@halusia@ Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 Oto moja tegoroczna nalewka z Aronii... 9 L ... :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIRKON Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 jak weźmiesz na zlot to sprawdzimy czy nie za słona :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alltid Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 Najlepsza nalewka z aronii, jaką miałam zaszczyt próbować w Chłapowie:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 Najlepsza nalewka z aroniiMożna poprosić o przepis :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted August 14, 2012 Author Report Share Posted August 14, 2012 Najlepsza nalewka z aronii, jaką miałam zaszczyt próbować w Chłapowie:thumbsup: :pycha: :thumbsup:Elu .. dziękuję :blush: , miło się czyta taką opinie od Mistrzyni nalewek. :wink: Można poprosić o przepis :grin:Tak , oczywiście... dzisiaj to uczynię. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 Można poprosić o przepis :grin: A ja proszę o gotową butelczynę z zawartością oczywiście . :tongue: :grin: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted August 14, 2012 Author Report Share Posted August 14, 2012 A ja proszę o gotową butelczynę z zawartością oczywiście . :tongue: :grin: Dla Ciebie zawsze Andrzejku... :grin: :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 Dla Ciebie zawsze Andrzejku... :grin: ja tez chce :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted August 14, 2012 Author Report Share Posted August 14, 2012 @halusia@ napisał/a: Dla Ciebie zawsze Andrzejku... :grin: ja tez chce :tongue:A co mi tam... ale musisz osobiście przyjechać :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 jak weźmiesz na zlot to sprawdzimy czy nie za słona :lol:Jestem "za", nawet bardzo "za" :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MIRKON Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 Podepnę się i pochwalę też tego roczną, lecz jeszcze za młoda. ok, rozumiem, ale za rok tez jest zlot, ok, mam czas poczekam, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted August 14, 2012 Author Report Share Posted August 14, 2012 Na prośbę kolegi podaje przepis: NALEWKA Z ARONII - 1,5 kg aronii - 3 l wody - 400 liści od wiśni ( ja dałam 200) Składniki wyżej podane gotować 10 min. Następnie przecedzić i dodać 2 kg cukru oraz 2 kwaski cytrynowe 20g i ponownie zagotować. Na drugi dzień kiedy sok będzie już zupełnie zimny dodać 1 l spirytusu. Wymieszać i rozlać do butelek. Na zdrowie ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 NALEWKA Z ARONIINo, teraz to ja na zlot czekam jeszcze bardziej :D Qrcze, a kiedy ja swoje na zlot zabutelkuję :rolleyes: :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbig3133 Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 Qrcze, a kiedy ja swoje na zlot zabutelkujęWojtku, najlepiej przed Zlotem aby było znów I miejsce :clap: :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 dodać 1 l spirytusu. Bardzo dziękuję za przepis ,ale nie będzie to za słabe :!: 3 litry wody i 2kg cukru to rozcieńczą ten spirytus na wino mszalne :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiejas Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 dodać 1 l spirytusu. Bardzo dziękuję za przepis ,ale nie będzie to za słabe :!: 3 litry wody i 2kg cukru to rozcieńczą ten spirytus na wino mszalne :grin:ja tak robię i jest bardzo dobre ale uważaj podnosi ciśnienie jak red bull Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted August 15, 2012 Author Report Share Posted August 15, 2012 @halusia@ napisał/a: dodać 1 l spirytusu. Bardzo dziękuję za przepis ,ale nie będzie to za słabe :!: 3 litry wody i 2kg cukru to rozcieńczą ten spirytus na wino mszalne :grin: Kolego jagra , dobra jest :grin: , nikt nie narzekał :wink: :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markussch01 Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 Halusia,nalewka wyborna skosztowałem z lampki łyczek :smile: Sorry :wink: receptura juz w notesie: Pozdrawiam Markus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feederman Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 @halusia@, a który na mnie na zlocie częstowała? Boski smak! :clap: :thumbsup: Przyjaciółka, podrzuć przepis, aż jeszcze spirytus nie zakończył się. :lol: P.S. Jeśli to ta, to przepis widzę na 1 stronie. przepraszam. :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted August 15, 2012 Author Report Share Posted August 15, 2012 Przyjaciółka, podrzuć przepis, aż jeszcze spirytus nie zakończył się. :lol: P.S. Jeśli to ta, to przepis widzę na 1 stronie. przepraszam. :blush: Sasza, przyjacielu drogi... czerp z przepisu i rozkoszuj się tym smacznym trunkiem :grin: :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted August 15, 2012 Author Report Share Posted August 15, 2012 Co prawda przepis ten znalazłam w sieci... ale niebawem sama wypróbuję. Dla zainteresowanych podaje przepis a szczególnie dla kolegi jagra :wink: Mocna aroniówka 3 kg aronii, 1l spirytusu 96%, 1l wódki 40%, 1l miodu wielokwiatowego, lub 1kg cukru (lub pół na pół: 0,5kg cukru i 0,5L miodu), sok z jednej cytryny, kilka plasterków z korzenia imbiru. Składniki wrzucić do słoja i macerować przez około 6 tygodni, często mieszając poprzez intensywne poruszanie słojem, żeby „przegryzł.się”. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 @halusia@, Halinko kusisz a dziś przy święcie sklepy pozamykane w Lublinie tylko pozostały mi małpki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 szczególnie dla kolegi jagra Bardzo dziękuję :grin: Podam Ci swoje przepisy. NALEWKA Z ARONII II Składniki: 1,5 kg aronii, 1 litr spirytusu 80% ,1 laska wanilii, 8 - 10 goździków, skórka z 1,5 cytryny, skórka z 1,5 pomarańczy, szczypta cynamonu (w kawałku), 0,75 kg cukru, 0,5 - 0,7 litra wody. Wykonanie: Aronię i przyprawy zalać spirytusem na 3 – 4 tygodnie. Następnie zlać nalew do innego naczynia. Owoce zasypać cukrem. Po całkowitym rozpuszczeniu zlać syrop i połączyć z nalewem. Owoce zalać ciepłą wodą i po 1 – 2 dniach odsączyć. Wodę dodać do nalewu z syropem, przefiltrować, zlać do butelek. Pozostawić na minimum 6 miesięcy. NALEWKA Z ARONII III Składniki: 1 kg aronii, 0,5 kg cukru, 1 litr wódki, 0,5 litra spirytusu, 1 laska wanilii, 3 ziarna kardamonu. Wykonanie: Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier i odstawić na kilka 5 - 7 dni.. Następnie owoce zalać spirytusem i wódką. Dodać wanilię i kardamon, pozostawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie (co kilka dni wstrząsać naczyniem). Nalewkę odsączyć z owoców, przefiltrować i przelać do butelek. Pozostawić minimum na 3 miesiące. NALEWKA Z ARONII IV Składniki: 1 kg aronii, 0,5 kg cukru, 1 laska wanilii, kawałek kłącza imbiru, 1 litr spirytusu 50% Wykonanie: Owoce umyć, wsypać do gąsiorka. Dodać cukier, wanilię, imbir, wszystko zalać spirytusem. Gąsiorek trzymać w ciepłym, słonecznym miejscu przez 2 tygodnie. Następnie nalewkę odsączyć z owoców, przefiltrować, zlać do butelek. Pozostawić w ciemnym, chłodnym miejscu minimum pół roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted August 18, 2012 Report Share Posted August 18, 2012 NALEWKA Z ARONII II NALEWKA Z ARONII III NALEWKA Z ARONII IV Zataiłeś przepis na nalewkę z aronii I :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted August 18, 2012 Report Share Posted August 18, 2012 Bo tak I to jest moja.. :clap: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts