Maciej_Zaleski Posted September 19, 2012 Report Share Posted September 19, 2012 Tak jak obiecywałem w temacie tusiaczka, że gdy sesja się skończy wezmę się za budowę wędzarni tak uczyniłem. Jednak dopiero teraz pragnę się szanownemu gronu pochwalić. Na początek jakie były założenia: Wędzarnia ma pomieścić ok. 30 kg wędzonek Posiadająca dymogenerator ze względu na "bezobsługowość" oraz słaby dostęp do drewna. Ma się mieścić do auta. Narysowałem prosty projekt, zawiozłem do zaprzyjaźnionego stolarza i czekałem. Wędzarnia składa się z paneli które łączone są przy pomocy szpilek i śrub motylkowych, dzięki temu składa i rozkłada się ja prawie bez użycia narzędzi, a po złożeniu można ją wrzucić do samochodu. Podczas malowania: http://imageshack.us/a/img692/8262/img00218201207201924.jpg By maciej_zaleski at 2012-09-19 Podczas pracy: http://imageshack.us/a/img854/3120/20120808827.jpg By maciej_zaleski at 2012-09-19 http://imageshack.us/a/img259/7894/20120808828.jpg By maciej_zaleski at 2012-09-19 http://imageshack.us/a/img515/7894/20120808830.jpg By maciej_zaleski at 2012-09-19 http://imageshack.us/a/img442/2149/20120808832.jpg By maciej_zaleski at 2012-09-19 http://imageshack.us/a/img267/3426/20120808829.jpg By maciej_zaleski at 2012-09-19 Do ogrzewania wędzarni używam dwóch grilli elektrycznych o łącznej mocy 4,4kW, sterowane przez regulator temperatury i mocy Pamel. Do dymienia używam dymogeneratora Rogera, używam zrębków Bukowo-olchowych oraz wrzucam pocięte gałązki drzew owocowych. Jestem z niej bardzo zadowolony:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
conda Posted September 19, 2012 Report Share Posted September 19, 2012 Mam pytanie odnośnie ogrzewania- konieczna jest moc ponad 4kW, czy to zapas mocy na sezon zimowy?Planuje uruchomić wędzarnię blaszaną (jeszcze nie ocieploną) i zastanawiałem się nad grzałką z temobiegu piekarnika - ok 2kW... ale czy to nie będzie za mało, może kupić od razu dwie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 19, 2012 Report Share Posted September 19, 2012 Użyłeś grilla jako elementu grzejnego.Wszystko ok. tylko kapiący tłuszcz może przeniknąć do sterownika i porażenie prądem pewne.Stare sterowanie grillem, albo usuń i pozostaw same grzałki, albo zamocuj to tak aby były na zewnątrz wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted September 19, 2012 Report Share Posted September 19, 2012 Można również wykonać sprytny deflektor, który zbierze tłuszcz i odprowadzi w jedno miejsce do pojemniczka.Alternatywnie zamocować grzałki pionowo na bocznych ścianach wędzarni na dole, osłonić okapnikami z blaszki, a na dole postawić wanienkę na tłuszczyk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej_Zaleski Posted September 19, 2012 Author Report Share Posted September 19, 2012 Tutaj nie ma tego na zdjęciach ale zaopatrzyłem się blache na złomie za całe 15 zł i troszkę ją podocinałem. Zrobiłem płytę pod grille oraz dwa deflektory na dwa grille jednak mam wrażenie, że dużo gorzej rozkłada się ciepło. Co do sterowników-termostatów, są one wymontowane. Grzałki są podłączone bezpośrednio, pozostała tylko obudowa plastikowa. Pod wędzarnią jest przykręcone gniazdo a od niego odchodzi kabel do regulatora, dzięki czemu mogę dowolnie odłączać grzałki lub w przypadku awarii podłączać inne. Dlaczego tak duża moc? Szykuje się na wędzenie i dopiekanie w zimie. Uważam, że nadmiar mocy w rozsądnych ilościach jest potrzebny. Obie grzałki przy temp. wew. komory 45-50 stopni pracują na 30-35% mocy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 19, 2012 Report Share Posted September 19, 2012 To jeszcze te plastiki wywal .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej_Zaleski Posted September 19, 2012 Author Report Share Posted September 19, 2012 Tyle, że wtedy kable będą na wierzchu choć z tym mogę sobie poradzić to gorzej ze stabilnością grzałek, ponieważ poprzez te plastiki utrzymują się one w tych metalowych obudowach. Za wszelkie wskazówki dot. ulepszenia będę wdzięczny.PSZa jakiś tydzień będę w Łodzi to zrobię więcej zdjęć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mela84 Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 A może te grzałki wpuścisz z boku idasz dwie hermetyczne puszki na bokach wędzarni aby je podłączyć i dodatkowo okablowanie na zewnątrz do nich. Zwiększysz tym samym bezpieczeństwo jej użytkowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.