Rzerzol Posted March 30, 2007 Report Share Posted March 30, 2007 Szlachetni Wędzarze, wczoraj zapeklowałem 3 kg II wp. 20/80 i 0,6 kg boczku na podwawelską. Chciałem moją ulubioną kiełbaskę wykonać w niedzielę ale z przyczyn tzw. wyższych :devil: muszę przełożyć wędzenie na poniedziałek . Pytania : -czy czas peklowania nie będzie za długi ? -czy kiełbachę mogę zrobić w niedzielę wieczorem i przechowując w lodówce wędzić w poniedziałek po "fajrancie" ? pozdrawiam - Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted March 30, 2007 Report Share Posted March 30, 2007 Myślę, że peklowanie dłuższe o 24 godziny to nie jest problem.Gorzej z tym drugim poślizgiem - 24 godz. dla rozdrobnionego mięsa to trochę długo, nawet w lodówce. Taka kiełbaska nie będzie zbyt trwała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rzerzol Posted March 30, 2007 Author Report Share Posted March 30, 2007 Maad, zrobić przed pracą ( około 5 rano) a wędzić po robocie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 31, 2007 Report Share Posted March 31, 2007 Proces peklowania ustaje w temperaturze poniżej 0 st.C. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted March 31, 2007 Report Share Posted March 31, 2007 Zrobić tak jak Ci pasuje i szybko zjeść :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts