kokos Posted September 24, 2012 Report Share Posted September 24, 2012 Witam, no i okazało sie, że po 1,5 roku bawienia się w wędzenie moja obecna wędzareczka robi sie mała. Posprawdzałem w "necie" jakie grzałki są do kupienia, posiedziałem, podumałem i mam pomysł na taką jak widać na rysunkach wędzarnię elektryczną z grzałkami 2 x 1600W z regulatorem mocy oraz regulatorem temperatury napędzaną dymem z maszyny "Made in ROGER" Cała konstrukcja bedzie z deski o grubości 2,5 cm. Nie opisuję jaka bedzie góra wędzarni (daszek), gdyż tutaj na forum jest tyle sprawdzonych i opisanych projektów, że coś "skopiuje" Bardzo proszę o konstruktywne porady, krytyka też mile widziana ha ha. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciejdeb Posted September 24, 2012 Report Share Posted September 24, 2012 fajna, ja bym zrobil ciut wyzsza, te 64cm bym zrobil na cos okolo 90cmale po ci taka duza moc? wydaje mi sie ze sama grzalka na 1600 bedzie w sam raz, ja mam 600 i jakos sobie radze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Feederman Posted September 24, 2012 Report Share Posted September 24, 2012 kokos, może od razu czynić więcej rozmiarem? Przejdzie 1,5 roku i znów przerabiać. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokos Posted September 24, 2012 Author Report Share Posted September 24, 2012 Witam, Kurcze maciejdeb ona juz teraz wydaje mi sie wysoka bo 100 cm plus np. kółka to już 110 cm i plus te 26 cm do pełnych 90 cm bedzie okolo 136 cm, a to chyba za dużo i może być niezbyt wygodnie. Apropo mocy to ja teraz mam w małej wędzarni 2000W i regulatorem mocy doskonale się nad tą mocą panuje, a w mrozne dni kto wie czy się nie przyda. Koszt grzałek nie jest wielki wiec niema co się zastanawiać tylko montować 2. Zawsze lepiej mieć rezerwe niż potem przerabiać "bo słabo grzeje" Feederman ja obecnie mam sporo mniejszą i jakoś te 1,5 roku dawałem rade. Wydaje mi się, że jak na moje potrzeby, a może i czasami rodzinki bedzie OK. Jeżeli się mylę to bedziemy robić 3 ha ha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 Mam okazję kupić coś takiego : http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/58148_160472277316091_7071675_n.jpg A to opis : Autoklaw "suchy" renomowanej firmy Memmert. Stan idealny (termostat, wewnętrzne szklane drzwi, półki, termometr, czas grzania). Zakres temperatur 30-120 stopni, moc 1200 W. Ostatni przegląd techniczny i dopuszczenie do użytku w warunkach medycznych w 2000 r. Od 10 lat u mnie w domu służył za komodę/szafkę kuchenną. Gdyby nie brak miejsca, to w życiu bym go się nie pozbywała. Wymiary max - 76x71x57 cm. — w miejscu: Gdańsk Nowy Port Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 Henio, jak cena okazyjna a nie jak za sprzęt laboratoryjny to bierz w ciemno. Fajna wedzarnia z tego wyjdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 Tak właśnie pomyślałem - ożenić z " Rogerem" i fajne dzieci wyjdą :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 Heniu :grin: Jak cena dobra, to tusiaczek dobrze gada :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 Tak właśnie pomyślałem - ożenić z " Rogerem" i fajne dzieci wyjdą :wink:Ty nie myśl tylko bierz albo daj znać gdzie toto stoi :grin: Do autoklawu to nawet i sterownik niepotrzebny bo ma dokładne nastawy temp. Nic nie trzeba przerabiać, docieplać tylko dziurku pod DG i jechane :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 Zaraz zaraz ... jak ożenić ? ... jakie dzieci ? ... jakie dziurki ? ... jakie "jechane"? - mnie już starczy :grin: PSFajny sprzęt - mógłby być troszkę wyższy ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 Przed chwilą gadałem na priv - chce 500 ja daję 200 :wink: Stoi u mnie za fyrtlem i pewnie będzie moja . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 Ale będzie Twoja machina czy właścicielka :grin: Powiedz że ja za 350 kupiłem lodówke side by side na wędzarnię tak że Twoje proponowane dwie stówki to jedyna i niepowtarzalna okazja :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Ale będzie Twoja machina czy właścicielkaWłaścicielka machiny dziś wkleiła swoją fotkę na FB - dać namiary ? :wink: http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/536809_535771073119541_342275832_n.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Hehehe, Henio , bierz i demoluj :grin: Pani Ci jeszcze dopłaci żebyś brał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 Zakupione za cenę wywoławczą :wink: sprawdzone pod względem technicznym , przeróbek będzie niewiele . Jak na moje potrzeby to wystarczy , borniak pewnie mniejszy w środku . http://img577.imageshack.us/img577/9665/003gvq.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 Czyli Twoje 200 czy jej 500? Zresztą nieważne, grunt że nabyłeś i będzie z tego naprawdę super wedzarka :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 Moje dwasta (kobieta twarda jest , ale kruszeje z czasem) Ustrojstwo ma fajny "otwieracz" na ujście dymu z tyłu , grzeje z czterech stron (boki) i mały dylemat - zadymiacz trzeba zainstalować z tyłu , ale lepiej bym go widział z boku i trzeba dać połączenie rury wylotowej z tylną stroną .Ma to też swój plus , bo po drodze mogę zainstalować jakiś skraplacz na "płynny dym" . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 Wiesz Henio, patrząc na zdjęcie co to je uczynnie zapodałeś z Waszych negocjacji cenowych to ja się jej nie dziwię że w końcu zmiękła jak ją tak troszkę w stroju Ewy na chłodzie potrzymałeś :grin: Ale warto było bo sprzęcior super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 Dziś miałem czas na dokładne popatrzenie na autoklaw . Oprócz wędzenia będzie służył do sterylizacji naczyń i wekowania konserw . Termostat trzyma idealnie temp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 Oprócz wędzenia będzie służył do sterylizacji naczyń i wekowania konserwjuż wcześniej chciałem zwrócić uwagę że skoda troszkę niszczyć ten sprzęt... Henio wydaje mi się że jak już będziesz w nim wędził to do sterylizacji naczyń to za bardzo sie nie nada - aromaty.... konserwy to jeszcze jakoś choć słoiki będą "waliły" wędzonką :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted November 28, 2012 Report Share Posted November 28, 2012 Henio, patrzac na obiekt nie musiałbys rozgrzewac wedzarni , ze studzeniem tez nie bedzie klopotu po wedzeniu :wink: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matey Posted February 7, 2013 Report Share Posted February 7, 2013 Witam serdecznie, w związku z tym że jestem tu nowy i bez 20 postów nie mogę zakładać tematu nie chce nabijać bez sensu postów i zaśmiecać forum. Jako że prowadzę lokal gastronomiczny i chciałbym poszerzyć swoją ofertę o smaczne wędliny pomyślałem, że kupię sobie wędzarnie i nauczę się wędzić. Z dotychczasowych obserwacji moją uwagę przykuły dwie wędzarnie: pierwsza to smokehouse 1/1 GN w cenie ok. 8.500zł druga zaś B-Smoker 9 w cenie 2.999. Różnica znacząca w cenie na pewno, w czym jeszcze ?Zależy mi aby wędzarnia była jak najbardziej zautomatyzowana co można przeczytać w opisie w/w sprzętów. Bardzo proszę doświadczonych w temacie o porady co kupić a czego nie kupować. Pozdrawiam i życzę smacznych kiełbasek ! Maciej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted February 7, 2013 Report Share Posted February 7, 2013 matey, jesli myslisz o automatyzacji procesu , to niewiele Ci pomożemy , w wielszości pracujemy na wedzarniach tradycyjnych, Przedstawione przez Ciebie urzadzenia sa fajne , ale dla mnie ciut za drogie, jestem amatorem , wiec uzywam rzeczy włąsnej konstrukcji oraz wedze bez automatyki , jest prawda ,że wielu kolegów montuje automatykę we wlasnym zakresie i konstrukcji, musisz chyba sobie odpowiedziec , czy bedziesz mali czas przygotowywac w swoim lokalu wyroby do wedzenia , czy nastawisz sie np.na wedzenie ryb , co uwazam jest mniej czasochłonne ,podobne urzadzenia widzialem w sklepach w Danii własnie do wedzenia ryb np. bellony ,jesli chcesz robic wedzonki , to przejrzyj uważnie forum i ocen mozliwosci wyrobu i sprzedazy ( ilosci etc ), gdzie wedzarnie umiescisz ,czy masz odprowadzenie spalin i jakim podlega wedzarnia przepisom, HACCAP , etc .ktore pewenij lepieju znasz ode mnie.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted February 7, 2013 Report Share Posted February 7, 2013 matey, najpierw zasięgnij opinii co na to "Twój" sanepid - z tego co wiem to robią problemy - szczegółów możesz dowiedzieć się od Lucioli5 . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.