Pools Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 Czy można peklowane mięso zapakować do siatki i z powrotem włożyć je do solanki ? Kombinuje tak, ze względu na oszczędność czasu. Peklować mięso ma się do jutra, a dzisiaj bym już je w siatki włożył, co by jutro raz dwa do ociekania powiesić. Robił ktoś tak ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 Możesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pools Posted September 6, 2012 Author Report Share Posted September 6, 2012 Dzięki za szybka odpowiedź. Bałem się, że siatka może jakoś wpłynąć na peklowanie, ma swój charakterystyczny zapach. Dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomGlog Posted September 18, 2012 Report Share Posted September 18, 2012 Siatka w pewien sposób przecież ściska mięso. Nie powoduje to że trzeba takie mięso dłużej peklować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 18, 2012 Report Share Posted September 18, 2012 Nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 18, 2012 Report Share Posted September 18, 2012 Napiszę tak. Gdyby peklowanie w siatce cokolwiek upraszczało, przemysł juz dawno by tę metodę stosował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted September 18, 2012 Report Share Posted September 18, 2012 Napiszę tak. Gdyby peklowanie w siatce cokolwiek upraszczało, przemysł juz dawno by tę metodę stosował.popieram mięso powinno być poddane peklowaniu w solance swobodnie (jeżeli to konieczne jest co jakiś czas przemieszane w pojemniku),następnie jest formowanie szynek i pakowanie do siatki...przez siatkę nikt nie zobaczy stopnia przepeklowania mięsa,ani zmian o ile mogą takie wystąpić bakteryjnych (powietrze zawsze robi małe spustoszenie w mięśniu) czyniąc wady w gotowym produkcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 18, 2012 Report Share Posted September 18, 2012 Jeśli od początku to zgoda, ale ... Czy można peklowane mięso zapakować do siatki i z powrotem włożyć je do solanki ? Kombinuje tak, ze względu na oszczędność czasu. Peklować mięso ma się do jutra, a dzisiaj bym już je w siatki włożył, co by jutro raz dwa do ociekania powiesić. Robił ktoś tak ? Zrozumiałem to tak: Mięso zapeklowane, nie mam czasu jutro wkładać do siatek, czy mogę to zrobić dziś i do jutra przetrzymać w solance ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomGlog Posted September 18, 2012 Report Share Posted September 18, 2012 Nie wiem czy ktoś to już sprawdził ale jak zachowa się siatka która poleży w zalewie 2 tygodnie? Czy dalej będzie się nadawała do powieszenia na haku? Druga sprawa, może to głupie pytanie ale czy siatka w żaden sposób w tej zalewie nie odda swojego zapachu, smaku wędlinie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 18, 2012 Report Share Posted September 18, 2012 Czy dalej będzie się nadawała do powieszenia na haku?Nigdy nie wieszamy za siatkę! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Nie wiem czy ktoś to już sprawdził ale jak zachowa się siatka która poleży w zalewie 2 tygodnie? Czy dalej będzie się nadawała do powieszenia na haku? Druga sprawa, może to głupie pytanie ale czy siatka w żaden sposób w tej zalewie nie odda swojego zapachu, smaku wędlinie ? Nic się nie stanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Potwierdzam wypowiedź Miro.Zawsze praktycznie pakuję w siatkę + nastrzyk do oporu i w zalewę. Nigdy nie trzymałem dłużej jak tydzień w solance , także nie wiem czy po 2 tygodniach zachodzą jakieś zmiany ,ale myślę,że nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Siatka bardzo dobrze trzyma wodę , więc ociekanie będzie nieco utrudnione ,ale nie niemożliwe.Tylko po co peklować w siatce jak można bez.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darhel Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Siatka bardzo dobrze trzyma wodę , więc ociekanie będzie nieco utrudnioneJakie to ma znaczenie, czy siatka leży tydzień w solance, czy została założona na wędlinę przed ociekaniem ? Siatka i tak przyjmie "swoją" ilość wody/wilgoci. Moim zdaniem bez różnicy ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Chciałbym zapytać kol. specjalistów, co daje peklowanie w masownicy próżniowej, jakie powinny być czasy takiego peklowania i wszystkiego co się z tym wiąże. Zarówno plusy jak i minusy takiego przygotowywania mięsa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Masz rację, pociągnie tyle samo wilgoci, ale są materiały które po tygodniu w wodzie mogłyby się lekko pisząc ...... zepsuć.Akurat i na szczęście poliester i guma nie mają takich właściwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Akurat i na szczęścieuff :grin: wpadłem na taki pomysł z karkówką i piersią indyka.. chociaż ostatnim razem karkówka peklowana w siatce była ok, więc się tak nie martwiłem a pytanie dlatego tak jest lepiej??? Proste.. robisz, wkładasz do peklowania i masz z głowy - nie trzeba przed wędzeniem zajmować się drobiazgami problemów z niedopeklowanym środkiem nie było.. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlawekCh Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Nigdy nie wieszamy za siatkę! Poproszę o jakieś konkretne uzasadnienie bo nie bardzo wiem dlaczego. Z tego co widzę to wielu forumowiczów włącznie ze mną tak robi. Jak na razie nie zauważyłem w związku z tym jakiejś ujmy dla wędzonek. Porównywałem to tych sznurowanych bo tak też mi się zdarza robić. Z góry dzięki za uzasadnienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Maxell napisał/a: Nigdy nie wieszamy za siatkę! Poproszę o jakieś konkretne uzasadnienie bo nie bardzo wiem dlaczego. sławek, Mirkowi chyba chodziło o to, że siatka może się po prostu zerwać podczas wędzenia... ale może sam wyjaśni co miał na myśli... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 22, 2012 Report Share Posted September 22, 2012 czy została założona na wędlinę przed ociekaniemA czy ja powiedziałem ,że siatka jest zakładana przeze mnie przed ociekaniem :shock: .Wręcz przeciwnie.Najpierw ociekanie na kratkach, później do siatki po ociekaniu.Tak przewiduje technologia i tego się trzymam.A dlaczego to już wiele tu na ten temat napisano :wink: [ Dodano: Sob 22 Wrz, 2012 11:20 ]Tylko po co peklować bez , jak można w siatce ?A odpowiedź masz powyżej czemu bez. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pools Posted September 22, 2012 Author Report Share Posted September 22, 2012 W celu wyjaśnienia sprawy całej: Zadając pytanie o peklowanie w siatce, jasno pisałem, że chodzi o ostatni etap peklowania. Pekluję mięso zazwyczaj 5 dni (bez siatki), potem napycham do siatki, wieszam do ociekania, osuszanie i wędzenie. W tym konkretnym przypadku zależało mi na czasie. Wędziłem w piątek wieczorem. W piątek rano musiałbym mięso wsadzić do siatki i powiesić do ociekania. Wkładanie do siatki, wiązanie, zawsze trochę czasu zajmuje, a rano, przed pracą każda sekunda u mnie na wagę złota. Więc wykoncypowałem sobie, że mięso do siatki włożę na spokojnie wieczorem w czwartek i w tej siatce przez noc sobie poleży, a w piątek szybko wyjmę do ociekania. Stąd moje pytanie o peklowanie w siatce. Nigdy nie wieszamy za siatkę!Ja zawsze wieszam za siatkę, przy napychaniu zostawiam luźny kawałek siatki i za niego wieszam na haku. Jeszcze nigdy nie spadło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Nigdy nie wieszamy za siatkę! Prawdopodobnie chodziło Maxell, o fakt że jak skoczy temperatura to siatka może się stopić i spadną wyroby. Bardziej problematyczne dla wędzarni z bezpośrednim paleniskiem gdzie wyroby spadają do popiołu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 W przemyśle mięsnym opracowane są pewne wzorce i metody produkcji i nikt nie wpadł na pomysł by peklować w siatkach jak również nikt nie wiesza na haczyki szynek i innych wyrobów. A w domowych wyrobach samowolka, każdy robi jak mu się podoba, albo jak umie, a przy tym zadaje humorystyczne pytania . Proszę przeczytać procesy produkcji poszczególnych produktów np.http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/101-szynka-wolowa-gotowana Jak się robi inaczej, to na skróty z cwaniactwa lub lenistwa. To jest moje zdanie . Uczono mnie robić pętelki do zawieszania i tak robię i to jest lepsze nawet ze względów sanitarnych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 nikt nie wpadł na pomysł by peklować w siatkachDZIADKU, "nie bo nie" to wymówka typowa dla dzieci.... to ja zapytam odważnie DLACZEGO? dlaczego nie pekluje się w siatkach... jakie są argumenty przeciw.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Dziadku popraw link, bo nie działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.