Jump to content

Annam W kuchni robi....


ANNAM

Recommended Posts

Salatka z ryzu

 

1 szklanka ryzu

¼ szklanki groszku zielonego( mialam tylko mrozonywiec trzeba bylo go ugotowac)

1 cala czerwona papryka

1 arkusz nori( seaweed)

½ szklanki krewetek

Omlet z 3 jaj( jaja rozbite z 2 lyzkami sosu sojowego , na patelni rozgrzana odrobina tluszczu i wlewa sie porcjami miksture jajeczna, zwija sie omlet do polowy przesuwa i dolewa nastepna porcje jajka .Dalej zwija i tak az do skonczenia wszystkiego jajka. Zwiniety omlet przewrocic na druga strone aby byc pewnym ze w srodku nie jest surowy. ) ostudzony i podrobiony

Ryz ugotowac dodac do niego ugotowany groszek, pokrojona w drobna kostke czerwona papryke , krewetki, podrobiony omlet i nori.

To wszystko jest doprawione sosem.

Sos: 1 lyzka cukru, 3 lyzki octu ryzowego, 1-2 lyzki sosu sojowego. Razem wymieszane.

Kiedy dolewamy sos to porcjami i mieszamy ryz podobnie jak do sushi. Salatka gotowa. Podawac ja mozna do BBQ( co oryginalnie byla u nas przygotowana) ale to co na zdjeciu jest na sniadanie, bo zostalo duzo od wczoraj. Dodatkowo dodane do porcji sniadaniowej sa prawns.

Uwagi:

Mozna podawac z sweet & sour souce lub z wasabi.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 1.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Aniu z niecierpliwością czekałem na Twój temacik, dokonania i foteczki :grin:

Fajna sałateczka :thumbsup: zdrowa, syta i na pewno pyszna ;) ale już ja wiem, że masz tam w rękawie egzotykę i dzieła nie z tego świata :P a przynajmniej z drugiego jego końca ;)

Będę regularnie zaglądał :grin: Pozdrawiam

 

Edit: ahh przy okazji :P jakiego sosu sojowego używasz? konkretnie do tej sałatki a i poza tym chętnie się dowiem :P

Link to comment
Share on other sites

Sos sojowy jakim tutaj dodalam to LEE KUM LEE

i OBENTO rice wine vinegar.

Polecam ta saladke dla osob na diecie. Pozywna a nie tuczaca.

 

[ Dodano: Nie 05 Sie, 2012 09:40 ]

Baranina

Tym razem mialam przednia noge barania, wiec wczoraj juz zosta;la zrobiona zalewa. I tutaj jest problem.Kazdy robi do swojego smaku. Podam mniej wiecej skladniki i ich ilosci, jednak proponuje kazdej osobie robiacej ten przepis aby sama marynate przed zalaniem miesa sprobowala .

4-5 zabki czosnku

5 lyzek sojowego sosu

3 lyzki miodu

2 lyzki brazowego cukru

4-5 lyzek octu

3-4 lyzki przecieru pomodorowego i 125 ml soku pomidorowego.

2-3 chilli ( tutaj kazdy daje jakie ostre lubi)

Pieprz

Wszystko razem zmiksowac i tym zalac mieso.Najlepiej dzien wczesniej.

 

 

Dzisiaj wstawilam dopiekarnika na 180 stopni.Nie lubie mis piec w bardzo goracym i szybo, powoli i dlugo lepiej smakuje.

Do piekarnika dolozylam dwa rodzaje ziemniakow skodkich . Jedenk pomaraczowy drugi bialy.

 

Pokrojone w kawalki pochlapane olejem i posypane sola. Nic wiecej tak do piekarnika obok baraniny.

Efekt koncowy. Te dwa ziemniaki to jednak za duzo dla nas. Nastepnym razem ronie po polowie.Z reszta porcja baraniny tez zostala na jutro. Bede miala wiecej czasu na pieczenie.

 

Link to comment
Share on other sites

wujtom tak jak pisalam sa to slodkie ziemniaki. Tem pomaranczowy jest odrobine zblizony dodyni, jednak bardziej smaczna. Ten bialo-fioletowy bije wszystkie ziemniaki slodkie na glowe, Jest slodki, jednak jego smak ciezko opisac.Duzo smaczniejszy od pomaranczowego.

U nas dzieci nie chca jesc zwyklych ziemniakow wiec zawsze musze cos wymyslac,a ze slodkie ziemniaki jedza to mam zamiennik.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli baranina, to tylko dodatki na słodko... powidła-u mnie na wysepce to "rabarbara sulta" , takie powidła z rabarbaru, pataty oczywiście, długie, pomarańczowe w przekroju, o wyraźnym dyniowatym posmaku, słodkie, pyszne, no i do tego kapusta modra, duszona, słodkawa również.... :)

 

Ps. dzisiaj na obiadek właśnie to było, więc tym bardziej temat bieżący :)

ANNAM, pozdrawiam serdecznie :)

 

Ps. Ty masz swojego kangura, a ja mam suszoną rybkę i rekina.... jak również inne lokalne specjały :)

Link to comment
Share on other sites

Chilli Chutney

4 sztuk chilli

5sztuk slodkiej czerwonej papryki

3-4 cebule

¾ szklanki octu Balsamicznego

2-3 lyzki oleju z oliwek

5 lyzek ciemnego cukru

1 plaska lyzeczka soli

½ lyzeczki pieprzu

 

 

Cebule pokroic i na patelnie dac najpierw olej nastepnie cebule i spocic ja. Zajmuje to okolo 5 minut,bardzo trzeba uwazac aby nie przyrumienic. Ostudzic odrobine, w czasie studzenia tworzy sie na patelni jakby gesty sos z cebuli.

 

Papryke i chilli oczyscic ze skory i nasion, pokroic. Najpiero dolozyc chilli, nastepnie papryke, ocet cukier ,sol i pieprz.

Wlaczyc gaz i wymieszc, doprowadzic do mocnego zagotowania.

 

 

Nastepnie zmniejszyc gaz i tak na wolnym ogniu gotowac okolo 20 minut. W tym czasie kilkakrotnie mieszac.Aby sie nie przypalilo( jest tam cukier).

Jest to bardzo ostry chutney( jak widac na pierwszym zdjeciu) jadalam bardzo ostre chilli, jesli ktos woli slabszy, nie palacy efekt ,to mozna zmienic chilli na sredio-ostre i tak samo zmniejszyc ilosc chilli do papryki.

Gotowe chutney wsadzic do sloikow.

 

Ja wybieram najmniejsze jakie mam, bardzo nie lubie kiedy w lodowce mam miliony sloikow . Te malutkie sa po polskich chrzanach, odpowiednia ilosc na jedna porcje.

Mozna to jesc z grylowanym chlebem z serem,do kielbas,zimnych mies itp.

Link to comment
Share on other sites

POkemon, jestem fanem dobrych chutney.Wierze ze te owocowe sa bardzo dobre. Myth tez napisal ze baranine bardzo lubi ze slodkimi dodatkam( Myth wiesz co dobre).Chutney ma to do siebie ,jesli jest robione z owocow sa slodko-kwasne. Niedlugo bede robic z mango, bo juz widzialam, zaczynaja sie pokazywac te odmiany,z ktorych wlasnie sie robi takie ptrzetwory.

A tutaj dla Malgosi, w jaki sposob zrobione sa chips'y z warzyw:

warzywa, obojetnie jakie pokrojone w cienkie plasterki, posmarowane olejen, rozlozone na papierze do pieczenia na blaszce posypane sola.

W iem. okolo 180 stopni gdzies okolo 15 minut. Wychodza z piekarnika lekko miekkie, jednak po wystudzeniu trwardnieja. Na pewno lepsze od tych ze sklepu, chociaz zabawy przy robieniu jest troche. U mnie zjadaja zaraz po wyjsciu z piekarnika, . Na zdjeciu jest slodki ziemniak, dynia, cukinia i seler. Mozna robic z marchwi, fasoli kalafiora itd.itd.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...