Jump to content

Kwas chlebny (chlebowy)


Maxell

Recommended Posts

Kwas chlebny:

Żytni, czarny chleb (60 dkg) pokrajać, wysuszyć, wrzucić do (najlepiej) kamiennego naczynia lub słoja, zalać 4 litrami wrzącej wody, zawiązać płótnem i zostawić na 8 godzin. Następnie płyn przelać ostrożnie, bez osadu, do drugiego słoja, dodać 3 dkg drożdży i 15 dkg cukru i zostawić w spokoju na 8 godzin. Teraz płyn przefiltrować przez rzadkie płótno i zlać do butelek, wkładając do każdej jeden rodzynek. Po upływie 8 godzin, kiedy rozpocznie się fermentacja, butelki dobrze zamknąć (korki lub zakrętki mozna dodatkowo zabezpieczyć drutem) i wynieśc w chłodne miejsce. Po 2-3 dniach kwas jest zdatny do użytku.

Smacznego.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...