świadziu Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 Poszukuję garnka o pojemności 40 - 50 litrów który w tym momencie będę mógł użytkować na kuchence gazowej a w przyszłości na indukcyjnej. Myślę o garnku ze stali nierdzewnej ( większa żywotność ) ale nie wiem czy tego typu garnki spełniają moje wymagania.Garnek ma mi służyć do pasteryzacji słoików oraz do podgrzewania mleka z którego będę robił serki.Czy możecie polecić jakąś firmę lub hurtownię gdzie mogę dokonać korzystnego zakupu ? Z góry dziękuję za każdą pomoc w temacie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 Witamzastanów się nad technicznym rozwiązaniem zadania. Kuchenka gazowa podgrzeje każdy rodzaj garnka - więc cenowo możesz kupić coś tańszego i jak będzie dno za cienkie do pasteryzacji słoików wystarczy na dno położyć gazety i nie będą pękać ani skakać. jednak przy indukcji to już cena robi różnice i dodatkowo zastanów się czy jesteś w stanie postawić na niej tak duży garnek - ramka wokół płyty może uniemożliwić stykanie się garnka z płytą.Skoro i tak docelowo będziesz grzał prądem to zastanów się nad garnkiem elektrycznym gdzie grzałka bezpośrednio podgrzewa dno i nie ma strat na podwójnej przemianie energii.Np http://allegro.pl/elektryczny-garnek-emaliowany-clatronic-25-litrow-i2719241620.html Kranik umożliwia spuszczenie gorącej wody zaraz po zakończeniu pasteryzacji wyciągniecie słoików i wsadzenie zaraz następnych, a i do parzenia wędzonek się nadaje, a jak trzeba to i sporo bigosu nagotujesz na raz .Mam takie 2 i wiem o czym pisze, jeden z kranikiem drugi bez. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 Też mam i sobie chwalę, ale jest to garnek o pojemności jak dobrze pamiętam 27l lub 30l. To po pierwsze.Po drugie ten sterownik jest do d.......Trzeba go wyrzucić i zainstalować sterowanie elektroniczne żeby to poprawnie działało .Taki sterownik to ok.100 zł.Te garnki sprzedaje też gość z Grodziska i chyba są tańsze niż 199 zł.Telefon go niego 600449590 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 większy "garnek" zrobiłem sobie z kega po piwie 50 l stawiam go na taborecie gazowym 7,5 kW bo na jakieś kuchence 2 kW to bym chyba pół dnia czekał zanim się zagotuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 Poszukuję garnka o pojemności 40 - 50 litrówO ile się nie mylę,są w ofercie PAK Toruń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrekpiter2 Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 ja mam 50 litrów aluminiowy do sprzedania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bwie Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 chyba są tańsze niż 199 zł. tak, można je kupić już za 100-120 pln jak np poniżej http://allegro.pl/elektryczny-garnek-emaliowany-27-litrow-224-i2694117166.html - są to tzw egzemplarze powystawowe, najczęściej mają poobtłukiwaną emalię - do grzania wody w zupełności wystarczy. pozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 Garnek ma mi służyć do pasteryzacji słoików oraz do podgrzewania mleka z którego będę robił serki.Dlatego powinien to być garnek z grubym dnem. Te garnki są bardzo ciężkie ale znakomite. Jeżeli przewidujesz grzanie na kuchni indukcyjnej to dno musi być wykonane z odpowiedniej stali. Takie garnki sa specjalnie oznakowane i sprzedawcy muszą znać te możliwość garnka. Kupowałam podobne garnki w firmie GastroPolska dla warsztatów serowarskich:: Garnek średni d 45 cm, 44,5 l polerowany Cena brutto jednego garnka wynosi 520,53zł Nie wiem jednak, czy nadają się do indukcji, nie mam obecnie możliwości sprawdzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 świadziu, możesz kupić zwykły garnek 50 cio litrowy i na dno kupić kratki grillowe wtedy możesz pasteryzować słoiki jak również możesz parzyć wędzonki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz78 Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 Powiem ja kupilem garnek zaz 320 zł 80 litrów z kwasówki i na indukcji chodzi wiec warto na allegro poszukac juz teraz nie pamietam kto to sprzedawal ale net m,asz i po klopocie w razie problemów moge pomóc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ela Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 A ja pomyślałam o tym mleku...może weźmiesz pod uwagę garnek emaliowany?Widziałam 50-cio litrowe za ok.170 zł z przykrywką.Tak duże garnki zazwyczaj są szerokie,czy będą w takim razie pasowały do indukcji?Tu znalazłam z nierdzewki http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-nierdzewne-Eskot/Garnek-nierdzewny-ESKOT-50-litrow-z-pokrywa/pid,15658,cid,787595,product.htmlNa tej stronie są także emaliowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz78 Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 no własnie ja taki garnek kupiłem i na indukcji działa wiec warto sie zastanowić polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter24 Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 Witam i polecam garnki ze stali nierdzewnej z firmy stalgast,są droższe niż w innych firmach np hendi ale maja grube dno i ścianki garnka a przy takich gabarytach wzmocnione uchwyty dodatkowa opaska i oczywiście przystosowane są do gotowania na wszelkiego typu piecach i kuchenkach!wiem coś o tym bo pracuje w gastronomi i na co dzień mam z nimi do czynienia :devil: te tańsze gna się w rekach a po upadku zagina dno!nie ma co oszczędzać bo jest szansa ze taki garnek odziedzicza nasze wnuki.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markoserwismm Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 witajcieTroche w temacie jastem zorientowany garnki ze stali nierdzewnej mają różne zastosowanie trzeba zwracać uwagę na indukcję pozatym nadają się do wszystkiego tylko trzeba pamiętać o kumulacji ciepła w dnie oraz o pokrwce która ma wielkie znaczenie w procesie gotowania.Przykład garnek 28 wysoki po zagotowaniu na dużym palniku przestawiamy na mały palnik i przykrywamy pokrywka oraz skręcamy gaz na minimum a on się gotuje.Uwaga na płyty elektryczne które też kumulują ciepłoGarnki można kupić w hurtowniach gastronomicznych tylko nie kupować tych najtańszych cena z czegoś wynika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted October 17, 2012 Author Report Share Posted October 17, 2012 Dziękuję wszystkim za odpowiedź w tym temacie !! Tak duże garnki zazwyczaj są szerokie,czy będą w takim razie pasowały do indukcji? Niestety nie mam zielonego pojęcia jak płyty indukcyjne nagrzewają garnek którego średnica jest dużo większe niż średnica płyty Czy ktoś może mi doradzić i podzielić się swoim doświadczeniem - z góry bardzo dziękuję. Na ten moment biorę pod uwagę poniższe garnki: http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-nierdzewne-Eskot/Garnek-nierdzewny-ESKOT-50-litrow-z-pokrywa/pid,15658,cid,787595,product.html http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-Stalgast-satynowane-srednie/Garnek-sredni-satynowany-37-7l-z-pokrywka-Stalgast/pid,6750,cid,17825930,product.html http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-Stalgast-polerowane-srednie/Garnek-wysokopolerowany-sredni-pokrywa-44-5l-Stalgast/pid,4123,cid,78381468,product.html Czy oprócz walorów wizualnych jest jakaś praktyczna różnica między garnkami satynowymi a polerowanymi - mam na myśli garnki wykonane z nierdzewki. Tak jak pisałem w pierwszym poście garnek będę stosował w szczególności do pasteryzacji słoików i podgrzewania mleka na serki - praktyczniejszy byłby niski a szeroki tylko nie wiem jak indukcja o średnicy 20 cm będzie podgrzewała garnek który będzie miał 40 cm średnicy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markoserwismm Posted October 17, 2012 Report Share Posted October 17, 2012 Ogrzewanie garnka indukcją zależy od mocy to jak z palnikami gazowymi. mały mała moc .duży duża moc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mike Posted October 18, 2012 Report Share Posted October 18, 2012 Grzanie dna garnka będzie odbywało się tylko w polu o średnicy cewki indukcyjnej w płycie. rozprowadzenie ciepła na całe dno garnka będzie zależało od jego konstrukcji wewnętrznej. Zastanów się jaką powierzchnię na płycie indukcyjnej zajmie garnek o średnicy 40 cm ( przy standardowych płytach 60x50 zajmie ci 3 pola z czego jedno w całości a dwa pozostałe w znacznej części). Jestem posiadaczem płyty o wymiarach 75x50 i mam garnek o średnicy 32 cm i uważam ze to max rozmiar dla mojej płyty, mogę jeszcze używać pozostałe pola. Decyzja należy do Ciebie. PS.Nie porównujcie płyty indukcyjnej do płyty gazowej bo to dwie różne bajki :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markoserwismm Posted October 18, 2012 Report Share Posted October 18, 2012 nie myl płyty ceramicznej z inunkcją bo to całkiem inne kuchnie to jak diesel a benzyna całkiem inna fizyka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 18, 2012 Report Share Posted October 18, 2012 Radzę słuchać rad Kol. markoserwismm. Wie co pisze i jest w tej dziedzinie specjalistą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mike Posted October 19, 2012 Report Share Posted October 19, 2012 Kolego markoserwismm niczego nie mylę. Co do fizyki to jestem energetykiem z 25 letnim doświadczeniem i sprawy prądu, indukcji, prądów wirowych są mi bliskie :grin: . Użytkuję płytę indukcyjną od 5 lat. Napisałem moją poradę i tyle. nie piszę więcej, żeby nie robić OT. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 Tu masz garnek z przykrywka, nierdzewka, na indukcje i w dodatku 50 litrów, tak jak chciałeś http://allegro.pl/garnek-gastronomiczny-z-pokrywa-indukcja-50-l-i2700437449.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted November 15, 2012 Report Share Posted November 15, 2012 Nie chciałem nowego tmatu zakładać, to tutaj napiszę... też o garnkach...Dzisiaj w Biedronce widziałem garnki z nierdzewki sprzedawane na wagę, chyba pięć rozmiarów, najwiekszy 13l Cena za kg, to ok 18zł, sprawdziłem, i ten najwiekszy kosztuje ok 19zł... tylko pokrywek nie ma do nich. Ten 13l to parzenia wędzonek (jak ktoś za dużo nie robi) i podgrzewania mleka się nada Jutro jadę kupić... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpionka Posted November 15, 2012 Report Share Posted November 15, 2012 Nie chciałem nowego tmatu zakładać, to tutaj napiszę... też o garnkach... Dzisiaj w Biedronce widziałem garnki z nierdzewki sprzedawane na wagę, chyba pięć rozmiarów, najwiekszy 13l Cena za kg, to ok 18zł, sprawdziłem, i ten najwiekszy kosztuje ok 19zł... tylko pokrywek nie ma do nich. Ten 13l to parzenia wędzonek (jak ktoś za dużo nie robi) i podgrzewania mleka się nada Jutro jadę kupić... Witam , dzięki tej informacji stałem się posiadaczem owego garnka. Cena końcowa to 22,79zł . Produkt jest CHRL ale do parzenia wędlin i wyrobu serów z 10l mleka w sam raz. Pokemonku thx za info ... Ps. Ponieważ otrzymuję na priv zapytania o rozmiar , więc uzupełniam informację... średnica 30cm , wysokość ok 25cm. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruby7074 Posted November 16, 2012 Report Share Posted November 16, 2012 Witam,widziałem te garnki i według mnie mają za słabe mocowania uchwytów co przy większych średnicach może[ale nie musi]skutkować urwaniem tego uchwytu i poparzeniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janboczek Posted November 16, 2012 Report Share Posted November 16, 2012 Pokrywki można dopasować w tesco lub w realu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts