Jump to content

Czasy i temperatury pasteryzacji słoików z różną zawartością


Maxell

Recommended Posts

Poniższe zestawienie pochodzi z bardzo dobrej książki Ireny Hermanowej z 1949 r. pt.: „KONSERWY DOMOWE. Łatwe wykonanie przetworów z mięsa, owoców, warzyw itp. 135 przepisów”.

 

Czasy i temperatury pasteryzacji różnych produktów w opakowaniach szklanych:

 

1. Groch łuskany – czas 120 min., temp. 100 st.C.

2. Szparagi – czas 120 min., temp. 100 st.C.

3. Pasztet z mięsa lub gęsiej wątroby – czas 120 min., temp. 100 st.C.

4. Fasola szparagowa – czas 90 min., temp. 100 st.C.

5. Kapusta zwykła i włoska – czas 90 min., temp. 100 st.C.

6. Brukselka – czas 90 min., temp. 100 st.C.

7. Pasztet ze zwierzyny – czas 90 min., temp. 100 st.C.

8. Pieczeń z dzika – czas 80 min., temp. 100 st.C.

9. Marchewka – czas 75 min., temp. 100 st.C.

10. Drób – czas 60 min., temp. 100 st.C.

11. Salsefia, skorzonera – czas 60 min., temp. 100 st.C.

12. Kalafior – czas 60 min., temp. 100 st.C.

13. Grzyby – czas 60 min., temp. 100 st.C.

14. Ryby – czas 35 min., temp. 100 st.C.

15. Pomidory – czas 30 min., temp. 90 st.C.

16. Rabarbar – czas 20 min., temp. 90 st.C.

17. Owoce pestkowe – czas 15 min., temp. 90 st.C.

18. Soki owocowe – czas 10 min., temp. 90 st.C.

19. Marmolada owocowa – czas 10 min., temp. 90 st.C.

20. Winogrona – czas 20 min., temp. 75 st.C.

21. Owoce jagodowe – czas 20 min., temp. 75 st.C.

22. Truskawki – czas 10 min., temp. 75 st.C.

23. Ogórki – czas 10 min., temp. 75 st.C.

 

Wykaz dotyczy słoików o pojemności 3/4 i 1 l. Słoiki np. 2 litrowe pasteryzuje się o połowę dłużej.

Każdy przepis zawarty w książce podaje dokładne czasy pasteryzacji w zależności od wielkości słoików.

Mam jednak nadzieję, że taki wykaz się Państwu przyda.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...