Jump to content

Peklowanie w siatce. Pytanie.

Pools

Recommended Posts

Czy można peklowane mięso zapakować do siatki i z powrotem włożyć je do solanki ? Kombinuje tak, ze względu na oszczędność czasu. Peklować mięso ma się do jutra, a dzisiaj bym już je w siatki włożył, co by jutro raz dwa do ociekania powiesić. Robił ktoś tak ?

• 2 weeks later...

Napiszę tak. Gdyby peklowanie w siatce cokolwiek upraszczało, przemysł juz dawno by tę metodę stosował.

popieram

mięso powinno być poddane peklowaniu w solance swobodnie (jeżeli to konieczne jest co jakiś czas przemieszane w pojemniku),następnie jest formowanie szynek i pakowanie do siatki...przez siatkę nikt nie zobaczy stopnia przepeklowania mięsa,ani zmian o ile mogą

takie wystąpić bakteryjnych (powietrze zawsze robi małe spustoszenie w mięśniu) czyniąc

wady w gotowym produkcie

Jeśli od początku to zgoda, ale ...

Czy można peklowane mięso zapakować do siatki i z powrotem włożyć je do solanki ? Kombinuje tak, ze względu na oszczędność czasu. Peklować mięso ma się do jutra, a dzisiaj bym już je w siatki włożył, co by jutro raz dwa do ociekania powiesić. Robił ktoś tak ?

Zrozumiałem to tak:

Mięso zapeklowane, nie mam czasu jutro wkładać do siatek, czy mogę to zrobić dziś i do jutra przetrzymać w solance ?

Nie wiem czy ktoś to już sprawdził ale jak zachowa się siatka która poleży w zalewie 2 tygodnie? Czy dalej będzie się nadawała do powieszenia na haku? Druga sprawa, może to głupie pytanie ale czy siatka w żaden sposób w tej zalewie nie odda swojego zapachu, smaku wędlinie ?

Nie wiem czy ktoś to już sprawdził ale jak zachowa się siatka która poleży w zalewie 2 tygodnie? Czy dalej będzie się nadawała do powieszenia na haku? Druga sprawa, może to głupie pytanie ale czy siatka w żaden sposób w tej zalewie nie odda swojego zapachu, smaku wędlinie ?

Nic się nie stanie.

Siatka bardzo dobrze trzyma wodę , więc ociekanie będzie nieco utrudnione

Jakie to ma znaczenie, czy siatka leży tydzień w solance, czy została założona na wędlinę przed ociekaniem ? Siatka i tak przyjmie "swoją" ilość wody/wilgoci. Moim zdaniem bez różnicy ...

Akurat i na szczęście

uff :grin: wpadłem na taki pomysł z karkówką i piersią indyka..

chociaż ostatnim razem karkówka peklowana w siatce była ok, więc się tak nie martwiłem :) a pytanie dlatego tak jest lepiej???

Proste.. robisz, wkładasz do peklowania i masz z głowy - nie trzeba przed wędzeniem zajmować się drobiazgami ;)

problemów z niedopeklowanym środkiem nie było.. Pozdrawiam

Nigdy nie wieszamy za siatkę!

Poproszę o jakieś konkretne uzasadnienie bo nie bardzo wiem dlaczego.

Z tego co widzę to wielu forumowiczów włącznie ze mną tak robi. Jak na razie nie zauważyłem w związku z tym jakiejś ujmy dla wędzonek. Porównywałem to tych sznurowanych bo tak też mi się zdarza robić.

Z góry dzięki za uzasadnienie.

czy została założona na wędlinę przed ociekaniem

A czy ja powiedziałem ,że siatka jest zakładana przeze mnie przed ociekaniem :shock: .Wręcz przeciwnie.Najpierw ociekanie na kratkach, później do siatki po ociekaniu.Tak przewiduje technologia i tego się trzymam.A dlaczego to już wiele tu na ten temat napisano :wink:

[ Dodano: Sob 22 Wrz, 2012 11:20 ]

Tylko po co peklować bez , jak można w siatce ?

A odpowiedź masz powyżej czemu bez.

W celu wyjaśnienia sprawy całej:

Zadając pytanie o peklowanie w siatce, jasno pisałem, że chodzi o ostatni etap peklowania. Pekluję mięso zazwyczaj 5 dni (bez siatki), potem napycham do siatki, wieszam do ociekania, osuszanie i wędzenie. W tym konkretnym przypadku zależało mi na czasie. Wędziłem w piątek wieczorem. W piątek rano musiałbym mięso wsadzić do siatki i powiesić do ociekania. Wkładanie do siatki, wiązanie, zawsze trochę czasu zajmuje, a rano, przed pracą każda sekunda u mnie na wagę złota. Więc wykoncypowałem sobie, że mięso do siatki włożę na spokojnie wieczorem w czwartek i w tej siatce przez noc sobie poleży, a w piątek szybko wyjmę do ociekania. Stąd moje pytanie o peklowanie w siatce.

Nigdy nie wieszamy za siatkę!

Ja zawsze wieszam za siatkę, przy napychaniu zostawiam luźny kawałek siatki i za niego wieszam na haku. Jeszcze nigdy nie spadło.

W przemyśle mięsnym opracowane są pewne wzorce i metody produkcji i nikt nie wpadł na pomysł by peklować w siatkach jak również nikt nie wiesza na haczyki szynek i innych wyrobów. A w domowych wyrobach samowolka, każdy robi jak mu się podoba, albo jak umie, a przy tym zadaje humorystyczne pytania . Proszę przeczytać procesy produkcji poszczególnych produktów np.

http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/101-szynka-wolowa-gotowana

Jak się robi inaczej, to na skróty z cwaniactwa lub lenistwa. To jest moje zdanie . Uczono mnie robić pętelki do zawieszania i tak robię i to jest lepsze nawet ze względów sanitarnych