniłby rolę radiatora

Link to comment
Share on other sites

.Właśnie wczoraj rozebrałem jego mamusię .Miała 48kg.

No To teraz temu co upolował lochę należy się kara - trwa okres ochronny na lochy do lipca - no chyba, że to był żeński przelatek.
Tak wygląda :lol:

 

[ Dodano: Sob 05 Maj, 2012 18:51 ]

Fajny rożen tylko obawiam się ,że jak te koła zębate dostana temperatury to się stopią.Obym się mylił. :grin:

koła zębate do Jagi są z poliamidu P6 , który ma temperaturę topnienia ok 255*

a temperaturę pracy ciągłej od-30* do +100*

Obawiam się że metal przekaże zbyt dużą temperaturę

Dołożyłbym przed zębatką krążek z 1mm blachy o średnicy 100-150,

który pełniłby rolę radiatora

Koła są odilozowane :lol: :lol:

 

Szaszłyk wyszedł :thumbsup: :thumbsup:

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Szaszłyk wyszedł :thumbsup: :pycha:

piękny - szkoda że tak daleko :thumbsup:

Koła są odilozowane :lol: :lol:

ojoj ja też chcę :clap:

 

a tak jeszcze zapytam - czy moduł zęba pokrył Ci się z zarysem i skokiem gwintu?

(jaki gwint i skok)

Link to comment
Share on other sites

[quote="jumbo"

 

a tak jeszcze zapytam - czy moduł zęba pokrył Ci się z zarysem i skokiem gwintu?

(jaki gwint i skok)

 

Wiesz !!! szukałam, szukałem i znalazłem :lol:

Może idealne nie jest ale działa a to jest najważniejsze.

Syn wykonał mi rysunek kół, ale wykonanie dwóch sztuk to spory wydatek. Dlatego szukałem wszędzie i znalazłem :lol: w serwisie AGD. Do śruby o tym skosu syn zrobił mi rysunek techniczny takich kółek metalowych, no ale koszty wykonania jednostkowych sztuk są za wysokie :???:

Link to comment
Share on other sites

a tak jeszcze zapytam - czy moduł zęba pokrył Ci się z zarysem i skokiem gwintu?

(jaki gwint i skok)

Wiesz !!! szukałam, szukałem i znalazłem :lol:

Może idealne nie jest ale działa a to jest najważniejsze.

Syn wykonał mi rysunek kół, ale wykonanie dwóch sztuk to spory wydatek. Dlatego szukałem wszędzie i znalazłem :lol: w serwisie AGD. Do śruby o tym skosu syn zrobił mi rysunek techniczny takich kółek metalowych, no ale koszty wykonania jednostkowych sztuk są za wysokie :???:

Wszędzie jeździłem z tą śrubą aż znalazłem :lol: :lol:

Link to comment
Share on other sites

Syn wykonał mi rysunek kół, ale wykonanie dwóch sztuk to spory wydatek. Dlatego szukałem wszędzie i znalazłem :lol: w serwisie AGD. Do śruby o tym skosu syn zrobił mi rysunek techniczny takich kółek metalowych, no ale koszty wykonania jednostkowych sztuk są za wysokie :???:

robiłem coś podobnego z 10 lat temu , ale napęd rozwiązałem inaczej stosując mini silnik z reduktorem 3,8 rpm ,

łańcuchem rowerowym i 9 takimi samymi zębatkami rowerowymi -

1 na silnik , 2 na napinacz i po 1 wspawanej na każdy szpikulec w to samo miejsce jak Twoje zębatki.

Działa toto w małej gastronomii do dziś , tylko trzeba łańcuch od czasu do czasu przesmarować

- najlepiej wykapanym z mięsa tłuszczem - jak obecny użytkownik posmarował olejem samochodowym ,

to śmierdzało jak ASO

 

też odizloliuję :lol: pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...