Jump to content

Przepis na ser typu tofu


Recommended Posts

Jako że ostatnio nie mogłem nigdzie kupić tofu postanowiłem zrobić sam :) w sieci nie znalazłem za dużo przepisów, więc przedstawiam własny. Myślę że jest to dobra aleternatywa dla osób które nie mają dostępu do świeżego mleka, a chcą spróbować swoich sił.

 

Potrzebne składniki:

 

- 1kg soi

- 3-4 cytryny

- blender

 

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/1_surowce.JPG

 

Soje moczymy w wodzie ok 9-10 godzin, następnie dobrze płuczemy pod zimną wodą, zalewamy swieża wodą i miksujemy blenderem tak aby uzyskać rzadką "papkę" (na 1kg soi przy I etapie dodałem ok 4.5l wody)

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/3.JPG

http://monki.us/~tier/wd/tofu/4.JPG

 

Po zmiskowaniu przecedzamy

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/5.JPG

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/6.JPG

 

W pierwszym etapie miksowania uzyskałem ok 4l mleka sojowego,

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/7.JPG

 

To co zostało ponownie zmiksowałem w 4l wody.

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/8.JPG

 

Po drugim etapie odciskania wyszło trochę ponad 8l mleka, oraz 1.5kg wyciśniętej masy (tego nie wyrzucamy można zrobić pasztet)

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/9.JPG

 

Jak już mamy mleko sojowe to działamy podobnie jak przy innych serach, mleko zagotowuję i trzymam na ogoniu ok 2min, trzeba uważać na pianę która może błyskawicznie ucieć z garnka :devil: (w razie czego podlewany odrobiną zimnej wody)

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/10.JPG

 

Przerywany gotowanie i dodajemy sok z 1,5 cytryny i czekamy ok 30min

 

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/11.JPG

 

Po paru minutach widać pierwsze efekty...

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/12.JPG

 

i 30 minutach...

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/13.JPG

 

Ser wykładam do foremek z dziurkami wyłożonych gazą i dociskamy do całkowitego odciśnięcia.

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/14.JPG

http://monki.us/~tier/wd/tofu/15.JPG

 

Gotowe serki, waga 1456g

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/16.JPG

 

Następnie solanka typowa jak dla oscypków, czas pływania 3-4 godziny.

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/17.JPG

 

No i efekt końcowy :grin: :wink:

 

http://monki.us/~tier/wd/tofu/18.JPG

http://monki.us/~tier/wd/tofu/19.JPG

http://monki.us/~tier/wd/tofu/20.JPG

http://monki.us/~tier/wd/tofu/21.JPG

 

Mam nadzieję że przepis się przyda :) pozdro.

Link to comment
Share on other sites

CHciałabym zrobić ten ser, ale mam wątpliwości. W przepisie podano 3-4 cytryny, a do mleka wlewamy sok z 1,5 cytryny. Czy sok z pozostałych cytryn potrzebny jest do solanki? I jak ją zrobić? szukałam solanki do oscypków, ale znalazłam tyle tylko, że oscypek powinien w niej pływać (czyli stężenie nie pozwala na zatonięcie).

Czy znajdzie się dobra dusza, która uściśli mi sposób wykonania tego sera?

Dzieki Wam robię już własne zsiadłe mleko, własny jogurt, żółty ser na szybko, topiony też robiłam, dzisiaj czeka serwatka - będzie działana ricotta.

Kupię dzisiaj soję, bęzie się moczyć do jutra. mam nadzieję, że w międzyczasie powiecie mi, co z tą cytryną i solanką. I jeszcze - strasznie mi się podoba ten ser w słoiku w zalewie. Jak zrobić tę zalewę? Cczy to tylko czysta oliwa z przyprawami?

Link to comment
Share on other sites

Jak dodasz sok z 2 cytryn to będzie szybciej się ścinało, nie ma to większego znaczenia. :wink: co do solanki to możesz zrobic tak 100g wody 19g soli powinno być ok.

Ser w słoikach zalany olejem z dodatkiem różnych ziół, czosnku, suszonych pomidorów i chilli.

Link to comment
Share on other sites

Tier, dzięki za błyskawiczną odpowiedź, ale nadal wolę dopytać.

Czyli na 1 kg soi - wyjdzie ok. 8 l mleka - dajemy 1,5-2 cytryn. To dlaczego w przepisie jest 3-4 cytryny? Czy też te 1,5-2 cytryny na każdą porcję blendowanej soi? Wtedy faktycznie potrzebne byłyby 4 cytryny. I jeszcze jeśli chodzi o solankę: na pewno na 100 g wody ma być 19g soli? 100 g wody to pół szklanki. Może miało być 1000g (czyli 1 litr)?

Link to comment
Share on other sites

1,5 cytryny na 4l mleka, lub 3-4 na całość (8l mleka), im więcej soku to szybciej ser się zetnie, z solnką musisz pokombinowac to tylko był przyklad jak robie solanke z głowy i jest podobnej słoności. Następnym razem zmierzę dokładnie i napisze ile ma być soli, bo widzę że na forum jest z tym lekki problem. :wink:
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ja tez bym bardzo prosiła o sprecyzowanie przepisu na solankę, bo są nieścisłości.

Stawiam dopiero pierwsze kroki w serach i brak mi jakiegokolwiek doświadczenia, wiec co dla jednych jest oczywiste, dla mnie wielkim znakiem zapytania.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Tier, dziękuję za podzielenie się przepisem :)

 

Zrobiłam dzisiaj tofu, bardzo proste do wykonania, o niebo smaczniejsze niż tofu ze sklepu polskich marek. Super.

 

Soja jest bardzo wydajna, ponieważ pęcznieje. Z ilości suchej, można zrobić ponad 3 x więcej wagowo produktów, jak tofu, pasta, pasztet. Ponadto, tofu jest bogate w wartości odżywcze, dużo białka, zero cholesterolu.

Bardzo polecam wszystkim.

 

A solankę w koncu zrobiłam z proporcji podanych przez Kogut.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Soja kupiona i się moczy , jutro dalszy etap pracy . Zobaczymy jak mi wyjdzie .

I jak wyszło?

 

Ja robiłam już po raz kolejny. Z pierwszej tury celowo zostawiłam słoiczek z tofu w kostkach, z oliwkami, suszonymi pomidorami i kaparami, oregano, czosnkiem i zalane oliwą z oliwek.

Dziś spróbowałam, smakuje rewelacyjnie, gdy przyprawy się porządnie przegryzły.

Ale tofu można przyrządzać na milion sposobów, samo jest w smaku neutralne i świetnie chłonie inne zapachy i smaki. Można nim zastąpić sery, jaja, ryby, mięso, etc.

Dla mnie największym jego walorem jest fakt, że jest bardzo zdrowe.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...