Jump to content

Aroniowa - na sucho.


Recommended Posts

Troszkę inny przepis nz nalewkę z aronii.

" Do litrowego słoja typu "twist-off" wlać 1/4 l spirytusu. Spory,kwadratowy kawałek gazy aptecznej położyć na słoju i wcisnąć ją do środka tak aby gaza nie dotykała spirytusu tylko była około dwa centymetry nad nim. Tak przygotowany woreczek wypełnić suchymi, nie mytymi ale przebranymi i oczyszczonymi owocami aronii . Słój zakręcić zakrętką tak aby brzegi gazy pozostały na zewnątrz niego. Słój postawić w dowolnym miejscu na trzy tygodnie. Po tym czasie gazę usunąć,a wysuszone i pozbawione soku owoce wyrzucić. Cyrkulacja par spirytusu sprawi, że spirytus w słoju zabarwi się i nabierze aromatu owoców. Wlać 1/4 l wódki45% najlepiej żytniej. Otrzymana nalewka będzie mocno wytrawna, gorzkawa, o bogatym bukiecie. Gdyby miała być słabsza wówczas należy dodać 1/4 l przegotowanej i ostudzonej wody. Na koniec dodać w obu przypadkach,łyżkę stołową miodu. Dobrze wymieszać. Rozlać do butelek. Dobrze zakorkować Odstawić na tydzień."

 

Przepis pochodzi z "Wielkiej Księgi Nalewek"

 

 

 

i

Link to comment
Share on other sites

To najlepiej po zakręceniu zakrętki owinąć ją plastrem (takim do pakowania), ja przynajmniej tak robię i żadne% nie mają prawa się ulotnić. Te zakrętki po kilkakrotnym użyciu nie są zbyt szczelne, szczególnie przy dużych słojach.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...