Jump to content

Dziadkowe wyroby.


DZIADEK

Recommended Posts

  • Replies 227
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

- zero tłuszczu dodanego.

Kiełbaski naprawdę extra :clap: :clap: :clap: .Dziadku powiedz ze jednak dodałeś trochę tłuszczu coby nas tłuszczo-lubnych pocieszyć :grin: A tak na poważnie możliwe jest zrobienie kiełbasy bez dodatku tłustego
Link to comment
Share on other sites

Kiełbasa zrobiona na bazie tej receptury

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/345-kielbasa-poledwicowa-pieczona

Modyfikacje

-Peklowanie peklosól 60% sól 40% 18g/kg mięsa

- za mięso woł, mięso wp kl III z tylnej golonki mielone przez siatkę 2 mm i miksowane - kutrowane.

Mięso wp. z polędwicy kl. I rozdrobnione przez szarpak maszynka nr 22

Nadziewanie w jelita wp cienkie- kiełbaśnice.

Zamiast pieczenia parzenie .

Polędwicę -handlowa nazwa schab b/kości kupiłem w cenie 14,50 zł/kg

Link to comment
Share on other sites

Dziękuje Dziadek za kolejny przepis, lecz niewątpliwie dobry, jednak moim faworytem jest inny Wasz utwór http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1122-kielbasa-dziadka

 

Ot i teraz w lodówce czeka więcej 20 kg mięsa, przygotowane pod Wasz przepis. Jedyne odstępstwo od jego - ta nieobecność u mnie w komplecie krat 16 mm, toż kraję ręcznie kawałeczki 15-20 mm, co na mój pogląd nie psuje końcowy wynik.

Swoim klientom przedstawiam kiełbasę pod nazwą "Дедушкина сказка"***, serio. :lol:

 

Z szacunkiem. Sasza.

 

***"Dziad baśń"

Link to comment
Share on other sites

Powtórzę jeszcze raz odstępstwa od tej receptury, reszta zgodnie

Kiełbasa zrobiona na bazie tej receptury

http://wedlinydomowe.pl/k...wicowa-pieczona

Modyfikacje

-Peklowanie peklosól 60% sól 40% 18g/kg mięsa

- za mięso woł, mięso wp kl III z tylnej golonki mielone przez siatkę 2 mm i miksowane - kutrowane.

Mięso wp. z polędwicy kl. I rozdrobnione przez szarpak maszynka nr 22

Nadziewanie w jelita wp cienkie- kiełbaśnice.

Zamiast pieczenia parzenie .

Kutrowanie ,miksowanie zgodnie z procesem, Lodu nie używam szkoda nożyka tnącego w blenderze.

Ogólne zasady kutrowania wkrótce przedstawię w innym temacie

W tej chwili mam zapeklowane wybrane najdelikatniejsze mięso z szynki na podobną kiełbasę bez tłuszczu.

Link to comment
Share on other sites

Moja nowa kiełbasa Dietetyczna -O dodanego tłuszczu.

Robię już od dłuższego czasu kiełbasy z mięsa z szynek wp . Jak na tym wychodzę . W tym tygodniu w Mościbrodach - sklepy firmowe .Szynka b/kości ,skóry i tłuszczu - 12,25zł/kg

Takie same mięso z łopatki wp - 14,25 zł/kg

http://images37.fotosik.pl/1646/3d1e7477bc39451bm.jpg

Link to comment
Share on other sites

A co się stało? Czy Babcia nakazała bez tłuszczu?

Nic się nie stało . Dziadek wzbogaca menu dla swoich niejadków .Chcą bardzo chude to mają. Dla siebie robię co lubię, a więc boczek wędzony parzony i kiełbasa średnio tłusta . Prezentuję nowości dla dietyków. Myślę o parówkach wołowych i kwadratowej kiełbasie.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...