Jump to content

Patent na owoce w butelce..

Recommended Posts

Nie znalazłem o tym wzmianki w dziale trunków.. jeżeli przeoczyłem to przepraszam :)

Nosiłem sie z tym pomysłem już kilka lat, ale nigdy nie było sprzyjających warunków.. można to nazwać lenistwem :lol: wsio ryba.

Praktycznie nigdzie nie mogłem znaleźć dokładnych instrukcji jak to zrobić.. tylko ogólne wskazówki a reszte sie domyśliłem :)

1. Potrzebujemy przeźroczystych butelek 0.5-0.7, najlepiej jakieś ładne, ozdobne..

2. Maj :) kilka źródeł podawało, że powinno się to robić najpóźniej w środku maja..

3. Teksty dotyczyły gruszek, ale można to zrobić z praktycznie dowolnym owocem, ktory po wyrośnięciu zmieści się w wybranej przez nas butelce.

4. Solidna linka, ewentualnie taśma do wspomagania..

5. Trochę cierpliwości z wybieraniem zalążka owocu i wieszaniem butelki ;)

http://img502.imageshack.us/img502/6104/gruszkawbutelce.jpg

Patent, pewnie wielu znany, polega na umieszczeniu małego zalążka owocu w butelce i pozostawieniu go tak na kilka miesięcy, aż owoc będzie prawie dojrzały.

Otrzymujemy duży, ladny owoc i każdy zastanawia się jak to zrobiliśmy :shock:

Słyszałem nawet pomysły że owoc się kroi, wkłada po kawałku przez szyjke butelki i skleja w środku :lol: ..albo odcina sie dół butelki, skleja gorącym szkłem i szlifuje :lol:

Śmieszne.. nie? :D

Kiedy mamy już owoc w butelce, zalewamy go alkoholem, lub dowolną nalewką.. oczywiście najlepiej kiedy nalewka będzie zgadzała się smakiem z owocem, który jest w butelce :grin:

Ważna sprawa.. zalązek musi wejść w butelke dosyć głęboko, więc usuwamy pozostałe zalążki wokół razem z liśćmi.. butelka powinna być przezroczysta, aby później było widać efekty naszej pracy i czekania.. oraz nie wiem jak kolor butelki ma się do wzrostu samego owocu.. lepiej wziąć przezroczystą ;)

Butelka musi być skierowana szyjką w dół, lub nieco bokiem, tak aby woda sie nie zbierała..

Wszelkie sugestie mile widziane ;) robie to pierwszy raz i jestem ciekaw co z tego wyjdzie..

Fajnie byłoby, gdyby ktoś robił to już wcześniej i podzielił się spostrzeżeniami...

Dziś zrobiłęm 6 butelek na gruszce.. zrobie jeszcze 7 na jabłoni.. i kto wie na czym jeszcze :lol: 13 butelek na szczęście.. może będzie ok.. Pozdrawiam

http://img405.imageshack.us/img405/4315/gruszkawbutelce1.jpg

http://img404.imageshack.us/img404/4539/gruszkawbutelce2.jpg

Więc zawsze można szyjkę owinąć gazą ;)

Jest taki "specjalistyczny" trunek, poch. chyba niemieckiego z całą, piękną gruszką w środku :)

Boczku ta jedna butka, to w miarę, ale ta druga to za nic na ozdobną mi nie wygląda :P :D

Kiedy mamy już owoc w butelce, zalewamy go alkoholem, lub dowolną nalewką.. oczywiście najlepiej kiedy nalewka będzie zgadzała się smakiem z owocem, który jest w butelce

Ja uważam, że cały pic ma polegać na tym, aby ten owoc właśnie oddał do alkoholu to co ma w sobie najlepsze - smak :D, więc jeśli to będzie ok 60% alk. o posmaku gruszki, to dlaczego nie? :) po co gruszkę np. od razu gruszkową nalewką zalewać? Jak dla mnie, coś takiego, to masło-maślane ... ale to tylko moje skromne zdanie :)

Ale faktem jest, że odnalazłeś się z tematem na czas :D, Pozdrawiam :)

Deszcze a potem osy zrobiły swoje (może dlatego,że moja butelka miała zbyt szeroką szyjkę?

Więc zawsze można szyjkę owinąć gazą

Dzięki serdeczne ^^ cenne uwagi.. napewno wyjdzie z tego koło ratuknowe dla moich gruszeczek :D gazą zakryje może dopiero jak już owoc będzie duży i zacznie dojrzewać.. tak żeby wcześniej miał powietrza dużo.. a jak zacznie być słodkawy to osom sie odetnie droge ^^

Boczku ta jedna butka, to w miarę, ale ta druga to za nic na ozdobną mi nie wygląda

:blush: stwierdziłęm że najlepiej... hahaha jedne są po spirytusie, inne po GŻDeLuxe

:D innych nie miałem.. i tak sąsiedzi patrzyli sie jak na idiote xD

Ja uważam, że cały pic ma polegać na tym, aby ten owoc właśnie oddał do alkoholu to co ma w sobie najlepsze - smak , więc jeśli to będzie ok 60% alk. o posmaku gruszki, to dlaczego nie?

Obawiam sie tylko, że z jednej gruszki w skórce, zalanej alkoholem nie będzie za wiele smaku :P a koniec końców chodzi przecież o pyszną nalewkę... pozwolę sobie link wstawić..

http://www.kciuk.pl/Jak-zmiescic-dojrzala-gruszke-w-butelce-czyli-o-wyjatkowej-nalewce-a81052

Dobra.. znów zrobię w tym roku próbę.

:clap: :clap: :clap: z niecierpliwością będe czekał na efekty ^^ Pozdrawiam

Patenty są dwa Twój i z odcinaniem dna.

Odcięcie dna to rozwiązanie proste i w przemysłowym wykonaniu tańsze bo nie obarczone ryzykiem. Wkłada się najładniejsze gruchy i po kaszlu. Skuteczność 100%.

Miałem takie nalewki z odciętym dnem no i jak w jednej butelce zainstalować inaczej np kilka śliwek.

Twoje rozwiązanie jest opcją szlachetniejsza acz bardziej hobbistyczną z kilku powodów. Potem butelkę trzeba wymyć. Dwa jest pewien odpad bo nie wszystkie zestawy owocowe wyjdą nadające się optycznie do użytku. Pomijając już ekstremalne przypadki w postaci zgnitka. Wtedy jesteś w plecy jeden zestaw butelka-owoc i butelkę trzeba nowa opróżnić bo butelka z gruszką w środku nie do odzyskania bez mniejszego wysiłku niż opróżnienie innej.

Pomysł z zabezpieczeniem gazą jest co najmniej dobry. Bo nie tylko pszczoły mogą nam szyki pokrzyżować ale również mrówy. w butli wytworzy się swoisty mikroklimat i tu pojawia się pytanie czy butelki powinny być w cieniu czy w słońcu może się okazać ze w słońcu będą jak w termos-opiekarniku i będą pieczone ;).

kolejna kwestia to fakt ze szkło nie przepuszcza uv nie wiem co wpływa na wybarwienie owców ale jeśli UV to te zamknięte będą inne niż te z wolnego chowu.

Kolejna sprawa to zastanawiam się co się stanie jak się grucha będzie stykała ze szkłem np gorącym raz ze względu na odkształcenie owocu a dwa ze wglądu na kolor czy dojrzewanie.

Myślę ze to nie takie proste jak się na pierwszy rzut oka wydaje i osiągniecie powtarzalnego efektu może wymagać dużo obserwacji tak by w przyszłości móc ocenić wpływ poszczególnych czynników. Pozostaje też pytanie o kąt butelki tzn czy powinien być taki żeby się woda w butelce zbierała czy wylewała. Bo grucha coś tam parować będzie i jak się ta woda będzie skraplać i odparowywać w butelce to też zmieni klimat który może być dla gruchy za wilgotny na przykład lub w druga stronę.

Ten "patent" już jest dawno znany. Tak jak kolega wyżej pisał, wydajność albo szczęście bo w takiej jak PanBoczek opisal metodzie to tylko 1/3 produkcji się uda. Źródło z niemieckiej Wikipedii : http://de.wikipedia.org/wiki/Williams_Christ

Ponadto, odpowiednia odmiana gruszki gra tu rolę. O tej odmianie zapisane są wzmianki już w roku 1770.

Mi by tak pasowała zamiast tej gruszki w środku, stara, poczciwa, polska papierówka.. :tongue:

pzdr. :wink:

• 3 months later...
  • 3 weeks later...
Smółek, pis67, na całe drzewo padła zaraza... wszystkie owoce za młodu poczerniały i nici z tego eksperymentu :( z resztą i tak super efektów by nie było bo to małe ulęgałki są.. heh Przepraszam, że zapomniałem wspomnieć :) dzięki za zainteresowanie, w przyszłym roku inaczej pokombinuję.. Pozdrawiam

Patent, pewnie wielu znany, polega na umieszczeniu małego zalążka owocu w butelce

Beatka zrobiła tak w tym roku i otrzymała 2 owoce z 6 założonych butelek

nie było to proste, trzeba było butelkę po zdjęciu z drzewa wyczyścić, po zalaniu spirytusem gruszka nie wiedzieć czemu ściemniała i tak na razie leży w spirytusie a ja myślę co dalej zrobić.[/url]

pioro, wydaje mi się, że lepszy efekt dałoby zalanie gruszki wódką :)

a ja myślę co dalej zrobić

zlać spirytus i zastąpić go destylatem gruszkowym, nalewką z tego pysznego owocu (u mnie niedługo będzie zlewany 2 nastaw na gruszkówkę)... albo po prostu wymieszać spirytus zlany z butelki z soczkiem gruszkowym :) taka prosta naleweczka.. najlepszy oczywiście byłby destylat lub wódka smakowa np. Williams..

No i oczywiście nieuniknione brawa :clap: :clap: :clap: wygląda to super Pozdrawiam

Może się przyda: http://www.bottlestore.de/spirituosen/Obstbrand/Pircher-Obstbrand/Williams-Christ-Birnenbrand-mit-Birne-Pircher-40vol::619.html

A tutaj oferta sprzedawcy na tą "magiczną" gruszę: http://www.baumschule-horstmann.de/shop/exec/product/73/532/Sommerbirne-Williams-Christbirne.html

Zresztą jak będe więcej mobilny to na II Zlot Grupy D/O (najlepiej znowu w Zachełmiu), przywiozę drzewka specjalnie dla Pioro i PanaBoczka..

ps. Odbiór osobisty..!! :grin:

--------------------------

Paprykarz.. :wink:

przywiozę drzewka specjalnie dla Pioro i PanaBoczka..

będę szczerze wdzięczny za gruszkę Wiliamsową dla mnie one są najlepsze. Ja mam w domu jedną jeszcze poniemiecką. Dla niewtajemniczonych na Dolnym Śląsku określenie poniemieckie oznacza praktycznie tyle co przedwojenne. Jest ona niestety już bardzo stara i bardzo chora, wiec chętnie widziałbym następcynię.

ps. Odbiór osobisty..!! :grin:

oczywiście odbiór osobisty i w rewanżu przywożę nalewkę na gruszkach Wiliamsa

po zalaniu spirytusem gruszka nie wiedzieć czemu ściemniała i tak na razie leży w spirytusie a ja myślę co dalej zrobić.

ilu procentowy był ten alkohol ??

Ja robiłam nalewkę z gruszek , najpierw zasypałam cukrem a dopiero po kilku dniach alkohol z czasem faktycznie owoce ściemniały .

Ale napitek przedni :tongue: