lesniak Posted July 15, 2012 Report Share Posted July 15, 2012 Witam jak co roku po wyrobie soku zostają wytłoczyny a że zawierają sporo cukru robię z nich wino. Do tego nalewka obowiązkowa z wiśni i zlane w końcu wino z kompotów tzw przegląd piwnicy. Wytłoki z czarnej porzeczki Wiśnie Dodatek wytłoków z malin. Bulgoczące wino :lol: 1 to wino 6 miesięczne, 2 nalewka wiśniowa, 3 wino z odpadków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted July 16, 2012 Author Report Share Posted July 16, 2012 Witam polecam wszystkim co robią soki wino odpadkowe jest naprawdę smaczne.Oto przepis na butle 10 l 3 - 4 kg wytłoczyn po owocach ( maliny, czarna porzeczka, wiśnie )Dopełnić wodą mineralna niegazowaną lub przegotowaną.Pozostawić na 24 h ( w tym czasie zrobić matkę drożdżową na 1 litrze soku)Wlać do butli wymieszać wszystko i pozostawić na ok 7 dni.Powinna w tym czasie przebiegać burzliwa fermentacja.Po 7 dniach otworzyć butle przecedzić zawartość w razie potrzeby dosłodzić i wlać do butli jeszcze raz i tak pozostawić do zakończenia procesu fermentacji trwa to zazwyczaj 14 dni.Uwaga:Wytłoczyny są to pozostałość po wyrobie soków metodą zasypowa cukrem a potem wyciskane prasą nie przez sokownik. Do tych przez sokownik trzeba dodać cukru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.