Jump to content

Coroczne wino z odpadków, nalewka z wiśni i wino z kompotów.


Recommended Posts

Witam jak co roku po wyrobie soku zostają wytłoczyny a że zawierają sporo cukru robię z nich wino. Do tego nalewka obowiązkowa z wiśni i zlane w końcu wino z kompotów tzw przegląd piwnicy.

Wytłoki z czarnej porzeczki

Wiśnie

Dodatek wytłoków z malin.

 

Bulgoczące wino :lol:

1 to wino 6 miesięczne, 2 nalewka wiśniowa, 3 wino z odpadków.

Link to comment
Share on other sites

Witam polecam wszystkim co robią soki wino odpadkowe jest naprawdę smaczne.

Oto przepis na butle 10 l

3 - 4 kg wytłoczyn po owocach ( maliny, czarna porzeczka, wiśnie )

Dopełnić wodą mineralna niegazowaną lub przegotowaną.

Pozostawić na 24 h ( w tym czasie zrobić matkę drożdżową na 1 litrze soku)

Wlać do butli wymieszać wszystko i pozostawić na ok 7 dni.

Powinna w tym czasie przebiegać burzliwa fermentacja.

Po 7 dniach otworzyć butle przecedzić zawartość w razie potrzeby dosłodzić i wlać do butli jeszcze raz i tak pozostawić do zakończenia procesu fermentacji trwa to zazwyczaj 14 dni.

Uwaga:

Wytłoczyny są to pozostałość po wyrobie soków metodą zasypowa cukrem a potem wyciskane prasą nie przez sokownik. Do tych przez sokownik trzeba dodać cukru.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...