lesniak Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 Gowin pozwoli pędzić bimber! Fakt | Piątek, 11 maja 2012 Minister sprawiedliwości Jarosław Gowin (51 l.) szykuje prawdziwą rewolucję! Wszyscy Polacy produkujący napoje alkoholowe na własny użytek, będą to w końcu mogli robić legalnie, nie bojąc się więzienia. Resort sprawiedliwości w wielkiej nowelizacji zmieni przepisy – kara za domową produkcję spirytualiów zniknie. Gowin chce, by nowe prawo weszło w życie jesienią tego roku! To wspaniała wiadomość dla miłośników śliwowicy, wina i bimbru domowej produkcji. Będą mogli w końcu bez obaw o prokuratora na karku i ściganie robić napoje spirytusowe na własne potrzeby. Teraz miłośnicy takiej domowej produkcji są w świetle prawa przestępcami i gdy dopadnie ich prokurator, grożą im grzywny, ograniczenie wolności a nawet rok więzienia. Ale wkrótce, być może już jesienią tego roku, to się skończy. Ministerstwo sprawiedliwości zmienia przepisy i całkowicie znosi jakiekolwiek kary za domową produkcję wina czy bimbru. – Teraz przepisy są takie, że niezależnie od tego, czy ktoś ma zakłady spirytusowe, czy robi sobie śliwowicę lub domowy bimber na własny użytek, musi mieć na to zezwolenie, a jeśli go nie ma, grozi mu nawet więzienie – tłumaczy wiceminister Michał Królikowski (35 l.), odpowiedzialny w resorcie za politykę karną. – W tym przypadku niejasne przepisy karne mogą prowadzić do absurdu. Dlatego konieczna jest zmiana. Wiceminister podkreśla, że w dzisiejszej Polsce przeróżnych przepisów nakazujących ściganie obywateli nawet za drobne rzeczy jest więcej niż za PRL. – Zwracają na to uwagę także prokuratorzy – mówi Królikowski. – Jestem jak najbardziej za tą zmianą. W Polsce jest wiele absurdalnych przepisów i ściga się zwykłych ludzi. Jak bowiem szkodzą społeczeństwu ci, którzy sobie robią bimber? Cieszę się w imieniu tych nękanych ludzi – komentuje mecenas Radosław Baszuk (44 l.), członek władz Naczelnej Rady Adwokackiej. Teraz projekt resortu sprawiedliwości jest już na końcowym etapie konsultacji i wkrótce trafi na posiedzenie rządu. Potem Sejm, Senat i podpis prezydenta. Jak wszystko pójdzie sprawnie, jesienią każdy sobie będzie mógł bezkarnie zrobić własną nalewkę.http://media.wp.pl/kat,10...ml?ticaid=1e6e1 Czy to naprawde jest realne :shock: wątpie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 za taką decyzją czekałem :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 lesniak, cytuję ^^ Nie ma takiej strony :mellow: W naszym portalu stron są miliony, ale pod wprowadzonym adresem nie ma żadnej z nich. :lol: oby nie było tak samo z tą ustawą... Korciły mnie od dawna wina i nalewki.. a destylaty to piękny sen ^^ Dzięki ogromne za naświetlenie, w końcu... pozytywnego działania PO Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 PanBoczek, widzę kolego że mamy takie same poglądy :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 Czy to naprawde jest realne :shock: wątpie... Ja też. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 JA pędzę na wysepce legalnie i nikt mi nic nie zrobi... tutaj jet to dozwolone hahahaha ...Są do tego nawet specjalne sklepy, w których to kupisz czego dusza zapragnie www.vinkjallarinn.is Sorki, że po ichniemu ... zawsze można użyć translatora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redzed Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 Od dawna legalnie robię własne wina ponieważ alkohol u nas trzy razy droższy jak w Stanach. Niektóre nie za bardzo udane dystyluje na wspaniała "grappa", ok 55 proc. Produkcja bimbru na własny użytek dalej zabroniona ale rzadko teraz wyegzekwowana, ponieważ policja ma poważniejsze zatrudnienia. Kiedyś mieli więcej czasu, dziadek moj siedział trzy miesiące w kanadyjskim wiezieniu za bimber w latach 30-tych. Pokłócił się ze sąsiadem, a ten go zameldował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 Od dawna legalnie robię własne wina ponieważ alkohol u nas trzy razy droższy jak w StanachWitaj kol. redzed :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikami Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 lesniak, cytuję ^^ Nie ma takiej strony :mellow:http://media.wp.pl/kat,1022941,wid,14476379,wiadomosc.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatum Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 Teraz nic, tylko zbierać kasę na porządne ustrojstwo, boi zagrychę już sami produkujemy. Nawet całkiem dobrą. Sprzętu jest całe mnóstwo, tylko początkujący nie mają wiedzy co wybrać i dlaczego. Może zasłużeni producenci wyjaśnią (jak chłop krowie na rowie) co, jak i dlaczego. Jaki surowiec, jakie drożdże, temperatura, czas i sprzęt. Niemal każdy z nas słyszał o (niepoprawnej) recepturze 1410. Później destylacja. Można prostacko, ale można też finezyjnie.Szkoda, że tylko nieliczni mają pełną wiedzę. Pytam, czemu my kandydaci na alkoholików nie możemy tej wiedzy poznać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 fatum, www.bimber.info i wiesz wszystko :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 ostatnie cuda to o ile wieść niesie to jakieś 2000 lat temu były :lol: - jesteście naiwni wierząc że jakikolwiek rząd zarżnie kurę znoszącą złote jaja.... :rolleyes: w tym kraju destylacja nigdy nie będzie legalna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 Ja też tak myślę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 Ale Panowie, powiedzcie mi jedną rzecz... W kraju takim jak Islandia jest prohibicja, no może nie 100% ale na pół gwizdka ... Alkohol wysokoprocentowy możemy kupić jedynie w sklepie VINBUD, czyli w wolnym tłumaczeniu sklep z winami ... sklepy otwarte maksymalnie od 9 do 20, i to nie wszystkie, jest ich w Reykjaviku powiedzmy 6-8 nie wliczyłem dokładnie ... mieszka tutaj w stolicy ok 200 tysi. ludzi, tak pi razy drzwi .... sklepy otwarte wd pn-do soboty*sobota oczywiście krócej)... jednak pędzenie na swój użytek jest legalny .... a dlaczego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 myth, pewnie dlatego że mało piją :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 No właśnie nie ... to jest tak samo, jak z legalna marihuaną w Holandii ... po co po kryjomu mają palić, skoro mogą to opodatkować i mieć z tego zysk ... ? Proste jak konstrukcja cepa ... Więc księżycówe i tak pędzą i tak.... więc po co robić z tego aferę? Ja sam wolę dobrą okowitkę niż wódkę gatunkową.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 myth, to nie takie proste.... - Polacy mają inną mentalność.... natomiast utrata dochodów państwa byłaby zabójcza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 Ale to nie jest tak, że możność pędzenia powoduje brak sprzedaży .... kupując drożdże, suplementy, cukier itd. itp. też odprowadzasz kasiorkę do Państwa.... wiem, że łatwiej zrobić to w trzystu paro tysięcznym państwie jak np. Islandia, ale schemat zawsze pozostaje ten sam ... [ Dodano: Pią 11 Maj, 2012 23:57 ]Ps. a dlaczego tytoń, tutki można kupić w sklepie i samemu robić papierosy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamw8 Posted May 11, 2012 Report Share Posted May 11, 2012 myth! podatki dodane do wartości cukru i drożdży są dużo niższe, niż akcyza za gotowy alkohol. Tytoń legalnie sprzedawany u nas w woreczkach służący do nabijania własnych papierosów też ma banderolę i stosowny podatek wliczony w cenę. Wychodzi ciut taniej ale wliczając robociznę, nie jestem przekonany czy warto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bwie Posted May 12, 2012 Report Share Posted May 12, 2012 Pytam, czemu my kandydaci na alkoholików nie możemy tej wiedzy poznać?www.bimber.info i wiesz wszystko :lol:Forum najlepiej zacząć od F.A.Q. C2H5OH -> http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=605 (aby przeglądać trzeba się zarejestrować) F.A.Q. C2H5OH :arrow: Zanim zaczniesz, poczytaj Domowa produkcja alkoholu etylowego :arrow: Biblia dla początkujacych :arrow: Problemy z budową własnego sprzętu? -> piszemy w tym i w tym temacie :arrow: Biblioteka bimbrownika :arrow: Zacier i okolice Bentonit - klarowanie w praktyce Balling - sposób pomiaru Cukier inwertowany Cukrówka na drożdżach gorzelnianych Beczki do fermentacji Drożdże - hodowla Drożdże winiarskie - dawkowanie Drożdże IOC Bayanus; Alcotec 48 Turbo; Kobra 24; PureKobra; T22; Turbo Enzym LT100 Enzym Termamyl, SAN Super Enzymy - dawkowanie Fermentacja - co powstaje w wyniku ~; Ponowna po destylacji; Przerywanie; pytania Klarowanie zolem krzemionkowym Matka drożdżowa 1; Matka drożdżowa 2 Metanol w zacierze i destylacie Napowietrzanie nastawu Nastaw na grochu; Na gruszkach; Na jabłkach; Na ryżu; Na śliwkach; Nastaw na winogronach Obliczenia nastawu (zacieru) pH zacieru Pojemniki, naczynia do fermentacji Pożywka dla drożdży Próba jodowa Wywar z drożdży piekarskich Syrop skrobiowy Słodzik zamiast cukru Zacier / nastaw - temat ogólny; Podgrzewanie; Bez cukru Zacieranie mąki 1; Mąki 2 Zacieranie kukurydzy 1; Kukurydzy 2 Zacieranie żyta 1; Żyta 2; Żyta 3 Zacier cukrowy na drożdżach gorzelnianych :arrow: Destylacja i rektyfikacja Bielenie destylatu 1, Bielenie 2 Ciągły pomiar stężenia Destylacja Filtrowanie pyłem węglowym Mętnienie destylatu 1, Mętnienie 2 Miedź jako katalizator; miedź - katalizatorem Ocieplenie kolumny Oczyszczanie chemiczne surowego destylatu Perhydrol, soda kaustyczna i ultra dźwięki Pirosiarczyn w destylacie - jak usunąć? Pogon, przedgon, Pogon - ilość; Odbieranie Półki rzeczywiste i teoretyczne w kolumnach rektyfikacyjnych Refluks; Rurka w kolumnie Reglator - teoretyczne rozwiązania; Start kolumny Surówka Temperatura wrzenia, temperatura vs ciśnienie Temperatura - problem z ~; Problem 2; Problem 3; Problem 4 Węgiel - jaki ~; Filtr; filrowanie 1; filrowanie 2; pył węglowy Wypełnienie celowość ~ nad refluksem Zalewanie kolumny; Problem z zalewaniem; Testy zalewania :arrow: Sprzęt i technika Aluminium - bezpieczne czy nie? Analiza alkoholu etylowego - metody ARC - System automatycznej regulacji refluksu Aparatura do destylacji ciagłej Alkoholomierz - wskazania; Pomiary; Tabele korekcyjne Autotransformator Aparautra kolegów z forum: AAbratek, głowica typu AAbratek, Akas 1, Akas 2, Alex, bluetoth, cemik1, cour_de_balance 1, cour_de_balance 2,Darod, garnacha, Ginger78, gynk, krisbak, looq1, nezka_1, ojciecdyrektor, Pan Jasio, Pietro, PtasioR, romulus13, stMedard, tomch22, wojtek_b, Wampir, wieniu26, Yaromir Bańka na mleko do podgrzewania zacieru Beczki do zacieru;; Beczki 2; Beczki 3; Butla turystyczna do destylacji Chłodnica, Producent chłodnic, Materiał na chłodnicę, Przygotowanie do pracy; Chłodnica do N-S Chłodzenie w obiegu zamkniętym Elektrozawory do ARC Głowica puszkowa; Aabratek Grzałka Kalkulator do rozrabiania spirytusu, Rozrabianie spirytusu KEG - podłączenie kolumny; Średnica otworu; Gumowany; Wykręcanie fittingu 1; Wykręcanie fittingu 2; Wymiary Kolumna - budowa; Trzy kolumny; Kolumna mechaniczna; Z wirującą parą Kolumna VM; Opcja VM w Aabratku; Zmodyfikowany Bokabob; Półkowo-kołpakowa Kolumna - jaka średnica?; Średnica 2 Koszt budowy sprzętu Lutowanie miedzi Manometr Miedź - działanie katalityczne; Katalizator miedziany; Mosiądz do budowy aparatury Nadmanganian potasu Odstojnik w 15 minut Płaszcz wodny, olejowy; Olejowy; Olejowy czy wodny; Prasa do wyciskania owoców Przypalony zacier w KEGu; Jak nie przypalić Refraktoment - pomiar Regulator temperatury par w głowicy Rotametr Silikon; Wężyk silikonowy Spawanie - co czym połączyć? Sprężynki vs zmywaki; Badanie HETP Taboret gazowy; gazowy 7,5KW; Przeróbka; Taboret czy grzałka Termometr - jaki ~; Cyfrowy na układzie DS1820; Obudowa do DS-a; Interfejs DS-a; 2xDS+alarmy+LCD; Dwupunktowy; W którym miejscu?; Termometry cyfrowe Uszczelki - materia Wąż do podłączenia gazu Wężyk silikonowy Wirówka do gęstych zacierów Wypełnienie - wełna stalowa; Sprężynki; Pierścienie Białeckiego; Siatka nierdzewna; Wypełnienie; Inne alternatywne do zmywaków Wypełnienie: zmywaki vs sprężynki; Zmywaki vs wióry; Sprężynki: badanie HETP Zaworek w 15 minut Zmywaki - Druciak /Zmywak Zone; Test Zmywaki vs sprężynki; Zmywaki vs wióry; Zimne palce; Kolumna i zimne palce :arrow: Przepisy, zaprawianie wódek i nalewki, wódki i destylaty smakowe Absynt; Sprzęt do absyntu Ajerkoniak 1; ajerkoniak 2 Bacardi - drinki Bailey's Becherovka Brendy jabłkowa Bursztynówka Calvados Curacao Cytrynówka 1; Cytrynówka 2 Czeremchówka Dereniówka Dzika róża Finlandia cranberry Farmaceutów Gin Grappa Gruszkówka 1, gruszkówka 2 Grzanka Jarzębiak Koniak Krupnik Kumquat vodka Likier kawowy ala Sheridan`s Malibu Malinówka Mandarynki, nalewka Miodowa chili Metaxa Orzechówka; orzechówka 2 Pejsachówka Pieprzówka Pigwowica Pigwówka 1, Pigwówka 2 Pomarańczówka Porterówka Ratafia Rozcieńczanie spirytusu 1; Rozcieńczanie 2; Kalkulator do rozcieńczania Różne 1; Różne 2 Rosolis z czarnego bzu Rum Sake Starzenie nalewek Śliwowica; Eksperyment; Jak nie przypalić; Tarniówka Tequila Truskawki, nalewka Whiskey Wiśniówka Żołądkowa gorzka Żubrówka Żurawina; Żurawinówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ligawa Posted May 12, 2012 Report Share Posted May 12, 2012 redzed, Witam Sąsiada! Ja mieszkam w Burnaby ,robię wędlinki, bo sklepowych nie da się jeść. Mamy tu piękne jeżyny, Włosi przywożą z Kalifornii dobre winogrona więc i wina nie brakuje. Ciekawy jestem gdzie mieszkasz? Pozdrawiam Ligawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatum Posted May 12, 2012 Report Share Posted May 12, 2012 Kiedy przeczytałem wykaz zagadnień wymaganych od inteligentnego bimbrownika, dochodzę do wniosku, że produkcja wędlin jest łatwiejsza. Najlepszym rozwiązaniem byłby zespoły, w których połowa robi zagrychę, a pozostali procenty. Dziękuję za informację i wolną chwilą przekopię się przez zawartą tam wiedzę. Nieco przeraża mnie cena aparatury z najwyższej półki. W nawiązaniu do tematu skonstatowałem, że rodacy muszą mieć więcej niż końskie zdrowie, skoro naród nie wyginął, kiedy oni "walili" "karbidówę". Chyba dobrze rozumuję, że używając karbidu pozbywali się wody ze słabego roztworu alkoholu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redzed Posted May 12, 2012 Report Share Posted May 12, 2012 Bwie: Masz racje, destylowanie to przedmiot ścisły i tez sztuka i możemy zrobić to bardzo skomplikowanym zajęciem. Możemy tez mieć poglądy ze jeśli prowadzisz samochód musisz byc mechanikiem. Ja osobiście rzadko zaglądam po maskę. Destyluje moje nieudane wina prostym destylatorem na wodę. http://www.ebay.com/itm/WATER-DISTILLER-Distillers-FAST-MODEL-MARKET-/160762262043?pt=Small_Kitchen_Appliances_US&hash=item256e2d721b Oczywiście nie jest to hurtowna produkcja, ale rezultat wspaniały i ilość dla mnie i moich miłych wystarczający. Moja "grappa" ma przyjemny zapach i smak, nie jak zwykły bimber który dla mnie śmierdzi i po prostu pije się bez żadnej przyjemności. Ligawa: Mieszkam od piecu lat w malej miejscowości Nanoose Bay, ok. 20k w północnym kierunku od Nanaimo. Może kiedyś się spotkamy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatum Posted May 12, 2012 Report Share Posted May 12, 2012 Według mojej wiedzy, prosty destylator do wody wymaga przeróbek, bo woda będąca czynnikiem chłodzącym na zasadzie naczyń połączonych przedostaje się do kociołka warzelniczego i tam zostaje odparowana.Również użyte grzałki "jadą" na full mocy i nie da się bez kolejnej manipulacji w układ grzewczy obniżyć temperatury. Mam podobną profesjonalną destylarkę do wody (6 dużych grzałek po bokach kociołka i zasilanie 380V). Do destylowania wody jest dobra, ale bimbru bym się nią destylować nie podjął. Może ta, którą pokazałeś ma odmienną konstrukcję, choć nie sądzę, bo takie urządzenia z samego założenia swojej konstrukcji mają uniemożliwiać produkcję procentów. Nie jestem fachmanem, ale uważam, że panowanie nad temperaturą stanowi połowę sukcesu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redzed Posted May 12, 2012 Report Share Posted May 12, 2012 Określiłem poprzednio tez ze nie jestem fachowcem w tym kierunku, (tez nie wiem czy jestem w którym) ale ten destylator służy mi wspaniale. Mam tez parę kolegów którzy używają ten łatwy i prosty sposób. Wystukałbym trochę więcej ale niestety polski nie jest mój lepszy język, i jest teraz po dwunastej. D-noc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.