-stasek- Posted July 15, 2012 Report Share Posted July 15, 2012 W czwartek kupiłem 3 kg golonki - miałem ją upiec - ale?! Po co iść na łatwiznę? Jak można coś pokombinować! Przede wszystkim test maszynki Zelmer "5" z szarpakiem (tak zwana przez niektórych zabawka nienadająca się do przerobu mięsa). Dokonałem wnikliwej obserwacji tegoż urządzenia i potwierdzę wiedzę co niektórych, ślimak podający nie nadąża z podawaniem odpowiedniej ilości surowca na siatkę i zostaje on ścięty (można powiedzieć przedwcześnie) i kawałki wychodzą mniejsze aniżeli oczekiwane a tak to mniej więcej wyszło prawdopodobnie ( w przyszłości sprawdzę ), przerobienie nożyka z 4 ramiennego na 2 ramienny poprawi jakość (przynajmniej wielkość) kawałków peklowanie: peklosól - 17g/kg mięsa + cukier 3g/kg + 200 ml wody i intensywne mieszanie wstępne i następne co kilkanaście godzin, no i dziś rano trochę przypraw: pieprz czarny mielony (na oko) + 3 ząbki czosnku (zmiksowane z niewielką odrobiną wody około 50 ml) przypraw może i nie widać ale zapewniam że je czuć i na pewno tyle wystarczy, jak już się smaki przegryzły nadziewanie: a jak już mamy nadziane to do gara (75* czas 25 min) efekt końcowy był taki, że myślałem że zjedzą wszystko i nie dam rady zrobić przekroju wewn. na szczęście nasycili się i mam przekrój uwagi końcowe: na moje możliwości Zelmerek "5" na razie wystarczy, golonka się nadaje, jednak niektórym smakoszom czasem się zdarzały kawałki bardziej ścięgniste (jednak nikt nic nie reklamował), udział peklosoli wydaje mi się zbyt duży, czy można zastosować taką ilość 17g/kg mieszanki 50/50 peklosól z solą kuchenną? To tylko testy, nie patrzcie że biała na peklosoli - ja robię przymiarki do kiełbasy wędzonej. Wdzięczny będę za porady i uwagi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted July 15, 2012 Report Share Posted July 15, 2012 Czesto robie biala na peklosoli , serwuje potem w zurku , bardzo dobra , wiec sie nie przejmuj , to chyba nie grzech ,ladna kielbaska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anerka Posted July 15, 2012 Report Share Posted July 15, 2012 czy można zastosować taką ilość 17g/kg mieszanki 50/50 peklosól z solą kuchenną? Oczywiście że można, o tym nie raz już była mowa na forum.Ja też stosuję mieszankę soli warzonki z peklosolą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-stasek- Posted July 16, 2012 Author Report Share Posted July 16, 2012 Dziś czytałem trochę o wypiekach i natrafiłem na całkiem fajny przepis "Biszkopt Halusi" spodobał mi się patent z łupnięciem tortownicą o podłogę, nigdy o czymś takim nie słyszałem, więc wracając z pracy miałem już jasno postawione cel upieczenie biszkoptu i lu go o podłogę . Jest już późno, więc biszkopt zgodnie z planem gotowy - będzie sobie stygł do jutra. Przepis i patent się sprawdził jeszcze takiego wypieku (biszkoptu) nie miałem.http://emoty.blox.pl/resource/upup.gif Najlepsze z tego wszystkiego to była mina żony, jak łupnąłem tortownicą o podłogę, normalnie ubaw po pachy. Starczy tego pisania czas na zdjęcia. Dzięki Halusiu http://emoty.blox.pl/resource/Great.gif przepis jest świetny, szybki i prosty, będę teraz częściej piekł biszkopty.http://emoty.blox.pl/resource/th_cooking.gif Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted July 16, 2012 Report Share Posted July 16, 2012 Czy kiełbaska nie była trochę twardawa-zbita?. Z samej golonki, w miare duże kawałki mięsa, czas parzenia 25min. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-stasek- Posted July 16, 2012 Author Report Share Posted July 16, 2012 Zbita? raczej ścisła - ale czego właśnie się można spodziewać skoro to sama golonka. Czas parzenia wystarczający, była dobrze wyrobiona. Powiem jednak że to nie to - brakowało mi tłuszczu i skórki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted July 16, 2012 Report Share Posted July 16, 2012 -stasek-, czy widoczny na fotografii biszkopt tak Ci wyrósł , czy tez , wyskoczyl po uderzeniu o podłoge ? , wyjasnij , Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-stasek- Posted July 17, 2012 Author Report Share Posted July 17, 2012 Użyłem 6 jaj (przepis Halusi podaje 5) jednak to były jajka kupne, więc niezbyt okazałe, dlatego o jedno więcej, mam doświadczenie z ubijania białek (do sernika) i mąkę ziemniaczaną dodałem po wymieszaniu ubitych białek z cukrem (piana jest stabilniejsza i nie opada po dodaniu mąki), potem żółtka i mąka z proszkiem.Biszkopt taki wyrósł, może nawet ciut większy był ale minimalnie, zdjęcie zrobione zaraz po uderzeniu o podłogę i zdjęciu boku blaszki (jeszcze gorący).Po uderzeniu o podłogę niestety nie podskoczył ani trochę w górę, jednak efekt jaki pozostaje jest satysfakcjonujący, gdyż zdarza się że opadnie i mamy naleśnika (zakalca) ten przepis gwarantuje pożądaną jakość. Udanych wypieków życzę! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted July 17, 2012 Report Share Posted July 17, 2012 Po uderzeniu o podłogę niestety nie podskoczył ani trochę w góręNo w górę nie podskoczy ale nie opadnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-stasek- Posted September 9, 2012 Author Report Share Posted September 9, 2012 Dziś od rana nie mogłem znaleźć sobie miejsca, czytając forum natrafiłem na pączki abratka przypomniały mi się lata dzieciństwa, jak jeździłem do babci w wakacje na wieś (byłe Łomżyńskie) i jak babcia robiła pączki (dziadek swoje zborze do młyna woził, żeby mieć mąkę najlepszej jakości) i te pączki z takim świeżym mleczkiem... ahhhh! jak to mówią "to se ne wrati" - czy jakoś tam. Przejrzałem produkty domowe no i szybka decyzja - na co mamy czas i na co są produkty i wyszło, że będzie chlebek. Zakwasu nie posiadam - więc na drożdżach, może to nie to samo ale to zawsze wyrób własny! http://emoty.blox.pl/resource/th_cooking.gif To kilka fotek z prac nad chlebkiem. http://images45.fotosik.pl/1537/59dd753a1465cd83m.jpg http://images35.fotosik.pl/1607/cf5e906dc360891fm.jpg http://images48.fotosik.pl/394/4eb246e519e7bb11m.jpg http://images41.fotosik.pl/1742/23126bb847be1db6m.jpg http://images45.fotosik.pl/1537/b3dcf1d6dcc0bd73m.jpg http://images44.fotosik.pl/394/341a464d6751e2f5m.jpg http://images43.fotosik.pl/1532/dea8992b2dc7240am.jpg http://images35.fotosik.pl/1607/12c8611c274bf35fm.jpg http://images44.fotosik.pl/394/6fdfdac9314b428em.jpg http://images38.fotosik.pl/1777/ef779d2bfaa39bb9m.jpg http://images39.fotosik.pl/1739/2fab13f43c1e59cfm.jpg http://images48.fotosik.pl/394/9826a6fc25447d89m.jpg Ten ze słonecznikiem to dla żonki, ja i córa wolimy taki bez dodatków (no nie do końca bo dodałem kilka ziaren kminu). Powiem tylko, że taki chlebek wystarczy masełkiem posmarować i nic więcej nie trzeba smak jest nie ziemski. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbig3133 Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 Chlebek z własnego wyrobu jest o całą wieczność lepszy od kupnego, spróbuj następnym razem dodać trochę (małą łyżeczkę) kminku mielonego, całkiem inny aromat chleba. :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-stasek- Posted September 10, 2012 Author Report Share Posted September 10, 2012 Dodałem - a jak że, tylko mniej i w całości - z domowników tylko ja lubię kmin, więc musiałem ograniczyć jego użycie.Chlebek jest pycha :thumbsup: - bo od wczoraj wieczór z tych dwóch chlebków na dzisiejszą kolację mi tylko piętka została ( i kilka okruszków) reszta znikła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.