Jump to content

Wino z ciemnych winogron


Bartorex

Recommended Posts

Więc tak, mam po czubek głowy winogronu w tym roku. Nie jest on niestety tak słodki jak bywał poprzednimi laty. No ale pomyślałem żeby zrobić winko jakieś ,tylko nie znam się za bardzo, nie robiłem. Ma ktoś może doświadczenie w robieniu i mógłby mi podać jakiś przepisik. Wino najlepiej żeby było słodkie, pół słodkie. Mam wszystko co potrzebne do produkcji, tylko nie zawierzam zbytnio internetowym przepisom i chciałbym żeby ktoś z własnego doświadczenia napisał co i jak. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Link to comment
Share on other sites

Ja robię z ciemnych.Po konsultacjach z Abratkiem wyglądało to tak.Winogrona umyłem , oddzieliłem gałązki i wszystko do wiadra i zmiksowałem wiertarką z mieszadłem do gipsu.Dodałem drożdży wg. przepisu na opakowaniu i pożywki, zamknąłem wiadro pokrywą szczelnie i założyłem rurkę fermentacyjną i postawiłem w kuchni. I tak stały 2 tygodnie mieszane raz dziennie.Później sok przelałem do balonu, a kożuch z wierzchu do powłoczki i wycisnąłem jeszcze trochę soku.Balon zamknąłem korkiem z rurką fermentacyjną i postały jeszcze tydzień a później jak już słabo pracowały wlałem 3/4 l syropu.Syrop zrobiłem z 1 l przegotowanej wody i 1kg cukru.Teraz sobie ładnie pracują.Poczekam i jeszcze dodam resztę syropu póżniej.Abratek pisał ,że na 6 l soku potrzeba zrobić syrop 1l wody i 1,5-1,7 cukru i wlać w dwóch ratach.

Może za dobrze nie widać ,ale wierz mi na słowo ,że pracują :grin:

 

Link to comment
Share on other sites

Czy niezlapie jakis infekcji po codziennym myrdaniu?

Marcus, nie powinno, ja w piątek nastawiam kolejne wino z ciemnych winogron... trzeba tylko zachować min, higieny, czystości... pojemnik fermentacyjny, ewentualnie balon, wysiarkuj, lub potraktuj wrzątkiem (ostrożnie jesli szklany), wrzucasz miazgę, dodajesz pirosiarczynu potasu w ilości 0,6g/10l miazgi, tak sobie stoi 3, 4 dni - wtym czasie skórka oddaje kolor, następnie dajesz MD, tzw matkę drożdżową wcześniej przygotowaną i miazga , jak abratek pisał fermentuje sobie od 4 do 7 dni, co dziennie mieszasz, żeby ci miazga z "naczynia" nie wyszła :) Możesz zakryć tylko pieluchą z gumką. Nie musi być zamkniete rurką. Po tym czasie przecedzasz i lekko wyciskasz miazgę, ale naprawdę lekko, i wtedy masz czysty moszcz, dodajesz odpowiednia ilość syropu, zamykasz rurką i już :) Jeśli syrop chcesz dać na dwie raty, to drugą dajesz jak Blg spadnie tak do 4, nawet do 0, czas... to juz róznie bywa... nie raz wystarczy 5 dni, nie raz 10, zależy od rodzaju drozdży, temperatury...
Link to comment
Share on other sites

nadmierne siarkowanie może wybić drożdże.....

Ale to właśnie o to chodzi , żeby nie robić na dzikich drożdżach , tylko na szlachetnych , Drożdże winiarskie są do pewnych stężeń alkoholu , można więc przewidzieć moc naszego wina.

Potrzebny jest jeszcze cukromierz i kalkulator i można brać się za produkcję wina :)

Link to comment
Share on other sites

A to poco ?

Jesli wolno spytac?

po to że miazga dopóki jest gęsta zbija się w kożuch i utrudnia odprowadzenie dwutlenku

Witam ,

 

to nie do końca tak...

mieszanie ( czyli zatapianie czapy ) ma na celu zapewnienie równomiernego wyługowania aromatów i tanin ze skórek .

Trzeba tylko uważać na muszki owocówki.

 

tu: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=19131

 

jest w sposób b. przystępny podany przepis na czerwone wino gronowe.

 

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

balon, wysiarkuj, lub potraktuj wrzątkiem (ostrożnie jesli szklany)

 

NIE TRAKTUJ WRZĄTKIEM :!: Bez znaczenia czy ostrożnie czy nie :!:

Umyj balon i zdezynfekuj pirosiarczynem stosując się do dawki zawartej w opisie na opakowaniu.Dosyp do roztworu pirosiarczynu 2x więcej kwasku cytrynowego.

Pirosiarczyn działa dobrze w środowisku kwaśnym - a to już na opakowaniu napisane nie jest.

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Ale to właśnie o to chodzi , żeby nie robić na dzikich drożdżach , tylko na szlachetnych

sorry kolego ale czy komórki drożdży szlachetnych to w maskach pgaz chodzą??? :lol: :tongue:

ja pisałem o nieumiejętnym stosowaniu i wtedy praktycznie nie ma znaczenia odporność szczepu bo jak będzie siara w nadmiarze to nic się nie uchowa....

 

to nie do końca tak...

mieszanie ( czyli zatapianie czapy ) ma na celu zapewnienie równomiernego wyługowania aromatów i tanin ze skórek .

oczywiście że tez..... ale nie mieszanie "czapy" powoduje "ciśnienie" niekorzystne dla prawidłowej fermentacji.....a czasem może nawe narobić wokół troszkę bałaganu
Link to comment
Share on other sites

Nie polecam fermentacji w miazdze dłużej niż tydzień - wyjdzie cierpkie. Ja osobiście daję owoce na prasę, a jak bardzo oporne w tłoczeniu, to fermentuję w miazdze 2-3 dni.

 

Balonu nigdy nie dezynfekuję, myję tylko. Używam szlachetnych odmian drożdży, namnażam matkę, lub uwadniam tylko przed zaszczepieniem moszczu (w zależności od formy drożdży). Jeżeli ktoś się upiera przy dezynfekowaniu, to najlepiej kupić coś dla browarnictwa (np. OXI) - duża skuteczność, żadnych efektów ubocznych.

 

Drożdże dla prawidłowej fermentacji potrzebują dostępu do powietrza w początkowej fazie fermentacji (ja robię czopuch z waty na 3-6 dni), później zamykam rurką fermentacyjną.

 

Pożywki dla drożdży nie używam - nie widzę potrzeby jak się fermentuje owoce. Kwasku cytrynowego z przepisów lepiej nie dodawać, bo polskie owoce z reguły są kwaśne.

 

Co do cukru - dodaję roztwór partiami, jak zwalnia fermentacja. Jeżeli po dodaniu już nie przyspiesza, znak że dochodzimy do maks stężenia alkoholu i cukru należy dodać "na smak". Aptekarzom polecam do tego gęstościomierz (mnie się stłukł).

 

Samego pędzenia nie opisuję, bo masa jest przepisów na sieci. Dużo zależy od doświadczenia, po 3 winie będziesz w stanie ocenić wszystko "na oko". Robię co roku ponad 100l winka i zawsze wychodzi :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...