DUCH Posted October 24, 2012 Report Share Posted October 24, 2012 Chciałbym przedstawić Wam co nie co z tego co "wyrabiam" w domu a czego nauczyłem się korzystając z wiedzy zawartej na tym forum, za co serdecznie dziękuję pod tytułem " Chleb pszenno-żytni z zakwasem " 1kg. mąki żytniej 1kg. mąki pszennej 2 1/2 łyżki stołowe soli około 1/2 litra zakwasu żytniego drożdże 5dkg czas wyrastania po wymieszaniu 4h ( najlepiej do opadnięcia ) oraz około 40 minut już w blaszkach . Zwilżony wodą i posypany makiem przed pieczeniem. po wyjeciu skórka przesmarowana wodą ale tym razem gorącom . temperatura pieczenia 200 C , czas 1h 10 minut http://imageshack.us/a/img855/5684/chleb.jpg Uploaded with ImageShack.us Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted October 24, 2012 Author Report Share Posted October 24, 2012 prezentuje " Metka wieprzowa " http://imageshack.us/a/img836/6968/wp000241a.jpg Uploaded with ImageShack.us wędzona zimnym dymem 2 x po 4h . właściwego smaku nabrała po około tygodniu leżakowania w lodówce , a jest jak wino .. im starsza tym lepsza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted October 26, 2012 Report Share Posted October 26, 2012 " Metka wieprzowa "Dlaczego cudzysłów? Wg. jakiego przepisu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted October 29, 2012 Author Report Share Posted October 29, 2012 " Kiełbasa z dzika " Dzisiaj żona na przyjazd "biednego" studenta wyjęła z zamrażalnika kiełbasę z dzika co ją to poczyniłem 6-go października no i od razu cyk fotkę . 5.5 kg sitko 10 IIa 16 kg sitko 8 IIb 10kg sitko 6 III wieprzowa 6 kg sitko 6 x 2 przyprawy na 1 kg peklosól 18g pieprz czarny 1.5 g pieprz ziołowy 1g gałka 0.5 g jałowiec mielony 0.5 g czosnek 3g http://img526.imageshack.us/img526/1716/dzikanawb.jpg Uploaded with ImageShack.us Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Dobrze że dałeś " " Bo tego dzika 5,5kg na 32kg wieprza to tylko namiastka :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted October 30, 2012 Author Report Share Posted October 30, 2012 32 kg to mięso z dzika a 6kg to podgardle i trochę boczku . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted October 30, 2012 Author Report Share Posted October 30, 2012 Dlaczego cudzysłów? Wg. jakiego przepisu? cudzysłów , bo to jak tytuł a przepis taki : Wp.IIkl- 4kg- brzuszne części boczku,pachwina,podgardle- wpIkl. -1kg polędwiczka,ciemne mięśnie z szynki bez błon i ścięgien. Peklowanie - 48 godzin w lodówce z 24g peklosoli na kg mięsa. Zapeklowane mięso mieszamy z przyprawami: Na 1kg mięsa: -gałka -0,5g -pieprz ziołowy-1,5g -papryka słodka -2-3g -papryka ostra-2g -cukier 1,5-2g -nalewka wiśniowa lub malinowa -3-5ml Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted November 2, 2012 Author Report Share Posted November 2, 2012 Takie sobie masełko ze słodkiej śmietany . Śmietana zbierana z wiejskiego mleka .https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=294222#294222 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted November 4, 2012 Author Report Share Posted November 4, 2012 Część wczorajszego wędzenia.Polędwica sopocka surowa Polędwiczki wędzone surowe czas peklowania 15 dni wg.tabeli Dziadka . Miało być peklowane 7 dni ale ze względu na uraz kolana musiałem trzymać aż 15 bo nie miałem jak się poruszać , ale wczoraj jakoś o lasce dałem radę Wędzenie dymem około 8 h w temperaturze 45 - 55 C ( różnie bywało bo wiało ) Szynka parzona czas peklowania j.w. parzenie do 68C batonu w wodzie 78 - 80 CA na górze chlebek z własnym masełkiem i idę jeść śniadanko ... http://img594.imageshack.us/img594/9048/szynkasurowa.jpg Uploaded with ImageShack.us [ Dodano: Nie 04 Lis, 2012 09:50 ]I jeszcze taka refleksja mnie najszła :Jakieś 2 lata temu myślałem sobie jak to zrobić aby jeść tylko to co się samemu zrobi , dzisiejsze śniadanie właśnie takie jest , wszystko zrobiłem sam , chleb ,masło ,wędliny nawet jajka są od moich kur I teraz pojawił się nowy cel , jeść to co się samemu zrobi ale i wyprodukuje masło z mleka od swojej krowy , mięso z własnej świnki , ser od własnych kóz .. może też dwa lata wystarczą ??Da Bóg dzień da i radę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr S Posted November 4, 2012 Report Share Posted November 4, 2012 Idealne śniedanko.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted November 18, 2012 Author Report Share Posted November 18, 2012 SZynkowa wg.przepisu Szczepan . Ze smaku jestem bardzo zadowolony , jednak to nabijanie ma wiele do życzenia . Kabanosy wg. przepisu Halusi smak na dobry , troszkę za mało kimnku ( żonie smakują ) no i nabijanie maszynką powoduje lekkie mielenie farszu . Jelito sztuczne, bo do baraniego jeszcze nie dorosłem . No i chlebuś przenno - żytni , tym razem pieczony bez foremki .. ciasto trochę za luźne i poszedł na boki ... Tyle moich spostrzeżeń Najciekawsze w tym wszystkim jest to iż im mam więcej " ale " do swoich wyrobów tym bardziej smakuje domownikom ... nie wiem czy to z grzeczności im smakuje i nie chcą mi robić przykrości czy to ja się czepiam http://img560.imageshack.us/img560/2506/szynkowa.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img845.imageshack.us/img845/7591/chlebiszynkowacrop.jpg Uploaded with ImageShack.us Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 Najciekawsze w tym wszystkim jest to iż im mam więcej " ale " do swoich wyrobów tym bardziej smakuje domownikom ... nie wiem czy to z grzeczności im smakuje i nie chcą mi robić przykrości czy to ja się czepiam Wszystko wygląda smakowicie.. :thumbsup: :clap: A że domownikom smakuje to się nie dziwię.. bo teraz mają porównanie z wyrobami sklepowymi. Natomiast Ty kolego DUCH stawiasz sobie poprzeczkę coraz wyżej i dlatego masz jakieś '' ale'' :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 do baraniego jeszcze nie dorosłem .Wszystko przyjdzie z czasem,tylko działaj :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted January 5, 2013 Author Report Share Posted January 5, 2013 Chleb wg. przepisu Don Pedro https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9660&start=0. Popełniłem przy wypieku dwa błędy przy samym wyrabianiu ciasta i przy nagrzewaniu pieca ale za tydzień się poprawię . Chleb w smaku bardzo , bardzo dobry. Żonie przypomina smak babcinego chleba z dzieciństwa , aż mnie po głowie pogłaskała http://img689.imageshack.us/img689/9071/wp000326tilewb.jpg Uploaded with ImageShack.us Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 Zazdroszczę wam pieca chlebowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 Chleb w smaku bardzo , bardzo dobry. Żonie przypomina smak babcinego chleba z dzieciństwa , aż mnie po głowie pogłaskała Łaaał... ale chlebek :thumbsup: :clap: Tylko pozazdrościć takiego wypieku oraz tego pieca.. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gatita Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 ... żeby miec taki piec... !!!! Cudny chlebek Ci wyszedł ! A głaskanie żony bezcenne :smile:.Ja też przed chwilą wyjęłam chlebek, ale niestety tylko z maszyny do pieczenia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gwizdek Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 Zazdroszczę wam pieca chlebowego.Właśnie, fajna sprawa i ten chlebek mniam :thumbsup: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 Popełniłem przy wypieku dwa błędy przy samym wyrabianiu ciasta i przy nagrzewaniu pieca ale za tydzień się poprawię .]Duchu, a mógłbyś zdradzić co to a błędy? W tygodniu mam zamiar również popełnić coś ala chlebek DonPedra więc wolałbym nie dać ciała gdzies po drodze :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted January 7, 2013 Author Report Share Posted January 7, 2013 Duchu, a mógłbyś zdradzić co to a błędy? W tygodniu mam zamiar również popełnić coś ala chlebek DonPedra więc wolałbym nie dać ciała gdzies po drodzeTo trochę zależy gdzie będzies piekł i jak . Jak w piekarniku i foremkach to raczej nie powinno być problemu . Ja piekłem w piecu chlebowym i zrobiłem trochę za luźne ciasto i miałem za niską temperaturę co spowodowało że chleb się " rozlał " i nie utrzymał formy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted January 7, 2013 Report Share Posted January 7, 2013 Będę piekł w piekarniku. Zawsze piekę na dość długo grzanym kamieniu do pieczenia (kawał solidnego granitu). Czase w foremce a czasem bez jako bochen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted January 20, 2013 Author Report Share Posted January 20, 2013 Jak kto nie ma co w niedziele rano robić do go do kuchni ciągnie. Co prawda chleb nastawiony jeszcze wczoraj ale waraicja na temat bułek drożdżowych zrobiona już dzisiaj rano. Miały być co prawda szneki z glancem , takie zwijane ale wyrosły nad wymiar i są bułki drożdzowe z kruszonką i tylko glanc pozostał http://img839.imageshack.us/img839/6109/drodz.jpg Uploaded with ImageShack.us a chleb dla biednych studentów http://img547.imageshack.us/img547/3574/chlebn.jpg Uploaded with ImageShack.us Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 tylko glanc pozostałNo i marmelady nie widać :wink: :lol: .A bułeczki :clap: :clap: :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 szneki z glancemJadło się w młodości :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted January 20, 2013 Author Report Share Posted January 20, 2013 No i marmelady nie widaćSpokojnie , za tydzień też będzie niedziela , wszystko będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.