mela84 Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Dawno, dawno temu mój Tatuś mając swoje gospodarstwo zawsze po świniobiciu robił własne wyroby wędząc je w zwykłej beczce, smak i jakość wędzonek zachwycał mnie i moją rodzinę. Zmieniając miejsce zamieszkania oddał beczkę na złom a tym samym uciął mi możliwość kontynuowania własnej przygody z zadymianiem. Od dłuższego czasu chodził ze mną smaczek za wędzonka z domowego wyrobu. Teściu rozpoczął budowę własnej wędzarni, jeśli to tak można tak nazwać, chodzi mi tu o wędzenie dymem z agregatu dymowego gdzie temperatura w komorze podtrzymywana jest przez grzałkę sterowaną przez termostat. Jednak szło mu to bardzo, poooowooooliiii, postanowiłem ze szwagrem namówić teścia na postawienie wędzarni na stałe, którą znalazłem na waszej stronie http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1325&Itemid=4 proces podchodzenia do budowy i akceptowania pomysłu trwał około roku. Kulminacyjny punk miał miejsce tego lata, kiedy to kolega z pracy poczęstował mnie schabem uwędzonym na ciepło, oczywiście nie zapominając o teściu. Kiedy otrzymaliśmy oficjalne przyzwolenie na rozpoczęcie budowy, od razu wzięliśmy się do działania, aby się nie rozmyślił. Ruszył zakup materiałów! Pierwszą rzeczą, jaką nabyliśmy, były drzwiczki do paleniska kupione na allegro oraz termometr. Ogólny kosztorys całości wyniósł nas około 1000 zł i postaram się w najbliższym czasie wyszczególnić jak wyglądało cenowe zestawienie całości. Budowa rozpoczęła się intensywnie od 1 sierpnia tego roku, znalezienie miejsca na ulokowanie wędzarni, pierwsze rozmyślania nad jej wielkością w odniesieniu do oryginalnego wyglądu "Jackosza". Odległość paleniska od komory wędzarniczej to 170 cm, palenisko na wstępie zostało wykonane z pol-bruku zalegającego na działce dzięki któremu mieliśmy ograniczyć koszty przy zakupie cegły. Całość została postawiona na solidnym fundamencie. Komin wykonany z cegły dymowej (7 sztuk), podstawa pod komorę wędzarniczą wykonana z cegły klinkierowej. http://sojusz.anathema.w.interii.pl/wedzarnia/DSCF5886.JPG http://sojusz.anathema.w.interii.pl/wedzarnia/DSCF5889.JPG Stelaż wykonany z kantówki 60x40, miał być otwierany dach jednak zrezygnowałem z tego pomysłu na rzecz większych drzwiczek wsadowych do komory http://www.jucek.type.pl/wedzarniawww/zdjecie0140.jpg Na chwile obecną końcowy efekt http://www.jucek.type.pl/wedzarniawww/dscf6030.jpg http://www.jucek.type.pl/wedzarniawww/dscf6039.jpg Małe podsumowanie i dalszy opis już jutro. Kosztorys: - drzwiczki do paleniska 70 zł allegro - termometr do wędzarni 20 zł allegro, jednak został już kupiony drugi bezprzewodowy z sondą za 120 zł z przesyłką http://www.tchibo.pl/Cyfrowy-termometr-do-pieczeni-sterowany-sygnalem-radiowym-p400010200.html - boazeria elewacyjna (19), 5 metrów kwadratowych, 200 zł Castorama - Listwa narożnikowa 40x40 - 5 sztuk po 4zł = 20zł Castorama - Drewnochron 2 puszki po 15 zł - Gont 5 metrów - 150 zł - Klinkier plus klej do klinkieru (30 Kg) 100 zł - Cement plus drut zbrojeniowy - Szamotka - Castorama - Klej Szamotowy 34zł Castorama - Deski odpad - Zawiasy 2sztuki - Zamknięcie do drzwiczek - Ćwierćwałek do wykończenia 5mb - Castorama Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leganet Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Super ! dużo pracy włożyliście ale sie opłacało. Też przez to przeszedłem - zobaczcie moją wędzarenkę - http://www.wedzarnia.koti.pl . Gratuluje i pozdrawiam Leszek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mela84 Posted September 23, 2012 Author Report Share Posted September 23, 2012 mela84, Ty w końcu jesteś kobietą, czy facetem? W profilu zaznaczyłaś/-eś "kobieta", piszesz jak facet, to w końcu jak to z Tobą jest? Ogólnie konto założyła moja żona, ogólnie konto jest wspólne a że trzeba było zaznaczyć płeć to tak zostało to wybrane jak jest obecnie Super ! dużo pracy włożyliście ale sie opłacało. Też przez to przeszedłem - zobaczcie moją wędzarenkę - http://www.wedzarnia.koti.pl . Gratuluje i pozdrawiam Leszek Ciekawy pomysł na wędzarni i w dodatku ładna działeczka wokół wędzarni Małe uzupełnienie kosztorysu: Cegła szamotowa mała 43 sztuki po 2,95 szt = 126,85 Castorama Zaprawa szamotowa 25 kg 30,64 zł Castorama Wałek WKLESLEY 16zł Castorama Zaprawa murarska 25k - 3 worki - 30,54 Zaprawa do klinkieru 30kg - 1 worek - 21 zł 4 płytki podłogo 300x300 mrozoodporne - na podłogę w komorze wędzarniczej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leganet Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 szkoda czasu na tłumaczenie - trzeba było odpisać " obojga płci" hehe zamiast trzymać sie meritum putanie o płeć - cosik wedliny obrosły w piórka - szkoda - jeszcze raz mela gratuluję i pozdrwiam - Leszek mela84, Ty w końcu jesteś kobietą, czy facetem? W profilu zaznaczyłaś/-eś "kobieta", piszesz jak facet, to w końcu jak to z Tobą jest? Ogólnie konto założyła moja żona, ogólnie konto jest wspólne a że trzeba było zaznaczyć płeć to tak zostało to wybrane jak jest obecnie Super ! dużo pracy włożyliście ale sie opłacało. Też przez to przeszedłem - zobaczcie moją wędzarenkę - http://www.wedzarnia.koti.pl . Gratuluje i pozdrawiam Leszek Ciekawy pomysł na wędzarni i w dodatku ładna działeczka wokół wędzarni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 - cosik wedliny obrosły w piórka - szkoda \ Czy może coś kolegę niepokoi w formule forum/strony? Proszę ewentualne uwagi wrzucać na skrzynkę do Administracji..a zapewne zostanie udzielona wyczerpująca odpowiedź. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Kulminacyjny punk miał miejsce tego lata, ... :rolleyes: czyli zimy jeszcze nie ''przetrwała''..Odległość paleniska od komory wędzarniczej to 170 cm. No ... i nie ocieplony ten kanał... :rolleyes: Kurak wyszedł CACY :thumbsup: :clap: 4 płytki podłogo 300x300 mrozoodporne - na podłogę w komorze wędzarniczej A to po co...? :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niedobry78 Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Celnie...i warto podążyć za delikatną sugestią Einshel...jeśli zima też planujemy wędzić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 No ... i nie ocieplony ten kanał...w sumie, to nie widać dokładnie... może jednak ocieplony... ja ze swojej strony "puścił" bym ten kanał w ziemi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati31 Posted September 24, 2012 Report Share Posted September 24, 2012 jak możesz daj jakąś fotki paleniska jak jest zrobione Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mela84 Posted September 24, 2012 Author Report Share Posted September 24, 2012 Kulminacyjny punk miał miejsce tego lata, ... :rolleyes: czyli zimy jeszcze nie ''przetrwała''..Odległość paleniska od komory wędzarniczej to 170 cm. No ... i nie ocieplony ten kanał... :rolleyes: Kurak wyszedł CACY :thumbsup: :clap: 4 płytki podłogo 300x300 mrozoodporne - na podłogę w komorze wędzarniczej A to po co...? :shock: Kanał nieocieplony bo ma służyć jako suszarnia do drzewa i zobacze jak to będzie sie zachowywało w zimę, ogólnie jest przymiarka ocieplenia go watą, albo położenie samego tylko tynku ale to sie okaże jak przetestuje ją w zimę lub przy niższych temperaturach. Co do podłogi w wędzarni to lepiej się usuwa ewentualny tłuszcz a utrzymanie higieny w takim miejscu jest o wiele łatwiejsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted September 24, 2012 Report Share Posted September 24, 2012 leganet, Bardzo miła dla oka konstrukcja. Wyroby....pozazdrościć. A przy okazji, pozdrowienia dla ziomali. PZDR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mela84 Posted September 24, 2012 Author Report Share Posted September 24, 2012 Po pierwszym malowaniu drewnochronem który okazał się za jasny i został poprawiony z orzecha na palisander jak niżej http://www.jucek.type.pl/wedzarniawww/zdjecie0145.jpg Front jeszcze bez dalszej części daszka na drzewo do suszenia, już pomalowany na kolor ciemniejszy (palisander) http://www.jucek.type.pl/wedzarniawww/dscf5996.jpg Palenisko: Palenisko zostało wymurowane z bol-bruku, w środku wyłożone cegłom szamotową aby uniknąć pęknięć od samej temperatury panującej w środku paleniska. Ogólnie były małe obawy nad utrzymaniem temperatury w środku komory wędzarniczej, jednak okazały się bezpodstawne, a drzwiczki które ukazał w swojej wędzarni jackosz okazały się dobrym elementem regulacji dopływu powietrza do komory spalania. Różnica poziomów między wlotem a wylotem dymu to 25 cm http://www.jucek.type.pl/wedzarniawww/zdjecie0157.jpg Mam zdjęcia tylko górnej warstwy paleniska już zamknientego szamotką od góry, jednak ściany boczne i wewnątrz wędzarni tak samo są wyłożone szamotką http://www.jucek.type.pl/wedzarniawww/zdjecie0153.jpg Na tym etapie popełniłem mały błąd, dając "Teownik" podtrzymujący szamotkę pozwoliłem tym samym na wydostanie się temperatury z wewnątrz paleniska na górę tym samym powoduje to zwiększone nagrzewanie się, zamiast tego powinienem dać szerszą bednarkę aby zamkną szamotką szczelniej wnętrze paleniska i odizolować je od scian zewnętrzynych. http://www.jucek.type.pl/wedzarniawww/zdjecie0154.jpg Tu już całość zalana betonem http://www.jucek.type.pl/wedzarniawww/zdjecie0155.jpg Palenisko jeszcze nie skończone, ponieważ w późniejszym czasie jak już szał wędzenia zmaleje obłożę je pełną cegłą klinkierową od góry lub jakimś ciekawym elementem wykończeniowym. Wędzarnia: Podłoga w komorze spalania wyłożona 4 płytkami podłogowymi mrozoodpornymi. Wymiary podłogi wewnątrz wędzarni 600x600, umożliwia to łatwiejsze utrzymanie higieny wewnątrz komory wędzenia. Klinkier ułożony w 4 warstwach po 14 cegieł plus minus cegła na otwory w sumie dając około 53-56 cegieł łącznie. Mocowanie stelażu drewnianego przykręcone do cegły kołkami rozporowymi fi 12. Stelaż mocowany z uwzględnieniem grubości boazerii elewacyjnej (19mm) tak aby po zamontowaniu lekko odstawała od fundamentu tworząc malutki gzymsik do 2mm. Komora wędzarnicza obita w/w boazerią, sufit zamknięty deską z otworem na komin. Dach spadzisty lekko obniżony od oryginału jackosza, również obity deską taką samą jak sufit, całość obłożona gontem ( zielony trapez). Otwór wsadowy do wędzarni powiększony do maksimum co bardzo ułatwia wyciąganie towaru z wędzarni. Wymiary: Palenisko od zewnątrz 720x720x550 Wymiar drzwiczek od zewnątrz 320x470 Otwór wsadowy mały 200x110 Otwór wsadowy duży 200x180 Daszka nad kanałem dymowym 2300x1040 Różnica poziomów między wlotem a wylotem dymu to 250mm przy długości kanału tak jak pisałem 1700mm Komora wędzarnicza: Fundament + klinkier 910x910x420 Komora drewniana 940x940x1000 w prostokącie komin zrobiony w kwadracie 200x200 wpuszczony do podbitki stropowej wykonanej z desek Otwór wsadowy do komory wędzarniczej 700x800 Drzwiczki do komory 770x900 Całkowita wysokość wędzarni od ziemi z kominem to 1900 Daszek przy wędzarni po 700x1230 na każdą ze stron czyli x 2 Co do zużycia drzewa wydaje mi się że jest małe, temperaturę pożądaną bardzo łatwo utrzymać poprzez regulacje drzwiczek dolnych do paleniska, samo wędzenie nie wymaga dużego nadzoru, a zakup nowego termometru z bezprzewodowym wyświetlaczem zmniejszy tą czynność do minimum. Ogólnie zostało kilka rzeczy do dopieszczenie jednak samo wędzenie i efekt końcowy sprawia iż zadowolenie moje i całej rodziny jest na większym poziomie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.