tier Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 Jako że ostatnio nie mogłem nigdzie kupić tofu postanowiłem zrobić sam w sieci nie znalazłem za dużo przepisów, więc przedstawiam własny. Myślę że jest to dobra aleternatywa dla osób które nie mają dostępu do świeżego mleka, a chcą spróbować swoich sił. Potrzebne składniki: - 1kg soi - 3-4 cytryny - blender http://monki.us/~tier/wd/tofu/1_surowce.JPG Soje moczymy w wodzie ok 9-10 godzin, następnie dobrze płuczemy pod zimną wodą, zalewamy swieża wodą i miksujemy blenderem tak aby uzyskać rzadką "papkę" (na 1kg soi przy I etapie dodałem ok 4.5l wody) http://monki.us/~tier/wd/tofu/3.JPG http://monki.us/~tier/wd/tofu/4.JPG Po zmiskowaniu przecedzamy http://monki.us/~tier/wd/tofu/5.JPG http://monki.us/~tier/wd/tofu/6.JPG W pierwszym etapie miksowania uzyskałem ok 4l mleka sojowego, http://monki.us/~tier/wd/tofu/7.JPG To co zostało ponownie zmiksowałem w 4l wody. http://monki.us/~tier/wd/tofu/8.JPG Po drugim etapie odciskania wyszło trochę ponad 8l mleka, oraz 1.5kg wyciśniętej masy (tego nie wyrzucamy można zrobić pasztet) http://monki.us/~tier/wd/tofu/9.JPG Jak już mamy mleko sojowe to działamy podobnie jak przy innych serach, mleko zagotowuję i trzymam na ogoniu ok 2min, trzeba uważać na pianę która może błyskawicznie ucieć z garnka :devil: (w razie czego podlewany odrobiną zimnej wody) http://monki.us/~tier/wd/tofu/10.JPG Przerywany gotowanie i dodajemy sok z 1,5 cytryny i czekamy ok 30min http://monki.us/~tier/wd/tofu/11.JPG Po paru minutach widać pierwsze efekty... http://monki.us/~tier/wd/tofu/12.JPG i 30 minutach... http://monki.us/~tier/wd/tofu/13.JPG Ser wykładam do foremek z dziurkami wyłożonych gazą i dociskamy do całkowitego odciśnięcia. http://monki.us/~tier/wd/tofu/14.JPG http://monki.us/~tier/wd/tofu/15.JPG Gotowe serki, waga 1456g http://monki.us/~tier/wd/tofu/16.JPG Następnie solanka typowa jak dla oscypków, czas pływania 3-4 godziny. http://monki.us/~tier/wd/tofu/17.JPG No i efekt końcowy :grin: :wink: http://monki.us/~tier/wd/tofu/18.JPG http://monki.us/~tier/wd/tofu/19.JPG http://monki.us/~tier/wd/tofu/20.JPG http://monki.us/~tier/wd/tofu/21.JPG Mam nadzieję że przepis się przyda pozdro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 :grin: dzięki za przepis i fotorelację :thumbsup: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 Ula-lla Super tier, To następny "sprawdzian" dla mnie :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 tier, :clap: :thumbsup: Tylko brać przykład z kolegi :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 tier, no to w końcu "drugą Japonię"mamy :lol: Tofu wygląda wspaniale :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 Robiłem serek toffu, tak samo jak TY. Sam się zdziwiłem, że z cegoś podobnego do grochu można zrobić nie tylko ser.Fajna fotorelacja.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 Wunderbar , pięknie , jak się odważe to spróbuję patentu majstra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted May 24, 2012 Author Report Share Posted May 24, 2012 Narobiłem tyle sera, a ponoć soja źle wpływa na płodność :grin: wskazane tylko Paniom. :lol: :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela Posted May 26, 2012 Report Share Posted May 26, 2012 Wygląda wspaniale,gratulacje,a i dość dużo tego serka wyszło.Przepis godny spróbowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feederman Posted May 26, 2012 Report Share Posted May 26, 2012 Narobiłem tyle sera, a ponoć soja źle wpływa na płodność :grin: wskazane tylko Paniom. :lol: :tongue:Czy nie z tego powodu każdy piąty mieszkaniec na Ziemi Chińczyk? A tak by był każdy drugi.... :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted May 26, 2012 Report Share Posted May 26, 2012 Ale ten kol.tier to ma ciekawe pomysły,zrobił ładny serek,a jaki wyszedł w smaku?A czy ta soja to jest GMO? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sosna Posted May 29, 2012 Report Share Posted May 29, 2012 CHciałabym zrobić ten ser, ale mam wątpliwości. W przepisie podano 3-4 cytryny, a do mleka wlewamy sok z 1,5 cytryny. Czy sok z pozostałych cytryn potrzebny jest do solanki? I jak ją zrobić? szukałam solanki do oscypków, ale znalazłam tyle tylko, że oscypek powinien w niej pływać (czyli stężenie nie pozwala na zatonięcie). Czy znajdzie się dobra dusza, która uściśli mi sposób wykonania tego sera?Dzieki Wam robię już własne zsiadłe mleko, własny jogurt, żółty ser na szybko, topiony też robiłam, dzisiaj czeka serwatka - będzie działana ricotta.Kupię dzisiaj soję, bęzie się moczyć do jutra. mam nadzieję, że w międzyczasie powiecie mi, co z tą cytryną i solanką. I jeszcze - strasznie mi się podoba ten ser w słoiku w zalewie. Jak zrobić tę zalewę? Cczy to tylko czysta oliwa z przyprawami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted May 29, 2012 Author Report Share Posted May 29, 2012 Jak dodasz sok z 2 cytryn to będzie szybciej się ścinało, nie ma to większego znaczenia. :wink: co do solanki to możesz zrobic tak 100g wody 19g soli powinno być ok.Ser w słoikach zalany olejem z dodatkiem różnych ziół, czosnku, suszonych pomidorów i chilli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sosna Posted May 29, 2012 Report Share Posted May 29, 2012 Tier, dzięki za błyskawiczną odpowiedź, ale nadal wolę dopytać.Czyli na 1 kg soi - wyjdzie ok. 8 l mleka - dajemy 1,5-2 cytryn. To dlaczego w przepisie jest 3-4 cytryny? Czy też te 1,5-2 cytryny na każdą porcję blendowanej soi? Wtedy faktycznie potrzebne byłyby 4 cytryny. I jeszcze jeśli chodzi o solankę: na pewno na 100 g wody ma być 19g soli? 100 g wody to pół szklanki. Może miało być 1000g (czyli 1 litr)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted May 29, 2012 Author Report Share Posted May 29, 2012 1,5 cytryny na 4l mleka, lub 3-4 na całość (8l mleka), im więcej soku to szybciej ser się zetnie, z solnką musisz pokombinowac to tylko był przyklad jak robie solanke z głowy i jest podobnej słoności. Następnym razem zmierzę dokładnie i napisze ile ma być soli, bo widzę że na forum jest z tym lekki problem. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kogut Posted May 30, 2012 Report Share Posted May 30, 2012 @Sosna, jeśli chodzi o solankę do serków to daje około 0,5 kg soli na 10 litrów wody i moczą się około doby w lodówce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jami Posted June 21, 2012 Report Share Posted June 21, 2012 Ja tez bym bardzo prosiła o sprecyzowanie przepisu na solankę, bo są nieścisłości. Stawiam dopiero pierwsze kroki w serach i brak mi jakiegokolwiek doświadczenia, wiec co dla jednych jest oczywiste, dla mnie wielkim znakiem zapytania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jami Posted July 24, 2012 Report Share Posted July 24, 2012 Tier, dziękuję za podzielenie się przepisem Zrobiłam dzisiaj tofu, bardzo proste do wykonania, o niebo smaczniejsze niż tofu ze sklepu polskich marek. Super. Soja jest bardzo wydajna, ponieważ pęcznieje. Z ilości suchej, można zrobić ponad 3 x więcej wagowo produktów, jak tofu, pasta, pasztet. Ponadto, tofu jest bogate w wartości odżywcze, dużo białka, zero cholesterolu. Bardzo polecam wszystkim. A solankę w koncu zrobiłam z proporcji podanych przez Kogut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted August 3, 2012 Report Share Posted August 3, 2012 Soja kupiona i się moczy , jutro dalszy etap pracy . Zobaczymy jak mi wyjdzie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted August 3, 2012 Report Share Posted August 3, 2012 no to i ja jutro rano po soję polecę :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jami Posted August 9, 2012 Report Share Posted August 9, 2012 Soja kupiona i się moczy , jutro dalszy etap pracy . Zobaczymy jak mi wyjdzie . I jak wyszło? Ja robiłam już po raz kolejny. Z pierwszej tury celowo zostawiłam słoiczek z tofu w kostkach, z oliwkami, suszonymi pomidorami i kaparami, oregano, czosnkiem i zalane oliwą z oliwek. Dziś spróbowałam, smakuje rewelacyjnie, gdy przyprawy się porządnie przegryzły. Ale tofu można przyrządzać na milion sposobów, samo jest w smaku neutralne i świetnie chłonie inne zapachy i smaki. Można nim zastąpić sery, jaja, ryby, mięso, etc. Dla mnie największym jego walorem jest fakt, że jest bardzo zdrowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 9, 2012 Report Share Posted August 9, 2012 Można nim zastąpić sery, jaja, ryby, mięso, etc. Dla mnie największym jego walorem jest fakt, że jest bardzo zdrowe.Z tym bym polemizowała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted August 10, 2012 Report Share Posted August 10, 2012 Z tym bym polemizowała. Też o soi się naoglądałem! Nie dotknę za żadne skarby świata! :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jami Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 Iiitam. Ja się widocznie naoglądałam czegoś przeciwnego. A poza tym jestem wegetarianką od 20 lat i z soją mam doswiadczenie niemałe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 A poza tym jestem wegetarianką od 20 latPomyliłaś fora Koleżanko, mam takie wrażenie :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.