Maxell Posted October 26, 2012 Report Share Posted October 26, 2012 Poniższe zestawienie pochodzi z bardzo dobrej książki Ireny Hermanowej z 1949 r. pt.: „KONSERWY DOMOWE. Łatwe wykonanie przetworów z mięsa, owoców, warzyw itp. 135 przepisów”. Czasy i temperatury pasteryzacji różnych produktów w opakowaniach szklanych: 1. Groch łuskany – czas 120 min., temp. 100 st.C. 2. Szparagi – czas 120 min., temp. 100 st.C. 3. Pasztet z mięsa lub gęsiej wątroby – czas 120 min., temp. 100 st.C. 4. Fasola szparagowa – czas 90 min., temp. 100 st.C. 5. Kapusta zwykła i włoska – czas 90 min., temp. 100 st.C. 6. Brukselka – czas 90 min., temp. 100 st.C. 7. Pasztet ze zwierzyny – czas 90 min., temp. 100 st.C. 8. Pieczeń z dzika – czas 80 min., temp. 100 st.C. 9. Marchewka – czas 75 min., temp. 100 st.C. 10. Drób – czas 60 min., temp. 100 st.C. 11. Salsefia, skorzonera – czas 60 min., temp. 100 st.C. 12. Kalafior – czas 60 min., temp. 100 st.C. 13. Grzyby – czas 60 min., temp. 100 st.C. 14. Ryby – czas 35 min., temp. 100 st.C. 15. Pomidory – czas 30 min., temp. 90 st.C. 16. Rabarbar – czas 20 min., temp. 90 st.C. 17. Owoce pestkowe – czas 15 min., temp. 90 st.C. 18. Soki owocowe – czas 10 min., temp. 90 st.C. 19. Marmolada owocowa – czas 10 min., temp. 90 st.C. 20. Winogrona – czas 20 min., temp. 75 st.C. 21. Owoce jagodowe – czas 20 min., temp. 75 st.C. 22. Truskawki – czas 10 min., temp. 75 st.C. 23. Ogórki – czas 10 min., temp. 75 st.C. Wykaz dotyczy słoików o pojemności 3/4 i 1 l. Słoiki np. 2 litrowe pasteryzuje się o połowę dłużej. Każdy przepis zawarty w książce podaje dokładne czasy pasteryzacji w zależności od wielkości słoików. Mam jednak nadzieję, że taki wykaz się Państwu przyda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ted50 Posted October 26, 2012 Report Share Posted October 26, 2012 Maxell co to za temperatura Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.