Jump to content

Wędzarnia elektryczna - Pawła


Recommended Posts

Witam,

 

długo zastanawiałem się nad wyborem wędzarni i wybór padł na elektryczną wykonaną z opiekacza(rożen).

 

Do dyspozycji mam górną i dolną grzałkę w opiekaczu.

 

Planuje całego go wstawić do wędzarni bez rozbierania, będzie wstawiony w szufladę wysuwana do czyszczenia.

 

Dolna grzałka posłuży do ogrzewania a nad górną umieszczę pojemniczek z zrębkami i będzie służyła do rozpalania i ewentualnie dogrzewania wędzarni.

 

Wymiary zew. 100/55/55 uchylny daszek i na dole przy szufladzie kilka otworów z klapką do regulacji ciągu dymu.

 

Teraz moje pytanie czy lepiej cześć sterującą praca urządzenia dać na zewnątrz wędzarni czy mogę dać do środka?

 

Pytanie następne dotyczy jak zamontować opiekacz tzn na środku centralnie czy lepiej przy tylnej ściance? Oczywiście nad "generatorem dymu" dam deflektor rozpraszający..

 

Proszę o opinie i podpowiedzi co do konstrukcji..

 

Wymiary wew. po obłożeniu w środku drugą warstwą nowej boazerii 45/45 wysokość od "grzałki dymogeneratora" 65 cm.

 

Pytanie czy lepiej grzać górną grzałką a na dolnej wytwarzać dym czy odwrotnie..

 

Mogę sterować nie zależnie każdą grzałką górna podwójna..

Link to comment
Share on other sites

Prace posuwają się do przodu,

 

zostało już założone wewnętrzne obicie i zabezpieczone oliwą z oliwek,

 

szuflada wykonana i zamontowana w niej umieszczony grill.

 

Pokrętła od grilla będą po za komorą wędzarni ogrzewać będzie górna grzałka a dolna będzie używana do rozpalania i podtrzymywania zarżenia zrębków..

 

Wewnętrzne wym. to 43,5 na 50 cm ( w którą stronę i na jakiej wysokości zamontować podpórki na kije do wędzenia?

 

Odległość od górnej grzałki to 63,5 cm i teraz mam wątpliwości czy dać jeden poziom czy dwa?

 

Proszę o podpowiedź..

 

Pozostało zabudować ostatnią ścianę i pozakładać na zewnątrz listwy na łączenia boazerii.

 

Jedna uwaga klapa zamykająca nie jest do końca szczelna zostawiłem szparki ok. 1 cm po bokach, oczywiście daszek wystaje na boki..

 

Zostawić tak czy zlikwidować te szczeliny?

 

Poniżej zdjęcia:

 

[/b]

Link to comment
Share on other sites

kooalla wszystko ok poza opiekaczem.

Albo porazi Cię prąd, albo spalisz wędzarnię.

Czemu ma mnie porazić prąd? Wędzarnia używana na zadaszonym tarasie, opiekacz fabryczny dodatkowo będzie zrobiony specjalny daszek nad sterowaniem.

 

spalić raczej też nie wędzenie 50 - 60 stopni..

 

Na forum wstawiali grilla i wędzili ja wykorzystam fabryczny opiekacz nie rozmontowany..

 

Nie zamierzam stawiać wędzarni na środku podwórka i wędzić w deszczu czy śniegu..

Link to comment
Share on other sites

Grill jest fabrycznie zabezpieczony przed wodą, wilgocią czy tłuszczem.

Opiekacz nie ma takich zabezpieczeń, raz się zapomnisz i ....

Tak faktycznie to jest rożno w którym piekłem kurczaki,

 

posiada zabezpieczenia przed tłuszczem itp..

 

Dodatkowo cześć sterująca będzie poza komorą ale nie oznacza że nie mogę jej zrobić szczelnej, ale decyzja zapadnie po próbach jeśli się sprawdzi..

 

Wstawianie elektrycznej grzałki i termostatu czy grilla będzie równie niebezpieczne na żadnym grillu nie jest podane że można go używać podczas deszczu..

 

Co do prądu to tak naprawdę obsługa każdego urządzenia wymaga zdrowego rozsądku..

 

[ Dodano: Nie 13 Maj, 2012 21:04 ]

Mi osobiście szkoda by było tego opiekacza bo o takim marzę.. :smile:

 

Zobacz rozwiązanie kol Marcusa.. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=58263&highlight=#58263

 

 

:wink:

A u mnie się marnuje i miał iśc na złom dla tego próba wykorzystania go..

 

Wzorowałem się wędzarnią Marcusa ..

 

W pierwszej wersji maiła być murowana ale nie wędzę aż takich ilości max 2-3 kilo co 10- 15 dni..

Link to comment
Share on other sites

Prosiłeś o uwagi więc nie napiszę Ci, że rożno pasuje do wędzarni bo mi nie pasuje.

Może i jest zabezpieczone, ale przed tłuszczem czy wodą wewnątrz, a nie na zewnątrz !

Jak chcesz to zabudować, jak dokładać zrębek ?

To już wolałbym to rozbroić, odpowiednio zainstalować w wędzarni, do sterowania temperatury użyć najprostszego regulatora z czujnikiem za 100 zł i ewentualnie wykorzystać regulację dolnej grzałki(do spalania zrębek) z rożna.

Grzałki koniecznie uziemić.

 

Jednak zrobisz jak uważasz.

Link to comment
Share on other sites

Prosiłeś o uwagi więc nie napiszę Ci, że rożno pasuje do wędzarni bo mi nie pasuje.

Może i jest zabezpieczone, ale przed tłuszczem czy wodą wewnątrz, a nie na zewnątrz !

Jak chcesz to zabudować, jak dokładać zrębek ?

To już wolałbym to rozbroić, odpowiednio zainstalować w wędzarni, do sterowania temperatury użyć najprostszego regulatora z czujnikiem za 100 zł i ewentualnie wykorzystać regulację dolnej grzałki(do spalania zrębek) z rożna.

Grzałki koniecznie uziemić.

 

Jednak zrobisz jak uważasz.

Dzięki za uwagi:

 

1. grzałki sprawdzę i jeśli nie posiadają uziemienia to uziemię

2. ponieważ w instalacji domowej nie mam instalacji zabezpieczonej bezpiecznikiem różnicowo-prądowym to dam ją przed wędzarnią.

 

Jeśli wszystko będzie działało poprawnie to wymontuje całość i zainstaluje w wędzarni..

 

Na tą chwilę rożen jest uziemiony ( obudowa) nad samym rożnem będzie deflektor którego zadaniem będzie również ochrona grzałek przed kapiącym tłuszczem..

 

Reszta zdjęć wkrótce zależnie od pogody ;d

 

Co do dosypywania zrębek to przypominam że rożen jest na szufladzie i całość się wysuwa z wędzarni pozwalając na łatwe dosypywanie...

 

Dzięki za uwagi i podpowiedzi gdyż temat który poruszyłeś jest bardzo ważny..

Link to comment
Share on other sites

W dniu dzisiejszym skończyłem większość prac zostały jakieś drobne sprawy np. montaż listew na kije wędzarni, założenie listewek i uchwytów i deflektora grzałek który posłuży jako okapnik na tłuszcz...

 

Przeprowadziłem próbne grzanie i wygrzewanie wędzarni w 8 minut uzyskałem temp. 55 stopni na grzałce 1450 W do utrzymywania temp. używam grzałki 700 W.

 

Sprawdziłem i grzałki są uziemione więc pozostał mi montaż bezpiecznika różnicowego tak na wszelki wypadek..

 

 

Poniżej zdjęcia..

 

Nad grillem daszek i szyba żaroodporna z boku przesuwana do regulacji temp.

Ściany podwójne od środka podbitka boazeryjna a na zewnątrz odzyskane pozostałości z desek boazeryjnych

Szyba żaroodporna wklejona w deseczkę, pozostało zamontować uchwyt w celu łatwiejszego otwierania. Całość wykonane na szufladzie co pozwala wysunąć grill w celu obsługi.

Link to comment
Share on other sites

Witam, wiesz to niby nie musi wyglądać, bo ma za zadanie wedzić, ale powiem tak: materiał miałeś, grzałki miałeś, wzorów wędzarni i róznych rozwiązań tu na forum od Uja.

Według mnie zjebałes wszystko, po co ładujesz całą skrzynie/graill czy co tam do wędzarni, jak to wygląda to raz, po drugie marnujesz przestrzeń w skrzyni wędzrniczej, po trzecie poklejone, podłubane jaby ze dwóch dobrze nastukanych gości to w ciemną noc kombinowało.

To forum to powinno sie "SKARBNICA WIEDZY WĘDZARNICZEJ" nazywać bo tyle jest tutaj wskazówek i porad, a Ty zrobiłes aby szybciej, aby było, aby wędziło i nic nie skorzystaleś z tej wiedzy. Pozdrawiam i przepraszam ale nie mogłem sie powstrzymać.

Link to comment
Share on other sites

spoko każdy ma prawo wyrazić swoją opinię,

 

dodam iż nic nie jest posklejane tak, jak napisałem zewnętrzna obudowa jest z pozostałości starej boazerii więc na tą chwilę nie wygląda efektywnie ale wystarczy odmalować..

 

Co do grilla to co za różnica czy go rozbiorę czy nie ?

 

Co do ilości jak byś doczytał więcej nie potrzebuje, robię dla siebie nie na handel..

 

Tu i tak wejdzie jednorazowo 6-8 kg wyrobu..

 

Nie potrzebuje ozdóbki czy pomnika a wędzarni która wędzi, jest mała i poręczna i zawsze można ją wstawić nie używaną do garażu..

 

 

To tak gwoli wyjaśnienia..

Link to comment
Share on other sites

Dziś pierwsze wędzenie próba dymienia była wczoraj..

 

Pierwsze zdjęcie- osuszanie polędwicy i golonki, oraz kiełbaski..

 

Drugie zdjęcie to już w wędzarni kiełbaska dołożona do osuszania po 30 minutach, temp. 38-40 stop.

 

 

Dwa ostatnie zdjęcia przedstawiają gotowe wyroby,

czas wędzenia 3,5 godz. temp. 45-50 stopni.

Ostatnie 25 minut 80-85 stopni, parzenie kiełbasa 10 i polędwica 15 minut, golonka nadal się parzy gdyż nie lubię twardej ;d

 

 

Podsumowanie do wędzenia użyłem kawałków drzewa buk i wiśnia kawałki długie na 18 cm i dość grube dwa wystarczyły na całe wędzenie.

Pracowała tylko jedna grzałka dolna która utrzymywała temp. i dawała dym..

Brak potrzeby ciągłej kontroli, stałe temp..

 

Reszta do wypracowania, kiełbasę mogłem wyjąc wcześniej lub po prostu włożyć ją później do wędzenia..

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Witam 

 A ja mam pytanie deski z tego co widzę są iglaste, u mnie w marketach też tego pełno. I tu mam pytanko z tego co wiem powinna być skrzynia z liściastego zrobiona. Przymierzam się do własnej budowy cuda ( na razie 2 wędzenia u kolegi na działce ) i dlatego te pytanie. Iglaste czy wreszcie liściaste ? Widziałem nawet  szaloną produkcję z płyty meblowej :) 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Długo nic nie pisałem co nie znaczy że nie robiłem.

Nastąpi aktualizacja wędzarni, nadal podwójnie deski.

Wylot dymu daszkiem, grzałka 2000W plus wentylator termoobiegu, sterowany regulatorem obrotów.

Podwójny deflektor, nad grzałka, dół i spód w blasze nierdzewnej.

Dolot powietrza od dołu pod grzałkę.

 

Nie mam przekrojów, ale pierwsze próbne wędzenie zakończyło się jak na zdjęciach.

Godzina osuszania w wędzarni temp. 45 stopni i wędzone czereśnią 3h.

Parzenie w woreczkach, metodą sous vide, 8h temp. 68 stopni.

Kawałki ok. 1 - 1,3 kg.

Boczek marzenie rozpływał się w ustach, szynka i karczek miękkie jak masełko, nie suche.

Teraz dam 66 stopni i 6h w celach porównawczych.

 

Ostatnie zdjęcie to ociekanie w lodówce i dziś będzie wędzenie kolejne.

Ociekanie 16h, 2h temp. 20 stopni i potem do wędzarni..

 

Dodatkowo zakupiłem krajalnicę do krojenia wędlin, stanie w piwnicy.

To był największy minus, brak możliwości cienkiego krojenia lekko podsuszonych wyrobów..

 

 

 

post-52960-0-26273900-1623938751_thumb.jpg

post-52960-0-89098600-1623939335_thumb.jpg

post-52960-0-54339400-1623939344_thumb.jpg

post-52960-0-35734700-1623939353_thumb.jpg

post-52960-0-25937500-1623939361_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...