Plissken Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Witam, mam spore szynkowarki od Mirka, 3 kg każda. Do tej pory stosowałem do szynki parzonej osłonki poliamidowe. Największe jakie znalazłem to 150mm i do niej wchodzi mi ok. 2 kg wsadu. Czym, o średnicy większej niż 150 mm, mogę zastąpić osłonkę poliamidową w tym przypadku? Eksperymentowałem z workami do pieczenia, ale nie byłem zadowolony. Pozdrawiam, Plissken Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Plissken, ja używam woreczków do zamrażania, są dosyć mocne i łatwo wyjmuje się z szykowara. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacinto Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Plissken, ja używam woreczków do pieczenia (np. mięs)-do nabycia w kazdym markecie, mój szynkowar jest na 1kg Zawiązuję i dobrze się wyjmują. Można także przez dziurę wbić tam termometr. Jeśli masz duży szynkowar myślę,że możesz spróbować rękaw foliowy do pieczenia- można go ciąć na długość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Plissken, Masz szynkowary czy praski Jak praski to folia tez do nabycia u mira ale widzę ,że jej obecnie nie ma na sklepie (brak) http://www.wyroby-domowe.pl/folia-szynkowarow-c-75.html Możesz jak maż praskę użyć tego http://allegro.pl/folia-celulozowa-do-pieczenia-wedzenia-szer-48cm-i2415353673.html Znalazłem specjalnie do Ciebie :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Możesz użyć też "woreczków śniadaniowych". (najtańszych)Wydaje mi się że są więcej odporne na rysy, załamania i pęknięcia itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Możesz użyć też "woreczków śniadaniowych". :shock: :shock: Nie nadają się Było pisane o tym Powód inna folia nie na wysokie tep. :wink: (chorobo twórcze) Wybacz Gregtom, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Tomajku. Są woreczki i woreczki. Jeśli mają napisane że można ich używać do styczności z żywnością, to powinny wytrzymać temperaturę parzenia wyrobów w szynkowarce.. (jeśli ich się trzymiemy).. p.s. Napewno reklamówka się do tego nie nadaje.. Masz racje.. Jeszcze coś.. Ryż też kupujemy w praktycznych woreczkach i gotujemy go a nie parzymy.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacinto Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Moim zdaniem - z braku laku.. bezpieczny wybór to woreczki/rękaw do pieczenia - ma odpornośc do 220 stopni i certyfikat na kontakt z żywnością. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Moim zdaniem - z braku laku.. bezpieczny wybór to woreczki/rękaw do pieczenia - ma odpornośc do 220 stopni i certyfikat na kontakt z żywnością. A jak zagotować wodę do 220 stopni ? W szynkowarce parzymy a nie pieczemy. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacinto Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Gregtom, nie chodzi o to,zeby gotowac wode do 200 st (chociaz teoretycznie to mozliwe ) - tylko o to,ze podczas parzenie z tych woreczkow nie uwolni sie jakis trujacy trójhaxofenyloduplaksonian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Folia celulozowa już jest. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plissken Posted June 13, 2012 Author Report Share Posted June 13, 2012 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Ja mam praski 3 kg takie: http://www.wyroby-domowe.pl/praska-stal-p-286.html Jeśli chodzi o rękaw do pieczenia to nie byłem z niego zadowolony, bo się rwał przy ładowaniu wsadu (Jan Niezbędny) i ogólnie kiszka. Co do folii celulozowej to są to arkusze, a nie rękawy? W rękaw się fajnie ładowało wsad, z jednej strony wiązałem i mogłem upychać i odpowietrzać. A jak stosować folię celulozową w arkuszu? Pozdrawiam, Plissken Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Wykładasz folią preskę i ładujesz wsad.Po włożeniu mięsa zawijasz z góry folią i nakładasz docisk.Poza tym folia celulozowa jest grubsza od rękawa ze sklepu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.