Jump to content

DUCH Production , prezentuje ...


DUCH

Recommended Posts

Chciałbym przedstawić Wam co nie co z tego co "wyrabiam" w domu a czego nauczyłem się korzystając z wiedzy zawartej na tym forum, za co serdecznie dziękuję :)

 

pod tytułem " Chleb pszenno-żytni z zakwasem "

 

1kg. mąki żytniej

1kg. mąki pszennej

2 1/2 łyżki stołowe soli

około 1/2 litra zakwasu żytniego

drożdże 5dkg

czas wyrastania po wymieszaniu 4h ( najlepiej do opadnięcia ) oraz około 40 minut już w blaszkach . Zwilżony wodą i posypany makiem przed pieczeniem. po wyjeciu skórka przesmarowana wodą ale tym razem gorącom .

 

temperatura pieczenia 200 C , czas 1h 10 minut

http://imageshack.us/a/img855/5684/chleb.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 134
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

" Kiełbasa z dzika "

Dzisiaj żona na przyjazd "biednego" studenta wyjęła z zamrażalnika kiełbasę z dzika co ją to poczyniłem 6-go października no i od razu cyk fotkę .

5.5 kg sitko 10

IIa 16 kg sitko 8

IIb 10kg sitko 6

III wieprzowa 6 kg sitko 6 x 2

 

przyprawy na 1 kg

peklosól 18g

 

pieprz czarny 1.5 g

pieprz ziołowy 1g

gałka 0.5 g

jałowiec mielony 0.5 g

czosnek 3g

http://img526.imageshack.us/img526/1716/dzikanawb.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Link to comment
Share on other sites

Dlaczego cudzysłów? Wg. jakiego przepisu?

cudzysłów , bo to jak tytuł a przepis taki :

 

Wp.IIkl- 4kg- brzuszne części boczku,pachwina,podgardle-

wpIkl. -1kg polędwiczka,ciemne mięśnie z szynki bez błon i ścięgien.

Peklowanie - 48 godzin w lodówce z 24g peklosoli na kg mięsa.

 

Zapeklowane mięso mieszamy z przyprawami:

Na 1kg mięsa:

-gałka -0,5g

-pieprz ziołowy-1,5g

-papryka słodka -2-3g

-papryka ostra-2g

-cukier 1,5-2g

-nalewka wiśniowa lub malinowa -3-5ml

Link to comment
Share on other sites

Część wczorajszego wędzenia.

Polędwica sopocka surowa

Polędwiczki wędzone surowe

 

czas peklowania 15 dni wg.tabeli Dziadka . Miało być peklowane 7 dni ale ze względu na uraz kolana musiałem trzymać aż 15 bo nie miałem jak się poruszać , ale wczoraj jakoś o lasce dałem radę :) Wędzenie dymem około 8 h w temperaturze 45 - 55 C ( różnie bywało bo wiało )

 

Szynka parzona czas peklowania j.w. parzenie do 68C batonu w wodzie 78 - 80 C

A na górze chlebek z własnym masełkiem i idę jeść śniadanko ...

http://img594.imageshack.us/img594/9048/szynkasurowa.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

[ Dodano: Nie 04 Lis, 2012 09:50 ]

I jeszcze taka refleksja mnie najszła :) :

Jakieś 2 lata temu myślałem sobie jak to zrobić aby jeść tylko to co się samemu zrobi , dzisiejsze śniadanie właśnie takie jest , wszystko zrobiłem sam , chleb ,masło ,wędliny nawet jajka są od moich kur :)

I teraz pojawił się nowy cel , jeść to co się samemu zrobi ale i wyprodukuje masło z mleka od swojej krowy , mięso z własnej świnki , ser od własnych kóz .. może też dwa lata wystarczą ??

Da Bóg dzień da i radę :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

SZynkowa wg.przepisu Szczepan .

Ze smaku jestem bardzo zadowolony , jednak to nabijanie ma wiele do życzenia .

 

Kabanosy wg. przepisu Halusi

smak na dobry , troszkę za mało kimnku ( żonie smakują :) ) no i nabijanie maszynką powoduje lekkie mielenie farszu . Jelito sztuczne, bo do baraniego jeszcze nie dorosłem .

 

No i chlebuś przenno - żytni , tym razem pieczony bez foremki .. ciasto trochę za luźne i poszedł na boki ...

 

Tyle moich spostrzeżeń :)

 

Najciekawsze w tym wszystkim jest to iż im mam więcej " ale " do swoich wyrobów tym bardziej smakuje domownikom ... nie wiem czy to z grzeczności im smakuje i nie chcą mi robić przykrości czy to ja się czepiam :)

 

http://img560.imageshack.us/img560/2506/szynkowa.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

http://img845.imageshack.us/img845/7591/chlebiszynkowacrop.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Link to comment
Share on other sites

Najciekawsze w tym wszystkim jest to iż im mam więcej " ale " do swoich wyrobów tym bardziej smakuje domownikom ... nie wiem czy to z grzeczności im smakuje i nie chcą mi robić przykrości czy to ja się czepiam :)

Wszystko wygląda smakowicie.. :thumbsup: :clap:

A że domownikom smakuje to się nie dziwię.. bo teraz mają porównanie z wyrobami sklepowymi. Natomiast Ty kolego DUCH stawiasz sobie poprzeczkę coraz wyżej i dlatego masz jakieś '' ale'' :wink:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Chleb wg. przepisu Don Pedro https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9660&start=0. Popełniłem przy wypieku dwa błędy przy samym wyrabianiu ciasta i przy nagrzewaniu pieca ale za tydzień się poprawię . Chleb w smaku bardzo , bardzo dobry. Żonie przypomina smak babcinego chleba z dzieciństwa , aż mnie po głowie pogłaskała :)

http://img689.imageshack.us/img689/9071/wp000326tilewb.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Link to comment
Share on other sites

Popełniłem przy wypieku dwa błędy przy samym wyrabianiu ciasta i przy nagrzewaniu pieca ale za tydzień się poprawię .]

Duchu, a mógłbyś zdradzić co to a błędy? W tygodniu mam zamiar również popełnić coś ala chlebek DonPedra więc wolałbym nie dać ciała gdzies po drodze :wink:
Link to comment
Share on other sites

Duchu, a mógłbyś zdradzić co to a błędy? W tygodniu mam zamiar również popełnić coś ala chlebek DonPedra więc wolałbym nie dać ciała gdzies po drodze

To trochę zależy gdzie będzies piekł i jak . Jak w piekarniku i foremkach to raczej nie powinno być problemu . Ja piekłem w piecu chlebowym i zrobiłem trochę za luźne ciasto i miałem za niską temperaturę co spowodowało że chleb się " rozlał " i nie utrzymał formy.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jak kto nie ma co w niedziele rano robić do go do kuchni ciągnie. Co prawda chleb nastawiony jeszcze wczoraj ale waraicja na temat bułek drożdżowych zrobiona już dzisiaj rano. Miały być co prawda szneki z glancem , takie zwijane ale wyrosły nad wymiar i są bułki drożdzowe z kruszonką i tylko glanc pozostał :)

http://img839.imageshack.us/img839/6109/drodz.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

a chleb dla biednych studentów :)

 

http://img547.imageshack.us/img547/3574/chlebn.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...