Jump to content

Wędzarnia Macieja


Recommended Posts

Tak jak obiecywałem w temacie tusiaczka, że gdy sesja się skończy wezmę się za budowę wędzarni tak uczyniłem. Jednak dopiero teraz pragnę się szanownemu gronu pochwalić.

 

Na początek jakie były założenia:

 

Wędzarnia ma pomieścić ok. 30 kg wędzonek

Posiadająca dymogenerator ze względu na "bezobsługowość" oraz słaby dostęp do drewna.

Ma się mieścić do auta.

 

Narysowałem prosty projekt, zawiozłem do zaprzyjaźnionego stolarza i czekałem.

 

Wędzarnia składa się z paneli które łączone są przy pomocy szpilek i śrub motylkowych, dzięki temu składa i rozkłada się ja prawie bez użycia narzędzi, a po złożeniu można ją wrzucić do samochodu.

 

Podczas malowania:

http://imageshack.us/a/img692/8262/img00218201207201924.jpg

By maciej_zaleski at 2012-09-19

 

Podczas pracy:

http://imageshack.us/a/img854/3120/20120808827.jpg

By maciej_zaleski at 2012-09-19

 

http://imageshack.us/a/img259/7894/20120808828.jpg

By maciej_zaleski at 2012-09-19

 

http://imageshack.us/a/img515/7894/20120808830.jpg

By maciej_zaleski at 2012-09-19

 

http://imageshack.us/a/img442/2149/20120808832.jpg

By maciej_zaleski at 2012-09-19

 

http://imageshack.us/a/img267/3426/20120808829.jpg

By maciej_zaleski at 2012-09-19

 

 

Do ogrzewania wędzarni używam dwóch grilli elektrycznych o łącznej mocy 4,4kW, sterowane przez regulator temperatury i mocy Pamel. Do dymienia używam dymogeneratora Rogera, używam zrębków Bukowo-olchowych oraz wrzucam pocięte gałązki drzew owocowych.

 

Jestem z niej bardzo zadowolony:)

Link to comment
Share on other sites

Mam pytanie odnośnie ogrzewania- konieczna jest moc ponad 4kW, czy to zapas mocy na sezon zimowy?

Planuje uruchomić wędzarnię blaszaną (jeszcze nie ocieploną) i zastanawiałem się nad grzałką z temobiegu piekarnika - ok 2kW... ale czy to nie będzie za mało, może kupić od razu dwie?

Link to comment
Share on other sites

Można również wykonać sprytny deflektor, który zbierze tłuszcz i odprowadzi w jedno miejsce do pojemniczka.

Alternatywnie zamocować grzałki pionowo na bocznych ścianach wędzarni na dole, osłonić okapnikami z blaszki, a na dole postawić wanienkę na tłuszczyk.

Link to comment
Share on other sites

Tutaj nie ma tego na zdjęciach ale zaopatrzyłem się blache na złomie za całe 15 zł i troszkę ją podocinałem. Zrobiłem płytę pod grille oraz dwa deflektory na dwa grille jednak mam wrażenie, że dużo gorzej rozkłada się ciepło.

 

Co do sterowników-termostatów, są one wymontowane. Grzałki są podłączone bezpośrednio, pozostała tylko obudowa plastikowa. Pod wędzarnią jest przykręcone gniazdo a od niego odchodzi kabel do regulatora, dzięki czemu mogę dowolnie odłączać grzałki lub w przypadku awarii podłączać inne.

 

Dlaczego tak duża moc? Szykuje się na wędzenie i dopiekanie w zimie. Uważam, że nadmiar mocy w rozsądnych ilościach jest potrzebny. Obie grzałki przy temp. wew. komory 45-50 stopni pracują na 30-35% mocy.

Link to comment
Share on other sites

Tyle, że wtedy kable będą na wierzchu choć z tym mogę sobie poradzić to gorzej ze stabilnością grzałek, ponieważ poprzez te plastiki utrzymują się one w tych metalowych obudowach. Za wszelkie wskazówki dot. ulepszenia będę wdzięczny.

PS

Za jakiś tydzień będę w Łodzi to zrobię więcej zdjęć.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...