Maxell Posted October 5, 2012 Report Share Posted October 5, 2012 Kwas chlebny: Żytni, czarny chleb (60 dkg) pokrajać, wysuszyć, wrzucić do (najlepiej) kamiennego naczynia lub słoja, zalać 4 litrami wrzącej wody, zawiązać płótnem i zostawić na 8 godzin. Następnie płyn przelać ostrożnie, bez osadu, do drugiego słoja, dodać 3 dkg drożdży i 15 dkg cukru i zostawić w spokoju na 8 godzin. Teraz płyn przefiltrować przez rzadkie płótno i zlać do butelek, wkładając do każdej jeden rodzynek. Po upływie 8 godzin, kiedy rozpocznie się fermentacja, butelki dobrze zamknąć (korki lub zakrętki mozna dodatkowo zabezpieczyć drutem) i wynieśc w chłodne miejsce. Po 2-3 dniach kwas jest zdatny do użytku. Smacznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 5, 2012 Report Share Posted October 5, 2012 można po tym kierować samochodem :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted October 5, 2012 Report Share Posted October 5, 2012 Żytni, czarny chleb (60 dkg) pokrajać, wysuszyć, wrzucić do (najlepiej) kamiennego Wysuszyć w piekarniku :wink: http://www.sm.fki.pl/kwaschlebowy.htm Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.