PePe Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 Troszkę inny przepis nz nalewkę z aronii." Do litrowego słoja typu "twist-off" wlać 1/4 l spirytusu. Spory,kwadratowy kawałek gazy aptecznej położyć na słoju i wcisnąć ją do środka tak aby gaza nie dotykała spirytusu tylko była około dwa centymetry nad nim. Tak przygotowany woreczek wypełnić suchymi, nie mytymi ale przebranymi i oczyszczonymi owocami aronii . Słój zakręcić zakrętką tak aby brzegi gazy pozostały na zewnątrz niego. Słój postawić w dowolnym miejscu na trzy tygodnie. Po tym czasie gazę usunąć,a wysuszone i pozbawione soku owoce wyrzucić. Cyrkulacja par spirytusu sprawi, że spirytus w słoju zabarwi się i nabierze aromatu owoców. Wlać 1/4 l wódki45% najlepiej żytniej. Otrzymana nalewka będzie mocno wytrawna, gorzkawa, o bogatym bukiecie. Gdyby miała być słabsza wówczas należy dodać 1/4 l przegotowanej i ostudzonej wody. Na koniec dodać w obu przypadkach,łyżkę stołową miodu. Dobrze wymieszać. Rozlać do butelek. Dobrze zakorkować Odstawić na tydzień." Przepis pochodzi z "Wielkiej Księgi Nalewek" i Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.b tulipan Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 Piotrze, popróbujemy. :thumbsup: Podobny przepis ktoś wstawiał z wiszącą cytryną lub pomarańczą , na uwięzi.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted August 15, 2012 Author Report Share Posted August 15, 2012 Masz rację Bogusiu - ale tamta nazywa się "wisielec". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
puszka Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 Ja kiedyś robiłem taką nalewke ze śliwek ale cała moc się ulotniła i została sama woda słoik był nie do końca szczelnie zamknięty właśnie przez tą gaze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted August 15, 2012 Author Report Share Posted August 15, 2012 To najlepiej po zakręceniu zakrętki owinąć ją plastrem (takim do pakowania), ja przynajmniej tak robię i żadne% nie mają prawa się ulotnić. Te zakrętki po kilkakrotnym użyciu nie są zbyt szczelne, szczególnie przy dużych słojach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.