Jump to content

Wymiary waszych wędzarni oraz możliwy załadunek


Recommended Posts

Mam nadzieje, że temat będzie przydatny wszystkim tym którzy mają mniejsze doświadczenie w wędzeniu a szczególnie w budowie wędzarni. Zamysłem tego tematu jest by podawać wymiary i zdjęcie zapakowanej wędzonkami/kiełbasą wędzarni, tak by łatwiej było oszacować na jakie wymiary należy się przygotować i jaka będzie odpowiednia pod indywidualne potrzeby.

 

Mam teraz małą wędzarnie z kwasówki, chcę budować większą ale nie chce wybudować za dużej ani za małej.

 

Proszę o również krótką adnotację:

-rodzaj wędzarni (elektryczna, z paleniskiem bezpośrednim itd.)

 

-Czy występuje problem dużej różnicy temperatur, potrzeba częstego przekładania kijów wędzarniczych

 

i inne waszym zdaniem ważne rzeczy o których należy wspomnieć.

 

Myślę, że temat może posłużyć jako pewnego rodzaju statystyka.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ja buduję wędzarnie o wym. 50x52 cm. i myślę że będzie wystarczająca z paleniskiem z boku i bezpośrednim. Jak będę miał 20 postów (głupi pomysł administratorów

http://klubkm.pl/forum/images/smilies/doh.gif

to założę swój temat z budowy.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Jak będę miał 20 postów (głupi pomysł administratorów to założę swój temat z budowy.

Tadek11 nie zaczynaj od krytyki , jeśli masz przygotowaną fotorelację z etapów budowy swojej wędzarni to wystarczyło by żebyś opisał np tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1044&postdays=0&postorder=asc&start=285 i zwrócił się z prośbą do kogoś z administracji by utworzyć Ci wątek .
Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous

Ja mam beczkę elektryczną (tylko do osuszania i podpieczenia =prąd), czas gotowości max 5min - plus. Beczka 200L, po nią mała beczka 40L zespawana. Na dole szuflada w której się opala, temp raczej skacze (trzeba pilnować) palenisko bezpośrednie - minus. Nie trzeba kijów przekładać wcale - plus. Rozkład temp. u góry na początku komina jest najwyższa. Ekonomiczna; 5L drewna (własnego) drobno porąbane (kostka) na 1 wędzenie - plus. 2 poziomy do zawieszania. Pojemność dla kiełbasy = dobrze wychodzi do 20kg na 1x - plus. załadunek od góry - dobrze. Koszt całkowity może 300zł (+swoja robota) - plus. stoi w garażu w rogu i nikomu nie przeszkadza - plus.

 

Jest to patent tu z forum, jestem zadowolony.

 

Mam też murowaną (w byłej warz-kuchni) o dużej pojemności, w komorze gdzie się pali, dawniej piekło się chleb (dużo), wyżej komora – duży minus to zużycie opału, - czas gotowości.

Link to comment
Share on other sites

Tadek11 nie zaczynaj od krytyki , jeśli masz przygotowaną fotorelację z etapów budowy swojej wędzarni to wystarczyło by żebyś opisał np tutaj http://wedlinydomowe.pl/f...r=asc&start=285 i zwrócił się z prośbą do kogoś z administracji by utworzyć Ci wątek .
Dziękuję http://klubkm.pl/forum/images/smilies/uklon.gif ale może dociągnę do 20 na jakichś ble,ble, haidparkach, dowcipach i murakach. Już mi niewiele zostało. Nigdy nie lubiłem chodzić za bardzo po prośbie. Myślę że w przyszłym tygodniu się uda.

Pozdrawiam

 

http://klubkm.pl/forum/images/smilies/uklon2.gif

Link to comment
Share on other sites

Beczka z kanałem ok. 1,7 m z rury kamionki zakopanym w ziemi, na głębokości około 40 cm. Wsad z kiełbasy ok 10 kg, wędzonek też gdzieś koło tego. Rozkład temperatur z deflektorem (deflektor nieponawiercany), centrum beczki 55 *C - 60 *C, obrzeża 70 *C - 75 *C mierząc pod samym przykryciem. W połowie wysokości beczki ok 45 *C - 50 *C. Kije przekładam średnio co dwadzieścia minut. Palenisko jest szerokości 65 cm, głębokości 50 cm i wysokości 32 cm. Na cały proces wędzenia z osuszaniem i produkcją żaru (6 - 6,5 godz.) w temp. jak powyżej zużywam ok 10 kg drzewa w szczapach o długości ok. 40 cm i szerokości ok 20 cm. Palę tak, że praktycznie nie mam żywego ognia(prócz produkcji żaru), sam żar i tlące się szczapy. Jestem zadowolony z beczki, lecz przymierzam się do wymiany jej na skrzynię drewnianą 70 x 70 x 110, aby cały wsad wszedł na raz (kiełbasy + wędzonki). Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że bardo fajnie trzyma się w niej zadaną temperaturę, nie mam z tym problemu. Jak będzie w porze zimowej, nie wiem. Jeszcze nie miałem okazji w takich warunkach wędzić.

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Witam, do tej pory korzystałem z pomocy Kolegów jak i własnej beczki.

Po analizie materiałów z forum zaplanowałem budowę własnego cuda, gdy już rozrysowałem na fundamencie układ cegieł, przywiozłem odliczone cegły (pełny klinkier) na pierwszą warstwę - słoneczne południe godz 14:00 - BUDOWA STANĘŁA - AndyAndy "wstrzymał prace" :) zdradzając mi część swej wiedzy, przekonał mnie iż najlepsza będzie ta z paleniskiem bezpośrednim.

Tak więc czytając i słuchając rad Kolegów z forum próbuję budować dzieło z paleniskiem bezpośrednim, i komorą 90cmx90cmx 190cm.

Ilość wsadu zaś jest uzależniona od wielu czynników, a wędzenie wielką sztuką a nie jak dotąd myślałem że .... poszedł i uwędził... .

Wielkie Podziękowania dla Autorytetów za dzielenie się swoją wiedzą.

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

najlepsza będzie ta z paleniskiem bezpośrednim

też tak myślę, ale młody jestem w tym temacie. Warto spytać starszych :grin:

komorą 90cmx90cmx 190cm

Rozumiem, że wysokość bez paleniska?

Jak tak to bardzo duża. Ja w swojej mieszczę ponad 30kg.

Link to comment
Share on other sites

Moja wędzarnia:

 

Malutka, bo decydujące przy zakupie była możliwość wpakowania jej do auta... zajmuje zaszczytne miejsce na tylnej kanapie otulona streczem.

 

Wymiary komory wędzarniczej 34,5x34,5x54 cm

Wymiary gabarytowe 34,5x34,5x75 cm

Zasilanie 230V

Moc grzałki głównej 2000W

Moc grzałki wytwornicy 110W

 

Wkładam do niej mało bo około 5kg wyrobów. Żeby włożyć więcej należy kłaść na siatkach ale wtedy pojawia się wzorek który mi nie odpowiada (choć goście przy stole nie zauważyli).

 

Zalety- moblina choć nie rozkładalna, wystarczy kawałek podwórka, prąd i można dymić. Do wytwornicy dymu dorzucam inne gatunki drzew niż dostępne w sprzedaży zrębki, tnę gałązki wiśniowe, brzoskwini a w planach mirabelka.

Porządnie wykonana.

 

Nie muszę przekładać kijów wędzarniczych, gdy już wędzę grzałka główna załącza się dość rzadko. Wędziłem przy 5-ciu stopniach temp. na zew. nie występował problem z utrzymaniem temperatury, w niższych temperaturach nie miałem jeszcze okazji przetestować sprzętu.

http://img52.imageshack.us/img52/9628/wdzarnia1.th.jpg

 

http://img220.imageshack.us/img220/1144/img0045ua.th.jpg

 

http://img705.imageshack.us/img705/1459/img0035lr.th.jpg

http://img259.imageshack.us/img259/8193/dym1.th.jpg

 

 

A tu już efekt: Moje dwa pierwsze wędzenia na tym sprzęcie(a 3-cie i 4-te w życiu) i od razu wielki test- święta wielkanocne. Jedynie kabanoski nie są mojej produkcji.

http://img195.imageshack.us/img195/5666/img0052ws.th.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Mój rozmiar wędzarni mi w zupełności wystarcza 910x910x1000, ogólnie mam możliwość wieszania wyrobów na 3 poziomach z czego zazwyczaj używam tylko dwóch

 

http://www.jucek.type.pl/wedzarniawww/dscf6004.jpg

 

a tak na serio

 

http://www.jucek.type.pl/wedzarniawww/dscf6039.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...