DZIADEK Posted June 25, 2012 Report Share Posted June 25, 2012 Na imprezę zrobiłem takie kiełbasy. Serdelko-parówkowa. Dwa razy mielone mięso siatka 2mm i chwilę miksowane dosłownie 2 min Babcia nazwała ją - kiełbasa dietetyczna - zero tłuszczu dodanego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted June 25, 2012 Report Share Posted June 25, 2012 Babcia nazwała ją - kiełbasa dietetyczna - zero tłuszczu dodanego O to coś dla mnie,ale dla Andrzeja zapewne niejadalne :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted June 25, 2012 Report Share Posted June 25, 2012 To prosimy o recepturę , jakie klasy i z czego uzyskane :grin: Wyroby wiadomo :clap: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henrykos62 Posted June 25, 2012 Report Share Posted June 25, 2012 - zero tłuszczu dodanego. Kiełbaski naprawdę extra :clap: :clap: :clap: .Dziadku powiedz ze jednak dodałeś trochę tłuszczu coby nas tłuszczo-lubnych pocieszyć :grin: A tak na poważnie możliwe jest zrobienie kiełbasy bez dodatku tłustego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted June 25, 2012 Author Report Share Posted June 25, 2012 Kiełbasa zrobiona na bazie tej receptury http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/345-kielbasa-poledwicowa-pieczonaModyfikacje-Peklowanie peklosól 60% sól 40% 18g/kg mięsa - za mięso woł, mięso wp kl III z tylnej golonki mielone przez siatkę 2 mm i miksowane - kutrowane.Mięso wp. z polędwicy kl. I rozdrobnione przez szarpak maszynka nr 22Nadziewanie w jelita wp cienkie- kiełbaśnice.Zamiast pieczenia parzenie .Polędwicę -handlowa nazwa schab b/kości kupiłem w cenie 14,50 zł/kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted June 25, 2012 Author Report Share Posted June 25, 2012 To była polędwica bez warkocza cienka nie nadająca się do wędzenia. Nie spełniająca wymagań handlowych. II gatunek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feederman Posted June 25, 2012 Report Share Posted June 25, 2012 Dziękuje Dziadek za kolejny przepis, lecz niewątpliwie dobry, jednak moim faworytem jest inny Wasz utwór http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1122-kielbasa-dziadka Ot i teraz w lodówce czeka więcej 20 kg mięsa, przygotowane pod Wasz przepis. Jedyne odstępstwo od jego - ta nieobecność u mnie w komplecie krat 16 mm, toż kraję ręcznie kawałeczki 15-20 mm, co na mój pogląd nie psuje końcowy wynik. Swoim klientom przedstawiam kiełbasę pod nazwą "Дедушкина сказка"***, serio. :lol: Z szacunkiem. Sasza. ***"Dziad baśń" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted June 25, 2012 Report Share Posted June 25, 2012 Na imprezę zrobiłem takie kiełbasyNo w końcu nasz Dziadek pochwalił się swoimi wyrobami... już myślałem, że nigdy się nie doczekam... a przecież od takiego fachowca, to tylko się uczyć. Pozdrawiam serdecznie ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 i chwilę miksowane dosłownie 2 minmożna wiedzieć za pomocą jakiego urządzenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 Pokemon, Dla przykładu: [ Dodano: Wto 26 Cze, 2012 12:58 ]https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1721 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted June 26, 2012 Author Report Share Posted June 26, 2012 można wiedzieć za pomocą jakiego urządzenia Blender z Lidla - moc 60OW. Mięso mielone dwa razy przez siatkę 2-3 mm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 Dziadku, a czy zamiast blendera, nie można by używać np. malaksera o mocy 1000w ?http://www.google.pl/imgres?q=malakser+kenwood&um=1&hl=pl&client=firefox-a&sa=N&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1280&bih=892&tbm=isch&tbnid=uOoHNsf7tNvN_M:&imgrefurl=http://www.topmarket.pl/roboty-kuchenne-kat-107.html&docid=9m84qE6JDaiM5M&imgurl=http://www.topmarket.pl/prod/mid/kenwood-fp-735-multipro-49355.jpg&w=450&h=300&ei=qLbpT4v_BsvAswaC74nGDg&zoom=1&iact=hc&vpx=390&vpy=568&dur=643&hovh=183&hovw=275&tx=165&ty=91&sig=109554728465453851009&page=2&tbnh=158&tbnw=228&start=22&ndsp=26&ved=1t:429,r:1,s:22,i:145 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henrykos62 Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 Dziadku a woda lub lód dodawałeś zgodnie z recepturą , czy może swoja modyfikacja a najlepiej jak byś napisał ile miałeś wagowo I ile III.Do tego nas przyzwyczaiłeś :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted June 26, 2012 Author Report Share Posted June 26, 2012 Powtórzę jeszcze raz odstępstwa od tej receptury, reszta zgodnie Kiełbasa zrobiona na bazie tej receptury http://wedlinydomowe.pl/k...wicowa-pieczona Modyfikacje -Peklowanie peklosól 60% sól 40% 18g/kg mięsa - za mięso woł, mięso wp kl III z tylnej golonki mielone przez siatkę 2 mm i miksowane - kutrowane. Mięso wp. z polędwicy kl. I rozdrobnione przez szarpak maszynka nr 22 Nadziewanie w jelita wp cienkie- kiełbaśnice. Zamiast pieczenia parzenie .Kutrowanie ,miksowanie zgodnie z procesem, Lodu nie używam szkoda nożyka tnącego w blenderze. Ogólne zasady kutrowania wkrótce przedstawię w innym temacie W tej chwili mam zapeklowane wybrane najdelikatniejsze mięso z szynki na podobną kiełbasę bez tłuszczu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 Dziadku. Pytałem Cię o możliwość ew. użycia malaksera o mocy 1000w. zamiast blendera przy wyrobie parówek czy serdelków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 Blender z Lidla - moc 60OW. Mięso mielone dwa razy przez siatkę 2-3 mmczyli da się nawet takim sprzętem. Ogólne zasady kutrowania wkrótce przedstawię w innym temaciesuper, a więc czekam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted June 29, 2012 Author Report Share Posted June 29, 2012 Moja nowa kiełbasa Dietetyczna -O dodanego tłuszczu. Robię już od dłuższego czasu kiełbasy z mięsa z szynek wp . Jak na tym wychodzę . W tym tygodniu w Mościbrodach - sklepy firmowe .Szynka b/kości ,skóry i tłuszczu - 12,25zł/kg Takie same mięso z łopatki wp - 14,25 zł/kg http://images37.fotosik.pl/1646/3d1e7477bc39451bm.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted June 30, 2012 Report Share Posted June 30, 2012 Fotorelacja super :clap: :clap: :clap: a kiełbasa jak to u MISTRZA piękna :thumbsup: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted June 30, 2012 Report Share Posted June 30, 2012 Moja nowa kiełbasa Dietetyczna -O dodanego tłuszczu. Robię już od dłuższego czasu kiełbasy z mięsa z szynek wpA co się stalo? Czy Babcia nakazała bez tłuszczu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted June 30, 2012 Report Share Posted June 30, 2012 Savio na tłustej karkówce zrzucił 77kg. I to w jakim stylu! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted June 30, 2012 Author Report Share Posted June 30, 2012 A co się stało? Czy Babcia nakazała bez tłuszczu?Nic się nie stało . Dziadek wzbogaca menu dla swoich niejadków .Chcą bardzo chude to mają. Dla siebie robię co lubię, a więc boczek wędzony parzony i kiełbasa średnio tłusta . Prezentuję nowości dla dietyków. Myślę o parówkach wołowych i kwadratowej kiełbasie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agaxxii Posted June 30, 2012 Report Share Posted June 30, 2012 Prezentuję nowości dla dietyków. I za to Pana "pokochałam" :lol: :lol: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted June 30, 2012 Report Share Posted June 30, 2012 Prezentuję nowości dla dietyków. cud, miód, malina :grin: szkoda, że mój Ś.P. dziadek nie zdążył mi przekazać takich mądrości dobrze, że wszyscy mogą uczyć się od dziadka nad dziadkami :clap: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 30, 2012 Report Share Posted June 30, 2012 kwadratowej kiełbasie.Dziadku ale skąd takie kwadratowe osłonki weźmiesz. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted June 30, 2012 Report Share Posted June 30, 2012 DZIADEK napisał/a: kwadratowej kiełbasie. Dziadku ale skąd takie kwadratowe osłonki weźmiesz. :wink: _________________Myślę że DZIADEK zaprezentuje jakąś wędlinę dietetyczną z szynkowaru .. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts