Jump to content

Czas na większą wędzarnię

kokos

Recommended Posts

Witam,

no i okazało sie, że po 1,5 roku bawienia się w wędzenie moja obecna wędzareczka robi sie mała.

Posprawdzałem w "necie" jakie grzałki są do kupienia, posiedziałem, podumałem i mam pomysł na taką jak widać na rysunkach wędzarnię elektryczną z grzałkami 2 x 1600W z regulatorem mocy oraz regulatorem temperatury napędzaną dymem z maszyny "Made in ROGER"

Cała konstrukcja bedzie z deski o grubości 2,5 cm. Nie opisuję jaka bedzie góra wędzarni (daszek), gdyż tutaj na forum jest tyle sprawdzonych i opisanych projektów, że coś "skopiuje"

Bardzo proszę o konstruktywne porady, krytyka też mile widziana ha ha. Pozdrawiam

Witam,

Kurcze maciejdeb ona juz teraz wydaje mi sie wysoka bo 100 cm plus np. kółka to już 110 cm i plus te 26 cm do pełnych 90 cm bedzie okolo 136 cm, a to chyba za dużo i może być niezbyt wygodnie.

Apropo mocy to ja teraz mam w małej wędzarni 2000W i regulatorem mocy doskonale się nad tą mocą panuje, a w mrozne dni kto wie czy się nie przyda. Koszt grzałek nie jest wielki wiec niema co się zastanawiać tylko montować 2. Zawsze lepiej mieć rezerwe niż potem przerabiać "bo słabo grzeje"

Feederman ja obecnie mam sporo mniejszą i jakoś te 1,5 roku dawałem rade. Wydaje mi się, że jak na moje potrzeby, a może i czasami rodzinki bedzie OK. Jeżeli się mylę to bedziemy robić 3 ha ha.

• 1 month later...

Mam okazję kupić coś takiego :

http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/58148_160472277316091_7071675_n.jpg

A to opis :

Autoklaw "suchy" renomowanej firmy Memmert. Stan idealny (termostat, wewnętrzne szklane drzwi, półki, termometr, czas grzania). Zakres temperatur 30-120 stopni, moc 1200 W.

Ostatni przegląd techniczny i dopuszczenie do użytku w warunkach medycznych w 2000 r.

Od 10 lat u mnie w domu służył za komodę/szafkę kuchenną.

Gdyby nie brak miejsca, to w życiu bym go się nie pozbywała.

Wymiary max - 76x71x57 cm. — w miejscu: Gdańsk Nowy Port

Tak właśnie pomyślałem - ożenić z " Rogerem" i fajne dzieci wyjdą :wink:

Ty nie myśl tylko bierz albo daj znać gdzie toto stoi :grin: Do autoklawu to nawet i sterownik niepotrzebny bo ma dokładne nastawy temp. Nic nie trzeba przerabiać, docieplać tylko dziurku pod DG i jechane :grin:

Moje dwasta (kobieta twarda jest , ale kruszeje z czasem) Ustrojstwo ma fajny "otwieracz" na ujście dymu z tyłu , grzeje z czterech stron (boki) i mały dylemat - zadymiacz trzeba zainstalować z tyłu , ale lepiej bym go widział z boku i trzeba dać połączenie rury wylotowej z tylną stroną .Ma to też swój plus , bo po drodze mogę zainstalować jakiś skraplacz na "płynny dym" .

Oprócz wędzenia będzie służył do sterylizacji naczyń i wekowania konserw

już wcześniej chciałem zwrócić uwagę że skoda troszkę niszczyć ten sprzęt...

Henio wydaje mi się że jak już będziesz w nim wędził to do sterylizacji naczyń to za bardzo sie nie nada - aromaty....

konserwy to jeszcze jakoś choć słoiki będą "waliły" wędzonką :rolleyes:

• 2 weeks later...
  • 2 months later...

Witam serdecznie,

w związku z tym że jestem tu nowy i bez 20 postów nie mogę zakładać tematu nie chce nabijać bez sensu postów i zaśmiecać forum.

Jako że prowadzę lokal gastronomiczny i chciałbym poszerzyć swoją ofertę o smaczne wędliny pomyślałem, że kupię sobie wędzarnie i nauczę się wędzić.

Z dotychczasowych obserwacji moją uwagę przykuły dwie wędzarnie: pierwsza to smokehouse 1/1 GN w cenie ok. 8.500zł druga zaś B-Smoker 9 w cenie 2.999.

Różnica znacząca w cenie na pewno, w czym jeszcze ?

Zależy mi aby wędzarnia była jak najbardziej zautomatyzowana co można przeczytać w opisie w/w sprzętów.

Bardzo proszę doświadczonych w temacie o porady co kupić a czego nie kupować.

Pozdrawiam i życzę smacznych kiełbasek !

Maciej.

matey, jesli myslisz o automatyzacji procesu , to niewiele Ci pomożemy , w wielszości pracujemy na wedzarniach tradycyjnych, Przedstawione przez Ciebie urzadzenia sa fajne , ale dla mnie ciut za drogie, jestem amatorem , wiec uzywam rzeczy włąsnej konstrukcji oraz wedze bez automatyki , jest prawda ,że wielu kolegów montuje automatykę we wlasnym zakresie i konstrukcji, musisz chyba sobie odpowiedziec , czy bedziesz mali czas przygotowywac w swoim lokalu wyroby do wedzenia , czy nastawisz sie np.na wedzenie ryb , co uwazam jest mniej czasochłonne ,podobne urzadzenia widzialem w sklepach w Danii własnie do wedzenia ryb np. bellony ,jesli chcesz robic wedzonki , to przejrzyj uważnie forum i ocen mozliwosci wyrobu i sprzedazy ( ilosci etc ), gdzie wedzarnie umiescisz ,czy masz odprowadzenie spalin i jakim podlega wedzarnia przepisom, HACCAP , etc .ktore pewenij lepieju znasz ode mnie.Pozdrawiam